Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:27 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu doctorul Sorin Rugină, aspirant la funcţia de rector Ce planuri are candidatul care vrea schimbarea la faţă a Universităţii „Ovidius”

ro

07 May, 2014 18:42 5433 Marime text
Sorin Rugină, şef de secţie în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa şi profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină a Universităţii „Ovidius” candidează la funcţia de rector al celei mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Dobrogea. Ce anume l-a determinat să intre în această cursă, ce intenţionează să schimbe în universitate, care sunt oamenii din echipa sa şi cum crede că s-ar putea recredibiliza instituţia pe care vrea să o conducă sunt câteva dintre problemele pe care le vom aborda mâine, de la ora 10.00, în cadrul unui interviu online în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebările redacției:

Ce anume v-a determinat să intraţi în cursa pentru funcţia de rector al Universităţii „Ovidius” Constanţa?

Necesitatea unei conduceri care să asigure stabilitate, unitate şi credibilitate în refacerea imaginii afectate de evenimentele de anul trecut, dar şi încrederea unui grup de universitari care au considerat că întrunesc calităţile necesare pentru această misiune, în această etapă. Am credinţa, în acest context, că încă pot să mă implic, aşa cum am făcut-o în anul 1990, atunci când s-a înfiinţat Facultatea de Medicină, pentru a coagula energiile pozitive din corpul profesoral în realizarea acestei misiuni.
Mă însoţesc, în acest demers, toţi cei care au înţeles că trebuie să subordoneze interesul personal interesului instituţiei în realizarea misiunii pentru care există, aceea de educaţie şi cercetare.


Am înţeles că această candidatură vine la propunerea unui grup de iniţiativă format din cadre didactice din mai multe facultăţi, coaliţie din care ar face parte şi reprezentanţi din jurul candidaţilor la conducerea universităţii din 2012. Ne puteţi da câteva dintre numele din această coaliţie care, înţeleg, susţine candidatura dumneavoastră?

Doamna profesor universitar doctor Diane Vancea de la Facultatea de Ştiinţe Economice, profesor universitar doctor Mihai Gârţu de la Facultatea de Fizică-Chimie şi Ştiinţe Aplicate, profesorul universitar Ion Botescu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice, doamna profesor universitar Cerasela Spătariu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, lector universitar Cristian Moşnianu de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, lector universitar Enache Tuşa, tot de la Facultatea de Ştiinţe Politice, doamna profesor universitar doctor Adina Ciugureanu de la Facultatea de Litere şi mulţi alţii. Nu în ultimul rând, i-aş menţiona pe cei care provin din domeniul meu de activitate, anume profesor universitar doctor Mariana Aşchie, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, conferenţiar universitar doctor Aurelia Caraiane şi mulţi alţi medici, cărora le mulţumesc pe această cale.

Pe ce mizaţi în această competiţie? Ce aveţi în plus faţă de contracandidaţii dumneavoastră?

Mizez, în primul rând, pe dorinţa de a contribui la normalizarea situaţiei, pe puterea de muncă, pe credinţa că pot asigura noi valenţe managementului acestei instituţii, cum ar fi independenţa, transparenţa decizională şi comunicarea cu tot corpul profesoral.
Ce am plus faţă de contracandidaţii mei este faptul că iubesc adevărul, libertatea de a gândi şi de a acţiona în folosul semenilor, în aşa fel încât actul decizional să îmbine şi dorinţa comunităţii şi legalitatea. Detest abuzurile şi indisciplina. Sunt singurul candidat care a mai fost ordonator de credite, cerinţă importantă pentru funcţia de rector în acest moment, am dovedit puterea de a unifica echipe, am construit cu succes, focalizând energiile tuturor colegilora, am dovedit respect pentru lege şi am luptat împotriva abuzurilor, sunt liber faţă de grupurile de interese din interiorul şi exteriorul universităţii. Nu mai puţin important, mandatul limitat mă obligă să lucrez eficient doar în serviciul corpului profesoral, implementând cât mai repede prevederile planului managerial. Am tot interesul ca organizarea viitoarelor alegeri să fie corectă, nefiind preocupat de a-mi organiza o campanie proprie.


Ce ar trebui să conteze mai mult în alegerile din 12 mai? Profesionalismul? Notorietatea? Susţinerea internă şi externă?

Profesionalismul, notorietatea şi susţinerea internă, dar şi încrederea pe care corpul electoral o acordă candidatului printr-un vot secret, individual, responsabil, fără folosirea diverselor mijloace de fidelizare a votantului. Doar astfel, democraţia universitară devine o realitate, prin garantarea dreptului fiecărui membru al comunităţii academice de a candida şi a dreptului de a vota liber, conform propriilor convingeri, prevederi ale Cartei Universităţii “Ovidius”.

Aveţi şi susţinere politică?

Nu.

Consideraţi firesc ca într-o competiţie ce vizează conducerea unei instituţii de învăţământ să existe şi factorul politic, în sensul susţinerii politice?

Categoric nu, doar vorbim despre o competiţie între forţe universitare.

Ce intenţionaţi să schimbaţi în universitate? Care sunt palierele unde lucrurile stau mai puţin bine? Ce este perfectibil în cadrul instituţiei?

În primul rând, vreau să schimb concepţia potrivit căreia există facultăţi mai puternice şi altele mai puţin puternice, promovând constant principiul solidarităţii, în aşa fel încât instituţia academică ce poartă numele Universitatea “Ovidius” să redevină emblema Constanţei, în directă competiţie cu celelalte universităţi din ţară.
În opinia mea, totul este perfectibil într-o instituţie de învăţămând, cu condiţia să evaluezi corect situaţia, pentru a putea adopta soluţii eficiente.

Concret, care sunt proiectele dumneavoastră?

Proiectele sunt cuprinse în cele şapte direcţii ale planului managerial: educaţie, cercetare ştiinţifică, relaţia cu partenerii regionali şi internaţionali, resursa umană, studenţii, infrastructura, guvernanţă şi management.
Punctele esenţiale ale proiectului meu sunt reprezentate de orientarea investiţiilor prepondenet într-o infrastructură didactică modernă, în scopul întăririi programelor de studiu, de stimularea activităţii de cercetare prin achiziţionarea unor echipamente performante cu utilizatori multipli, folosite transdisciplinar, de pregătirea de personal specializat din rândul studenţilor noştri pentru elaborarea/derularea proiectelor prin departamentul de programe.
De asemenea, îmi doresc să asigurăm o evaluare corectă şi stimulativă a personalului, stabilind criterii care să promoveze performanţa în educaţie, cercetare şi administraţie. Nu exclud instituirea unor premii de excelenţă acordate anual pentru activitatea didactică şi de cercetare, atât pentru corpul profesoral, cât şi pentru studenţi, masteranzi, doctoranzi.
Nu mai puţin important, am în vedere întocmirea bugetului pe principiile descentralizării, solidarităţii şi transparenţei, reducerea cheltuielilor prin utilizarea eficientă a resurselor şi creşterea veniturilor prin mărirea numărului de studenţi străini, formare continuă, consultanţă, servicii către comunitate, transfer tehnologic etc.

Proximele alegeri pentru conducerea celei mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Dobrogea au loc după o perioadă tensionată care, fără îndoială, a afectat imaginea universităţii. Cum anume credeţi că va putea fi „reparată” aceasta?

Fără doar şi poate, Universitatea “Ovidius” este în atenţia Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu numai. În acest context, imaginea instituţiei poate şi trebuie să fie reparată, înainte de toate, prin finalizarea corectă a alegerilor pentru funcţia de rector din 12 mai, prin desfăşurarea examenului de admitere după regulamente şi proceduri bine stabilite, care să nu mai permită derapaje aşa cum au fost cele din 2013. Totodată, programul meu managerial prevede, în premieră, întâlniri ale rectorului şi ale echipei sale, în luna septembrie, cu întregul corp profesoral al fiecărei facultăţi, cu ocazia întocmirii planurilor de învăţământ, a statelor de funcţii şi a bugetului. În acest mod, va avea loc o consultare largă, cu eliminarea principalelor puncte de disensiuni din interiorul facultăţilor şi dintre facultăţi.
Acreditarea instituţională este un proces continuu prin care vor trece, în perioada iulie-octombrie, mai multe facultăţi: Facultatea de Farmacie, Facultatea de Medicină etc., ceea ce ne obligă să pregătim temeinic acest proces.
Nu în ultimul rând, aş vrea să amintesc aici analiza şi corectarea regulamentelor şi a Cartei Universitare, pentru a fi supuse votului în Senatul universităţii.

Presupunând vă veţi câştiga aceste alegeri, care sunt oamenii alături de care vreţi să faceţi echipă în conducerea instituţiei?

Ulterior evaluării şi auditului intern cu care îmi voi începe mandatul, voi definitiva echipa managerială prin numirea prorectorilor după criterii de competenţă, integritate şi dinamism. Acolo unde va fi cazul, decanii vor fi desemnaţi respectând voinţa tuturor cadrelor facultăţii, prin proceduri transparente, în baza unor criterii de competenţe.

Sunt voci care susţin că Universitatea „Ovidius” are nevoie de o „infuzie” de elitism. Ce părere aveţi? Ce ar trebui făcut în acest sens?

Pentru a putea vorbi despre elitism, trebuie să punem în aplicare deviza campaniei mele electorale, anume “Unitate, onoare, competenţă”. Cele trei principii vor asigura un corp de elită.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii