Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu Doiniţa Radu, şef Birou Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul DGPF Constanţa s-a terminat Tema a fost - „Noul Cod fiscal - pe înţelesul tuturor"

ro

14 Sep, 2011 01:00 7485 Marime text
inter_15.jpgModificările Codului fiscal şi ale Codului de procedură fiscală aduc noutăţi pentru mediul de afaceri, în special pentru firmele cu datorii la stat, dar şi pentru cele care au de recuperat bani de la alte instituţii sau firme de stat. De acum înainte, asociaţiile, fundaţiile şi microîntreprinderile pot depune trimestrial Declaraţia 112, deşi până acum depuneau lunar, ca oricare contribuabil. Firmele mici pot depune trimestrial declaraţiile dacă îndeplinesc o serie de condiţii: să fi avut anul anterior până la maximum doi angajaţi (inclusiv) şi veniturile totale anuale să fi fost mai mici de 100.000 de euro. Firmele care beneficiază de eşalonarea la plată a datoriilor sau cele care vor solicita statului eşalonarea pe o perioadă de cinci ani au posibilitatea să scape mai ieftin de acum înainte. În legislaţia fiscală au rămas şi prevederi ce ţin de impozitele şi taxele locale, care se plătesc la primării. Şi în anul 2012 se menţine impozitul majorat pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe. La fel şi pentru cele care au mai multe autoturisme. De asemenea, cine are clădiri destinate activităţilor turistice şi le ţine închise trebuie să plătească un impozit cu 5% mai mare la stat. În schimb, cei care ţin deschise hotelurile şi/sau pensiunile minimum şase luni pe an vor plăti impozit redus la jumătate. Care sunt măsurile de sprijinire a contribuabililor aflaţi în dificultate financiară dar şi noua ordine de stingere a obligaţiilor fiscale, aflaţi joi, 15 septembrie de la ora 10.00 la Interviu Online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro de la invitatul ediţiei, Doiniţa Radu, şef Birou Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul DGPF Constanţa.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

img_1140_.jpg1. Oamenii de afaceri nu trebuie să se aştepte la scăderi de taxe sau impozite? Care datorii vor fi iertate şi care nu? Cu ce conditii? Modificarile sunt valabile atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice?

D.R.: Vor fi scutite penalitatile de intarziere aferente debitului restant la 31 august 2011 in situatia in care acesta se plateste impreuna cu dobanzile aferente pana la 31 decembrie iar daca acestea sunt platite pana la 30 iunie 2012, penalitatile de intarziere se reduc la jumatate. Modificarile sunt valabile atat pentru persoanele fizice autorizate cat si pentru persoane juridice. Cuantumul taxelor si impozitelor ramane neschimbat.

2. În cazul în care, contribuabilul primeşte înştiinţarea de plată după data de 31 august pentru datorii anterioare acestei date, se mai aplica in aceleasi conditii ordonanta de modificare a Codului Fiscal?

D.R.: Da, daca instiintarea cuprinde obligatii restante la 31 august 2011 si daca sunt respectate conditiile de plata de mai sus. 

3. In ce conditii se reduc cu 50% penalitatile de intarziere?

D.R.: In situatia in care debitul restant la 31 august 2011 si dobanzile aferente se platesc pana la 30 iunie 2012.

4. Limita de 31 august 2011 este doar în relaţia cu obligaţiile principale datorate?

D.R.: Da. 

5. Pentru dobânzile şi penalităţle de întârziere stabilite după data de 31 august 2011 şi care sunt aferente obligaţiile principale restante la data de 31 august 2011, se aplica aceleaşi reguli?

D.R.: Da.

6. Sunt o serie de consultanti fiscali care considera ca dacă decizia de impunere vine în urma unui control ulterior datei de 31 august 2011, prevederile ordonanţei privind anularea unor penalităţi nu se mai aplică. Cum comentati?

D.R.: Ordonanta nu prevede ce se intampla cu obligatiile fiscale suplimentare stabilite ulterior datei de 31 august 2011. Daca aceste obligatii sunt depistate pana la 31 decembrie 2011 iar contribuabilului le achita si pe acestea nu vad de ce nu ar beneficia de anulare sau reducere a penalitatilor. Daca sunt depistate dupa 31 decembrie 2011 nu se mai incadreaza deoarece scutirea a fost deja acordata.

7. Contravaloarea tichetelor de vacanta oferite de firme angajatilor vor deveni neimpozabile, potrivit propunerilor de modificare a Codului fiscal?

D.R.: Nu.Codul fiscal s-a modificat iar tichetele de vacanta raman impozabile. Intradevar potrivit proiectului de modifcare a Codului Fiscal a existat intentia de a fi neimpozabile dar nu s-a materializat prin O30.

8. In prezent, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor impozitul calculat si retinut de catre platitorii de venituri se vireaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri. Ce s-a stabilit? Care sunt categoriile avute in vedere?

D.R.:  Posibilitatea de a plati trimestrial pentru anumite categorii de contribuabili cum ar fi: ONG si microintreprinderile care au maxim trei salariati, exclusiv, persoanele juridice care au avut in anul anterior maxim trei salariati, exclusiv si o cifra de afaceri de pana la 100000 de euro si persoanele fizice autorizare, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, profesiile libere care au angajati.

9.In prezent platitorii de venituri din salarii au obligatia sa completeze fisa fiscala cu informatii referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii si sa transmita organului fiscal competent, respectiv angajatului, un exemplar al acesteia, pentru fiecare an, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat. Care este situatia dupa operarea modificarilor Codului Fiscal?

D.R.: Incepand cu anul 2013 pentru anul fiscal 2012, angajatorii nu mai au obligatia de a completa fisele fiscale, insa informatiile pentru organele fiscale vor fi trecute in formularul 205 si totodata la cererea angajatului, angajatorul are obligatia de a elibera un document care sa cuprinda cel putin informatii cu privire la impozitul retinut, contributiile retinute, deducerile, etc.

10. In prezent, indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice este scutita de plata contributiilor sociale, iar in cazul in care aceasta limita este depasita, suporta contributii sociale pentru aceasta depasire doar angajatii persoanelor juridice fara scop patrimonial si ai altor entitati neplatitoare de impozit pe profit. S-a aprobat exceptarea de la plata contributiilor sociale a sumelor primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate?

D.R.: Nu, nu sunt modificari, a existat intentia de modificare.

11. In prezent, in ceea ce priveste declararea obligatiilor de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si virarea lor la buget, aceasta se face lunar, de catre toate persoanele care au calitatea de angajator sau persoana asimilata angajatorului, indiferent de statutul juridic al acestora sau de numarul de angajati. Propunerea era depunerea trimestriala. S-a adoptat?

D.R.: Da. S-a adoptat propunerea de depunere trimestriala a formularului 112 pentru categoriile mai sus mentionate - vezi ONG, PFA, etc.

12. Ne puteti enumera cateva dintre implicatiile modificarilor si completarilor Codului Fiscal propuse prin proiectul de act normativ? (Exemplu: Simplificarea sistemului declarativ prin rationalizarea formularelor existente si unificarea termenelor de depunere ale acestora).

D.R.: S-a avut in vedere generalizarea termenului de depunere al declaratiilor la 25 ale lunii inclusiv in ceea ce priveste formularul 200, 201 si foarte important 390. De asemenea, definitivarea impozitului pe profit, aferent anului 2012 se va face pana la 25 martie 2013. 

13. Romania este membra a UE. Codul Fiscal actual ne apropie de statutul de unui stat membru al UE sa ne pastreaza prin prevederile sale "in afara UE"?

D.R.: Cel putin in ceea ce priveste TVA-ul, prevederile sunt unitare.

14. Multi analisti economici romani si straini considera actuala filozofie fiscala din Romania, bazata pe principiul cotei unice drept principalul motiv al cresterii economice. Este acesta principalul motiv al cresterii economice?

D.R.: Intrebarea depaseste atributiile fisei postului.

15. Din punctul de vedere al specialistului fiscal considerati ca in acest moment prevederile Codului Fiscal ajuta sau impiedica mediul de afaceri romanesc in competitia cu cel European?

D.R.: Intrebarea depaseste atributiile fisei postului.

16. Activitate dependentă sau independentă? Finanţele fac o nouă încercare de lămurire a diferenţei dintre activitatea independentă şi cea dependentă desfăşurată în special de persoanele fizice şi persoanele fizice autorizate (PFA) în baza unor contracte de colaborare sau prestări servicii. Ce criterii trebuie sa aiba activitatea pentru a fi considerată independentă?

D.R.: Pentru a fi considerata indepedenta activitatea trebuie sa se desfasoare pe cont propriu sau chiar cu angajati ai persoanei fizice autorizate, platitorul de venit nu trebuie sa stabileasca angajatului un program de lucru, nu trebuie sa-i puna la dispozitie baza materiala.

17. Din punctul de vedere al taxelor locale se mentin majorarile pentru autoturisme şi pentru cei care au mai multe imobile?

D.R.: Se mentin si in 2012.

18. Pentru ca traim intr-un oras turistic, ce modificari aduce noul cod fiscal pentru operatorii in turism?

D.R.: Reducerea cu 50% a impozitului pe teren si cladiri turistice de la malul marii detinute in functiune mai mult de 6 luni pe luni. Iar pentru cei care nu detin unitati de cazare si nu le deschid in cursul unui an, se plateste un impozit pe cladire de 5% din valoarea de inventar a cladirii stabilita prin hot de consiliu local. Se mai plateste o taxa de 1% din valoarea totala a cazarii sau tarifului pentru fiecare zi a turistului. 

19. In loc de concluzii, ce ar trebui sa stie contribuabilul, persoana fizica, respectiv juridica, care sunt principalele modificari introduse?

D.R.: -depunerea trimestriala a 112 pentru persoane juridice si PFA
        -incurajarea platii voluntare a obligatiilor fiscale restante la 31 august 2011.
       - modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor, tot in ordinea vechimii, evitandu-se astfel acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.

      - modificarile vor de ajutor firmelor mai mari care au avut dificultati materiale datorate crizei.

-  certificatul fiscal va cuprinde si datoriile statului fata de contribuabil

- obligativitate comunicarii actului administrativ fiscal in primul rand prin posta cu confirmare de primire si abia dupa aceea prin celelalte modalitati de comunicare
- certificatul de inregistrare fiscala se va elibera in 10 zile fata de 15 cate erau pana acum

- se introduce prosibilitatea a unui bun sechestrat cu un alt bun pus la dispozitie de contribuabil, cu aceeasi valoarea si liber sarcina

- eliminarea obligatiei de a depunde declaratia fiscala in cazul in care organul fiscal a stabilit din oficiu baza de impunere, totusi daca contribuabilul doreste sa depune declaratie fiscala o poate face in termen 60 de zile de la data comunicarii deciziei, situatie in care se desfiinteaza decizia de impunere din oficiu


- reguli stricte cu privire la reverificarea unui agent economic doar daca au aparut elemente suplimentare care nu existau la data primului control iar rezultatele ar putea fi schimbate. Inainte de inceperea reverificarii, contribuabilul va fi instiintat prin intermediul unei decizii de reverificare pe care are posibilitatea sa o contesta la organul de solutionarea contestatiilor.

- Introducerea unei amezi fixe pentru declaratia recapitulativa fata de prevederea in vigoare pana acum care era de 2% din suma livrarilor-achizitii de bunuri intracomunitare declarate. Amenda este de la 1000 la 5000 in cazul nedepunerii declaratiei la termenele legale si de la 500 la 1500 in cazul depunerii declaratiilor cu date incorecte sau incomplete.

- Pentru persoane fizice se modifica amenda pentru formularul 200 - declaratie privind venitul realizat. Amenda minima va fi de 40 de lei, fata de 10 lei.

_ De retinut: O29pe 2011 pentru modificarea OG 92 pe 2003 intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii adica pe 18 septembrie a.c. cu exceptia anumitor articole care intra in vigoare de la 1 octombrie, respectiv 1 ianuarie 2012.

O30 pe 2011 au de asemenea termene de intrare in vigoare imediat cum este posibilitatea de a depune trimestrial declaratia sau de la 1 ianuarie 2012.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:04 @Laura Vasilescu: depuneti optiune pana pe 25 septembrie daca doriti sa ramaneti la luna.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:03 @Ovidiu: pana pe 30 octombrie.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:03 @Alex: 25 septembrie sau data de 25 a fiecarei luni.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:03 @Goran : In situatia in care nu doriti depunerea trimestriala aveti posibilitatea de a notifica organul fiscal si sa procedati in continuare la depunerea si plata lunara.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:02 @Nicoleta: Legea 241 pe 2005 stipuleaza ca retinerea si nevirarea stopajului la sursa este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de 1 la 3 ani!
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:01 @Contribuabil: Nu. In situatia in care sunteti detasat peste 183 de zile si platiti impozit si in Romania, impozitul platit in Romania se restituie prin formularul 201.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 09:00 @Cora: Corect este cum spune Ordonanta 30.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 08:59 @Elena: Se anuleaza doar penalitatile de intarziere aferente obligatiilor restante la 31 august, reprezentand debit si dobanzi in situatia in care acestea se platesc pana la 31 decembrie 2011.
  • invitat Ziua de Constanta Interviu Online 15 Sep, 2011 08:56 @cod fiscal: Procedura este prevazuta la art. 115, 116, 117 din Cod Fiscal.Regula generala este ca orice impozit obtinut de un nerezident in Romania se impoziteaza in Romania, contribuabilul putand obtine un certificat cu privire la impozitul platit in Romania in situatia in care acelasi impozit l-a platit in strainatate. Contributiile ptr PFA sunt deductibile mai putin deducerea personala care este deductibila doar in situatia in care PFA are calitatea de angajator si are angajati cu contract individual de munca, situatie in care le acorda acestora si deducere personale.
  • cod fiscal 14 Sep, 2011 20:11 A mai fost o miniamnistie fiscala la finele anului 1997, daca va aduceti aminte! Cum s-a comportat statul atunci? Pai va spun eu: cadrul era asemenator, cine platea restantele pana la 31 decembrie, parca, era scutit de penalitatile acumulate! Stiti cum a functionat in realitate? Veneau smecherii de la finante la inceputul anului 1998, itzi trageau un control si era suficient sa scoata O SINGURA CHELTUIALA ELIGIBILA si s-o declare ca fiind facuta in interes personal si toata scutirea pica! Asa vor pica si scutirile promise prin codul (de procedura) fiscal nou! In 2012! Prosti se vor gasi destui sau creduli!
  • Bataie de joc 14 Sep, 2011 20:09 Pai unele firme au dat afara oameni, au scazut salarii, si-au redus afacerilor, ba chiar au facut imprumuturi la banca pentru a plati la fisc impozitele si taxele cuvenite, in timp ce pe altii i-au durut in basca. Acum fiscul imi zice ca am fost un mare fraier ca am procedat asa, si ca mai bine nu plateam nimic fiindca oricum in aproprierea alegerilor se dau astfel de masuri absolut halucinante si impotriva oricarei logici concurentiale. Concluzia pe care o deduc: statul incurajeaza astfel de comportamente! Nu trebuie sa ne mai mire ca exista milioane de lei datorii si arierate, iar statul tb sa se imprumute la FMI?
  • Laura Vasilescu 14 Sep, 2011 09:23 Ma scuzati, dar daca tot trebuie sa completez 3 declaratii de ce sa stau sa le depun la trimestru? Sper ca este intr-adevar o optiune si nu ne va obliga!
  • Ovidiu 14 Sep, 2011 09:22 pana cand depunem 010?
  • Alex 14 Sep, 2011 09:22 "Se modifica termenul de depunere a declaratiei recapitulative VIES, incepand cu declaratia aferenta lunii august 2011." Care este noul termen?
  • Goran 14 Sep, 2011 09:21 asta e de abureala,, in fata FMI,, cu mediul de afaceri,,, care habar nu au ce vorbesc .. bine ca spune clar de exprimarea optiunii pana pe 25.09.2011. daca nu ai bani pentru plata lunara,, cum o sa ai pentru 3 luni deodata? facem cum am facut pana acum.. lunar..
  • Nicoleta 14 Sep, 2011 09:20 Firmele au retinut de la angajati contributiile sociale. Cine ii obliga sa le si depuna la Finante? .. si daca nu le depun patesc ceva? NU !!!
  • Contribuabil 14 Sep, 2011 09:19 daca lucrez afara cu contract ,imi opreste ce e de oprit acolo,eu trebuie sa platesc taxe si in Romania?
  • Cora 14 Sep, 2011 09:19 " Se introduce optiunea de a depune trimestrial D112.... optiunea trebuie declarata de eventualii doritori pana la data de 25 septembrie 2011" !!! Dar, OG 30 nu spune asta, ci spune chiar " invers ". Cf. art. I pct.91 : - cei enumerati la art.58(2) trebuie sa depuna D112 trimestrial ; - cei enumerati la art.58(2), daca doresc sa depuna D112 lunar (ca si pana acum) trebuie sa faca optiune. Deci, optiunea o fac daca vor sa depuna D112 lunar si nu trimestrial. Daca nu depun optiunea inseamna ca vor depune D112 trimestrial
  • Elena 14 Sep, 2011 09:17 Ce se intampla cu accesoriile exigibile la 31 august 2011, dar aferente unor obligatii principale stinse ? se anuleaza si ele sau se anuleaza doar cele aferente obligatiilor principale nestinse in momentul de fata?
  • cod fiscal 14 Sep, 2011 09:17 1. Care este procedura de impozitare a veniturilor nerezidentilor? 2. La cheltuielile deductibile, pentru o PFA, intra contrtibutiile pentru somaj, asigurari sociale. sanatate si deducerea personala?