Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu fostul şef al biroului de presă al Casei Regale a României, Cornelia Grofu s-a terminat Tema a fost - „PR la curtea Alteţei Sale, Principele Radu"

ro

09 Feb, 2012 00:00 7704 Marime text
img_5259_.jpgRelaţiile cu presa reprezintă o componentă importantă a activităţii unui PR-ist, fiind partea cea mai vizibilă, şi totodată unul dintre serviciile cele mai solicitate de către client. În cazul ei, Principele Radu. Clientul nostru, regele nostru. Sau? A început ca jurnalist mai întâi în Constanţa, apoi în presa centrală iar viaţa a condus-o către Palatul Elisabeta, în apropierea familiei regale a României. I-a coordonat precampania şi campania electorală a Principelui Radu dar şi biroul de presă al al acestuia. Ascultîndu-l pe Radu de România observi uşor că fiecare frază are sens, că ideile - consistente mai toate - nu se repetă, că sublinierile sunt făcute numai dacă e cazul, că nu mai eşti încă o dată agresat cu aceleaşi şi aceleaşi clişee mentale şi de vocabular. Desigur că Alteţa Sa reuşeşte acest lucru şi datorită celor care trudesc la imaginea sa. Joi la Interviu Online nu vă vom spune o poveste cu prinţi şi prinţese dar vom vorbi despre soluţia monarhică promovată de o categorie sociale, despre inteligenţă şi vocaţie şi în general despre Casa Regală văzută din interior.

Vă aşteptăm joi, 9 februarie, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, de la ora 14.00.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebari:

img_5266_.jpg1. Eu te-am cunoscut in calitate de jurnalist. Intai la Constanta, apoi stiu ca plecasei la Bucuresti. Ce te-a determinat sa renunti la gazetarie?

 C.G.: Am devenit jurnalist din pasiune si dintr-un spirit justitiar. La un moment dat insa mass-media a devenit , fara sa generalizez un instrument de manipulare. Si nu am mai vrut sa fac parte dintr-un astfel de angrenaj. Pe de alta parte mi s-a oferit sansa sa fac consiliere de imagine, trecerea a fost oarecum fireasca deoarece experienta din presa mi-a oferit o viziune clara asupra nevoilor publicului. Consilierul de imagine se joaca in fapt cu un puzzle. Incearca sa puna toate piesele la locul lor, gaseste punctele forte ale clientului si creeaza in jurul lui un brand, folosind strategii de comunicare, media si antrenand clientul pentru atingerea scopului prin consilierea acestuia in tehnici de discurs, gestica, atitudine, motivare. Dupa parerea mea, este una dintre cele mai frumoase meserii, chiar daca clientii sunt destul de slabi.

2. In ce imprejurari ai ajuns sa cunosti familia regala a Romaniei?

C.G.: Sufleteste eram cumva apropiata de rege caci bunicii mei l-au cunoscut iar familia regala i-au ajutat mult la un anumit moment. Astfel ca in campania prezidentiala trecuta, dupa ce fusesem consilier de imagine la PSD-PC la sector 1 Bucuresti, am hotarat ca vreau sa sustin un candidat in care cred. Nu lucrasem pana atunci cu un candidat la presedintie. Marturisesc ca am lucrat cu un presedinte timp de un an, dar dupa investirea sa in functie, insa nu participasem efectiv intr-o campanie electorala. Si atunci l-am vazut pe Principe prin care isi anunta intentia de a candida. 

3. Cum a venit provocarea de a lucra impreuna cu AS Printul Radu?

C.G.:  Dupa ce am citit interviul cu Principele de care am vorbit deja, am sunat la palat , m-am prezentat si le-am spus ca vreau sa lucrez voluntar ptr ei, avand in vedere admiratia pentru casa regala. Am fost invitata la Palatul Elisabeta si din acel moment am devenit membru al echipei Principelui dar nu voluntar, pentru ca existau deja acele echipe care mergeau pe teren. Primul eveniment a fost organizarea caravanei pe Constanta. Insemna stabilirea relatiilor cu presa, scrierea discursurilor in functie de locurile vizitate, consiliere vizavi de abordarea unor primari din zona, conferinte de presa.A fost in peste 12 localitati din judet, am vizitat si minoritatile. 

4. Ai mai lucrat in PR, am vazut in cv-ul tau ca au manageriat-o pe Dana Nalbaru, aveai mai multe evenimente organizate la activ, ai fost consilier politic la PSD. Prin ce s-a deosebit activitatea in cadrul biroului de presa al Printului?

C.G.: Diferentele sunt foarte mari. In primul rand familia regala si Principele inteleg foarte bine nevoia unor specialisti in jurul lor. Eram practic doua echipe care se ocupau de imaginea Casei. Una la palat, cealalta electorala. Spre deosebire de politicianul deosebit din Romania care din pacate crede ca se pricepe la toate, ASR Principele Radu avea consilieri pe fiecare domeniu de activitate. Ar putea invata multi de la familia regala. Ei stiu sa deroage responsabilitati si au o echipa perfect functionala in care fiecare isi face treaba si nu se intampla nimic fie ca toata lumea sa stie. Atat regele, cat si Principesa si Principele erau informati pe email in permanenta. Regele Mihai este un iubitor al tehnicii, foloseste internetul. Principele aviza personal orice actiune, este un temperament orientat catre oameni si nu catre parteneri politici. Scopul Altetei sale a fost tot timpul comunicarea cu omul obisnuit si nu jocurile politice care deobicei consuma politicienul si-l indeparteaza de realitate si de electorat.

5. Decizia candidaturii la preesedintia Romaniei a fost rezultatul unor consultari si cu voi, oamenii sai de imagine?

C.G.: Din cate stiu si cred ca stiu bine, decizia a venit in urma consultarii cu Regele Mihai si atat. De altfel, Principele se sfatuia si se sfatuieste in permanenta cu Majestatea Sa..

6. Ce i-ai spus cand ai auzit ca vrea sa candideze, mi-aduc aminte ca ai fost implicata in campania sa, pana la momentul retragerii din cursa?

C.G.: I-am spus ca il sustin cu tot ceea ce pot si cred ca in aceea perioada dormeam maxim 4-5 ore pe noapte, caci precampania s-a bazat pe sistemul de caravana, in fiecare zona a tarii care trebuia organizata in cel mai mic detaliu.

7. Radu Duda, s-a înscris în cursa prezidenţială, îngroşând corul celor care clădeau baricada anti-Băsescu. Ca jurnalist cum ai interpretat aceasta pozitionare a Printului?

C.G: Fara sa spun vorbe mari, nu stiu cat de mult in interesa pe el sau pe noi, cei din staff ceilalti candidati. Asa cum am spus, eram mai degraba orientati catre nevoile omului de rand si nu am avut pe tot timpul campaniei o pozitionare ferma pro sau contra cuiva.

8. Cu toate că familiile regale europene primesc în fiecare an mai mulţi bani publici, secretul care înconjoară averile lor rămâne surprinzător de bine conservat. Oficial, motivul retragerii din cursa electorala pentru presedintie au fost banii sau mai exact lipsa lor. Tu ce crezi acum, privind in urma, au trecut deja 3 ani de atunci...

C.G.: Surprinzator sau nu, motivul oficial a fost si cel real. Sa nu uitam ca Principele nu avea in spate angrenajul atat de folositor al unui partid desi bineinteles, ca au fost foarte multe iubitori de monarhie care l-au sustinut. Am primit prin telefon de la asistenta personala vestea retragerii din cursa electorala. 

9. Banii sunt daţi de guverne pentru cheltuielile personale ale capetelor încoronate, pentru gărzile de corp, pentru călătorii oficiale, dar şi pentru întreţinerea palatelor în care locuiesc. Alte cheltuieli sunt achitate de casele regale, din propriile averi, despre care, nu se prea vorbeşte. Cum l-ai perceput pe Printul Radu, un om simplu sau din contra sofisticat, cu o viata luxoasa?

C.G.: Si Printul si Principesa sunt de o modestie cum rar am vazut. Nimic sofisticat decat poate la receptii, dar in viata de zi cu zi , se imbraca foarte simplu. Au o simplitate autentica. Manca tot ce i se punea in fata, regele este iubitor de sarmale iar Principesa Margareta este extrem de sociabila, stie ca comunice cu oamenii. Mi-a placut ca desi sunt foarte discreti, se tineau de mana peste tot. 

10. Personal cred ca Radu Duda, (n.r. si cred ca am avut ;I ocazia sa i-o spun in mod direct) face greseala sa se promoveze mai mult pe sine decat ideea monarhica. Poate gresesc, tu cum l-ai perceput lucrand alaturi de dansul?

C.G.: In zilele noastre, monarhia trebuie sa se imbine cu o democratie reprezentantiva si are nevoie ca orice institutie si orice concept, de modernizari. Principele a inteles ca pentru promovarea unui concept, oricare ar fi acela trebuie sa investeasca mai intai in el ca reprezentant al acestui concept. Rolul vietii lui este sa fie Principele Radu, a fost provocarea pe care a acceptat-o cand s-a casatorit cu principesa Margareta. Principele stie ca are de invatat in fiecare clipa si invata in fiecare clipa. Si-a asumat toate criticile inca de la inceput, este artist asertivitate. 

11. Analistii politici au fost mult mai exigenti si l-au considerat drept un parazit in relatiile dintre Rege si restul lumii deoarece o data cu intrarea lui Radu Duda in familie, principala problema a Casei Regale a devenit recuperarea bunurilor confiscate de comunisti si mesajul simbolic s-a transformat într-unul mercantil. Cum ai fi raspuns acestei intrebari in calitate se sef al biroului de presa al Principelui?

C.G.: Pot spune chiar acum cativa dintre analistii politici care sunt adevaratii paraziti, dar dincolo de asta, fiecare roman s-a zbatut sa-si recupereze bunurile confiscate de comunisti, nu vad de ce nu ar face-o si casa regala.

12. Te intreb, pentru ca am curiozitatea sa stiu cat de greu se lucreaza intr-un astfel de post, daca exista o altfel de presiune...ma gandesc totusi la diferenta clar dintre discretia regelui si la dorinta unei cariere politice a ginerelui?

C.G.: Regele si-a asumat si a binecuvantat cariera politica a Principelui. Desigur ca vorbele erau mult cantarite si aveam grija ca fiecare pozitionare sa fie una care sa imbine discretia cu necesitatea fireasca a unei campanii electorale.

13. Radu Duda vine totusi dintr-o altfel de lume boema, lumea artistica, si-a pus acesta amprenta asupra vietii sale publice, private atat cat a lasat sa se vada sau a cat a intuit ochiul tau de jurnalist?

C.G.: Radu Duda a devenit intre timp Principele Radu, a muncit si a invatat enorm pentru a reprezenta Casa Regala. Nu e nimic rau in a fi actor in primul rand iar eu personal, am vazut ca singur lucru boem in viata lui placerea de a citi o carte pe un sezlong asezat pe iarba din fata Palatului Elisabeta.

14. Cum se derula o zi de lucru in biroul de presa al Principelui Radu? Era interesat de anumite aspecte, citea presa, dicta punctual comunicatele?

C.G.: Ne trezeam foarte de dimineata si fiecare pe domeniul lui isi citea presa si faceam un sumar al zilei si in permanenta ne informam unii pe altii, dar ceea ce ma suprindea cel mai mult era ca dupa o zi extrem de aglomerata, Principele arata mereu odihnit si calm. Nu se enerva niciodata. In strategia propri-zisa nu se implica, dar tineam cont de punctul sau de vedere.

15. V-ati ocupat si de misiunile diplomatice pe care le-a avut Printul? De ce anume era interesat?

C.G.: Aveam colegi specializati pe politica externa. 

16. Am avut ocazia in 2008 sa fiu prezenta la Ziua Regalitatii, la Palatul Elisabeta. Am fost impresionata de simplitatea acelei festivitati. Evident totul era bine calculat, in sfera protocolului, dar in rest multa austeritate, educatie si reverente. Haide sa discutam putin despre protocolul Casei Regale...

C.G: Cred ca Sandra Gatejan, sefa de protocol a Casei Regale ar putea povesti mai mult decat mine, dar simplitatea la Palat este cuvantul de ordine. In ceea ce priveste protocolul general erau reguli clare de adresare. La inceput, trebuia sa ceri permisiunea sa li te adresezi, dar, data fiind ca eram intr-o campanie, regula a disparut. Apoi erau reverentele pe care le-am exersat cam o saptamana. dar si ele au disparut dupa un timp. Singurul lucru care intampla, indiferent cat de bine te cunoasteau era sa te legitimezi. Apoi chestia cu mancatul la masa. La inceput ei terminau primii si se ridicau iar protocolul cere ca toata lumea sa se opreasca din mancat. Echipa de voluntari a povestit asta pe blogul Principelui si in urmatoarea caravana s-a incalcat si aceasta regula de protocol, in sensul ca Principele ii intreba pe membri echipei daca au terminat de mancat si in cazul in care nu terminasera, asteptau. Existau si reguli de tinuta, fetele purtau in general rochii, blugii nu erau acceptati, erau preferate alte materiale. Rochiile nu erau indecente, stilul midi. Sefa de protocol era foarte eleganta si intotdeauna purta o floare in piept sau esarfa. Nu existau restrictii dar se impuneau de la sine. Protocolul era respectat cu sfintenie insa de Principe si Principese.

17. Ce tabieturi avea Radu Duda? Dar familia regala in cazul in care ai cunoscut-o?

C.G: Ii placea foarte mult sa citeasca si-i placea cafeaua. Consuma expreso. Le placea foarte mult pestele din ce imi amintesc.

18. Ce evenimente importante ati organizat pentru printul Radu impreuna cu colegii tai?

C.G.: Au existat evenimente caritabile pe care le-am sprijinit, a fost lansarea de carte a Principelui lansata in precampanie , se intituleaza “Principele Radu” si evident caravanele din campanie.

19. De ce ai renuntat la colaborarea cu ASR Radu? Mai pastrati legatura?

C.G.: Colaborarea s-a terminat in momentul retragerii din competitia electorala si o pun si pe seama dezamagirii mele vizavi de acest gest al sau. Am mai pastrat o perioada legatura, acum nu, dar tin legatura cu colegii de la Palat. Oricum as repeta aceasta experienta, oricum as sustine orice proiect al Casei Regale.

20. Ai revenit la Constanta, in cadrul unei echipa tinere, in cadrul unei fundatii umanitare. Cum a fost acesta trecere, cum te simti din nou acasa?

C.G.: Acum sunt in echipa presedintelui PDL Constanta, C.G.Chiru, un om care recunosc ca m-a impresionat prin potentialul pe care-l vad in el ca politician dar şi ca mod de comportament in sensul ca este tot timpul calm, preocupat de responsabilitatile pe care le are si are exagerat de mult bun simt. Este un model nou de politician in Constanta care sper sa prinda la public.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Goran 09 Feb, 2012 18:34 Felicitari, mi-a placut interviul si cele spuse, destule pentru ca cineva sa-si faca o imagine si despre familia rega si despre campania respectiva. Intrebarle au fost provocatoare dar cu bun simt.
  • DOM 08 Feb, 2012 22:10 TRAIASCA REGELE
  • Mefisto 08 Feb, 2012 22:09 Radu Duda,un parvenit care s-a casatorit dintr-un calcul perfid(sa...a fost "invitat"sa se casatoreasca !!! )cu Principesa Margareta.Un individ detestabil ,greu sau imposibil de suportat !
  • Zoe 08 Feb, 2012 22:06 Principele Duda, chiar si daca este cu adevarat oportunist, este cea mai buna alegere a Principesei Margareta. Reprezinta foarte bine Casa Regala.