Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu George Andrei Popescu, aspirant PP-DD la un mandat de deputat în Colegiul 8 s-a terminat Tema a fost - "Cum poate schimba un tânăr clasa politică din România?"

ro

01 Dec, 2012 17:31 5589 Marime text

2-dec1.jpgGeorge Andrei Popescu a intrat, la doar 28 de ani, în cursa parlamentară din 9 decembrie pentru un mandat de deputat. Care sunt cele mai importante probleme din Colegiul 8, în care candidează, cum pot reconfigura tinerii actuala clasă politică şi unde vede PP-DD-ul în viitorul Guvern aflăm de la George Andrei Popescu mâine, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

2-dec-2.jpg1. Sunteţi unul dintre cei mai tineri candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Ce v-a determinat ca, la doar 28 de ani, să intraţi în această cursă electorală?

În primul rând vârsta din care rezultă determinarea de a muta inclusiv munţii din loc, pe care numai un tânăr o poate avea. Apoi necesitatea evidentă de schimbare a clasei politice care are nevoie de un suflu nou, curat, tineresc, precum şi faptul că nu pot să stau cu mâinile în sân în faţa unui sistem care, sub o denumire sau alta (PSD, USL, PDL etc), şi-a bătut şi îşi bate joc non-stop de români.

2. De ce candidaţi din partea PP-DD şi nu a unui partid parlamentar?

Mai sunt doar câteva zile până când PP-DD va deveni partid parlamentar. Aşa că, fără aceste câteva zile, se poate spune că mi-am depus candidatura din partea unui partid parlamentar. Nu vă ascund faptul că până în vara acestui an am fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret a Partidului Democrat Liberal. Însă lipsa de viziune, blocarea din toate poziţiile a tinerilor dornici de afirmare, dar mai ales ruperea de realităţile cotidiene a actualei conduceri a Organizaţiei Judeţene a PDL m-au determinat să-mi caut locul în altă parte. Nu sunt deloc compatibil cu modul în care se face acum politica în PDL. Mi-am găsit suficiente puncte în comun cu PP-DD Constanţa, partid care mi-a oferit şansa de a-mi da măsura competenţei politice de moment în faţa judecătorului suprem, electoratul. Mulţumesc pe această cale conducerii PP-DD Constanţa pentru încrederea acordată.

3. Vă temeţi de competitorii electorali din colegiul în care candidaţi?

Nu mă tem de oameni. Mi-e frică numai de Dumnezeu. În privinţa contracandidaţilor, îi tratez cu respectul normal care trebuie să existe între competitorii politici. Pentru mine, Manuela Mitrea şi Andrei Gheorghe sunt adversari de o lună, atât cât ţine campania electorală, şi nu duşmani. Eu vreau să arăt că sunt mai bun ca ei, vreau să arăt locuitorilor Colegiului 8 că am mai multe de oferit decât ceea ce au oferit sau pot oferi cei doi. De pildă, eu le ofer un deputat care va fi în fiecare week-end pe străzile din colegiu şi nu un parlamentar pe care să-l vadă o dată la patru ani că plantează panseluţe în colegiu şi se pupă cu primarul pentru a le câştiga votul. În acelaşi timp, aş vrea să îi fac să înţeleagă că vremea candidaţilor pensionabili a trecut. Îi respect pe toţi cei în vârstă, de la ei avem cu toţii de învăţat. Însă cred că Parlamentul României are nevoie de oameni puternici, cu forţă, capabili să rezolve probleme oamenilor, care să nu obosească după ce urcă scările unui bloc sau iau la picior câteva străzi din cartier. Personal, cred că este vremea celor capabili să îşi ţină cuvântul şi să facă în mod constant câte ceva pentru cei care i-au ales, este vremea tinerilor motivaţi.

4. Care sunt cele mai grave probleme identificate în Colegiul 8, colegiul în care candidaţi pentru un mandat de deputat?

Majoritatea problemelor Colegiului 8 ţin de proasta administrare a municipiului Constanţa în general şi a acestei zone în particular. Vorbim aici despre străzi neasfaltate, locuri de joacă pentru copii lăsate în paragină, lipsa spaţiilor verzi, salubrizarea aproape inexistentă, atât pe arterele principale, cât şi pe străzile secundare. Într-un cuvant, cele mai multe probleme de pe Colegiul 8 ţin de nepăsarea administraţiei locale. Din punct de vedere politic, principala problemă este dezamăgirea şi lehamitea oamenilor faţă de tot ceea ce înseamnă clasa politică care a guvernat până astăzi fără excepţie. Iar din punct de vedere economic şi social, principalele probleme sunt în mod evident legate de pensii şi salarii, practic de nivelul scăzut de trai.
Aş vrea să dau un singur exemplu, deşi sunt cel puţin câteva zeci. Este vorba despre cartierul Compozitorilor, din spate de la Primo în care, din ce am constatat, există o singură stradă asfaltată. De la oamenii de acolo am aflat că singura stradă asfaltată - reiau acest aspect tocmai pentru că vreau să atrag atenţia - este cea pe care locuieşte Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost consilier personal al primarului Radu Mazăre.

5. În această ordine de idei, care sunt proiectele prioritare pentru dumneavoastră în eventualitatea câştigării mandatului parlamentat?

În raport cu administraţia locală, după 9 decembrie îmi propun să fiu liantul dintre locuitorii Colegiului 8 şi aceasta. Mai clar, acolo unde sunt străzi de asfaltat, locuri de joacă de reabilitat, spaţii verzi de întreţinut, zone de salubrizat voi “rupe” uşa primarului şi nu mă voi lasa până când acesta nu va rezolva problemele stringente ale colegiului.
Legat de lehamitea faţă de clasa politică, primele legi la care voi lucra vor viza introducerea lustraţiei astfel încât niciun colaborator al Securităţii şi membru al nomenclaturii de partid comunist să nu poată candida sau accede pe o funcţie de conducere, micşorarea numărului de parlamentari la 300 şi introducerea parlamentului unicameral, interzicerea migraţiei politice astfel încât şi parlamentarii să-şi piardă mandatele atunci când părăsesc un partid pentru altul.
Cu privire la nivelul de trai, singur nu pot să cresc nici pensiile şi nici salariile. Însă nu voi lăsa grupul parlamentar al PP-DD să respire până nu va introduce propuneri legislative concrete în acest sens în primele trei luni de activitate parlamentară.

6. Ce părere aveţi despre actuala administraţie publică locală din Constanţa?

După multitudinea problemelor întâmpinate, este o administraţie căreia nu-i pasă de ce se întâmplă în Colegiul 8. Pe scurt, este o administraţie nepăsătoare şi direct interesată de   a-şi conserva votul printr-o sacoşă cu pui şi ulei şi nu prin rezolvarea problemelor majore ale colegiului, care se răsfrâng asupra a peste 60.000 de locuitori.

7. Ce credeţi că ar trebui să schimbe tinerii la actuala clasă politică? Dar la nivelul municipiului şi al judeţului Constanţa?

În primul rând, tinerii ar trebui să nu împrumute din metehnele seniorilor. Cred că actualei clase politice îi lipsesc sinceritatea, corectitudinea, moralitatea dar mai ales dorinţa de a face ceva pentru oameni şi nu pentru propriile interese. Noul politician trebuie să fie sincer şi corect cu alegătorul, să nu-l mintă, dar mai ales să nu-l mai fure.

8. Cum aţi caracteriza electoratul constănţean? Este credul, manipulabil? Este bine orientat?

Orice electorat are o doză manipulabilă. Mie îmi place să cred, cel putin despre electoratul Colegiului 8, că discerne între minciună şi adevăr, între rău şi bine, între un trecut plin de dezamăgiri şi un viitor mai bun, între cei care au promis, dar nu au făcut, şi cei care sunt determinaţi să facă.

9. Ce loc credeţi că va ocupa PP-DD-ul în viitorul Parlament, respectiv în viitorul Guvern?

Nu îmi place să fac clasamente şi nici clarvăzător nu sunt. Personal îmi doresc ca PP-DD Constanţa să depăşească media naţională a partidului, iar per ansamblu Partidul Poporului Dan Diaconescu să fie un partid de minim 15%.

10. Există vreun politician - român sau străin - care vă este exemplu, care vă inspiră?

Politician român în viaţă, nu. Dintre politicienii contemporani, dar care ne-au părăsit, mă raportez la Corneliu Coposu, un model unic de verticalitate şi moralitate în politica autohtonă postdecembristă. Dintre politicienii străini, Nelson Mandela, un fel de Corneliu Coposu, însă la alta scară.

11. În eventualitatea în care nu veţi câştiga, care va fi traseul dumneavostră politic?

Îmi place să cred că această eventualitate nu va exista. Însă, desigur, iau în calcul şi acest aspect. Evident că nu mă voi opri din drum. La 28 de ani, orice eşec este de fapt un succes. Voi învata din greşeli, iar peste patru ani voi veni, din nou, în faţa electoratului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii