Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Gheorghe Donţu Tema este - Bate vântul schimbării în PSD-ul lui Mazăre?

ro

10 Feb, 2014 17:45 4709 Marime text
Se schimbă conducerea PSD Constanţa? Va decide conducerea naţională a partidului excluderea lui Radu Mazăre din PSD? Cât de credibile sunt informaţiile potrivit cărora social democraţii de la centru intenţionează să „nu-l mai ţină în braţe” pe Mazăre?
Discutăm despre aceste aspecte mâine, cu Gheorghe Donţu, preşedintele Partidului Ecologist Român Constanţa, fost membru PSD, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online în direct pe www.ziuaconstanta.ro

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redacţiei:

În cercurile politice se vorbeşte, din ce în ce mai accentuat în ultimele luni, despre faptul că Radu Mazăre, preşedintele PSD Constanţa, nu ar mai fi tocmai pe planul liderilor centrali ai partidului, fapt pentru care s-ar încerca o „debarcare” a acestuia de la conducerea filialei. Cât de credibil vi se pare acest scenariu?


Că el e un tip incomod nu este o noutate. De aici, până la o excludere din partid e însă cale lungă. Şi spun asta pentru că deocamdată, în viaţa publică din România partidele funcţionează în alţi parametri decât cei normali. Într-o logică elementară, nu au ce să caute în structurile de partid oameni care sunt bănuiţi că au comis fapte de ilegalitate, care au dosare DNA care, cu alte cuvinte, sunt la limita legii sau au încălcat legea.
Acesta este motivul principal pentru care partidele, odată ce au câştigat alegerile, nu îşi mai pot pune în practică promisiunile fiindcă au de plătit datorii acestor categorii de oameni. Deci, până la debarcarea lui Mazăre, după părerea mea, mai avem de aşteptat. Politicienii de vârf de astăzi, în totalitatea lor, nu au curaj încă de a-şi curăţa propriile partide, fiindcă sunt depedenţi de voturile aleşilor locali.


În acest context, circulă ipoteza potrivit căreia frâiele organizaţiei ar urma să fie preluate de Mihai Daraban, preşedintele CCINA, susţinut din umbră de omul de afaceri Gheorghe Bosînceanu, un mai vechi adversar al primarului. E drept, Daraban nu confirmă informaţia, dar ipoteza e comentată în continuare. Cum vi s-ar părea această mutare?

Ca să glumesc, de ce din umbră?!? Trecând însă la lucruri serioase, la o privire neutră pare că Bosînceanu a ieşit din jocurile politice. Cel puţin cele constănţene. Apoi, dacă am socoti doar pentru o secundă varianta enunţată de dumneavoastră, cum că Mazăre ar putea fi demis, eu zis să vă vedeţi de treabă. Înlocuitorul nu ar putea fi decât unul foarte apropiat găştii.
Paridele, nefuncţionând ca partide în adevăratul sens al cuvântului şi fiind mai mult partide-stat, în Constanţa există câţiva poli de putere ilegitimi, aş spune eu, dar foarte vizibili, cum ar fi RATC, administraţia locală… cu lideri foarte importanţi. Credeţi că vor sta cu mâinile în sân?!?

Pe cine vedeţi dumneavoastră ca succesor al primarului la conducerea filialei de la malul mării?

Nu am un nume. Aşa cum spuneam mai devreme, succesorul, din punctul de vedere al lui Mazăre, nu ar putea fi decât unul dintre apropiaţi. E greu să împarţi puterea şi mai ales beneficiile puterii. Aici e marea dramă a politicienilor noştri: ei văd puterea ca pe o sinecură proprie, şi nu ca pe o obligaţie către ceilalţi, pe care se străduiesc să-i cumpere din patru în patru ani.


Ce urmări ar putea avea, în plan local, posibila excludere a lui Mazăre din partid? Există posibilitatea regrupării oamenilor săi de încredere în jurul său, într-o nouă formulă?

E foarte probabil, da. Dacă vorbim despre oameni de încredere din jurul primarului, al actualei administraţii publice locale, eu nu îi văd ca oameni cu principiu. Există o vorbă mai neacademică, mai uşoară, care i-ar deveni pe aceşti oameni ca “atârnători”. Dependenţa de un anumit lider i-ar putea duce, în continuare, împreună într-o altă zonă. Deşi aşa cum îl cunosc pe actualul primar, cred că poate spune, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, la un moment dat, “pas”, fără a încerca un alt drum în politică.

Credeţi că prin solicitarea insistentă a trecerii Portului Constanţa sub „umbrela” municipalităţii Radu Mazăre ar fi forţat mâna conducerii centrale a partidului, respectiv mâna premierului? Să nu uităm, totuşi, că Ministerul Transporturilor nu agreează deloc acest plan.

Este posibil. Când îşi propune o anumită ţintă, îndeobşte economică, îşi urmează până la capăt obiectivul. Acum, dacă mă întrebaţi pe mine, nu este mare nenorocire, ba dimpotrivă, ca Portul Constanţa să revină administraţiei public locale. Dar în acest caz ne lovim de cum arată astăzi şi cine este astăzi autoritatea locală. Nu e nevoie să priveşti foarte mult în jur pentru a constata că, de zece ani de zile, în Constanţa nu găsim un investitor serios, nu găsim oameni de afaceri, alţii decât dumnealor. Concluzionăm, deci, că este vorba despre un oraş închis, un judeţ închis, fără locuri de muncă şi, ceea ce este mai grav, fără perspectivă.

Sunt voci care susţin că forţa politică a lui Radu Mazăre ar fi slăbit. Ce credeţi că i s-ar putea reproşa social-democratului din acest punct de vedere?

Da, este foarte probabil ca asta să se fi întâmplat. Radu Mazăre nu este un om al dialogului. Nici măcar cu superiorii lui de partid. E un om, în genere, dificil. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Centrul să-l lase din mână. Sau să încerce să îi găsească un înlocuitor, tocmai pentru că nu vrea să îi îndeplinească toate poftele. Mi-e greu să cred că se va întâmpla asta, dar este posibil.
Mai există însă un aspect: constatăm, în ultima perioadă, o normalitate în funcţionarea DNA-ului. Este posibil ca primul ministru să ştie mai multe şi să aibă în calcul o posibilă dislocare a liderului constănţean mai devreme de finalizarea actului mandat, care expiră în 2016. Se pare că DNA-ul este atins din ce în ce mai puţin de politic şi probabil acest lucru l-au constatat şi actualii parlamentari atunci când, votând noul Cod Penal, s-au grăbit să elibereze puşcăriile de infractorii mărunţi, pentru a face loc baronilor locali.

Cine ar fi, în opinia dumneavoastră, cei îndreptăţiţi să îi reproşeze lui Mazăre cele mai multe lucruri? Constănţenii de rând, mediul de afaceri, ONG-urile, politicienii?

E limpede. Populaţia Constanţei. Aş vrea să spun acum un pic mai multe despre cum câştigă Mazăre alegerile. Pornind din start cu 60.000 de voturi din cele 60.000 de pachete. Probabil că primii nemulţumiţi ar trebui să fie cei 60.000 de “pachetari”, pentru care noi plătim tribut din patru în patru ani.
Noi, cei care plătim cele 60.000 de pachete, ar trebui să le “mulţumim” beneficiarilor acestora şi să-i rugăm să se bucure de pachete fără să voteze.

Dacă am face un exerciţiu de imaginaţie, unde îl vedeţi pe Mazăre în 2016?

Chiar nu îi mai ştiu gusturile pentru exotism. S-ar putea să aleagă Brazilia, Papua Noua Guinee, Madagascar sau destinaţii noi. În orice caz, corect era ca destinaţia lui principală să fie Constanţa şi constănţenii, ceea ce n-a fost cazul în ultimii 13 ani.

Ieri au apărut informaţiile potrivit cărora USD-ul este noua alianţă electorală a PSD, fără liberali. Din ea vor face parte PSD, PC şi UNPR. Cum vedeţi această nouă alianţă? Ce şanse are ea pe scena politică?

Excelentă! Să nu se scufunde… România mai produce o premieră. Partidul-liant al celor două mega construcţii politice, PC-ul, care face parte, în acelaşi timp, din două alianţe politice care merg invers: ACD-ul (Alianţa de Centru Dreapta) şi USD-ul (Uniunea Social Democrată). Aşteptăm cu interes noi invenţii politice româneşti. Aş conchide strigând ca manifestanţii lui Caragiale, “trăiască majoritatea de 80% din Parlament!”.

Ne aflăm în an electoral, iar PER Constanţa, pe care îl conduceţi, are un candidat la europarlamentare. Este vorba despre Dumitru Bădrăgan. Ce scor estimaţi că va obţine?

Dacă cele trei partide ecologiste - PER, Partidul Verde şi PNM - vor avea înţelepciunea să producă o singură listă pentru europarlamentare, în fruntea căreia să se afle Dumitru Bădrăgan, e foarte probabil ne apropiem de pragul electoral şi, poate, să îl şi atingem. Altfel, ne va fi foarte greu. În orice caz, Dumitru Bădrăgan e un nume pe care vi-l propun şi de care în mod cert veţi mai auzi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii