Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu înotătoarea Eva Paraschiv, de la CSM Constanța „Pentru mine, programul încărcat este un stil de viață“

ro

26 Jul, 2024 17:00 2067 Marime text
  • Eva Paraschiv a început natația la Atena Sport Club Constanța, avându-l ca antrenor pe medaliatul olimpic Răzvan Florea, cel care o pregătește și astăzi, la CSM Constanța.

La 17 ani, înotătoarea Eva Paraschiv, de la CSM Constanța, este multiplă campioană națională la nivel juvenil, participantă, cu rezultate bune, la Europene și Mondiale, dar și dublă medaliată la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE).

Eva Paraschiv - o sportivă cu reale calități, atât fizice, cât și tehnice, și cu perspectiva certă de a atinge performanțe de vârf și ca senioară. Recent, Eva a participat, obținând medalii de aur, dar și alte prezențe pe podium și timpi importanți, la Cupa României, de la Târgu Mureș, la tineret, rezultate care completează palmaresul deja bogat al înotătoarei.

Eva Paraschiv și Răzvan FloreaEva pare că face natație de o viață, e în bazin de la patru ani și jumătate. A început acest sport la Atena Sport Club Constanța, avându-l ca antrenor pe medaliatul olimpic Răzvan Florea, cel care o pregătește și astăzi, la CSM Constanța. Medaliile și recordurile personale în competiții au devenit o obișnuință pentru Eva Paraschiv, care, în plus, a reușit să stabilească și un record național, în 2021, la 50 m fluture (la fete 14 - 15 ani).

Anul trecut, ea a obținut locul 8 la Campionatul European de juniori de la Belgrad, la 100 m fluture. În 2022, la FOTE de la Banska Bystrica (Slovacia), Eva Paraschiv a evoluat în trei finale, cucerind argintul în proba de ștafetă combinată 4x100 m mixt, bronzul la ștafetă 4x100 m mixt și un meritoriu loc șase la 200 m fluture, cu timpul de 2:19.78, ceea ce a reprezentat record personal.

Cât de lung și de greu a fost drumul de la mica sportivă începătoare la campioana de astăzi, ce sacrificii a făcut Eva în numele performanței sportive și ce planuri de viitor are tânăra înotătoare?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Eva Paraschiv, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.


Despre primele competiții îmi povestește mamaׅ“



1. Eva, cum a început povestea ta în natație, prin ce împrejurare ai ajuns la bazinul de înot?
Am început la vârsta de patru ani, când părinții au decis că sunt destul de mare pentru a face un sport. Au ales înotul deoarece este cel mai complex sport si se poate face de la cea mai fragedă vârstă.


2. Îți mai aduci aminte de prima ta participare, ca mică sportivă, la o competiție?
Despre primele competiții îmi povestește mama, îmi arată poze, nu îmi aduc aminte prea multe. Știu că mă simțeam ca în vacanță, stăteam la hotel, vizitam și eram cu prietenii.



Mereu pe podium

3. Care a fost prima ta victorie într-un concurs și câtă încredere ți-a dat acel succes pentru parcursul ulterior?
Întotdeauna am fost pe podium, de la primele concursuri. Am luat cupa la vârsta de 5-6 ani la Galați, mergeam împreună cu verișorii mei, cu familia, era distractiv. Prima medalie care a făcut să știu că vreau mai mult am câștigat-o la primele Naționale, la Brașov, în 2017, bronz la 50 m fluture.

4. Cât de important este pentru tine să ai ca antrenor un fost mare sportiv, medaliat olimpic, precum Răzvan Florea?
Un antrenor care a trecut prin emoțiile de sportiv de cel mai înalt nivel, care a avut la rândul lui așteptările celorlalți în spate va ști cum să gestioneze și emoțiile, eșecurile și succesele elevilor săi și totodată are respectul părinților mei, astfel că nu există discuții despre ce am eu de făcut, programul și planul e făcut de Răzvan. Să fiu antrenată de Răzvan este un avantaj mare pe care îl am în fața colegilor din țară.


Știe și timpii adversarelor


5. Care e cel mai important sfat pe care ți l-a dat acesta, atât pentru natație, cât și pentru viață?
Întotdeauna îmi spune că trebuie să știu atât timpii mei, cât și timpii cu care au câștigat ceilalți, ca să înțeleg unde mă situez în clasamentul general. Astfel înțelegi cât de eficient ești la antrenament, cât de organizat ești cu timpul tău. Răzvan îmi spune că e important pentru mine să am un plan, un scop, numai atunci voi ști dacă am greșit sau am reușit.


6. Care e proba ta favorită?
Proba favorita e cea la care sunt cea mai bună, așa că cel mai bun procedeu al meu fiind fluturele, mă bucur să câștig și la 50 m, și la 100 m, și la 200 m.


Cel mai important succes


7. Care este cea mai importantă victorie din cariera ta de până acum?
În primul, rând cea mai importantă victorie este că am reușit să câștig locul 8 la Europenele de juniori de la Belgrad, dar e importantă și participarea la Mondialele de juniori din Israel.


8. Ai reușit să dobori și un record național, care, la rândul lui, a fost doborât apoi. Pentru tine ce e mai important: să cucerești o medalie de aur ori să stabilești un record al României?
Pentru mine sunt importante atât medaliile, cât și recordurile.


Primul antrenament al zilei, la ora 6.00


9. Cum decurge o zi de pregătire pentru tine?
Zilele de pregătire încep cu înviorarea, la 5 dimineața, apoi merg spre bazin, de la 6:00 începe antrenamentul până la 8:00. După antrenament, mă întorc acasă, mă odihnesc, iar de la 11:00 până la 13:00 urmează cel de-al doilea antrenament de înot, iar după - sală de forță. În timpul școlii, este cam același program, dar sala de forță o practic atunci când nu am al doilea antrenament de înot.

10. Cât de greu ți-a fost să ajungi la statutul de campioană și ce sacrificii ai făcut în această direcție? Ce e mai dificil, să urci pe locul întâi ori să te menții acolo?
Ca să ajung la statutul de campioană mi-a luat 13 ani pentru a mă antrena și a învăța în fiecare zi lucruri noi, pentru a perfecționa tehnica. Pentru mine cel mai dificil lucru este să menții performanța pe care o ai pe o treaptă cât mai înaltă. Nu consider că am făcut sacrificii, pentru mine programul încărcat este un stil de viață.


O admiră foarte mult pe Rebecca Diaconescu


11. Ce sportiv sau sportivă din natație admiri în mod deosebit și care sunt calitățile sale care te-au impresionat?
Rebecca Diaconescu, de la CSM Constanța, este o colegă deosebită, o persoană ambițioasă și care știe unde vrea să ajungă. Am fost cu ea la mai multe competiții și o admir foarte mult. Îi țin pumnii să intre într-o finală la Jocurile Olimpice de la Paris.

12. Într-adevăr, România participă, în această perioadă, la competiția olimpică din capitala Franței. Ce mesaj ai pentru lotul de natație și ce așteptări ai de la înotătorii tricolori de la JO 2024?
Îi felicit pe cei din lotul de natație al României pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Le doresc mult succes și să atingeți performanțele dorite, suntem mândri de voi și de efortul vostru continuu! Așteptările noastre sunt să concurați cu determinare și să vă depășiți limitele, oferindu-ne momente de mândrie și bucurie. Hai România!


Îmi place să încerc lucruri noi


13. Ce faci în puținul timp liber pe care-l ai? Care sunt hobby-urile și pasiunile tale și ce alte sporturi îți plac, în afară de natație?
Pentru că timpul e limitat, încerc să îl folosesc cât mai eficient, să mi-l organizez cât mai bine. Vara, mergem la paddling, care îmi place foarte mult, la film, am fost la Neversea, citesc, la piscină, am mult timp liber în vacanță. Alte sporturi care mă pasionează sunt tenisul de câmp și baschetul. Am încercat să joc tenis, am fost puțin și la yahting club la Techirghiol, dar cursurile sunt de dimineață, în același timp cu antrenamentul de înot, așa că am renunțat. Îmi place să încerc lucruri noi, chiar dacă sunt dificile, pentru că am susținerea celor din jurul meu.

14. Care sunt planurile tale de viitor în natație? Până unde speri să urci în acest sport?
Cât mai sus, mama îmi spune să fac tot ce pot cât mai bine și o să văd eu unde ajung. Îmi doresc foarte mult la Olimpiadă, dar o să mă bucur de fiecare concurs bun pe care o să-l fac ca să ajung acolo.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

În secțiunea GALERIE FOTO găsiți și alte imagini cu Eva Paraschiv.

Citește și:

Atena Sport Club Constanța
Înotătoarea Eva Maria Paraschiv, două medalii și un loc șase la Festivalul Olimpic al Tineretului European
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii