Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:34 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Matei Silivestru i-a doborât un record lui David Popovici! „Antrenorul m-a îmbrățișat și mi-a spus că i-am lungit viața cu 20 de ani“

ro

22 Nov, 2024 17:00 1804 Marime text
Matei Silivestru. Sursa foto: ZIUA de Constanța
  • Matei Silivestru a încheiat ultimul Campionat Național cu opt medalii, un record național și Cupa pentru cea mai bună performanță a competiției la categoria juniori.

La numai 15 ani, înotătorul Matei Silivestru, de la Palatul Copiilor Constanța, este multiplu campion al României la nivel juvenil și medaliat la alte nenumărate concursuri, inclusiv pe plan internațional, iar printre isprăvile sale din bazinul de concurs se numără și stabilirea, până acum, a patru recorduri naționale!

Ultimul dintre acestea, 3:54,37 la 400 m liber 15 ani, realizat recent la Campionatul Național în bazin scurt (25 m) pentru seniori, tineret și juniori (întrecere desfășurată la Complexul Sportiv de Natație Otopeni), e și cel mai prețios al său, în condițiile în care recordul pe care l-a doborât îi aparținea campionului olimpic din 2024 David Popovici, idolul lui Matei!

Tânărul Silivestru a început natația la Palatul Copiilor Constanța, la vârsta de cinci ani, iar la nivel de înaltă performanță a ajuns în urmă cu cinci ani. Primul său antrenor a fost Marius Florescu, apoi s-a pregătit cu Anca Buzbuchi și Doru Oancea, iar antrenorul său actual, cu care lucrează de mai mulți ani, este Octavian Tileagă, antrenor emerit, sub bagheta căruia celebrul Răzvan Florea a urcat pe podiumul olimpic, în 2004, la Atena.

La fiecare concurs la care participă Matei Silivestru, a devenit o obișnuință ca acesta să-și agațe la gât un buchet de medalii. De pildă, la Naționalele de la Otopeni de acum a urcat pe podium de opt ori, obținând și Cupa pentru cea mai bună performanță a competiției la categoria juniori. Înotătorul de pe litoral a atins, la numai 15 ani, statutul de certitudine, deja nu mai e o promisiune. În afară de recordul național de la 400 m liber 15 ani, Matei a mai stabilit recorduri ale României la 200 m liber în bazin lung, la 100 m liber în bazin scurt și la 200 m liber în bazin scurt, ultimul fiind doborât deja de un alt înotător.

Cât a muncit Matei Silivestru să ajungă la acest nivel, ce sacrificii presupune sportul de performanță, sacrificii pe care și le-a asumat și el, și ce planuri de viitor are în natație?
Matei Silivestru, interviu online la ZIUA de Constanța. Sursa foto: ZIUA de Constanța

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Matei Silivestru, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.

Totul s-a întâmplat spontan“



Matei, felicitări pentru parcursul tău de până acum în natație și în mod special pentru reușitele de la ultimul Campionat Național, în care ai doborât recordul de la 400 m liber (15 ani) deținut de David Popovici! Ce reprezintă pentru tine această realizare?
În primul rând, mulțumesc pentru felicitări. Acest record reprezintă un nou început către drumul meu spre Jocurile Olimpice Los Angeles 2028.

Înainte de întrecerea de la Otopeni îți propuseseși să dobori acest record ori să stabilești record al României în altă probă sau totul a venit natural, în urma evoluției foarte bune, care ți-a adus aurul la juniori și bronzul la tineret și Open, la 400 m liber?
Înainte de competiție, nu am avut gând la acest record. Totul s-a întâmplat spontan. De acasă am plecat motivat de către părinți, prieteni și antrenor, cu scopul de a face baremul pentru Mondialele de seniori la 100 m liber și la 200 m liber. Mondialele vor avea loc la Budapesta, în această iarnă.



Am simțit că pot face două recorduri naționale

Vorbește-ne puțin de cursa în care ai doborât recordul: cum ai abordat-o, cum s-a derulat și ce ai simțit când ți-ai dat seama că ai stabilit record național?
După calificările de la 400 m liber, m-am uitat la recordul probei și am simțit că pot face două recorduri naționale, unul la vârsta de 15 ani și unul la 16 ani. Recordul de la 16 ani reprezenta și baremul pentru Mondiale. Până la 200 m, proba s-a desfășurat conform planului stabilit cu antrenorul, iar de la 200 m în sus proba a început să fie mai haotică pentru mine, având în vedere lipsa antrenanmentelor și oboseala acumulată pe parcursul competiției. S-a simțit, ca, mai apoi, în ultima sută de metri, cum se poate observa și în filmări, am început să înot haotic, dând tot ce am avut mai bun în mine, pentru a reuși să obțin locul trei la tineret și Open. În momentul în care am stabilit recordul, crainicul a anunțat că acesta îmi aparține. Am ieșit din bazin, mergeam spre bazinul de refacere și am celebrat ridicînd ambele mâini și râzând de bucurie.

Cui dedici această reușită deosebită?
Mie în primul rând, dar și echipei care a stat în spatele meu și m-a ajutat tot timpul, care e compusă din: antrenorul Octavian Tileagă, preparatorul fizic Alex Vișan, dar și Răzvan Florea, cel care mi-a oferit un bazin în care să mă pot antrena, drept pentru care îi mulțumesc încă o dată.


Am reușit să trecem de acest punct mort“

 


Ce ți-a spus antrenorul Octavian Tileagă la finalul cursei?
A venit la mine cu brațele deschise, m-a îmbrățișat și mi-a spus că i-am lungit viața cu 20 de ani. A fost foarte bucuros de realizarea mea, care, în mod normal, nu era așteptată, având în vedere lipsa pregătirii.


Reușitele tale și ale colegului de la Palatul Copiilor Constanța Vlad Nicolaev la aceste Naționale sunt cu atât mai importante cu cât nu v-ați putut antrena la bazinul vostru, din pricina problemelor existente acolo. Cât de greu v-a fost să vă pregătiți pentru acest concurs?
Greu fizic nu a fost, deoarece am avut totuși un bazin, am avut măcar un antrenament pe zi, așa că am reușit să ne facem o bază pentru acest concurs, chiar dacă nu cum ne doream. A fost în schimb greu psihic, știind că nu avem antrenamente, iar acest concurs reprezenta foarte mult pentru noi, ținând cont că eu voiam să stabilesc baremele pentru Mondiale, iar Vlad voia să cucerească noi titluri în noi probe. Însă, cu ajutorul domnului profesor, am reușit să trecem de această barieră, de acest punct mort, să spun așa.

Am renunțat la copilărie“

Care este proba ta favorită în natație?
200 m liber, deoarece această probă se bazează și pe tactica de distanță, care e regăsită în probele de 400 m liber, 800 m liber și 1.500 m liber, dar și pe viteză, care e regăsită în 100 m liber.

Ai atins înalta performanță și niciunui sportiv nu îi e ușor să ajungă la vârf. Care sunt sacrificiile pe care ai acceptat să le faci în drumul tău către succes?
Sacrificiile sunt foarte mari în viața unui performer, având în vedere că acesta renunță la distracții, timp liber și, de cele mai multe ori, și la copilăria sa. Eu unul, practicând acest sport de la vârsta de 5 ani, am renunțat la copilăria mea, pentru a putea ajunge cineva în viitorul apropiat.


O intervenție chirurgicală l-a apropiat de înot

Cum arată o zi din viața lui Matei Silivestru?
O zi din viața mea începe la ora 5 dimineața, când mă trezesc, pentru a merge la antrenamentul care începe la ora 6.00. Acesta se termină la ora 8.00, iar mai apoi mă întorc acasă pentru a avea două ore de odihnă, urmând să plec la liceu la ora 12.00. După aceea, plec la antrenamentul al doilea, cel care se desfășoară după amiază, de la ora 17.00 și se termină la ora 20.00.

Hai să dăm puțin anii înapoi și te rog să-mi spui cum ai început tu natația, prin ce împrejurare, și dacă ai mai practicat și alte sporturi în afară de înot?
Am început natația la 5 ani, după ce sporturile practicate anterior, fotbal și karate, nu au dat roade la mine. Suferisem o accidentare la mâna dreaptă, fiind necesară operație, iar medicul m-a sfătuit să practic înotul, deoarece acesta dezvoltă toți mușchii și mă poate ajuta să fac o terapie mai ușoară și mai plăcută decât cea normală. După însănătoșire, am decis să rămân la înot, deoarece mi se părea distractiv să mă întrec cu copiii și să învăț lucruri noi.


Patru medalii de aur la primul concurs

Îți mai aduci aminte primul concurs la care ai participat și cât de mari au fost emoțiile?
Primul meu concurs a fost organizat de Palatul Copiilor, numindu-se Cupa Moș Crăciun. Au participat și mai mulți sportivi din țară, ulterior mari campioni, precum Darius Coman, Ștefan Cojocaru, Eric Andrieș, colegul meu Vladimir Nicolaev, Răzvan Strâmbeanu. Am luat patru medalii de aur, căci începusem performanța cu domnul Octavian Tileagă și eram unul dintre cei mai buni copii la vârsta mea din Palat. Nu am avut emoții. Nu m-am confruntat niciodată cu această problemă, tracul, cu excepția faptului când mă focusam pe recorduri, baremuri ori când am intrat în lotul național și trebuia să înot tare, ca să prind lotul.


Tatăl și bunicul, campioni la popice

Ești primul sportiv al familiei tale sau au făcut sport de performanță și alți membri?
Nu, aproape toți membrii familiei mele au făcut sport de performanță, rezultatele cele mai mari fiind obținute de tatăl meu (n.r. Florin Silivestru) și de bunicul meu (tatăl lui), la popice. Tata a fost campion național la juniori și nominalizat pentru lotul național, iar bunicul meu, George Silivestru, a obținut două titluri de campion mondial. Vărul meu, Sebastian Tudor, a reușit să iasă campion județean la handbal.

Cât de mult te ajută familia și cei apropiați să-ți realizezi visurile în natație?
Toți cei dragi mie îmi sunt foarte utili în drumul meu către peformanța măreață, care să sperăm că se va împlini peste patru ani, la Jocurile Olimpice. Toți mă motivează, îmi oferă tot ce am nevoie și încearcă pe cât mai mult posibil să-mi rezolve toate problemele legate de antrenamente, odihnă și masă.


Ne-ar ajuta foarte mult un bazin olimpic la Constanța“

Constanța - oraș la mare, cu mulți campioni la înot, dar fără un bazin olimpic! Cum vezi această situație și cât de mult ar ajuta natația constănțeană construirea unui asemenea obiectiv?
Acest lucru mi se pare prostesc, având în vedere că orașul are foarte mulți campioni, la competiții diferite, inclusiv cele internaționale, iar noi nu putem să ne antrenăm cum trebuie pentru concursurile mari, nebeneficiind de un bazin olimpic, precum multe alte orașe din țară, care au chiar și mai mult de unul. Ne-ar ajuta foarte mult, pentru că noi mergem la Naționale în bazin de 50 de metri cu antrenamente făcute în bazin de 25 de metri. Suntem obligați ca, înainte cu o zi sau două, să mai facem câteva antrenamente acolo, pentru acomodare. Aceasta oricum este obligatorie, pentru că bazinele diferă între ele, dar noi nu vom ști niciodată cum am fi putut merge în bazin de 50 de metri dacă am fi avut posibilitatea să ne antrenăm într-unul.


David Popovici este un exemplu de urmat“

David Popovici - idolul tău. Ce apreciezi în mod deosebit la el, atât ca sportiv, cât și ca om?
Apreciez că David, ca sportiv și ca om, este foarte modest. Niciodată nu a fost îngâmfat și tot timpul a fost dornic să-i sfătuiască și să-i ajute pe cei care aveau nevoie. David este un exemplu de urmat, pentru toți sportivii, dar și pentru oamenii de rând. Mare majoritate a acestora au nevoie să înțeleagă că, niciodată, indiferent de rezultatele obținute, de mașina pe care o conduci și de statusul tău în lume, nu vei fi superior oricărei alte persoane care nu poate avea ceea ce tu ai.


Îl voi anunța că acesta nu va fi singurul record pe care i-l voi doborî“

Care este povestea căștii de concurs pe care ai primit-o cadou de la David? După ce ai doborât recordul pe care îl deținea, ai vorbit cumva cu el?
În ziua probei de 200 m liber, David venise la bazin cu un fotograf și un cameraman pentru a realiza fotografii și un videoclip pentru sine sau pentru public. Mai apoi, după terminarea sesiunii video și foto, am interacționat cu el, întrebându-l dacă îmi poate oferi o cască de-a sa. Ne împrietenisem în primăvară, la Naționale. David a fost de acord, fiind un om foarte generos, iar mai apoi casca mi-a fost adusă de către tatăl său, înainte de calificările probei de 400 m liber. I-am cerut o cască, el mi-a spus că nu are la el una cu România și cu numele său, iar mai apoi mi-a spus că îmi va trimite una de acest gen. După doborârea recordului, nu l-am contactat pe David, nici nu știu dacă el a aflat că i-am doborât recordul, dar la Campionatul care se va ține în aprilie anul viitor îl voi anunța că i-am doborât recordul și că acesta nu va fi singurul pe care i-l voi doborî.


Am ajuns până aici, sunt mulțumit, ce-mi trebuie mai mult?

Care este cea mai importantă victorie din cariera ta de până acum? Există și o cursă în care nu ai reușit să-ți atingi obiectivul și ai suferit mult din această cauză?
Cea mai importantă victorie a fost realizată la Campionatul Central European din această vară, reușind să obțin nu una, ci două medalii de aur cu ștafeta României. Referitor la a doua întrebare, nicio cursă nu a fost pe placul meu, deoarece, chiar și după doborârea recordurilor naționale, nu am fost mulțumit. Am fost învățat de mic că niciodată nu trebuie să fii mulțumit cu rezultatele tale, întrucât, întâmplându-se așa, nu vei mai reuși să crești, având în vedere că te vei culca pe o ureche zicând: Am ajuns până aici, sunt mulțumit, ce-mi trebuie mai mult?


Tot timpul trebuie să lupți și niciodată să nu cedezi!“

Ce alte sporturi, în afară de înot, îți mai plac și le urmărești cu plăcere?
Am trei sporturi favorite, primul fiind înotul, al doilea baschetul, iar al treilea sporturile de contact. Sunt un mare fan al luptelor UFC și al meciurilor de box amicale sau cele din categoriile de greutate mari, acestea fiind foarte intense și dovedindu-mi că tot timpul trebuie să lupți și niciodată să nu cedezi. Luptele de contact mi se par foarte bune de urmărit, deoarece crește moralul sportivului, învățându-l să treacă peste greu, depășindu-și în fiecare zi limitele și reușind să ajungă la visele mărețe pe care le are.


Consider că, fără Dumnezeu, nimic nu e posibil“

Cum îți petreci timpul liber și ce hobby-uri ai? La concursuri ori la pregătire ai și anumite obiceiuri pe care le respecți ori superstiții?
Timpul liber îl petrec cu familia, prietenii și prietena mea, organizând plimbări, ieșiri la restaurant, la film, shopping-uri, iar restul care îmi rămâne îl dedic odihnei, deoarece, de-a lungul a șase zile, am antrenamenete intense, care mă obosesc și care solicită odihnă. Un antrenament corect și puternic de care are nevoie un sportiv de performanță este unul în care acesta e odihnit, alimentat corect și cu gândul doar la pregătire. Ca hoobby-uri îmi place să pescuiesc. De obicei, în week-enduri obișnuiesc să ies cu tatăl meu la o partidă de pescuit. De asemenea, îmi plac plimbările care au în ele și discuții legate de afaceri, sport și alte lucruri care îmi sunt folositoare în viață. Mai ador plimbările cu mașina, având-o pe sora mea șoferiță, care obișnuiește să mă ia în plimbări scurte, de cam o oră, prin orașul aglomerat. Înainte de probe, obișnuiesc să mă închin, iar, de obicei, la competițile mai mari, la țarc, înainte de a mă prezenta la start, spun o rugăciune. Acest lucru îmi oferă o motivație uriașă, deoarece sunt credincios și consider că, fără Dumnezeu, nimic nu e posibil.


Visul olimpic

Toți copiii din bazin ori tinerii înotători visează să ajungă și ei, la un moment dat, un David Popovici și să-i calce pe urme. Bănuiesc că nici tu nu faci excepție, așa că te întreb ce planuri de viitor ai, motivat fiind și de rezultatele extraordinare ale campionului olimpic român, dar și ale altor performeri?
În momentul de față, mă focusez foarte mult pe realizarea baremelor pentru Campionatul European de seniori în bazin scurt și pentru Campionatul Mondial de juniori din bazin olimpic, care vor avea loc anul viitor. Iar visul meu. unul măreț, e să ajung la Jocurile Olimpice din 2028, stabilind noi recorduri mondiale și reușind să mă întorc acasă cu cel puțin două medalii de campion olimpic. Totodată, pe parcursul carierei mele, îmi doresc să reușesc să dobor recordul de medalii cucerite de către sportivul Michael Phelps.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Palatul Copiilor Constanța natație
Matei Silivestru a doborât un record național pe care-l deținea David Popovici, idolul său! (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii