Interviu online cu Ion Răuţă, directorul CS Victoria Cumpăna Turneul final al Cupei Satelor, organizat fără reproş la Cumpăna. Mesajul reprezentanţilor FRF
Interviu online cu Ion Răuţă, directorul CS Victoria Cumpăna: Turneul final al Cupei Satelor, organizat fără
18 May, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4502
Marime text
Graţie sprijinului de care beneficiază din partea administraţiei publice a comunei, Cumpăna a ajuns să deţină o poziţie tot mai importantă în peisajul sportului constănţean şi naţional. Echipe şi sportivi de la CS Victoria Cumpăna au devenit campioni ai României, la Cumpăna se organizează competiţii de anvergură, de nivel naţional (Campionatul Naţional de gimnastică ritmică, turneul final al Cupei Satelor), iar de curând a fost inaugurat un modern Complex Sportiv, CENTENAR 2018. La Cumpăna, sportul e o prioritate, iar investiţiile făcute în comună în sprijinul tinerei generaţii dau roade. Cum a ajuns localitatea constănţeană la acest nivel al performanţei sportive, cât de important este pentru o comunitate din mediul rural să aibă o mişcare sportivă puternică şi ce planuri are Cumpăna în continuare, în drumul ei către noi victorii?
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Ion Răuţă, directorul Clubului Sportiv Victoria Cumpăna vineri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
- Domnule director, pentru început spuneţi-ne ce înseamnă mişcarea sportivă la Cumpăna. Câţi copii şi tineri fac sport în mod organizat la clubul local şi care sunt ramurile sportive ale acestuia?
Mişcarea sportivă înseamnă în primul rând sănătate, educaţie şi disciplină. Și, de ce nu, formarea copiilor şi a tinerilor pentru societate. La CS Victoria Cumpăna sunt angrenaţi peste 300 de copii şi tineri, în cadrul a cinci ramuri sportive, respectiv şase secţii: gimnastică ritmică (antrenor, Elena Vlad), lupte greco-romane (antrenor, Giorgios Papazou), scrimă (antrenor, Sebastian Bezem), rugby (antrenori, Florin Băcioiu şi Marius Codea) şi fotbal (seniori - antrenor, Vasilică Cristocea şi juniori - antrenori, Cristian Mustacă şi Edy Năstase). Avem şi un parteneriat cu Baschet Club Athletic Constanţa, iar în comună mai funcţionează şi alte cluburi cu discipline diferite, cum ar fi tenis de câmp şi arte marţiale.
- Ca să facem o trecere în revistă a realizărilor clubului, care sunt cele mai mari performanţe reuşite de sportivii de la Cumpăna?
În 2019, continuăm performanţele de anul trecut, înregistrând până în prezent următoarele rezultate: două titluri de campioane naţionale la gimnastică ritmică individual, patru locuri doi şi locul întâi la ansamblu; două locuri întâi la Campionatul Naţional şcolar de lupte greco-romane; iar ultimul mare rezultat - locul doi pe ţară cu echipa de fotbal juniori Under-13 la faza finală a Cupei Satelor, ediţia 2018/2019, la care au participat peste 800 de echipe, din aproximativ 1.000 de comune şi sate din România. Și suntem doar la începutul sezonului, urmând ca în cele şapte luni rămase din an să participăm şi la alte competiţii, atât pe plan judeţean, cât şi pe cel naţional, cu sportivii de la toate secţiile.
- Cumpănenii se mândresc cu faptul că, în comuna lor, sportul e un mod de viaţă. Cât de mult a contat faptul că autoritatea publică locală a pus un preţ mare pe sport, sprijinindu-l atât pe cel de performanţă, cât şi pe cel de masă?
A contat total, pentru că fără sprijinul financiar, dar şi moral al Primăriei Cumpăna, al doamnei primar, ec. Mariana Gâju, al Consiliului Local Cumpăna şi al aparatului administrativ din cadrul Primăriei, clubul nu putea exista, iar acum nu puteam discuta despre aceste rezultate. Punem pe primul plan atragerea copiilor către sport şi mişcare, aceasta însemnând sport de masă, iar apoi prin selecţie încercăm să alcătuim şi grupe pentru performanţă. Totodată, trebuie să mulţumim şi părinţilor copiilor angrenaţi în cadrul clubului, pentru sprijinul acordat ori de câte ori am avut nevoie.
- Să dai în folosinţă un complex sportiv nu-i puţin lucru. Sunt oraşe mari care n-au realizat aceasta. Iată că la Cumpăna, o comună cu 17.000 de locuitori, s-a putut totuşi. De ce?
Întrucât, cum se zice, primarul este primul gospodar al comunei. Şi, cu ajutorul viceprimarului, Florin Neagu, al secretarului Primăriei, Sorin Daniel Nicolae, al Consiliului Local şi nu în ultimul rând al aparatului administrativ, s-a format o echipă extraordinară, iar printr-o muncă intensă, gândindu-se la viitorul copiilor şi al tinerilor din comună, au conceput proiecte pentru dezvoltarea şi modernizare bazelor sportive, atrăgând fonduri pentru implementarea acestor proiecte pentru sport, construindu-se trei săli de sport, iar pe 9 mai inaugurându-se Complexul Sportiv Centenar 2018, care cuprinde terenuri de baschet, volei, handbal, tenis şi un teren multifuncţional (fotbal, rugby, oină), prevăzut cu gazon artificial. De asemenea, complexul este dotat cu tribune acoperite, având 862 de scaune, nocturnă, iar blocul administrativ cuprinde vestiare, birouri, sală de conferinţă, tribuna oficială, bucătărie, sală de mese şi 20 de camere, prevăzute cu câte două paturi şi baie proprie, unde pot fi cazaţi sportivii, pentru diferite competiţii.
- Care au fost atuurile cu care Cumpăna a reuşit să obţină organizarea unor competiţii de primă mărime pe plan naţional, gen Campionatul Naţional de gimnastică ritmică pentru copii şi turneul final al Cupei Satelor la fotbal, ca să vorbim de cele mai recente?
În primul rând, a contat baza sportivă pe care o deţinem, de un nivel foarte ridicat, şi capacitatea foarte bună de organizare, atât a Unităţii Administrativ Teritoriale Cumpăna şi a clubului sportiv, a Consiliului Judeţean Constanţa, a Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa, cât şi a diferiţilor sponsori care au venit alături de noi, pentru a ne sprijini în organizarea acestor competiţii. În acelaşi timp, trebuie să le mulţumim şi părinţilor sportivilor clubului nostru, care ne-au ajutat, înainte şi în timpul desfăşurării acestor evenimente.
- Pe lângă onorantul loc doi pe ţară obţinut la Cupa Satelor, cu ce rămâne Cumpăna după o competiţie ca aceasta, în care, timp de câteva zile, s-au întrecut cele mai bune opt echipe Under-13 din mediul rural naţional, copiii au fost supervizaţi de glorii ale fotbalului românesc, iar la turneu a fost prezent inclusiv preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu?
Rămânem cu un mic regret că nu am câştigat locul întâi, însă am întâlnit în finală o echipă extraordinară, Ruginoasa (judeţul Iaşi), care a avut avantajul unei pregătiri de mai lungă durată (şase - şapte ani), faţă de noi, care nu avem decât aproximativ doi ani de pregătire la nivel de performanţă. În plus, grupa noastră este formată din copii cu vârste de 10, 11, 12 şi 13 ani, în vreme ce Ruginoasa a jucat numai cu copii de 12 - 13 ani. Aceasta nu înseamnă însă că rezultatul nu a fost unul extraordinar de valoros pentru noi, trebuind să mulţumim şi antrenorului Cristian Mustacă, cel care, prin muncă, disciplină şi profesionalism, a reuşit cu aceşti minunaţi copii să aibă asemenea rezultate. În acelaşi timp, rămânem şi cu multe satisfacţii: organizarea fără reproş a acestei competiţii, toate echipele participante felicitându-ne şi mulţumindu-ne pentru condiţiile de cazare şi masă oferite, precum şi pentru organizarea acestei competiţii, iar reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal transmiţându-ne că am ridicat foarte mult nivelul de organizare, gândindu-se că pe viitor vor fi probleme în alocarea în alte localităţi a disputării acestor finale, astfel încât ele să fie organizate măcar la acelaşi nivel. De asemenea, cred că prin organizarea turneului final al Cupei Satelor am făcut o imagine foarte bună în toată ţara comunei Cumpăna.
- Competiţiile naţionale de gimnastică şi de fotbal găzduite de Cumpăna au trecut, inaugurarea Complexului Sportiv s-a făcut, însă, cum se spune, pofta vine mâncând, astfel că localitatea va găzdui cu siguranţă şi alte întreceri şi evenimente sportive de top. Ce urmează din acest punct de vedere?
Nici nu avem timp să ne revenim după asemenea eforturi, că deja săptămâna viitoare, în perioada 23 - 26 mai, se va organiza la Cumpăna finala pe plan naţional a Cupei Tymbark la fotbal copii (fete şi băieţi de 10 şi 12 ani), la care vor participa 32 de echipe, câte opt pentru fiecare secţiune, totalizând un număr de 480 de copii din întreaga ţară.
- Vă gândiţi ca pe viitor să înfiinţaţi şi alte secţii la CS Victoria Cumpăna? Sunt preconizate şi alte investiţii în infrastructura sportivă?
Ne gândim să înfiinţăm şi alte secţii, însă numai în momentul în care vom avea garanţia că vom atrage fonduri financiare din alte surse decât ale UAT Cumpăna pentru susţinerea şi funcţionarea acestora. Sperăm că, finalizându-se nodul de descărcare al autostrăzii A4 la Cumpăna şi ţinând cont că Portul Constanţa este foarte aproape de comună, oamenii de afaceri, investitorii vor avea posibilitatea să îşi dezvolte afaceri pe raza comunei noastre, iar pe lângă locurile de muncă nou create, urmând a avea şi clubul posibilitatea de a atrage noi resurse financiare. În ceea ce priveşte alte investiţii în infrastructura sportivă, ştiu că UAT Cumpăna are în proiect construirea unui bazin de înot şi a unui teren acoperit de mini-fotbal, spaţiul pentru acestea fiind deja alocat, urmând a fi întreprinse demersurile pentru proiectare şi atragere de fonduri pentru execuţia acestora.
- Care este cel mai îndrăzneţ obiectiv de performanţă pe care şi l-a fixat clubul sportiv din Cumpăna în competiţiile viitoare?
La fotbal seniori, obiectivul nostru e să depăşim performanţa obţinută anul trecut în faza judeţeană a Cupei României, în care am disputat finala. La fotbal juniori, ne-am propus în acest an să ne calificăm la faza zonală a Cupei Satelor, ediţia 2019/2020, iar în anul viitor să ajungem din nou în finala pe ţară. Și, de ce nu, la celelalte secţii să depăşim rezultatele obţinute anul trecut de fiecare în parte.
- Recent, graţie evoluţiilor sale foarte bune, un mic fotbalist de la Cumpăna, Dilek Baubek, a fost convocat de către departamentul Scouting al Federaţiei Române de Fotbal la o tabără de selecţie, la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia. Ce alţi sportivi de la CS Victoria, de la alte secţii, vedeţi făcând şi ei pasul către loturile reprezentative ale României?
Pe lângă Baubek, în grupa domnului profesor Cristian Mustacă mai sunt doi - trei sportivi care, după părerea mea, în cel mai scurt timp, fie vor face obiectul unor selecţii, fie vor fi transferaţi la alte echipe profesioniste, pentru marea performanţă. Clubul nostru în principal oferă pregătire copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. După această vârstă, vom vedea dacă copiii optează pentru înscrierea la liceul din localitate sau pentru liceele din Constanţa, în acest caz fiindu-ne foarte greu să păstrăm sportivii în cadrul clubului. Ne gândim ca împreună cu liceul din Cumpăna şi Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa, Ministerul Educaţiei Naţionale, Primăria Cumpăna, pe viitor să formăm clase speciale în cadrul liceului astfel încât să dăm posibilitatea sportivilor din cadrul clubului să poată studia în comună. De la alte secţii, cel mai aproape de a fi selecţionaţi la loturile naţionale sunt sportivii de la lupte greo-romane, unde anul trecut am avut un campion naţional la copii (Bogdan Hanu) şi unul la juniori (Marian Prodan), iar anul acesta - doi campioni naţionali la Naţionalele şcolare (Isabela Marin şi George Somandru).
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Ion Răuţă, directorul Clubului Sportiv Victoria Cumpăna vineri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
- Domnule director, pentru început spuneţi-ne ce înseamnă mişcarea sportivă la Cumpăna. Câţi copii şi tineri fac sport în mod organizat la clubul local şi care sunt ramurile sportive ale acestuia?
Mişcarea sportivă înseamnă în primul rând sănătate, educaţie şi disciplină. Și, de ce nu, formarea copiilor şi a tinerilor pentru societate. La CS Victoria Cumpăna sunt angrenaţi peste 300 de copii şi tineri, în cadrul a cinci ramuri sportive, respectiv şase secţii: gimnastică ritmică (antrenor, Elena Vlad), lupte greco-romane (antrenor, Giorgios Papazou), scrimă (antrenor, Sebastian Bezem), rugby (antrenori, Florin Băcioiu şi Marius Codea) şi fotbal (seniori - antrenor, Vasilică Cristocea şi juniori - antrenori, Cristian Mustacă şi Edy Năstase). Avem şi un parteneriat cu Baschet Club Athletic Constanţa, iar în comună mai funcţionează şi alte cluburi cu discipline diferite, cum ar fi tenis de câmp şi arte marţiale.
- Ca să facem o trecere în revistă a realizărilor clubului, care sunt cele mai mari performanţe reuşite de sportivii de la Cumpăna?
În 2019, continuăm performanţele de anul trecut, înregistrând până în prezent următoarele rezultate: două titluri de campioane naţionale la gimnastică ritmică individual, patru locuri doi şi locul întâi la ansamblu; două locuri întâi la Campionatul Naţional şcolar de lupte greco-romane; iar ultimul mare rezultat - locul doi pe ţară cu echipa de fotbal juniori Under-13 la faza finală a Cupei Satelor, ediţia 2018/2019, la care au participat peste 800 de echipe, din aproximativ 1.000 de comune şi sate din România. Și suntem doar la începutul sezonului, urmând ca în cele şapte luni rămase din an să participăm şi la alte competiţii, atât pe plan judeţean, cât şi pe cel naţional, cu sportivii de la toate secţiile.
- Cumpănenii se mândresc cu faptul că, în comuna lor, sportul e un mod de viaţă. Cât de mult a contat faptul că autoritatea publică locală a pus un preţ mare pe sport, sprijinindu-l atât pe cel de performanţă, cât şi pe cel de masă?
A contat total, pentru că fără sprijinul financiar, dar şi moral al Primăriei Cumpăna, al doamnei primar, ec. Mariana Gâju, al Consiliului Local Cumpăna şi al aparatului administrativ din cadrul Primăriei, clubul nu putea exista, iar acum nu puteam discuta despre aceste rezultate. Punem pe primul plan atragerea copiilor către sport şi mişcare, aceasta însemnând sport de masă, iar apoi prin selecţie încercăm să alcătuim şi grupe pentru performanţă. Totodată, trebuie să mulţumim şi părinţilor copiilor angrenaţi în cadrul clubului, pentru sprijinul acordat ori de câte ori am avut nevoie.
- Să dai în folosinţă un complex sportiv nu-i puţin lucru. Sunt oraşe mari care n-au realizat aceasta. Iată că la Cumpăna, o comună cu 17.000 de locuitori, s-a putut totuşi. De ce?
Întrucât, cum se zice, primarul este primul gospodar al comunei. Şi, cu ajutorul viceprimarului, Florin Neagu, al secretarului Primăriei, Sorin Daniel Nicolae, al Consiliului Local şi nu în ultimul rând al aparatului administrativ, s-a format o echipă extraordinară, iar printr-o muncă intensă, gândindu-se la viitorul copiilor şi al tinerilor din comună, au conceput proiecte pentru dezvoltarea şi modernizare bazelor sportive, atrăgând fonduri pentru implementarea acestor proiecte pentru sport, construindu-se trei săli de sport, iar pe 9 mai inaugurându-se Complexul Sportiv Centenar 2018, care cuprinde terenuri de baschet, volei, handbal, tenis şi un teren multifuncţional (fotbal, rugby, oină), prevăzut cu gazon artificial. De asemenea, complexul este dotat cu tribune acoperite, având 862 de scaune, nocturnă, iar blocul administrativ cuprinde vestiare, birouri, sală de conferinţă, tribuna oficială, bucătărie, sală de mese şi 20 de camere, prevăzute cu câte două paturi şi baie proprie, unde pot fi cazaţi sportivii, pentru diferite competiţii.
- Care au fost atuurile cu care Cumpăna a reuşit să obţină organizarea unor competiţii de primă mărime pe plan naţional, gen Campionatul Naţional de gimnastică ritmică pentru copii şi turneul final al Cupei Satelor la fotbal, ca să vorbim de cele mai recente?
În primul rând, a contat baza sportivă pe care o deţinem, de un nivel foarte ridicat, şi capacitatea foarte bună de organizare, atât a Unităţii Administrativ Teritoriale Cumpăna şi a clubului sportiv, a Consiliului Judeţean Constanţa, a Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa, cât şi a diferiţilor sponsori care au venit alături de noi, pentru a ne sprijini în organizarea acestor competiţii. În acelaşi timp, trebuie să le mulţumim şi părinţilor sportivilor clubului nostru, care ne-au ajutat, înainte şi în timpul desfăşurării acestor evenimente.
- Pe lângă onorantul loc doi pe ţară obţinut la Cupa Satelor, cu ce rămâne Cumpăna după o competiţie ca aceasta, în care, timp de câteva zile, s-au întrecut cele mai bune opt echipe Under-13 din mediul rural naţional, copiii au fost supervizaţi de glorii ale fotbalului românesc, iar la turneu a fost prezent inclusiv preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu?
Rămânem cu un mic regret că nu am câştigat locul întâi, însă am întâlnit în finală o echipă extraordinară, Ruginoasa (judeţul Iaşi), care a avut avantajul unei pregătiri de mai lungă durată (şase - şapte ani), faţă de noi, care nu avem decât aproximativ doi ani de pregătire la nivel de performanţă. În plus, grupa noastră este formată din copii cu vârste de 10, 11, 12 şi 13 ani, în vreme ce Ruginoasa a jucat numai cu copii de 12 - 13 ani. Aceasta nu înseamnă însă că rezultatul nu a fost unul extraordinar de valoros pentru noi, trebuind să mulţumim şi antrenorului Cristian Mustacă, cel care, prin muncă, disciplină şi profesionalism, a reuşit cu aceşti minunaţi copii să aibă asemenea rezultate. În acelaşi timp, rămânem şi cu multe satisfacţii: organizarea fără reproş a acestei competiţii, toate echipele participante felicitându-ne şi mulţumindu-ne pentru condiţiile de cazare şi masă oferite, precum şi pentru organizarea acestei competiţii, iar reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal transmiţându-ne că am ridicat foarte mult nivelul de organizare, gândindu-se că pe viitor vor fi probleme în alocarea în alte localităţi a disputării acestor finale, astfel încât ele să fie organizate măcar la acelaşi nivel. De asemenea, cred că prin organizarea turneului final al Cupei Satelor am făcut o imagine foarte bună în toată ţara comunei Cumpăna.
- Competiţiile naţionale de gimnastică şi de fotbal găzduite de Cumpăna au trecut, inaugurarea Complexului Sportiv s-a făcut, însă, cum se spune, pofta vine mâncând, astfel că localitatea va găzdui cu siguranţă şi alte întreceri şi evenimente sportive de top. Ce urmează din acest punct de vedere?
Nici nu avem timp să ne revenim după asemenea eforturi, că deja săptămâna viitoare, în perioada 23 - 26 mai, se va organiza la Cumpăna finala pe plan naţional a Cupei Tymbark la fotbal copii (fete şi băieţi de 10 şi 12 ani), la care vor participa 32 de echipe, câte opt pentru fiecare secţiune, totalizând un număr de 480 de copii din întreaga ţară.
- Vă gândiţi ca pe viitor să înfiinţaţi şi alte secţii la CS Victoria Cumpăna? Sunt preconizate şi alte investiţii în infrastructura sportivă?
Ne gândim să înfiinţăm şi alte secţii, însă numai în momentul în care vom avea garanţia că vom atrage fonduri financiare din alte surse decât ale UAT Cumpăna pentru susţinerea şi funcţionarea acestora. Sperăm că, finalizându-se nodul de descărcare al autostrăzii A4 la Cumpăna şi ţinând cont că Portul Constanţa este foarte aproape de comună, oamenii de afaceri, investitorii vor avea posibilitatea să îşi dezvolte afaceri pe raza comunei noastre, iar pe lângă locurile de muncă nou create, urmând a avea şi clubul posibilitatea de a atrage noi resurse financiare. În ceea ce priveşte alte investiţii în infrastructura sportivă, ştiu că UAT Cumpăna are în proiect construirea unui bazin de înot şi a unui teren acoperit de mini-fotbal, spaţiul pentru acestea fiind deja alocat, urmând a fi întreprinse demersurile pentru proiectare şi atragere de fonduri pentru execuţia acestora.
- Care este cel mai îndrăzneţ obiectiv de performanţă pe care şi l-a fixat clubul sportiv din Cumpăna în competiţiile viitoare?
La fotbal seniori, obiectivul nostru e să depăşim performanţa obţinută anul trecut în faza judeţeană a Cupei României, în care am disputat finala. La fotbal juniori, ne-am propus în acest an să ne calificăm la faza zonală a Cupei Satelor, ediţia 2019/2020, iar în anul viitor să ajungem din nou în finala pe ţară. Și, de ce nu, la celelalte secţii să depăşim rezultatele obţinute anul trecut de fiecare în parte.
- Recent, graţie evoluţiilor sale foarte bune, un mic fotbalist de la Cumpăna, Dilek Baubek, a fost convocat de către departamentul Scouting al Federaţiei Române de Fotbal la o tabără de selecţie, la Centrul Naţional de Fotbal Mogoşoaia. Ce alţi sportivi de la CS Victoria, de la alte secţii, vedeţi făcând şi ei pasul către loturile reprezentative ale României?
Pe lângă Baubek, în grupa domnului profesor Cristian Mustacă mai sunt doi - trei sportivi care, după părerea mea, în cel mai scurt timp, fie vor face obiectul unor selecţii, fie vor fi transferaţi la alte echipe profesioniste, pentru marea performanţă. Clubul nostru în principal oferă pregătire copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. După această vârstă, vom vedea dacă copiii optează pentru înscrierea la liceul din localitate sau pentru liceele din Constanţa, în acest caz fiindu-ne foarte greu să păstrăm sportivii în cadrul clubului. Ne gândim ca împreună cu liceul din Cumpăna şi Inspectoratul Școlar Judeţean Constanţa, Ministerul Educaţiei Naţionale, Primăria Cumpăna, pe viitor să formăm clase speciale în cadrul liceului astfel încât să dăm posibilitatea sportivilor din cadrul clubului să poată studia în comună. De la alte secţii, cel mai aproape de a fi selecţionaţi la loturile naţionale sunt sportivii de la lupte greo-romane, unde anul trecut am avut un campion naţional la copii (Bogdan Hanu) şi unul la juniori (Marian Prodan), iar anul acesta - doi campioni naţionali la Naţionalele şcolare (Isabela Marin şi George Somandru).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii