Interviu online cu Iulian Soceanu, viceprimarul oraşului Techirghiol „Mă consider o persoană luptătoare. Spiritul de echipă îl am în sânge“
Interviu online cu Iulian Soceanu, viceprimarul oraşului Techirghiol: „Mă consider o persoană luptătoare.
09 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
10743
Marime text
De formaţie profesor de Educaţie fizică şi sport, fost rugbyst la Rugby Club Judeţean Farul Constanţa, tatăl a doi copii şi liberal prin convingere. Aşa se descrie actualul viceprimar cu atribuţii de primar al oraşului Techirghiol. Fost lider al PNL Techirghiol, rămas o vreme independent şi apoi revenit în partidul care l-a consacrat, Iulian Soceanu a vorbit, în cadrul unui interviu online acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, despre provocările din ultimele luni, când a preluat frâiele administraţiei publice locale ale oraşului balnear, precum şi despre aşteptările privind anul electoral 2016.
Care sunt acum, pe termen scurt, priorităţile Primăriei, ale comunităţii locale din Techirghiol?
Când am venit la Primăria Techirghiol, am mers pe ideea de continuitate, iar principalul obiect a fost finalizarea celor două proiecte europene - Grădina Botanică şi modernizarea unor străzi din oraşul Techrghiol -, proiecte demarate de domnul primar Adrian Stan, şi, aşa cum este normal, acestea trebuiau finalizate. Pentru asta, anticipând pericolul posibilităţii de neducere la îndeplinire în termenul prevăzut iniţial de legislaţia europeană, Primăria Techirghiol riscă să înapoieze toţi banii decontaţi de Uniunea Europeană.Când am ajuns viceprimar şi am preluat atribuţiile de primar al oraşului, procentul de implementare a celor două proiecte era de 40% - 45% din întregul obiectiv. La 31 decembrie 2015, acesta crescuse la 80% - 85%. Faptul că ne-am apropiat foarte mult de termenul de finalizare a făcut ca Primăria Techirghiol să nu intre în anul 2016 într-un colaps financiar, deoarece suma care trebuia acoperită de către Consiliul Local pentru finalizarea celor două proiecte va fi mult mai mică decât dacă procentele rămâneau îngheţate la 40% - 45%. Este vorba despre o sumă de aproximativ 1,5 milioane de lei. În comparaţie cu 3,5 milioane de lei, care urmau a fi alocate de către Consiliul Local, în vederea finalizării acestor proiecte. Sumă care bloca pe viitor activitatea instituţiei noastre.
În perioada următoare, ne vom îndrepta atenţia şi către proiecte noi, cum ar fi documentaţii tehnico-economice pentru aducţiunea conductei de gaze naturale şi racordarea locuitorilor la reţea.
Un alt obiectiv este întocmirea documentaţiei tehnico-economice privind infrastructura din zona A202, Nenciu Stoian (n.r. este o zonă în care Consiliul Local a vândut terenuri şi şi-a asigurat sursa financiară pentru cofinanţarea proiectelor europene), zone care până acum nu au fost abordate deloc din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii.
Pentru un alt proiect, avem finalizată documentaţia. Este vorba despre asfaltarea a 33 de străzi (Fermei, aleea Siretului, Mărăşeşti, Maior Şonţu, Dimitrie Bolintineanu, aleea Foişorului, Veniamin Costache, Samuel Micu, Aprodul Purice, Vasile Lupu, Câmpinei, col. Mărculescu, Gheorghe Şincai, Ion Creangă, Spătarului, Alexandru Vlahuţă, Alecu Russo, Ana Ipătescu, Eremia Movilă, Ienăchiţă Văcărescu, Gheorghe Lazăr, Anton Pann, Libertăţii, Bechir Cobanzade, Războieni, aleea Lupeni, Ovidiu, Al. I. Cuza, 9 Mai parţial, Dr. Victor Climescu), însumate, având valoarea de 9.941.325 de lei cu TVA. Aceste proiecte vor fi depuse cât de curând fie pe fonduri europene, fie pe fonduri guvernamentale, fie prin fonduri judeţene.
Un alt obiectiv îl reprezintă atribuirea de terenuri pentru tineri, în vederea construirii de locuinţe în zona A105 din oraşul Techirghiol, în paralel demarându-se şi documentele tehnico-economice în vederea introducerii infrastructurii - apă, canalizare, reţea electrică şi amenajare căi de acces.
Finalizarea blocurilor sociale din Zona IAS reprezintă un alt obiectiv important. Aici sunt 48 de apartamente în care vor locui cetăţeni ale căror locuinţe au fost retrocedate prin hotărâri judecătoreşti foştilor proprietari, locuinţe pe care vor trebui să le elibereze.
De asemenea, implementarea unui sistem de monitorizare video în oraşul Techirghiol este unul dintre aspectele pe care le avem în vedere în perioada următoare. Amenajarea spaţiilor - parcări, spaţii verzi, locuri de joacă, iluminat public - din zona blocurilor Vasile Alecsandri, Ovidiu, Traian şi Puşkin sunt, de asemenea, un punct de interes pentru administraţia publică locală.
Desigur, suntem deschişi propunerilor venite din partea cetăţenilor pentru proiecte pe care să le introducem în dezbatere publică şi, în funcţie de posibilităţi şi de resursele financiare, să le punem în aplicare.
Aţi ales, de curând, să vă reînregimentaţi în PNL, după o absenţă de mai bine de un an. Ce v-a determinat să plecaţi în anul 2014 şi care au fost motivele revenirii în partid, în urmă cu câteva zile?
Plecarea mea în anul 2014, după zece ani de activitate în organizaţia locală a PNL Techirghiol şi şapte ani în care am fost preşedintele acestei organizaţii, a apărut „datorită“ unor viziuni diferite din punct de vedere politic, drept pentru care, pentru a elimina tensiunile apărute în organizaţie, am decis, pentru binele organizaţiei şi al PNL-ului, să fac un pas în lateral, odată cu apariţia Ordonanţei de Urgenţă nr. 55/20014, alegând să rămân consilier independent în Consiliul Local.În urma noii situaţii apărute în Primăria Techirghiol, după reţinerea primarului Adrian Stan, colegii din organizaţia PNL Techirghiol, precum şi conducerea organizaţiei judeţene a PNL au venit cu propunerea de a mă susţine pentru funcţia de viceprimar, funcţie care era vacantă de aproape opt luni. Astfel, am acceptat propunerea, care m-a onorat, iar zilele trecute am revenit cu mare bucurie în rândul partidului unde mă regăsesc, acceptând totodată şi funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei locale a PNL Techirghiol, şi pe aceea de a fi candidatul PNL pentru funcţia de primar al acestui oraş.
Multe persoane au speculat că în această perioadă de independenţă politică aţi „cochetat“ cu formaţiunea politică condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Cum comentaţi acest aspect?
Nu aş vrea să răspund unor simple speculaţii, dar, fiind implicat în lumea politică de atâţia ani, nu neg că am venit în contact cu mai multe persoane din viaţa politică, de la toate formaţiunile politice, neacceptând nicio propunere de a deveni membru al vreunui alt partid. Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, sunt liberal prin convingere şi nu m-aş regăsi în altă parte.Care este atuul dumneavoastră în viitoarea „luptă“ politică pentru câştigarea mandatului de primar al oraşului Techirghiol?
Mă consider o persoană luptătoare, tenace, cu spirit de echipă, care îşi doreşte mereu să câştige, însă nu cu orice preţ, ci doar în lupta din teren. Aceste calităţi le-am dobândit în carierea mea de fost sportiv de performanţă, când am avut rezultate dintre cele mai înalte. Şi aici mă refer la faptul că, împreună cu echipa de Rugby a RCJ Farul Constanţa, am obţinut titlul de campion al României în Campionatul 1996 - 1997. Menţionez că sunt campion şi la toate nivelurile de juniori la acest sport şi căpitan de echipă al lotului naţional de juniori, participant la Cupa Mondială Lyon (Franţa) în 1994.Cumulând experienţa politică din această perioadă (zece ani de când sunt membru de partid, şapte ani - preşedinte de organizaţie locală a PNL, opt ani de mandat de consilier local şi aproximativ patru luni de când am devenit viceprimar cu atribuţii de primar), precum şi experienţa din activitatea privată - având o afacere prosperă, deschisă în oraşul Techirghiol în anul 2000 -, consider că am suficiente atuuri pentru a mă putea implica activ şi eficient în activitatea publică locală. Desigur, cele mai multe atuuri le păstrez „în mânecă“ şi le voi scoate pe parcursul bătăliei electorale.
Vă catalogaţi drept un om căruia îi place să lucreze în echipă sau preferaţi să luaţi deciziile de unul singur?
Aşa cum am spus şi mai devreme, spiritul de echipă îl am în sânge, l-am cultivat de la o vârstă fragedă. Consider că un lider fără o echipă de profesionişti şi de oameni de bună-credinţă nu are cum să fie un lider cu rezultate remarcabile. Liderul nu trebuie să le ştie, nu trebuie să le cunoască pe toate. El doar trebuie să coordoneze activitatea şi, în colaborare cu echipa, să ia deciziile cele mai bune. Nu sunt o persoană care să ia deciziile de unul singur, dar dacă situaţia o cere şi apar situaţii de criză, am puterea de a-mi asuma întreaga responsabilitate.Ce aţi schimba în acest moment în cadrul instituţiei pe care o conduceţi?
Aş vrea, de la bun început, să specific faptul că în cadrul Primăriei Techirghiol am găsit o echipă de oameni profesionişti, cu experienţă şi pricepuţi într-ale meseriei. Singura modificare care se impune ar fi aceea de schimbare a atitudinii funcţionarilor publici faţă de cetăţeni şi faţă de problemele acestora.De altfel, prima măsură pe care am luat-o când am ajuns să preiau atribuţiile de primar, constatând lipsa de organizare din Primărie, a fost înfiinţarea unui program cu publicul şi a unui program administrativ al funcţionarilor publici din instituţie. După implementarea acestui program, care, la început, nu a fost primit cu entuziasm nici de către cetăţeni, nici de către funcţionari, am constatat îmbunătăţirea vizibilă a serviciilor către cetăţeni - mă refer la eliberarea de adeverinţe, certificate şi alte documente, care dura o perioadă îndelungată. Acum, această perioadă s-a redus la doar câteva zile.
O altă măsură adoptată a fost aceea de a impune o transparenţă decizională şi cu privire la cheltuirea banului public, aducând la cunoştinţa cetăţenilor, atât prin site-ul Primăriei, cât şi prin noile medii de socializare - pagina de Facebook a Primăriei Techirghiol -, dar şi prin intermediul mass-media, toate deciziile şi toate documentele supuse regimului liberului acces la informaţiile de interes public.
Desigur, vor mai fi luate şi alte măsuri cu privire la îmbunătăţirea serviciilor, comunicării şi transparenţei decizionale în cadrul Primăriei Techirghiol, dar totul se va face etapizat.
Întrebările cititorilor
Ce şanse au locuitorii din Techirghiol să scape de lucrările privind asfaltarea străzilor, mai ales că sunt zone unde asfaltarea s-a făcut de două ori? (Mirela)
Faptul că nu a existat o colaborare între Primăria oraşului Techirghiol şi operatorul de apă privind lucrările de schimbare a conductelor de apă şi canalizare a generat situaţia în care administraţia publică locală a asfaltat o parte din străzile oraşului, iar compania de apă, după un an, a intervenit pentru schimbarea conductelor de apă şi canalizare pe aceste străzi, ajungându-se astăzi în acest punct. Aduc la cunoştinţa cetăţenilor că această situaţie nu o să mai apară în viitorul mandat, eu le-am solicitat operatorului documentaţia privind zonele în care se va interveni în exerciţiul financiar 2016-2020, pentru a nu mai ajunge în situaţia de a se interveni pe străzile deja asfaltate. A fost vorba, aşadar, despre o lipsă de comunicare, pe care am rezolvat-o însă personal.
Pentru că vin alegerile locale, vreau să ştiu de ce aţi nominalizat-o pe fosta viceprimăriţă ca principal contracandidat al dumneavoastră, atât timp cât PSD nu a făcut nicio nominalizare oficială sau neoficială. Este ea un adversar de temut pentru dumneavoastră? (Nicu)
Având în vedere că fosta viceprimăriţă, Adriana Şlincu, ocupă funcţia de preşedinte al organizaţiei locale a PSD Techirghiol, precum şi dorinţa sa de a ajunge pe această funcţie prin orice mijloace şi nemaiexistând altcineva care să îşi exprime public dorinţa, am considerat că poate fi un posibil viitor candidat al PSD pentru funcţia de primar al oraşului Techirghiol. Luând în considerare faptul că a ocupat funcţia de viceprimar timp de şapte ani, fiind implicată direct în administraţia oraşului, perioadă în care şi-ar fi putut arăta proiectele şi implicarea în administraţia publică locală - ceea ce nu am văzut -, consider că este doar un concurent pe scena politică locală şi nimic mai mult.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- carmen 10 Feb, 2016 09:43 buna ziua ! Domnule Soceanu ,strada Plantelor de 20 de ani tot se asfalteaza .Observam ca nu este nici acum pe lista celor pe care doriti sa le asfaltati! Si este strada care acum 5 sau 6 ani a fost asfaltata de la str.Nicolae Balcescu pana la poarta Bisericii Sf.Ioan de pe str Plantelor.Avem o strada speciala! De numai 30 de metri! Chiar nu aveti fonduri destule sa o includeti in proiectul dvs?!