Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Laura Alexandra Antonaru, selectată în lotul naţional al României, care va participa la Olimpiada Internaţională de Biologie s-a terminat Tema a fost - „Olimpic de România"!

ro

14 Jun, 2012 01:00 14630 Marime text

interviu_11.jpgLaura Alexandra Antonaru va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Biologie, care se va desfăşura între 8 şi 15 iulie la Singapore. Tânăra este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ovidius şi a fost selectată în lotul naţional al României, care va participa la Olimpiada Internaţională de Biologie. Cel de al doilea concurs important câştigat de Laura este Concursul Naţional de Matematică Aplicată Adolf Haimovici, unde a obţinut o menţiune. Laura participă încă din clasa a VII-a la toate olimpiadele de Biologie şi sub îndrumarea prof. Mirela Gheorghe, eforturile au fost răsplătite cu premiul II la faza judeţeană a olimpiadei în clasele a IX-a şi a X-a, cu obţinerea unui rezultat foarte bun de 179 de puncte din 200 la faza Naţională a Olimpiadei de Biologie, în clasa a XI-a. Datorită rezultatelor obţinute, eleva a susţinut bacalaureatul în sesiunea specială pentru olimpici, care s-a desfăşurat la Bacău. Despre viitorul său şi despre emoţiile unui Bacalaureat special, Laura Alexandra Antonaru vorbeşte joi de la ora 10.00 la Interviu Online.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

interviu_2.jpg1.De când înveţi biologia şi cum a început totul?

Laura Alexandra Antonaru: Totul a inceput din curiozitate. Puneam foarte multe intrebari si au existat oameni care sa ma sustina (cadre didactice, parinti, etc.)

2.Dacă ar fi să o iei de la zero, ai alege tot biologia?

Laura Alexandra Antonaru: Cine poate sti? Mare parte din alegerile mele in viata s-au bazat pe intamplari mai mult sau mai putin. 

3.Ce rezultate ai până acum?

Laura Alexandra Antonaru: Premiul Procopiu la Concursul de fizica, faza nationala, mentiune la faza nationala a concursului de matematica aplicata, participare la nationala la bilogie in 2011, premiul II la nationala si calificare in lotul restrans in 2012.

4.A fost cineva care a încercat să te împiedice să faci ceea ce îţi place?

L.A.Antonaru.: Nu, niciodata. Am fost sfatuita de cateva ori sa-mi regandesc optiunile insa doar de persoane care imi doream binele. Nu as fi reusit fara sustinerea celor din jurul meu.

5.În afară de biologie, ce alte hobby-uri mai ai?

A.Antonaru: Muzica, jocuri pe calculator, citit, scris.

6. Ce planuri de viitor ai? Ai vrea să te stabileşti în strainatate?

L.A.Antonaru: As vrea sa fac cercetare in microbiologie sau biologie medicala, nu m-am hotarat inca. Din pacate daca as ramane in Romania nu as avea prea multe sanse pentru a continua acest vis al meu. Pentru inceput, Anglia este una dintre optiunile mele, alta posibilitate este sa fac primii trei ani de medicina in Romania si apoi sa continui in SUA, dar la fel inca nu m-am decis. 

7.Ai vrea să devii profesor de biologie, cercetator?

L.A.Antonaru: Cercetator, cu siguranta.

8.Ai participat si absolvit Bacalaureatul Olimpilor. Cum a fost atmosfera, concurenţa şi, bineînţeles, participarea ta ?

L.A.Antonaru: Ca la orice examen atmodfera a fost destul de tensionata. Nu as folosi exact cuvantul concurenta, la urma urmelor ne luptam doar cu foile albe din fata noastra nu unii cu altii. Mi-a parut rau de sportivii care nu au trecut Bac-ul deoarece se concentrasera prea mult pe pasiunea lor. Trebuie sa recunosc ca masurile anticopiat au fost exagerate uneori. De exemplu, am auzit ca intr-o clasa unde nu s-a permis accesul cu gecile , chiar daca era frig. 

9.Cum te-ai pregătesti pentru Olimpiada Internaţională de Biologie, care se va desfăşura între 8 şi 15 iulie la Singapore?

L.A.Antonaru: Citesc din principala carte recomandata pentru Olimpiada si incerc sa rezolv modele de subiecte, care exista pe internet. In legatura cu partea practica cu lotul restrans pentru doua saptamani de pregatire care include in principal, partea de laborator.

10.Te-ai gandit vreodata ca trebuie sa ramai in Romania pentru ca e nevoie aici de tine?

L.A.Antonaru: Sunt o persoana egoista, daca am o sansa sa ma dezvolt nu doresc sa o ratez. In plus, consider ca daca voi descoperi vreodata ceva util pentru umanitate, va fi benefic si pentru cetatenii Romaniei.

11.Cum se realizeaza, de fapt, selectia in loturile olimpice?

L.A.Antonaru: Elevii de liceu care primesc mentiuni sau premii la Olimpiada nationala de biologie au dreptul de a participa la proba pentru alegerea lotului extins. Subiectele includ materie din clasele IX-XII. Lor li se adauga si alti participanti la nationala, nu neaparat premiati, dar fusesera in lotul extins cu un an in urma. Dupa doua saptamani de pregatire teoretica intensiva la Cluj, in urma unei alte testari se aleg primii patru care vor intra in lotul restrans.

12.Cat a contat ajutorul venit din partea profesorului?

L.A.Antonaru: Foarte mult. Doamna profesor Mirela Gheorghe are calitatea extraordinara de a accentua aspectele interesante ale biologiei, de a ma face sa-mi pun intrebari si m-a incurajat foarte mult.

13.Stii ca de multe ori matematicienii si fizicenii spun despre cei care sunt foarte buni la biologie ca ar fi tocilari si totul se rezuma la regula de 3 simpla?

L.A.Antonaru:  Este o impresie eronata, din pacate sugerata de modul in care sunt create subiectele la olimpiade. Exista foarte multe manuale alternative, in special la clasa a XI *(eu am lucrat de pe patru manuale), in schimb la faza internationala se pune mai mult accent pe logica. Este dificil deoarece nu sunt obisnuita, insa in acelasi timp frumos si matematic.

14.Vezi altfel lumea?

L.A. Antonaru: Cea mai mare recompensa pe care am primit-o este sansa de a ma concentra pe biologie. Am descoperit ca-mi place la nebunie, ca asta e ceea ce-mi doresc sa fac in viata. 

15.Cum e sa fii cel mai bun?

L.A.Antonaru: Simt ca am avut noroc. La testarea pentru lotul restrans, am fost a patra, doar 1,42 puncte despartindu-ma de locul 5. Eu ma consider o persoana normala.

16.Se intampla sa primeze si alte interese?

L.A.Antonaru: Nu stiu. 

17.Au meritat eforturile pe care le-ai facut in toti acesti ani?

L.A.Antonaru: N-as spune ca am invatat atat de mult la biologie pana anul trecut. Sunt o persoana orgolioasa iar in clasa X-a , am fost la trei puncte distanta de nationala si acest lucru m-a determinat sa ma apuc serios de biologie. Nu regret eforturile depuse pentru concursuri sau pentru a ma mentine la zi cu materia de la scoala. 

18.Care este adversarul cel mai de temut al Romaniei la olimpiada intenationala?

L.A.Antonaru: Din ce-am auzit de la participantii de anul trecut la internationala, adversarul cel mai de temut ar fi China. Cei de acolo au un alt sistem, au mult mai mult timp de pregatire decat noi iar anul trecut au luat locurile 2,3,4,si 7. Romania a luat doua medalii de argint. 

19.Este ceva ce iti lipseste acum si speri sa gasesti eventual in Anglia unde iti doresti sa studiezi?

L.A.Antonaru: Imi lipsesc laboratoarele performante, spuneam ca vreau sa fac cercetare. Simt ca la facultate imi va lipsi competitia si motivatia data de colegi cu pasiuni similare. Daca ma duc la microbiologie, ma astept ca oamenii sa fie pasionati de acest domeniu. Voi merge la o facultate de stat din Anglia. Trebuie sa iau o decizie in privinta viitorului meu pana pana intorc de la Singapore.

20. Care este pretul platit de un olimpic in Romania?

L.A.Antonaru: Costurile pregatirii le suporta familia desi am primit un premiu in bani la nationale. Este util faptul ca putem intra la facultati fara examen de admitere.
Nu stiu la ce ar trebui sa ma astept. Am auzit de la cei care au mai fost la internationala ca olimpicii din alte tari primesc mai mult sprijin, o sa merg si o sa vad.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii