Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu luptătoarea Bianca Iancău, din Cumpăna, medaliată mondială „Sper să-mi îndeplinesc visul de a ajunge la Jocurile Olimpice“

ro

21 May, 2022 00:00 5851 Marime text

 
  • Fiică a comunei Cumpăna, Bianca a făcut întâi gimnastică ritmică, iar de patru ani practică luptele.
  • În 2021, la Campionatul Mondial de lupte pe plajă, de la Constanța, Bianca Iancău a urcat pe podium la categoria 40 kg în întrecerea cadeților.   
  • Elevă la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, Bianca este și o elevă silitoare, iar la sport se pregătește pentru noi victorii.   
 
Campioană la lupte, la mai multe categorii de vârstă, câștigătoare a Cupei României, dar și medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de lupte pe plajă, din 2021, de la Constanța, în întrecerea cadeților, la categoria 40 kg, Bianca Iancău este un adevărat ambasador al comunei Cumpăna, al cărei nume îl face cunoscut prin performanțele sale.
 
De loc din Cumpăna, tânăra sportivă are 17 ani, iar lupte face de patru ani. Primul ei sport a fost însă gimnastica ritmică (antrenoare, Elena Vlad), ambele discipline practicându-le la CS Victoria Cumpăna. În momentul de față, la lupte, Bianca are dublă legitimare, CS Victoria Cumpăna - LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, antrenorul ei de la Cumpăna fiind Vasile Vicol, după ce campioana a început luptele cu George Papazu. Campioana învață la LPS „Nicolae Rotaru“ (acolo unde o are dirigintă pe Angela Mușu), fiind și o elevă silitoare, iar la sport se pregătește pentru noi victorii.   
 
Cât de greu i-a fost campioanei să ajungă în vârful piramidei la lupte, cât de mult a contat sprijinul comunei Cumpăna, iar apoi și al LPS „Nicolae Rotaru“ în obținerea succeselor sale și ce planuri de viitor are performera?
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Bianca Iancău, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.
 
Întrebările redacţiei:
 
1. Bianca, de ce te-ai axat pe lupte, după ce înainte practicasei gimnastica ritmică la CS Victoria Cumpăna?
 
Am început gimnastica mai târziu, pe la zece ani, și nu puteam ajunge la performanță, astfel că am decis să mă opresc din acest sport. De mică am făcut însă sport, iar, după gimnastică, la îndemnul unui prieten, care făcea deja lupte, am mers și eu. Mi-a plăcut și am rămas.

 
2. Ești prima și singura, până acum, sportivă a familiei tale ori au practicat sportul sau îl practică și alți membri?
 
Tatăl meu a făcut fotbal, mama - dansuri, fratele meu face scrimă, la Victoria Cumpăna, iar sora mea practică și ea luptele, la același club. De multe ori, ne antrenăm împreună. 
 
3. Îți mai aduci aminte primul antrenament de lupte, cum ți s-a părut?
 
A fost ciudat, nu înțelegeam ce se întâmplă. Dar mi-a plăcut, cel mai mult îmi plăcea că pot să trântesc persoane fără să se supere pe mine. Antrenorul a stat îndeaproape și mi-a explicat procedeele. Probabil că a văzut ceva la mine din perspectiva luptelor, astfel că m-a oprit la grupă.   
 

4. Prima partidă oficială pe care ai disputat-o pe saltea ai câștigat-o ori ai pierdut-o? Care a fost senzația, în premieră, pe care ți-a dat-o duelul cu o adversară, în condiții de concurs?
 
Am câștigat primul meu meci din lupte. A fost un concurs la Năvodari și am învins la tuș. Dar în final am luat locul doi, fiind învinsă în ultimul act de o colegă de club, Gabriela Prodan, care făcea lupte de mai mulți ani. Pe parcursul competiției, am avut o stare aparte, de adrenalină constantă, eram panicată, pentru nu mai era antrenament, ci concurs. Însă mi-a plăcut mult această senzație. 
 
5. Cât de importantă este pentru tine medalia de bronz obținută la Campionatul Mondial de lupte pe plajă, în condițiile în care ai urcat pe podium la tine acasă, în fața constănțenilor?
 
E una dintre cele mai importante medalii de până acum. A fost primul concurs internațional la care am urcat pe podium. Mai participasem înainte la o întrecere cu participare externă, în țară, dar nu am luat medalie. La Mondialele de lupte pe plajă m-am simțit foarte bine evoluând acasă, nu am avut emoții și nu m-a apăsat presiunea.  
 
6. Cui dedici această medalie?
 
Mi-o dedic în primul rând mie, întrucât am muncit mult pentru ea.
 
7. Care e cea mai mare victorie a ta de până acum? Dar înfrângerea care te-a făcut să suferi cel mai mult?
 
Cred că ultima competiție, Cupa României de la Tg. Mureș, atârnă greu în preferințele mele. Am câștigat la categoria 40 de kilograme cadete, unde țineam foarte mult să mă impun. În plus, Cupa a fost criteriu de selecție pentru Campionatul European de cadeți, care va avea loc luna viitoare, la București. Mă bucur mult că, în urma acestei competiții, am fost inclusă în lot pentru Europene. În ce privește înfrângerea care m-a durut cel mai mult, a fost o perioadă în care mă învingea mereu Alexandra Voiculescu, de la Poseidon Limanu 2 Mai.   
 
8. Cine este idolul tău în lupte și ce admiri cel mai mult la această persoană?
 
Nu am un idol în lupte. Îmi plac foarte mult unele sportive, precum Andreea Ana, originară din Mangalia, acum la CSA Steaua, însă nu la nivelul de idol. De altfel, eu nu cred în idolatrizare, nu am avut niciodată un idol, nici când eram mai mică. 
 
9. Cât de mult contează pentru un sportiv, în obținerea performanțelor sale, sprijinul comunității, în cazul tău al Cumpenei, dar și ajutorul primit de la unitatea de învățământ la care e încadrat?
 
Consider că e foarte important. Sunt copii care nu au și altă sursă de sprijin și e greu să ajungi sus fără acest ajutor. Poate unii vor să atingă marea performanță, dar sunt trași în jos de situația familială.
 
10. Care e rețeta succesului pentru tine, care te-a dus în vârf? Cât de greu ai ajuns la aceste performanțe?
 
Succesul vine după foarte multă muncă și antrenamente susținute. Vara, când prietenii mei mergeau la plajă, eu mă antrenam de luni până sâmbătă, atât la saltea, cât și făcând forță și alergare. Și așa am dus-o tot sezonul estival. Iar antrenamentele sunt grele, de multe ori mă trezesc dimineața cu febră musculară. Și acum sunt accidentată, de la o ședință de pregătire, dar tot am mers la antrenament, făcând forță.  
 
11. Ce alte sporturi, în afară de lupte, îți mai plac? Ce hobby-uri ai, în afara antrenamentelor și a competițiilor, cum îți petreci timpul liber?
 
Îmi mai plac gimnastica (de multe ori, când sunt la Cumpăna, merg să le văd pe fete și pe doamna antrenoare), dar și dansurile, probabil că în anii următori voi face și eu. În ce privește hobby-urile, citesc foarte mult (în momentul de față parcurg cartea „Confess“, de Colleen Hooover), îmi place să mă machez (dar într-un mod mai special), colecționez pietre de diferite forme, de pe unde merg, și am un prieten pe care îmi place să îl tachinez și să îl enervez! În timpul liber, de obicei ies cu prietenii, în Cumpăna.   
 
12. Ce planuri de viitor ai în lupte? Care e obiectivul tău cel mai însemnat pe care îl urmărești în carieră?
 
Vreau să ajung la Jocurile Olimpice. Știu că va fi mult mai greu, dar voi munci ca și până acum și sper să-mi îndeplinesc acest vis. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
CS Victoria Cumpăna
Bianca Iancău, Robert Popa și antrenorul Vasile Vicol, premiați pentru rezultatele de la Cupa României

 
Constanța a găzduit Campionatul Mondial de lupte pe plajă. Pe podium au urcat și reprezentanți ai litoralului (galerie foto)

Luptătoare la Victoria Cumpăna
Gabriela Prodan şi Bianca Iancău, selecţionate în Centrul de pregătire de la Cluj-Napoca


 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii