Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu Mihaela Cândea, instructor al şcolii de dans Salsa Encanto s-a terminat Tema a fost - „În paşi de salsa spre Miami"

ro

11 Oct, 2012 01:00 7687 Marime text
invitat_11_.jpgÎn cadrul şcolii de dans Salsa Encanto, activează aproximativ 100 de dansatori, organizaţi de la grupa de începători, până la cele de avansaţi şi performanţă. În premieră absolută, Constanţa are o pereche calificată la Campionatul Mondial de salsa. Vlad Dumitrescu şi Mihaela Cândea sunt dansatorii care vor reprezenta oraşul de la malul mării la marea competiţie de la Miami. Cei doi s-au clasat pe primul loc la etapa regională a preliminariilor Campionatului Mondial de salsa, desfăşurată la Clubul Guantanamo din Bucureşti, în organizarea Willmark Academy, unde au venit să se întreacă 11 perechi şi patru dansatori solo, din România, Italia şi Bulgaria.

Graţie acestei clasări la divizia profesionişti, perechea de la şcoala constănţeană de dans Salsa Encanto s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial, World Latin Dance Cup, care va avea loc, în perioada 12-15 decembrie, la Miami (Florida, SUA). Această performanţă nu este întâmplătoare. Ea a venit după ani de antrenamente şi sesiuni de pregătire în ţară şi în străinătate, alături de campioni mondiali.

candea.jpgEtapa de la Bucureşti a fost cel mai important concurs de salsa din România. Juriul a fost internaţional: Junior şi Emily, din SUA, cu şapte titluri de campioni mondiali în palmares, Arneys şi Diana, din Spania, Dimitris şi Stella, campionii Greciei. La profesionişti, au participat cinci perechi - trei din România, una din Italia şi una din Bulgaria. Pentru cei doi dansatori constănţeni, urmează acum marea aventură de peste Atlantic, cu inerentele probleme legate de buget. Campionatul de la Miami, organizat de celebrul dansator şi promoter Albert Torres, cunoscut publicului şi pentru rolul din filmul „Mambo Kings", va fi transmis live pe internet. Joi de la ora 14.00, Mihaela Cândea vorbeşte la Interviu Online despre frumuseţea dansului dar şi despre competiţia de la Miami, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

invitat_2_.jpg1. Povesteşte-ne  despre cum ai descoperit dansul.

Mihaela Candea:  De dansat am dansat de mica, dar de cursuri m-am apucat in 2006, cand m-am mutat in Bucuresti cu job-ul si acolo am cautat o scoala de dans sportiv. Un an de zile am practicat dans sportiv, intre timp am ajuns la petreceri in Club Salsa3 si acolo am descoperit ce inseamna salsa cu adevarat. Atunci am descoperit farmecul acestui dans si m-am axat pe acest dans. Apoi au inceput festivalurile, ocazie de distractie si perfectionare de la instructori internationali. Primul festival a fost in 2006 iar primul concurs a fost in 2011, in Sofia, unde rezultatul nu a fost deloc stralucit dar a contat foarte mult pentru experienta noastra.

2. De la cine ai învăţat salsa?

Mihaela Candea: Catalin si Alina de la Scoala Latin Dance din Bucuresti au fost instructorii mei si de dans sportiv si de salsa si apoi cam dupa un an, am avut mai multi instructori cu care am lucrat.

3. Când ai început să dansezi alături de Vlad Dumitrescu?

Mihaela Candea: Am avut un singur partener de dans sportiv, dar cu care doar ma antrenam la cursuri iar cu Vlad am inceput sa dansez cam de 4 ani si jumatate si de patru ani avem scoala.

4. De unde a pornit ideea, proiectul de Salsa Encanto? Cum arată sala în care predaţi?

Mihaela Candea: Eram putini cei care dansam, nu prea aveam unde sa facem petreceri pentru ca eram o comunitate foarte mica si ne-am luat inima in dinti sa avem din ce in mai multi dansatori si sa ne facem petrecerile noastre. Asa a aparut Salsa Encanto, prima data in sala de gimnastica a Liceului Ovidius, apoi intr-un barulet care nu mai exista, apoi ne-am mutat cu petrecerile la City Bowling si cu sala la Sala de Balet de la Danovski, apoi ne-am mutat in clubul Latin Feaver si ne-am reintors la City Bowling cu petrecerile iar cursurile le tinem in sediul Facultatii de Arte de pe strada Stefan cel Mare nr 75. Sala trebuie sa aiba parchet pe jos, sa fie suficient de mare astfel incat sa putem dansa, nu avem nevoie de o sala atat de mare ca pentru dans sportiv si evident, oglinzi.  Avem grupe de la incepatori pana la avansati, fiecare alege cat de mult vrea sa ramana si cat timp vrea sa investitor, abonamentul este 100 de lei pe luna, presupune trei cursuri pe saptamana de cate o ora si jumatate iar la inceput nu este nevoie de nicio investitie in vestimentatie sau accesorii de dans. Poti dansa in orice tip de incaltaminte, dar este mai usor si mai comod sa ai pantofi de dans. Doar in competiile serioase este obligatoriu echipamentul de dans, in cele de amatori se mai accepte derogari de la tinuta. Cei mai ieftini pantofi de dans sunt undeva la 1,5 milioane lei iar cei mai scumpi la 150 de euro dar cel mai important in competitii costumele si incaltaminte este stralucirea, adica multe pietre swarovski. Poti pierde puncte in competiile oficiale daca nu-ti alegi costumul potrivit si daca nu este facut special pentru scena. Costumele noastre de scena, cele doua randuri de costume au costat ambele undeva 1400 de euro, fara pantofi de dans.

5. Cine v-a făcut coregrafia show-ului de la Bucureşti?

Mihaela Candea: Campionii mondiale Adrian si Anita, sunt din Barcelona, i-am cunoscut la evenimentele de salsa si i-am adus deja de doua ori la Constanta. In martie am lucrat cu ei pe coregrafie, in iunie am avut prima reprezentatie iar in septembrie am mers cu ea la concurs. Dansul de salsa are regulile ei maxime. Juriul, format din campionii Greciei, SUA si Spania a apreciat-o ca pe cea mai buna coregrafie. Noi dansam salsa LA (Los Angeles) in concursuri iar la petreceri dansam si alte stiluri. 

6. Muzica pentru show cum v-o alegeţi?

Mihaela Candea: Muzica trebuie sa fie rapida, antrenanta, sa nu fie liniara, sa nu aiba ruperi de ritm. Nu ne compune cineva muzica, daca ne place o piesa o preluam si o adaptam. Muzica salsa veche este in general apreciata in show-uri.

7.Cum vedeţi voi mişcarea salsa din România? Va mai evolua salsa în România?

Mihaela Candea: Exista, este in continuua crestere, ar vrea cumva sa se formalileze, sunt discutii pentru crearea unei Federatii de Salsa. Sunt 15 ani de cand exista acest fenomen in Romania, este inca un pic haotic, au aparut in ultimii ani foarte multe scoli de salsa cu instructori nu tocmai avizati. Nu exista nicio modalitate de atestare a instructorilor de salsa. 

8. Stilul şi atmosfera care este în cluburile de salsa din România, vi se potriveşte?

MIhaela Candea: Da este modalitatea cea mai buna de a arata ce inseamna stilul latino. In general impresia in Romania este ca daca ai un club micut si faci o petrecere, este una nereusita. In afara, sunt cluburi micute, cu 5-6 perechi care se intalnesc  si danseaza. In general atmosfera este cam aceeasi.

9.De ce vine lumea la salsa? Ce îi atrage la dans?

Mihaela Candea: Este cel mai iubit dintre toate stilurile latino. Ii atrage pe toti dorinta de distractie si de miscare, vin sa-si faca noi prieteni. Cam in trei luni de zile reusesti sa duci un dans cap-coada, cel mai bun loc unde inveti sa dansezi sunt petreceri. Noi avem petreceri in fiecare vineri la care vin toti elevii scolii, indiferent de nivel. 

10. Câţi elevi aveţi acum? Dar  show-uri?

Mihaela Candea: Avem peste 80 de elevi si in cei patru ani au trecut pe la Salsa Encanto cam 670 de elevi. Scoala a participat la peste 100 de evenimente. 

11. Cum vă pregătiţi pentru World Salsa Latin Dance Cup, care va avea loc, în perioada 12-15 decembrie, la Miami? Cu ce coregrafie mergeţi acolo?

Mihaela Candea: Vom merge cu aceeasi coregrafie cu care am castigat campionatul national. Este destul de dificila, vom lucra sa fie mai clara si mai tehnica. Antrenamentele sunt zilnice, de luni pana sambata. Un antrenament eficient dureaza o ora si jumatate, din care dansul efectiv dureaza 45 de minute.

12. Mai aveţi vreo pasiune în afară de salsa?

Mihaela Candea: Vlad joaca fotbal si virtual si real iar eu, natura. Cand ma gandesc la salsa ca Job, Mare Nostrum devine pasiune si viceversa. 

13.  Există vreo pereche de dansatori care v-a impresionat?

Mihaela Candea: Cel mai mult ne-au placut Adrian si Anita si de aceea ne-am si dorit sa lucram cu ei. Ne-au impresionat deoarece pe langa faptul ca sunt niste dansatori extraordinari sunt si niste oameni extraordinari si pentru noi au fost niste antrenori completi. Nu s-au ocupat doar de dans, ne-au pregatit si psihic inainte de concurs. Sunt niste oameni modesti, pentru niste campioni mondiali reconfirmati de patru ori. Ei sunt dansatori profesionisti, in fiecare week-end sunt alta tara. Ei au format o industrie in spatele lor. In Romania poti sa traiesti din dans atata timp cat nu vrei sa-ti cresti nivelul. Noi, tot ce castigam din dans investim in perfectionare.

14. Sunt străinii mai buni la salsa decât românii?

Mihaela Candea: Nu neaparat, e greu de comparat. Daca trebuie sa facem o comparatie in competitie, romanii sunt doar mai noi. Dar pe ringul de dans exista si dansatori mai buni si dansatori mai slabi.

15. Îţi trebuie talent pentru a dansa?

MIhaela Candea: Daca sti sa mergi poti sa dansezi. Daca ai talent, inveti mai repede si te exprimi mai bine. Talentul este o capcana, sa-ti cresti nivelul repede si sa ramai intepenit acolo. Daca nu ai talent, toate caramizile din pregatirea ta vor fi mai solide si ii vei depasi si pe cei cu talent nativ. Dansul te ajuta sa depasesti limitele si daca ai langa tine oamenii potriviti poti sa sa spargi barierele. 

16. Un sfat dansatorilor de salsa din România?

Mihaela Candea: Sa fie un mai constienti de nivelul lor si de evolutia lor. Avem doua categorii de dansatori: unii prea modesti si altii care au impresia ca le stiu pe toate. Inainte de orice nu trebuie sa uite ca suntem dansatori. Existe ca in orice colectiv antipatii, simpatii, invidii, rivalitati. Noi de exemplu pana in acest concurs pentru ca ieseam mereu pe locul 3 eram foarte iubiti. In momentul in care am castigat si am dus cupa in provincie, nu ne-a mai felicitat atat de multi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii