Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat s-a terminat Tema a fost - „Mazăre, cu spatele la patrimoniul naţional. Acuzaţii grave în cazul geamiei Hunchiar"

ro

15 Nov, 2011 21:29 5366 Marime text

img_7186_1.jpgMuftiul cultului musulman, Iusuf Muurat, alături de reprezentanţii comunităţii au mers la începutul lunii la sediul Prefecturii Constanţa, pentru a-şi striga nemulţumirea vizavi de hotărârea primarului Radu Mazăre de a aproba o nouă autorizaţie pentru clădirea din apropierea geamiei Hunchiar din Constanţa. Reprezentanţii cultului musulman i-au prezentat prefectului o petiţie, prin care contestă faptul că primarul Radu Mazăre a mai eliberat o autorizaţie de construire pentru clădirea pusă în discuţie.

„Îi mulţumim primarului Radu Mazăre, pentru că ne-a făcut acest cadou chiar de sărbătoarea noastră, de Bayram", a declarat ironic Muftiul. Ulterior, câţiva dintre protestatari au strigat la unison „Jos Mazăre!". La rândul său, reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că-i va face plângere penală primarului Constanţei pentru cele două autorizaţii de construcţie eliberate în favoarea construirii clădirii de lângă Geamia Hunchiar. Primarul a anunţat că-l va da în judecată pe Muftiu după ce acesta ar fi insinuat că Cin Cin SA a plătit cu bani grei eliberarea celei de-a doua autorizaţii de construcţie menită să introducă în "legalitate" construcţia din apropierea geamiei Hunchiar.

Cum a fost eliberată cea de-a doua autorizaţie de construcţie datată 14 septembrie, care sunt urmările ei, cât a fost şpaga pentru autorizaţie şi cine a luat-o şi care este poziţia comunităţii musulmane din Constanţa în raport cu primarul Mazăre aflăm miercuri de la ora 10.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro de la Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

img_7192_2.jpg1. Celebrul proces cu firma care a ridicat un imobil în apropierea geamiei Hunchiar va fi reluat, după ce magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis strămutarea dosarului la Curtea de Apel Bacău, pe baza unor noi probe. Ce va insemna acest lucru?

I.M.: Eu de la bun inceput am afirmat ca am incredere in justitia din Romania, faptul ca magistratii de la ICCJ dupa parerea mea nu au cercetat cu atentie dosarul de stramutare, pentru ca unul dintre argumente era ca primarul este partinitor al cultului, ceea ce era total fals - nu stiu ce se va judeca la Bacau pentru ca exista deja un nou aviz. Indiferent unde vom merge, cred ca s-au facut multe schimbari in sistemul judiciar din Romania si vom gasi oameni care vor scoate adevarul la iveala si nu vor sustine interesele unor persoane private. Si la Bacau merg cu inima deschisa si voi vorbi si cu presa din Bacau pentru a ne sustine cauza asa cum am facut si cu presa din Constanta.

2. În luna iunie, când s-a dat sentinţa de demolare, proprietarul clăridii spunea că verdictul judecătorilor Curţii de Apel Constanţa se referea doar la anularea autorizaţiei de construcţie, pentru că documentul nu a fost dat de autoritatea competentă. Aşa că patronului Cin Cin nu i-a rămas decât să ceară o nouă autorizaţie. V-ati asteptat la aceasta tactică a familiei Moceanu?

I.M: Am facut adrese catre Primarie de pe 20 ian.2011 chiar catre primar, catre arhitectul sef, catre toate directiile din primarii prin care ceream in mod expres ca primaria sa tina cont de refuzul nostru in eliberarea unei noi autorizatii. Nu ni s-a trimis niciun raspuns la solicitari. Vreau sa marturisesc ca au fost negocieri cu familia Moceanu la initiativa unor persoane, chiar la nivel foarte inalt pentru a solutiona problema intr-un fel sau altul. Mi-am sustinut parerea de la bun inceput si anume ca acea cladire este construita ilegal si a venit momentul sa dispara din locul respectiv. Avand in vedere aceste negocieri, pe care nu stiu daca domnul primar le cunoastea, dar au existat si oameni ai domniei sale, totusi dansul a emis autorizatia de constructie, sunt neplacut suprins de intorsatura luata de acest caz. Ideea mea ramane ferma si nu va fi schimbata de niciun impaciuitor-negociator. Acea cladire trebuie demolata pentru ca este ilegala.

3. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că, potrivit legii, autorizaţia de construcţie a imobilului a fost emisă în baza avizelor eliberate de celelalte instituţii ale statului. Care este punctul dvs de vedere in legatura cu eliberarea autorizatiei din luna septembrie?

I.M: Din pacate si celelalte institutii cunosteau situatia pentru ca au primit nota de informare din partea Muftiatului, primarul are dreptate in aceasta privinta, pentru ca intradevar acele avize erau eliberate. Ceea ce m-a deranjat de la inceput a fost atitutinea domnului de la Directia de Cultura, Virgil Lungu care a modificat avizul Ministerului Culturii si a Directiei de Patrimoniu. Avand in vedere adresele trimise de Muftiat, primarl putea totusi sa refuze, dar din ce am citit in presa, Radu Mazare e mai interesat de investitiile private intr-un sit arheologic. Orice constantean isi doreste investitii pe buna dreptate, dar nu intr-o zona unde trebuie sa se protejeze patrimoniul national. Personal nu ma opun niciunei investitii, dar trebuie respectata legea. faptul cel mai grav este ca atunci cand a semnat prima autorizatie, in 2008, Radu Mazare nu avea atributia de a fi emitentul acestei autorizatii, fapt dovedit de Curtea de Apel Constanta. Emitentul autorizatiei trebuia sa fie presedintele Consiliului Judetean. Organele de control vor trebui sa analizeze daca s-a facut un abuz in serviciu contra intereselor publice in cazul eliberarii autorizatiei din 2008, pentru ca institutia Muftiatului este de utilitate publica, nu este persoana fizica. Inainte de ziua de 4 nov, personal am fost la viceprimarul Fagadau si l-am intrebat de acea autorizatie din septembrie, mi-a spus ca nu cunoastea, i-am spus ca vreau sa sa discut personal cu primarul, chiar am facut si o adresa in data de 3 nov, o cerere in audiente (in foto), am avut probleme s-o inregistram, fapt adus la cunostinta viceprimarului. I-am cerut primarul Mazare sa ne intalnim pe 4 nov si pana la ora actuala nu am primit niciun raspuns scris la solicitarea reprezentantilor comunitatii, a parlamentarilor comunitatii si a Muftiatului.

4. Aţi afirmat că dosarul Geamiei Hunchiar a luat "o nouă turnură cu implicarea autorităților". Despre ce tip de implicare putem vorbi?

I.M: In primul rand domnul primar nu a tinut cont ca Geamia este a unei comunitati, nu doar a tatarilor si a turcilor. Am fost contactati de multi oameni de cultura din tara, romani si de multi musulmani care traiesc in occident care sunt de parere ca ceea ce a comis primarul este o pata pe modelul interetnic din Dobrogea, jignind comunitatea musulmana din Romania. I-am asigurat ca instantele de judecata din Romania vor face dreptate si ca decizia primarului este personala si ca ea nu poate aduce atinge modelului de convietuire. Eu personal chiar imi cer scuze fata de domnul prefect ca am dat buzna in sedinta care avea loc la Prefectura, insa oamenii erau foarte suparati. Daca Ministerul Culturii asa cum a afirmat ministrul Hunor isi va retrage avizul, la fel si Directia de Mediu, iar prefectul a atacat noua autorizatie, primarul nu mai poate face nimic.


5. Prefectul Claudiu-Iorga Palaz a întocmit și semnat acțiunea privind anularea autorizației de construire 1303/19.09.2011 emise de către primarul municipiului Constanța pentru construirea imobilului D+P+2E+M și împrejmuirea terenului, pentru comerț și birouri, ce vizează suprafețe de teren aflate în proprietatea Cultului Musulman din România și aduce atingere Geamiei Hunchiar. În acest moment autozitaţia este suspendata. Ce va urma?

I.M.: De fapt ceea ce isi doreste intreaga comunitate, demolarea cladirii. Sa vedem ce va exprima si Judecatoria Constanta si vom vedea. Oricum se vor oferi foarte multi voluntari sa ajute la demolare.

6. Ministrul Culturii din Turcia a declarat la rândul său că este îngrijorat de soarta clădirii. Credeţi că se va găsi o rezolvare, mai exact ca se va reuşi demolarea clădirii din apropierea geamiei Hunchiar?

I.M.: In urma discutiilor purtate cu omologul Hunor s-a luat decizia anularii avizului emis de Directia de Cultura a judetului si nu de minister asa cum spune legea in cazul monumentelor de tip A.

7. Ati afimat recent ca desi a primit o nouă autorizaţie de constructie, clădirea ridicată lângă Geamia Hunchiar este construită ilegal. Care sunt rationamentele pentru care primarul Mazăre sprijină interesele unui privat, aşa cum aţi susţiut şi nicidecum nu protejează interesele culturale?


I.M.: Mai bine il intrebati pe dansul, pentru ca din declaratiile facute in presa, mi-a transmis sa-mi vad de geamia mea pentru ca mai are putin si-mi cade in cap. Vorbim de patrimoniu cultural romanesc. Vreau sa-l intreb pe Radu Mazare, in calitate de primar cu cat a contribuit din bugetul local la repararea unei geamii sau la construirea unui lacas de cult musulman. Facand o comparatie cu gestul unor alti primari, colegi de partid cu domnul Mazare care au contribuit cu bani de la buget pentru contruirea de geamii in judet, dumnealui cu ce a contribuit la sprijinirea comunitatii musulmane daca tot s-a laudat ca a fost sprijinit electoral de turcii din piata Chiliei. In legatura cu atribuirea terenului de pe strada Sucevei si in comentariile facute la adresa mea, este dreptul musulmanilor care traiesc in municipiului Constanta, de a se pune la dispozitie terenul pentru ridicarea unor lacase de cult. Iar terenul dat de primar nu este in proprietatea privata a dumnealui. Daca era un teren privat, poate ca atunci comunitatea ar fi avut de ce sa-i fie recunoscatoare. Dar e vorba doar de respectarea unei legi, nu a facut nimic deosebit primarul Mazare. Sa nu uitam si de investitorii turci care contribuie la bugetul local. Eu personal nu am nimic cu primarul Mazare, pentru ca domeniile noastre de activitate sunt diferite, m-am rugat cu prilejul Bayramului ca Dumnezeu sa-l aduca pe calea cea dreapta si sa fie printre cei smeriti si toti credinciosii au spus intr-o singura voce: Amin! Numai un edil cu responsabilitate, poate proteja patrimoniul cultural romanesc.

8. Noua autorizaţie de construcţie poartă şi girul ministerului Culturii, condus Kelemen Hunor? Cu ministru s-a discutat despre situaţia de la Constanţa?


I.M.: Nu al ministerului culturii ci al Directiei de Cultura.

9. Săptămâna aceasta a avut loc a treia "vizită" a unor oficiali ai statului turc la Constanţa, după izbucnirea cazului Hunchiar. Există în acest moment posibilitatea declanşării unui conflict la nivel diplomatic dacă primarul nu va renunţa la protejarea afacerii unor privaţi? Cu ce mesaj a plecat ministrul Culturii turc la Ankara?

I.M: Presupun ca dupa discutia cu ministrul Kelemen Hunor a plecat cu o stare de spirit pozitiva, de fapt un mesaj care este conform legislatiei in vigoare. Nu vreau sa se inteleaga ca Turcia prin diferiti diplomati fac presiuni asupra justitiei din Romania. Ei doar se intereseaza de situatia comunitatii si a patrimoniului cultural. Nu pot sa comentez referitor la scandalul diplomatic, dar faptul ca este al treilea ministru care vine in ultimele 6 luni la Constanta, unui edil responsabil ar trebui ca acest fapt sa-i ridice multe semne de intrebare. Inca o data Turcia nu are nicio implicare in justitie. Monumentul este al nostru si e obligatia noastra sa luptam pentru el.

10. Radu Mazăre a declarat că vă va da în judecată pentru denigrare, după ce la mai multe geamii din oraş au apărut afişe în care administraţia locală era acuzată de distrugerea geamiei Hunchiar...

I.M.: Personal nu cunosc afisele, am aflat si eu de la enoriasi, le-am vazut intr-un final, nu sunt autorul lor si nu stiu in ce fel l-am denigrat eu pe primar. De fapt eu trebuie sa-l dau in judecata ca mi-a jignit comunitatea prin emiterea autorizatiei. Oricum la demolare l-am chemat personal si pe dumnealui in instanta sa dea socoteala cum a putut sa alipeze cei 68 de m3 de teren aferent comunitatii mele si sa-i scoata la licitatie fara sa ma cheme si pe mine, pe mine Muftiat , pentru ca aveam drept de preemtiune. legea spune ca terenul chiar si neintabulat, nu poate fi vandut sau instrainat de administratie locala, daca este proprietatea unei comunitati. Personal nu cred ca l-am denigrat, nu am nimic personal cu dansul, dar daca era o persoana de dialog si cum ar trebui sa fie un edil, ar fi trebuit sa discute si cu mine inainte de a semna autorizatia. Vreau sa reamintesc ca in 2009, la sedinta CL care a avut loc in Mamaia, Mazare spunea ca nu cunoaste situatia si ne-a promis ca ne va sustine. Aceste declararii au aparut in presa locala si acum vad ca se contrazice in aceste declaratii.

11. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri, spunea că la dosar nu există avizul de mediu. Dosarul de la Primărie arată însă că avizul de mediu ar exista totusi. Ati vazut, s-a dat aviz de mediu?


I.M.: Nu am vazut niciun aviz eliberat de catre institutiile deconcentrate din Constanta. Domnul prefect Palaz m-a asigurat ca va obtine aceste hartii si apoi le vom analiza cu minte lucida. Dar daca ministerul Culturii isi va retrage avizul, am convingerea ca si celelalte institutii vor face la fel.

12. Radu Mazăre a mai spus în acest caz că dvs vă vedeţi doar interesul propriu...


I.M.: Nu e vorba de interesul meu ci al comunitatii pentru ca sunt liderul spiritual al comunitatii iar geamia nu este proprietatea mea privata. Retoric il intreb pe primar, ce interes a avut prin eliberarea acestui aviz?

13. In ce fel schimbă acest incident relaţiile dintre Muftiat, comunitatea musulmană din Constanţa şi administraţia locală?

I.M.: Muftiatul este o institutie de cult si bineinteles ca nu-si doreste sa aiba probleme nici cu administratia locala, nici cu alte institutii din Romania iar ceea ce s-a creat la ora actuala este o situatie care se va analiza la primul; Consiliu Sinodal, pana la sfarsitul acestui an. Cea mai aspra decizie ar putea fi intreruperea relatiei cu adimistratia locala, este decizia Consiliului nu a mea, dar eu ca Muftiu va trebui sa ma supun ei daca asa se va decide. Pe aceasta cale fac un apel la domnul primar sa-si retraga si dumnealui avizul de pe ultima autorizatie, oricum prima este ilegala.

14. În acest moment, primarul Mazăre a pierdut sprijinul electoral al comunitatii dat fiind cele intamplate si stiut fiind faptul ca a devenit primar pentru a treia oara si cu voturile reprezentantilor comunitatii?

I.M.: Asa cum am mai afirmat fiecare membru al comunitatii este liber sa aleaga pe cine vrea, eu nu ma pot opune acestei optiuni, nu vreau ca acest conflict sa devina politic, dar la ora actuala, ceea ce se observa 99% dintre membrii comunitatii sustin demersurile Muftiatului si celor doua Uniuni. Tin sa precizez ca domnul primar a avut protocoale cu cele doua Uniunii inainte de alegeri de sustinere.

15. Care este intrebarea pe care ati dori sa i-o adresati primarului legat de dosarul „Hunchiar"?

I.M.: Cand a semnat aceasta autorizatie daca s-a gandit vreodata la membri comunitatii turco-tatare din Romania care l-au ales primar??
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Invitat Ziua 16 Nov, 2011 09:10 @Amet: Din acest conflict nu vrem sa denaturam si sa-l facem unul politic. Orice credincios musulman are dreptul sa voteze pe cine vrea si pe cine considera ca-i va apara drepturile ca edil in Constanta. Daca comunitatea doreste sa-l sustina din nou pe primarul Mazare nu ma pot opune, traim in democratie, dar din ceea ce se vede la ora actuala si din telefoanele pe care le primesc, nu stiu care va mai fi soarta anul viitor la alegerea primarului din partea comunitatii musulmane. 95% din comunitatea musulmana este nemultumita de gestul primarului Mazare, inclusiv apropiati ai dansului care provin din comunitatea noastra.
  • Invitat Ziua 16 Nov, 2011 09:08 @Carol: Aceasta geamie este o valoare comuna a celor doua state, construita de imperiul otoman si reparata de statul turc iar protejarea trebuie facuta de autoritatile centrale si locale din romania.
  • Invitat Ziua 16 Nov, 2011 09:07 @Enver Anefi: numele cu care s-a postat este al unui fost iman in varsta care nu are acces la internet. E josnic ca se folosesc numele imamilor mei. Nu cunosc un astfel de manifest facut de catre membri fundatiei Taiba, tot asa din comentarii am aflat ca ei au avut o astfel de initiativa, m-am interesat si la cei care administreaza geamia Hunchiar si mi-au spus ca asa ceva nu s-a intamplat din 2008 pana in prezent. Geamia este in administrarea Muftiatului si toate actiunile noastre a fost invitata si presa. Iar actiunile au sprijinite de parlamentarii nostri si de presedintii uniunilor iar acest lacas de cult este al comunitatii din Romania si intreb pe cei care au postat acest coment daca m-au contactat pe mine sau pe angajatii mei cu privire la acest protest, care nu este de fapt real.
  • Invitat Ziua 16 Nov, 2011 09:03 @PRM:Il rog sa se identifice pentru ca in caz contrar in voi da in judecata pentru afirmatiile pe care le face. Datele mele de contact sunt publice, astfel de informatii au mai fost speculate si inseamna ca dumnealui este cel care face astfel de comentarii.
  • Amet 16 Nov, 2011 09:02 @Sandu Ghideon: Nu vreau sa flosesc cuvinte jignitoare la adresa primarului dar este datoria fiecarui edil sa protejeze lacasurile de cult apartinand fiecarei etinii in parte
  • Amet 16 Nov, 2011 09:01 @Mircea S: in primul rand primarul nu a respectat aria de protectie a monumentului istoric chiar daca ea nu este definita prin lege.
  • Amet 16 Nov, 2011 08:52 Se ştie că musulmanii sunt sensibili când este vorba de religie. Se poate vorbi despre o altă orientare la votul pentru postul de primar al turcilor şi tătarilor din Constanţa la alegerile de anul viitor?
  • Carol 16 Nov, 2011 08:51 - Ce poate face efectiv, Turcia, pentru salvarea geamiei? până unde cerede că vor putea merge la foruri internaţionale în domeniu legislativ si cultural - Dacă s-a stabilit vreo întâlnire pentru viitor între mazăre şi ministrul turc al culturii
  • ENVER ANEFI 16 Nov, 2011 07:58 2intrebari ptr invitatul de azi. 1-"Il credeam prieten pe Murat" a spus proprietarul constructiei, cand a izbucnit scandalul, atunci blocul era aproape terminat. Declaratia de mai sus a fost consemnata de ziaristi, am citit in ziare acest lucru. Intrebarea 2. Intr-o zi de vineri, in fata geamiei Hunkiar, un grup de tineri de la Fundatia TAIBA au protestat cu benere si lozinci in RO si Engleza impotriva inceperii constructiei, se sapa fundatia, era o groapa imensa langa geamie, tinerilor s-au alaturat cativa enoriasi veniti la slujba de vineri. De ce salariatii si seful Muftiatului nu s-au alaturat protestatarilor de la TAIBA? Subliniez- constructia demarase de cateva zile. Multumesc d-na Siclitaru. Sawbol Murat-bey.
  • PRM 16 Nov, 2011 06:54 Sa-l intrebati daca este informator al SRI si de ce il ajuta aceasta structura ori de cate ori are nevoie sa-si infranga dusmanii din Cult. De asemenea daca isi mai aduce aminte cand facea politica nationalista la PRM, fiind membru, alaturi de Radu Comanici, Ecaterina Prodan, Nelu Hamza, Mircea Stoian...