Interviu online cu Patrick Dinu, multiplu campion şi recordman la nataţie „Timpul e cel care contează cel mai mult, nu neapărat culoarea medaliei“
Interviu online cu Patrick Dinu, multiplu campion şi recordman la nataţie: „Timpul e cel care contează cel
23 Dec, 2021 09:05
ZIUA de Constanta
7603
Marime text
- Patrick a început nataţia sub îndrumarea celebrului Răzvan Florea (medaliat olimpic în 2004), cel care îl pregăteşte şi astăzi.
- Înotătorul de 16 ani are deja o întreagă vitrină de medalii.
- La loc de cinste între trofeele sale stau nenumăratele titluri de campion naţional şi medalia de argint obţinută în acest an la Campionatul European de juniori.
Tânărul înotător constănţean Patrick Sebastian Dinu, în vârstă de 16 ani, se pregătește zi de zi pentru a ajunge la cele mai înalte performanțe, motivat și de reușitele sportive ale lui Răzvan Florea, antrenorul şi mentorul său.
Patrick a început nataţia la Atena Sport Club Constanţa, sub îndrumarea celebrului Răzvan Florea (medaliat olimpic în 2004), cel care îl pregăteşte şi astăzi, fructuoasa colaborare dintre ei împlinind zece ani. Înotătorul reprezintă acum CS Farul Constanţa şi are deja o întreagă vitrină de medalii, la care, la loc de cinste stau nenumăratele titluri de campion naţional şi medalia de argint obţinută în acest an la Campionatul European de juniori de la Roma, cu ștafeta de 4x100 m liber a României. Plus recorduri naţionale doborâte.
Cât de greu este pentru un sportiv să ajungă la asemenea performanțe, mai ales într-o disciplină precum înotul, cu antrenamente și curse istovitoare, şi ce planuri și-a făcut Patrick, în viitorul apropiat, dar și cel îndepărtat în natație?
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Patrick Sebastian Dinu, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro. Iată răspunsurile campionului:
Patrick, la ce vârstă și cum a început aventura ta în natație?
Am început înotul la vârsta de șase ani, cu antrenorul Răzvan Florea, la îndrumarea medicului pediatru, din pricina unei bronșite asmatiforme. Nu știam multe lucruri despre înot. Primul contact cu apa a fost cam dur, îmi era și puțin frică, precum oricărui copil, de altfel, dar apoi m-am obișnuit și a început să-mi placă mult.
Cum a fost primul tău concurs la care ai participat, ai avut emoții?
Prima mea întrecere s-a desfășurat la bazinul de la Palatul Copiilor Constanța, aveam în jur de șapte ani. M-am confruntat cu destule emoții. Am evoluat la 25 m liber și 25 m spate. Am câștigat în ambele probe și am fost foarte fericit. Atunci era mai mult distracție, nu aveam o presiune anume.
Ce reprezintă pentru un tânăr sportiv să fie antrenat și sfătuit de un mare campion, așa cum e cazul tău, care te pregătești sub îndrumarea lui Răzvan Florea?
E o adevărată onoare pentru mine să fiu pregătit de un sportiv de calibrul său. Am foarte multe de învățat din experiența sa și sper să-i pot depăși performanța înregistrată la Jocurile Olimpice din 2004.
Cât de greu este să te menții în vârful piramidei sportive și cum găsești resursele de a te autodepăși permanent, mai ales într-un sport precum natația, în care progresul se măsoară și în sutimi de secundă?
Ca în orice sport, e foarte greu să menții performanța la un nivel ridicat, dar, făcând totul din plăcere, treci peste orice hop care îți iese în cale și faci sacrificiile necesare fără vreun regret: ora de culcare devreme, nu prea multe nopți pierdute, dieta relativ strictă.
Câte antrenamente faci pe săptămână și ce distanță înoți într-o zi normală de pregătire?
În perioada de pregătire, am opt antrenamente pe săptămână în apă și trei la sală, de pregătire fizică. Într-o zi cu două ședințe de pregătire, pot ajunge și la 16 kilometri, iar într-o zi cu un antrenament, distanța se situează în jurul a opt kilometri.
În luna iulie a acestui an, ai devenit vicecampion european cu ștafeta din care au mai făcut parte David Popovici (care a stabilit un nou record mondial de juniori pe distanța de 100 de metri liber, cu timpul de 47.56 secunde), Mihai Gergely și Ștefan Cozma. Cum ai trăit această mare victorie a voastră și a României?
A fost o experiență unică, plină de emoții, de fericire și de extaz chiar, pe care sper să o îmbunătățim la anul și să ieșim campioni europeni de juniori. Eu, fiind ultimul schimb, inițial nu am realizat pe ce loc ne-am clasat. Am plecat primul, dar adversarii, aproape toți fiind mai mari ca vârstă decât mine, m-au ajuns din urmă. Am reușit să-i țin piept unuia și am ieșit pe doi. Mi-am dat seama că am luat medalie după cât de fericiți erau colegii mei. Până nu am văzut medalia în jurul gâtului nu îmi venea să cred. Mi se părea ireal că am urcat pe podium, la prima noastră apariție la Europenele de juniori.
Cui dedici medalia de argint obținută la Europenele din Italia și în general succesele tale de până acum?
Nu am o singură persoană căreia să-i dedic realizările mele. Le dedic familiei, antrenorului și celorlalți care m-au susținut. În schimb, ultimul concurs la care am evoluat, Campionatul Național, vreau să-l dedic bunicului meu, care a decedat de curând.
Ce îți aduce o satisfacție mai mare: cucerirea unui titlu de campion al României ori doborârea unui record național?
Doborârea unui record, desigur. Timpul este cel care contează cel mai mult, nu neapărat culoarea medaliei ori metalul din care aceasta e confecționată. Am șase recorduri naționale corectate până acum. Printre obiectivele mele se numără și doborârea recordului mondial al lui David Popovici la 100 m liber.
Care e cel mai important sfat pe care l-ai primit de la Răzvan Florea?
Am primit multe, iar, dacă e să le aleg pe cele mai importante, acestea sunt: orice fac să fie din plăcere și să am răbdare, pentru că voi avea timp să-mi culeg roadele muncii.
Ce obiective ți-ai fixat în viitorul apropiat, dar și în perspectivă?
În viitorul apropiat, am ca obiectiv medalia de aur la Campionatul European de juniori cu ștafeta, cel puțin o prezență într-o finală individuală tot la întrecerea continentală și calificarea la Campionatul Mondial de juniori. Pe termen mediu, ar fi participarea la Jocurile Olimpice în 2024, iar pe termen lung o medalie la JO, oricare ar fi aceea, dar de preferat ar fi cea de aur.
În afara natației, în viața de zi cu zi, ce hobby-uri și pasiuni ai? Ce alte sporturi îți mai plac?
Ca hobby-uri am desenul și cititul. Desenez în creion și vreau să învăț să desenez și grafic, pe tabletă. Desenez aproape orice, mai puțin oameni: case, mașini, forme simple, obiecte din viața de zi cu zi. Încerc să desenez și oameni, dar mi se par foarte complicat de realizat. În ce privește alte sporturi, îmi plac toate, dar nu pot practica altceva în afară de natație, din cauza riscului de accidentări.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Rapizi în bazin!
Înotători constănțeni, medaliați la Naționale. Patrick Dinu și Eva Paraschiv au stabilit și recorduri ale României (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii