Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:33 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu preşedintele organizaţiei PNL Cernavodă, Gheorghe Hânsă s-a terminat Tema a fost „Se ascut săbiile electorale la Cernavodă. PNL intră în competiţie contra PSD"

ro

29 Mar, 2012 00:00 4597 Marime text
inter_1.jpgLa Cernavodă, fostul primar Gheorghe Hânsă este decis să încerce o nouă candidatură, asta pentru că, deşi în cele mai multe cazuri PNL şi PSD vor avea candidaţi comuni, există şi localităţi în care cele două formaţiuni politice intenţionează să-şi nominalizeze candidaţi unici. Cel mai probabil, vor fi luate în calcul scorurile înregistrate de fiecare dintre posibilii candidaţi în sondajele de opinie care au fost deja demarate. Într-unul dintre aceste sondaje, Hânsă ar avea chiar şi 30%, altele îl dau cu 40% în timp ce sondajul "rivalilor" de la PSD îl creditează cu un procent mult mai mic. Joi de la ora.10.00 la Interviu Online, Hânsă vorbeşte despre această candidatură văzută din perspectiva nevoilor oraşului Cernavodă care nu a beneficiat de o evoluţie constantă în ultimii patru ani, despre componenta nucleară a Axiopolis-ului, despre USL dar şi despre componenta socială a programului de dezvoltare a oraşului.

Joi de la ora 10.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro împreuna cu invitatul ediţiei, Gheorghe Hânsă.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

inter_2.jpg1. Domnule Hansa, ce anume va determina să intraţi în cursa pentru Primăria Cernavoda? Cum i-ati convins pe colegii dvs liberali sa va sustina?

Gheorghe Hansa: Mai intai votul colegilor liberali care m-au desemnat candidat dar mai ales oamenii cu care mai intalnesc si nu eu i-am convins pe ei ci ei pe mine. Vorbesc  despre un grup bine structurat, care s-a intitulat grup de sprijin pentru candidaturi libere. Mai fatis sau mai pe ascuns, unii au incercat sa ma convinga sa nu candidez. Partidul ma sustine in unanimitate cei de la Cernavoda si mai nou si cei de la judet.

2. Orasul Cernavoda are inca foarte multe probleme nerezolvate. Care sunt acestea , în opinia dumneavoastră?

Gheorghe Hansa:  Problema cea mai importanta ramana cea a serviciilor de apa, canal si termoficare care trebuie incheiate. Apoi, strazile, trebuie rezolvata problema retelei stradale, dupa ce se termina cu utilitatile. Locurile de munca in cadrul firmei Consiliului Local. Inchiderea santierelor deschise, curatenia care lasa de dorit dar si imbunatatirea relatiei cu Centrala Nucleara, Spitalul, unde vom finanta serviciile medicale pentru ca macar urgenta sa fie gratuita pentru cernavodeni.

3. De ce are Cernavoda pentru a deveni cu adevarat un oras? .

Gheorghe Hansa:  Cernavoda este oras cu istorie si traditie, sigur ca are probleme de reprezentare onesta, are probleme cu curatenia si finalizarea lucrarilor peste tot incepute si neterminate. Cel putin 10 strazi stau sparte de jumatate de an.

4. Cum îi veţi convinge locuitorii orasului ca sunteti solutia dupa patru ani de opozitie?

Gheorghe Hansa: Nu trebuie sa-i conving. Ei ma stiu. Le fac doar o oferta, pe care personal le-o prezint si atat. Nu spun decat ca sunt acelasi si nu prea promit ceea ce nu se poate face dar ceea ce promit se va realiza.

5. Cu ce aţi fi dumneavoastră mai bun ca primar faţă de Mariana Mircea, de colegul de PC sau de ceilalti care vor sa candideze la primarie?

Gheorghe Hansa: Voi oferi o primarie deschisa si voi raspunde prompt la solicitarile cetatenilor. Voi colabora cu toate categoriile sociale si respect reciproc si am facut si voi face astfel incat banii de Cernavoda sa ramana in oras, o transparenta totala in ceea ce priveste actiunile si achizitiile si in general masurile luate de primarie.

6. Faptul că aceste alegeri au loc într-un singur tur de scrutin constituie un dezavantaj pentru dumneavoastră?

G.H.: Pentru mine un mare avantaj, foarte simplu, in doua tururi insemna ca partidul cel mai puternic in resurse sa-si creeze un avantaj in influentarea paraelectorala, adica actiunea pungi si plicuri, unde nu ne pricepem. As face chiar un apel catre cernavodeni sa nu-si mai vanda votul, pentru ca vand prezentul si viitorul copiiilor lor. Ma avantajeaza ca nu s-au amanat alegerile pentru toamna.

7. Sunteţi deschis negocierilor electorale? Sunteti membru al PNL, dar partidul dvs este totusi intr-o alianta politica, chiar in doua, pe de o parte cu PC pe de alta parte cu PSD?

G.H.: Zi de zi. Fiecare zi avem intalniri cu ceilalti candidati. Avem dialoguri si ele se refera la o campanie corecta si alegeri corecta. Dialogul cu doamna primar l-am incheiat acum doua, trei luni, cand s-a ridicat si a plecat din grupul de lucru al USL si a jurat ca va candida indiferent ce se va intampla. Era a doua oara cand dinamita USL la Cernavoda.

8. Care vor fi mesajele dumneavoastră de campanie? Pe ce veţi miza cel mai mult?

G.H.: Mesajele vor avea continutul nevoilor pe care cernavodenii le au privind buna credinta in administrarea orasului, seriozitatea cuvantului dat si speranta ca vom gasi un candidat pentru celelalte alegeri care sa respecte oamenii si sa-i reprezinte. Eu candidez pentru ca e nevoie, pentru ca avem omul potrivit acum, m-am trezit in sondaje si hotarat sa schimb lucrurile. Sunt patru sondaje, trei le stiu, variabil stau intre 40 -60%. Singurul sondaj este al PSD, nu l-a vazut nimeni si se pare ca acolo doamna primar sta foarte bine.

9. Ce reprezintă această candidatură pentru dumneavoastra, mai ales ca veniti dupa o perioasa extrem de grea si complicata?

G.H.: Sunt unul dintre cei peste 600 de cetateni dati in judecata de doamna primar, cum ca am luat acasa 14 strazi, o sosea de centura, 6 km de strazi noi, 1250 de locuri de parcare, vreo 30 de km de trotuare, astea toate noi, adica piatra, nisip si asfalt, toate imi sunt imputate pentru ca nu le-a gasit in inventar si a semnat ca ele nu exista. Ele au costat 27 de miliarde si 50 de bani si mi se imputa aceeasi suma prin rechizitoriul unui procuror.

10. Secretarul general al PSD Constanta, Cristinel Dragomir a afirmat ca timp de patru ani, consilierii PNL au sabotat permanent mandatului primarului Mircea. In calitate de presedinte al organizatiei locale a partidului, cum raspundeti acestei acuzatii?

G.H.: Domnul Dragomir minte pentru ca nu am fost niciodata in situatia de a sabota un proiect daca a fost in interesul orasului, bine explicat, argumentat. Cei care si-au facut de cap in ultimii ani au fost PSD si PDL care au decizii de pe urma carora suferim acum. As da exemplul proiectului de reabilitare a centrului orasului, cu bani de la guvern, adusi de administratia anterioara, 2,5 milioane de euro pentru apa de adancime de la Ivrinezu si pe care i-a bagat pe centru pentru lampadare de 8000 de euro bucata, fantani arteziene, etc. 

11. Cu care dintre candidaţi sunteţi prieten?

G.H.: Nu am prieteni contracandidati. Asa cum stau lucrurile acum nu pot fi decat sprijinit. Nu cred ca voi fi fi sprijinit de Nicusor Constantinescu, pe mine ma sprijina partidului meu si foarte eficient. 

12. O funcţie de viceprimar conform protocolului v-ar multumi dacă veţi pierde alegerile ?

G.H.: Nu ma intereseaza functia de viceprimar.

13. Veţi candida, concomitent, şi la un post de consilier local?

G.H.: Doar sa sustin lista, da. Pentru ca se pare ca am mai mult decat partidul si regulile jocului spun ca trebuie sa fiu acolo.

14. Pe ce categorii sociale vă bazaţi la votul din 10 iunie?

G.H.: Pe toate categoriile sociale, cei care sunt nemultumiti de actuala administratie si de starea orasului si de calitatea reprezentarii acestuia in oras.

15. Tot PSD a anuntat ca nu a fost batut in cuie candidatul USL la Cernavoda, lasand astfel sa se inteleaga ca este posibil sa se prefere un candidat comun?

G.H.:  Nu cred ca se va merge pe un candidat comun, asa cum stau lucrurile la Cernavoda, este o polarizare radicala, centrata pe persoane si mai putin pe partide. Este de altfel si foarte tarziu.  Iar din informatiile pe care le avem, din studiile facute, un candidat unic nu avantajeaza nici macar USL. Electoratul nostru este impartit si radicalizat.

16. Cum veţi lucra cu un consiliu local ostil proiectelor pentru populaţie sau pentru Cernvoda?

G.H.: Nu exista Consiliu ostil, exista primar lipsit de abilitate si de inteligenta. Eu am lucrat 4 ani, absolut minoritar in Consiliu. Daca hotararile sunt in interesul oamenilor, daca ascultam toate punctele de vedere, nu este absolut nicio problema. Oamenii inteleg ca participa efectiv la luarea deciziilor in oras. Toate hotararile rezonabile aduse de primarul Mircea, au trecut. Acelea, suspecte, nu trec. Aseara nu a trecut o hotarare prin care indatora Consiliul pentru 15 ani, bani urmau sa fie folosit pentru asfaltari.

17. In ce termeni functioneaza aceasta USL la Cernavoda?

G.H.: Exista dialog intre echipa PSD si noi, ceilalti. Am discutii cu PC, cu vicepresedintii conservatori. Consideram PC mai apropiat de noi pana ieri, cand presedintele PC nu s-a prezentat la sedinta de Consiliu.

18. Fosti colegi de-ai dumneavoastra, ma refer aici la familia Hemes au acuzat politica de SRL pe care o fac liderii dvs de la judet. Cum comentati?

G.H.: Familia Hemes se declara nemultumita de modul in care am administrat conflictul in care am mediat conflictul intre dansul si domnul Serif. Cert este ca domnul Hemes se declara membru devotat al PNL si asa s-a manifestat in sedinta de Consiliu de aseara. Domnul Serif a plecat din sedinta. PNL isi doreste sa castige la Cernavoda. 

19. V-ati rezolvat problemele din justitie? Credeti ca acestea vor conta in ochii electoratului?

G.H.: Cu siguranta ca da, mai ales in ochii celor carora care le place sa creada asta. Cei apropiati de competitorii mei vor clama tot timpul, insa majoritate populatiei au inteles foarte bine ca sunt scenarii ale principalului contracandidat. Asta nu e democratie. Eu imi respect contracandidatii si provoc intalniri, ne salutam , vorbim , imaginam tot felul de ipoteze de lucru. Pana la urma in chestia asta, tot singur iei decizia dupa ce vorbesti, discuti cu ceilalti.

20. Cum ati descrie mandatul Marianei Mircea in fruntea orasului Cernavoda?

G.H.: Nu-mi place sa vorbesc despre trecut, ma pasioneaza prezentul si ma straduiesc sa previzionez viitorul. Cel mai bne intrebati cetetanii. Caracteristica ar fi lipsa puterii de a lua decizii rapide si corecte, in fiecare luna raman la trezorerie zeci de miliarde de lei necheltuiti si pe de alta parte are datorii pe firmele pe care lucreaza. Acesti bani nu sunt purtatori de dobanda, deci pierdem. Apoi imi displace tendinta de a fi sa fie condus orasul de avocati si mi se pare nefiresc. Insist pe modul nefericit in care ne reprezinta orasul. Cand calatoresc cu trenul, nu mai spus ca sunt din Cernavoda. 

21.De ce se foloseste RAJA in campania electorala? 

G.H.: Nu poti sa faci doi pasi prin oras fara sa spuna cineva ca are probleme cu apa. Exista metode inteligente de a rezolva aceasta problema.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ana 29 Mar, 2012 22:04 Cernavodenii au ffff mare incredere in dvoastra.Va dorim succes!!!!
  • Intrebarea nr.10 29 Mar, 2012 10:58 Permanent SERIF C. a votat proiectele primaritei M.M.impotriva intereselor cernavodenilor si impotriva PNL-ului.
  • invitat Interviu Online 29 Mar, 2012 10:18 @Ioan: terminarea canalizarii si termoficarii orasului este prevazuta pentru urmatorii doi ani si asta inseamna singurul beneficiu cert al cernavodenilor in relatia cu centrala nucleara, celelalte sunt povesti. Intr-adevar, in aceasta etapa, lucrarile cele mai importante sunt facute cu firme din afara localitatii care au subcontractori in Cernavoda. Gospodaria comunala isi va tripla numarul de angajati, atfel sa revina cei care au fost concediati in ultimii ani si din nou sa curatam orasul, sa intretinem orasul, sa asfaltam strazile si in legatura cu asfaltul, vom repune in folosinta statia de asfalt vanduta acum trei ani, imediat dupa alegeri pe 100 de milioane de lei vechi. Am promisiunea ca un investitor va repune in functiune o statie de asfalt, dar acestitor va veni doar dupa alegeri.
  • invitat Interviu Online 29 Mar, 2012 10:14 @Ioan: RAJA a marit preturile dupa un algoritm disctat de politica societatii, dar acest lucru s-a facut numai prin semnatura doamnei primar, fara acordul Consiliului Local. A fost si o tentativa de privatizare a termiei in iulie 2011, care tentativa insemna triplarea pretului la caldura, initiator tot doamna primar, dejucata de mine.
  • invitat Interviu Online 29 Mar, 2012 10:12 @Elena: S-a facut un scenariu care ar fi avantaj electoral pe doamna Mircea, ceva intre joc la offsaid si cacialma, specific. Privind pe cei care au votat, au votat sa ramana RAJA in oras au votat patru consilieri PSD - Raducanu Gabriela, Octavian Garleanu, Plesa Stefan si Sandu Olaru. In felul acesta au lipsit doua voturi pentru a trece proiectul. Toti ceilalti consilieri au votat pentru relizierea contractului cu regia. Dan Liviu nu a participat la sedinta, cu toate ca este seful unei miscari civice din localitate.
  • elena 29 Mar, 2012 08:20 1.De ce acum in prag de campanie electorala M.Mircea initiaza proiecte de hatarare privind anularea contractului de furnizare a apei cu RAJA? Este praf in ochi ca si energia gratuita din 2008.Cati bani nejustificati a luat RAJA din buzunarele cernavodenilor. Platim apa rece mai mult decat caldura. Cum e posibil? 2.Cine a votat in sedinta de Consiliul local din 28.03.2012 ca RAJA sa ramana in oras? PNL-ul,PDL-ul sau PSD-ul ? 3.DAN LIVIU, candidat la functia de primar in 2012 a participat la sedinta in care s-a hotarat ca RAJA sa ramana in oras. A avut atitudine la acest proiect? 4.Noi, cei multi cernavodeni nu am uitat ca PNL-isti ca DAN LIVIU si CARJALI SERIF au tradat liberalii si s-au aliat cu primarita si consilierii ei. Il mai acceptati dv. si PNL-istii cernavodeni in partid pe cel din urma? Va strica imaginea domnule presedinte. Numai bucurii si impliniri va dorim cu toata consideratia.
  • ioan 29 Mar, 2012 07:57 Este adevarat ca s-a incercat externalizarea termiei si a gospodariei comunale? De ce lucrarile bine "platite", gen retele de canalizare, termoficare, asfaltare se executa cu firme din alte localitati (Bucuresti, Constanta, Suceava, etc.)? Nu avem profesionisti in acest sens in oras? In cat timp se va termofica ultima gospodarie din orasul nostru? Cum va-ti gandit sa organizati activitatea de gospodarie comunala si ce lucrari intentionati sa se execute in orasul nostru cu salariatii sai? Va dorim multa sanatate si putere de munca ca de succes in alegeri ne ocupam noi, cernavodenii adevarati.