Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:37 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stelian-Cristian Ion - „Blocajul Serviciului de Urbanism reprezintă o consecinţă a abuzurilor şi a haosului sedimentate în acest serviciu ani la rând”

ro

21 Oct, 2016 00:00 9848 Marime text
Stelian-Cristian Ion a vorbit, în cadrul unui interviu online, despre cele mai cunoscute dosare câştigate în instanţă şi care vizau desfiinţarea unor Planuri Urbanistice Zonale, certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţii menite să înghită din spaţiul verde al oraşului. Întotdeauna cel mai „greu” caz este cel aflat pe rol pentru avocatul Ion Stelian. Spune că nu şi-a dorit să intre în politică pentru că este un domeniu în care nu este specialist, un domeniu în care, de-a lungul timpului, s-au perindat tot felul de oameni, majoritatea mânaţi de interese personale. Nu are o părere bună despre politicieni şi crede cu tărie că politica românească trebuie „repopulată”.
 
Puteţi citi mai jos integral interviul oferit cotidianului ZIUA de Constanţa de avocatul Stelian-Cristian Ion, preşedinte USR Constanţa.
 
„Din punctul meu de vedere, acel studiu de însorire al investitorului a fost măsluit”
 
1. Asociaţia de Proprietari A2 din Constanţa a câştigat în instanţă! Oamenii reprezentaţi în instanţă de dvs. au obţinut, la recurs, anularea definitivă a PUZ-ului proiectului imobiliar care prevedea construirea unui bloc de şapte etaje pe spaţiul verde din faţa unui bloc de patru etaje, de pe bulevardul Tomis, vizavi de Capela Militară. Cum a fost această speţă, mai ales că s-a bucurat de victorie şi la instanţa de fond?
 
Stelian-Cristian Ion: Am pus mult suflet şi în această speţă pentru că am simţit că lupt pentru o cauză dreaptă. Îmi părea rău de oamenii aceia cărora li se lua lumina soarelui, la propriu, prin ridicarea acestui bloc. Este foarte frustrant să te trezeşti la un moment dat şi să te uiţi pe fereastră, iar în locul soarelui, al cerului, al parcului să vezi un zid de beton la câţiva metri de fereastra ta. Lupta pentru blocarea acestui proiect a presupus mai mult decât acest proces. În momentul în care investitorul a dorit să promoveze un plan urbanistic de detaliu pentru construirea blocului, ne-am implicat în procedura consultării publicului, am consultat documentaţia si am observat că acest PUD se baza pe un PUZ mai vechi pe care l-am considerat ilegal. Am comandat şi un studiu propriu de însorire la Bucureşti, iar acest studiu a concluzionat că blocul A2 urma a fi umbrit de noul bloc mult mai grav decât se menţiona în studiul de însorire întocmit la comanda investitorului.
 
Din punctul meu de vedere, acel studiu de însorire al investitorului a fost măsluit şi, din momentul în care am descoperit asta, nu am mai avut încredere în niciun studiu făcut de investitori. În alte speţe, unde am putut, financiar vorbind, am comandat studii proprii de însorire pentru a ne face o părere cât mai exactă. Nu am formulat plângere penală împotriva celui care a întocmit studiul de însorire, deşi poate că ar fi trebuit, pentru că nu ne-am propus să facem rău. Am depus studiul de însorire întocmit de noi la DJSP Constanţa, care, văzând cum stau lucrurile, nu a dat avizul pentru PUD, ceea ce ne-a permis să promovăm această acţiune şi să anulăm PUZ-ul din 2012 care stătea la baza acestui proiect imobiliar. Acum, câştigând acest proces, am blocat posibilitatea de a se întocmi un plan urbanistic de detaliu în baza vechiului PUZ. Speţa e interesantă, ridică multe probleme de drept care şi-au găsit o rezolvare. Voi publica hotărârea pentru a fi preluate de publicul interesat toate argumentele pe care le-am invocat. Sper să ajute.
 
2. Sunteţi cunoscut ca un activist de mediu în Constanţa. E adevărat că victoriile în instanţă pe care le-aţi repurtat i-au făcut pe mulţi constănţeni să vă solicite să-i reprezentaţi în genul acesta de situaţii în care oamenilor, practic, li se încalcă dreptul de a convieţui civilizat, nu printre betoane. Care au fost însă începuturile, ce v-a determinat să vă implicaţi şi să susţineţi aceste dosare în justiţie?
 
Stelian-Cristian Ion: Începuturile au fost legate de faptul că, la un moment dat, în zona în care am copilărit, în Tomis Nord, interesele imobiliare ale „băieţilor deştepţi” ai Constanţei au urmărit să desfiinţeze peste 4.000 de mp de spaţiu verde pentru construirea a două blocuri şi a unor parcări aferente. Pentru mine, a fost picătura care a umplut paharul. M-am simţit agresat, m-am simţit furat, a trebuit să reacţionez. Nu este posibil ca pentru umplerea buzunarelor a una-două persoane să sacrifici liniştea şi condiţiile de viaţă a sute, a mii de oameni! Zona aceea este una superbă. Când deschizi fereastra, simţi vara aerul proaspăt, te bucuri de umbra copacilor, de peisaj...

 
Ştiam că se furase patrimoniul Constanţei, dar nu mi-am imaginat proporţiile, nu mi-am imaginat niciodată că acest oraş va fi mutilat şi va rămâne fără spaţii verzi. M-am „activat” şi am făcut ceea ce ştiam mai bine: i-am dat în judecată. Am cerut anularea unui aviz de mediu, proces pe care l-am câştigat, blocând astfel procedura de adoptare a planului urbanistic zonal. Am aflat apoi şi de modul în care trecuse terenul din proprietatea municipiului Constanţa în proprietatea unui privat, apropiat al administraţiei Mazăre. Prin urmare, am cerut în instanţă anularea HCLM-ului de împroprietărire, iar acest proces este încă pe rol. Simt că avem argumente puternice şi sunt încrezător. Aceste experienţe m-au familiarizat oarecum cu legislaţia.
 
 
3. Câte procese aţi câştigat până în prezent şi care au fost urmările deciziilor instanţelor de judecată?
 
Stelian-Cristian Ion: Mi-ar plăcea să spun că foarte multe astfel de procese, dar nu este aşa. V-am menţionat deja câteva procese. Aş mai aminti un proces în care am acţionat în judecată Primăria pentru refuzul de a-mi comunica documentaţia aferentă unei autorizaţii de construire. De atunci au început să mi se comunice documentele solicitate. Mai sunt însă cazuri în care am reuşit să blocăm proiectele fără a ajunge în instanţă, doar în procedura consultării publicului.
 
„Constanţa arată deplorabil. A fost o vreme când eram mândru că sunt constănţean”

 
4. Putem vorbi despre un caz extrem de greu, din acest punct de vedere, în contextul în care interesele imobiliare în Constanţa au luat amploare în ultimii ani?
 
Stelian-Cristian Ion: Un caz extrem de greu am pe rol chiar în acest moment. Este vorba despre un bloc construit în zona City Park Mall, pe bulevardul Lăpuşneanu, pe un fost spaţiu verde. Este un caz complex, în care contestăm atât Planul Urbanistic Zonal, cât şi trei autorizaţii de construire.
 
În mai multe rânduri v-aţi declarat complet dezamăgit de modul în care este administrat acest oraş, un şantier continuu, un oraş acoperit de praf, cu spaţii verzi distruse, circulaţia auto dificilă, fără locuri de parcare suficiente şi, peste toate, suntem acoperiţi de betoane. Acum sunteţi şi politician, nu vreau să vă dau foc, însă aceste remarci le-aţi făcut undeva la începutul anului. Acum, cum apreciaţi că arată Constanţa noastră?
 
Stelian-Cristian Ion: Constanţa arată deplorabil. A fost o vreme când eram mândru că sunt constănţean, când îmi plăcea acest oraş, în care mă simţeam confortabil. Nu a fost cel mai curat oraş parcă niciodată, dar avea spaţii verzi, avea marea. Acum nici marea nu o mai poţi vedea de construcţii când te plimbi prin Mamaia. Nu îmi mai place acest oraş. Îl iubesc pentru că aici m-am născut, am copilărit şi mi-am petrecut aproape întreaga viaţă, dar Constanţa a devenit un oraş anost, mizerabil, neîngrijit, haotic, stresant. Nu trece zi să nu mă indispună câte ceva când ies din casă pe străzile acestui oraş. Acum îmi este ruşine să spun că sunt constănţean.
 
6. Vreau musai să vă întreb cum vedeţi campania municipalităţii intitulată „Curăţăm Constanţa Noastră” şi dăm amenzi...
 
Stelian-Cristian Ion: O bătaie de joc populistă. Să fim înţeleşi: Constanţa nu mai e de mult a noastră, e a lor. Ideea asta de solidaritate e frumoasă, dar îmi vine greu să fiu solidar cu fostul viceprimar, actualul primar. Aş spune să pună firma de salubritate la treabă serios, să facă puţin ordine şi pe la Serviciul Spaţii Verzi, şi, dacă dă cu rest, punem şi noi umărul. Altfel, pare că muncim în locul celor pe care-i plătim să muncească, şi asta e batjocură.
 
În privinţa amenzilor, sunt de acord. Persoanele certate cu bunul-simţ trebuie să fie sancţionate, altfel nu se îndreptă aşa, natural. Am adunat într-o zi patru pungi de peturi din jurul blocului (fără să mă convoace primarul), iar a doua zi era la fel. Am făcut muncă de Sisif. E descurajator.
 
7. Rămânem în sfera de interes a municipalităţii. De ceva vreme se organizează dezbateri publici. Din păcate, trebuie să recunoaştem că nu prea stârnesc interes. Cu excepţia persoanelor direct interesate şi a jurnaliştilor, foarte rar putem observa şi constănţeni cu adevărat interesaţi de ceea ce se întâmplă în oraşul lor. De ce această lipsă de civism, până la urmă?
 
Stelian-Cristian Ion: Cu toate că site-ul Primăriei permite obţinerea informaţiilor legate de aceste dezbateri publice, nu toată lumea le verifică periodic. Ar trebui să se trimită invitaţii către fiecare asociaţie de proprietari în parte pentru a participa la aceste dezbateri. Din păcate, nu se procedează în acest fel întotdeauna. Dacă Primăria Constanţa ar fi respectat legea, ar fi trebuit să iniţieze un HCL prin care să adopte un regulament local de stabilire a procedurii de informare şi consultare a publicului. Nu există un astfel de regulament aprobat prin HCL, astfel cum impune legea. În afară de popularizare şi organizare, este evident nevoie de ceva în plus, şi anume trezirea conştiinţei civice, în sensul că oamenii trebuie să iasă din sfera lor de comoditate şi să se prezinte la aceste dezbateri publice pentru a-şi prezenta opinia.
 
„De la unii arhitecţi am primit semnale pozitive, însă… aştept ceva concret”
 
8. Cum credeţi că se poate face o dezbatere publică care să capteze interesul şi să rezolve cu adevărat şi problemele luate în discuţie în cadrul acestor întâlniri?
 
Stelian-Cristian Ion: Prin popularizarea ei, prin stabilirea dezbaterii în zile şi la ore accesibile inclusiv celor care au un serviciu, ar putea avea succes.
 
9. Avem arhitect-şef nou la Primărie, şefi noi la Urbanism, autorizaţiile stau la rând şi procesul este îngreunat. Unii reclamă, alţii aplaudă. O fi vreun semn de însănătoşire?
 
Stelian-Cristian Ion: Blocajul Serviciului de Urbanism reprezintă o consecinţă a abuzurilor şi a haosului sedimentate în acest serviciu ani la rând. Evident că nu este normal. Sunt persoane care aşteaptă de foarte mult timp eliberarea unui certificat de urbanism sau a unei autorizaţii de construire. Echipa nouă este cu mult mai bună decât cea anterioară. Incomparabil din punct de vedere profesional, din punctul meu de vedere. De asemenea, componenţa Comisiei tehnice de urbanism este una care îmi dă speranţe. Rămâne să vedem buna-credinţă şi viziunea urbanistică, iar acestea se vor verifica în timp.
 
Oricum, misiunea acestor oameni nu este uşoară. Răul a fost deja făcut în mare parte, oraşul fiind mutilat. De la unii arhitecţi am primit semnale pozitive, însă, până nu voi vedea concret aceste transformări în bine, îmi voi păstra o doză consistentă de scepticism.
 
10. Aţi avut o intervenţie, în ultima şedinţă de Consiliu Local, legată de proiectul de hotărâre privind aprobarea componenţei şi a regulamentului de funcţionare a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism. De ce vreţi să solicitaţi modificarea hotărârii de Consiliu Local fie în sensul permisiunii tuturor persoanelor care justifică un interes legitim de a participa la lucrările acestei comisii, fie al anunţării datei şi ordinii de zi a lucrărilor acestei comisii, pentru prezentarea unor puncte de vedere scrise de către persoanele interesate (asociaţii de proprietari, proprietari din zonele vizate de anumite proiecte imobiliare)?
 
Stelian-Cristian Ion: E simplu: avizul acestei comisii stă la baza emiterii avizelor de oportunitate pentru unele PUZ-uri, spre exemplu. Odată emise aceste avize de către arhitectul-şef, e mai greu să susţii în cadrul dezbaterilor publice că proiectul nu este oportun. Specialistul care are viziunea dezvoltării urbanistice a unei localităţi este arhitectul-şef. Acesta are o mare putere şi o mare responsabilitate. Până acum, la Constanţa nu am avut, mai ales în ultima perioadă, un arhitect-şef decât formal. Dovada este peste tot în jurul nostru, vedeţi cum s-a îngrămădit oraşul şi cât de haotic s-a construit.
 
Revenind, e bine ca, înaintea luării unei decizii de acest gen legată de oportunitatea unui proiect, să se ia în considerare şi părerea locuitorilor din zona vizată. Urbanismul este pentru oameni, nu doar pentru investitori, iar oportunitatea trebuie stabilită şi în funcţie de contextul social, de aspiraţiile locuitorilor din zonă. Este esenţial să consulţi populaţia în mod temeinic, nu doar formal, altfel creezi nemulţumire publică, creezi conflicte, litigii în instanţă. Problema este însă pe jumătate rezolvată deja, probabil şi ca urmare a intervenţie mele, prin postarea pe site-ul Primăriei a şedinţelor acestei comisii şi a documentaţiei studiate.
 
Vă mărturisesc însă că intervenţia mea din acea şedinţă de Consiliu Local a vizat, în principal, un alt punct, şi anume atribuirea către Arhiepiscopia Tomisului a unui teren pe un spaţiu verde de la intrarea în Mamaia pentru construirea unei capele. Aş putea discuta şi subiectul oportunităţii unei astfel de capele „a tinerilor” în Constanţa/Mamaia, în condiţiile în care există deja începute mai multe biserici care nu au fost finalizate din lipsa banilor. Nu o voi face. Biserica are rolul său şi nu trebuie să confundăm biserica, în niciun caz credinţa, cu unii reprezentanţi ai săi care nu îi fac cinste şi care, prin conduita lor, îi îndepărtează pe oameni de biserică, în loc să îi apropie. Discuţia este despre sacrificarea unui alt spaţiu verde. Putem face câte biserici dorim, câte sunt necesare, dar nu pe spaţiul verde! Uitaţi-vă la parcul de la Casa de Cultură, la parcul de la Gară, şi veţi înţelege ce vreau să spun.
 
„Îmi place profesia mea şi nu caut satisfacţie în alte domenii… cum ar fi politica”!
 
11. Vreau să discutăm puţin şi despre alegerea dvs. politică. De ce USR? Aţi mai fost curtat şi de alte partide?
 
Stelian-Cristian Ion: Niciodată nu mi-am dorit să intru în politică. Este un domeniu în care nu sunt specialist, un domeniu în care, de-a lungul timpului, s-au perindat tot felul de oameni, majoritatea mânaţi de interese personale. Ultimii ani ne-au arătat că acest domeniu a fost populat cu oameni corupţi până în măduva oaselor şi că acesta este un motiv principal pentru care România nu a ajuns unde ar fi putut să ajungă. Nu am o părere bună despre politicieni şi cred cu tărie că politica românească trebuie „repopulată”.
 
După ce am devenit un pic mai vizibil prin acţiunile şi prin lupta pe care am înţeles să o port, am avut câteva propuneri de a intra în unele partide. Nu m-a interesat. Îmi place profesia mea şi nu caut satisfacţie în alte domenii. Cu USR-ul e cu totul altceva. Eu am participat în perioada 2013-2014 la nişte proteste ecologiste în care am auzit şi l-am remarcat pe Nicuşor Dan. Ştiu ce a făcut în Bucureşti pentru apărarea zonelor verzi, a clădirilor de patrimoniu, pentru stoparea unor proiecte imobiliare abuzive. Are zeci de procese câştigate în instanţă. Imaginaţi-vă că este genul de om pe care nu aveam cum să nu îl admir, ştiind cât de grea şi de inegală este această luptă cu abuzurile autorităţilor.
 
Am luat legătură cu mai mult timp în urmă cu cei din Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pentru a obţine practica judiciară pe care doream să o folosesc la Constanţa. Ulterior, lucrurile au evoluat după cum ştiţi: Nicuşor Dan alături de echipa sa şi de alţi ONG-isti au înfiinţat Uniunea Salvaţi Bucureştiul, partid local transformat de curând in Uniunea Salvaţi România (USR). Cu toată admiraţia pentru echipa lor, am ezitat să intru în politică, însă, în final, am realizat că dacă nu mă voi alătura acestei echipe acum, dacă nu voi pune şi eu umărul ca acest partid să se dezvolte după principiile care l-au generat, voi regreta. E o singură încercare pentru mine. USR sau nimic. E un partid care s-a născut în cel mai natural mod posibil, din oameni care nu au mai făcut politică, care au înţeles că România este acaparată de o clasă politică compromisă şi că doar implicarea personală poate schimba ceva. Dacă ne considerăm oameni oneşti, de ce nu ne-am implica inclusiv în politică pentru a schimba câte ceva în bine?
 
„Noi, cei din USR Constanţa, vom încerca să promovăm interesele constănţenilor la Bucureşti”
 
12. Cum arată echipa locală a USR? Ce proiecte aveţi?
 
Stelian-Cristian Ion: USR Constanţa este o filială destul de mică, dar grija principală pe care am avut-o a fost aceea de a identifica persoanele care se potrivesc cu profilul acestui partid. Nu am dorit să ne sporim numărul de membri doar pentru a fi mai mulţi. Este o filială frumoasă, care mie îmi dă mari speranţe. Avem printre noi oameni de toate vârstele, din toate clasele sociale, cu diverse ocupaţii. Media de vârstă este, cred, la 30-40 de ani, avem jurişti, arhitecţi, ingineri, IT-işti, manageri, ONG-işti, directori, antreprenori, profesori. Ne-am înfiinţat din septembrie şi am discutat inclusiv de proiecte locale şi naţionale. Programul de guvernare al USR este perfectibil şi vom încerca, fiecare dintre noi, să identificăm cele mai bune propuneri pentru a contribui la domeniul de activitate al fiecăruia.
 
Nu suntem specialişti în toate. Spre exemplu, eu voi încerca să identific problemele şi soluţiile pentru a îmbunătăţi domeniul juridic cu care sunt familiarizat. Mă interesează în mod special şi domeniul urbanismului, al protecţiei mediului, învăţământul, sănătatea, însă în aceste ultime domenii nu sunt specialist. Trebuie să lăsăm specialiştii să se desfăşoare şi să vină cu argumente pe domeniul în care activează. Noi, cei din USR Constanţa, vom încerca să promovăm interesele constănţenilor la Bucureşti, să ne implicăm pe plan local în rezolvarea problemelor locale, iar pe plan naţional să aducem un plus, pentru a da o şansă acestei ţări de a începe să se dezvolte armonios.
 
13. Ce candidaţi va avea USR Constanţa la alegerile parlamentare?
 
Stelian-Cristian Ion: Candidaţii încă nu au fost stabiliţi. Vor fi aleşi de adunarea generală a filialei, iar lista va fi validată de Biroul Naţional. Nu este o bătălie pe locuri, oamenii înţeleg că e o mare responsabilitate, ar trebui unii să renunţe la joburi mai bine plătite decât un salariu de parlamentar, am convingerea că niciunul nu candidează pentru a face combinaţii ulterior, pentru că îi cunosc, şi, oricum, ar fi „linşaţi” de colegii care şi-au investit şi îşi vor investi toată încrederea în ei.
 
14. De ce ar vota constănţenii USR?
 
Stelian-Cristian Ion: Din mai multe motive: pentru că partidele vechi s-au compromis, iar încercările lor de primenire nu sunt credibile. În spatele noilor oameni sunt, în mare parte, tot vechii oameni care au făcut tot felul de combinaţii şi de blaturi politice. Sunt convins că printre figurile noi din aceste partide sunt oameni de calitate, dar e greu să schimbi un sistem defect. E mai uşor să construieşti unul nou, de la zero, cu oameni nevirusaţi de metehnele celor vechi sau care nu sunt sabotaţi de vechii jupâni ai politicii. USR propune nişte direcţii sănătoase, USR s-a născut din nevoile şi problemele de zi cu zi ale oamenilor striviţi de administraţia defectă şi de clasa politică. USR Constanţa şi-a propus să fie portavocea constănţenilor în Parlament, nu portavocea intereselor patrimoniale ale unor găşti.
 
Ştiu că sunt foarte mulţi oameni care gândesc ca noi şi sper să îşi exprime prin vot aceste speranţe. În prezent, USR este sinonimul termenului de speranţă în politica românească. Poate că nu vom putea schimba peste noapte lucrurile, dar trebuie să dăm un semnal că se poate şi altfel, că se poate face şi un alt fel de politică. Am convingerea că mulţi dintre români au înţeles acest moment, au văzut această oportunitate şi îşi pun speranţele în USR.
 
15. Ce se va întâmpla cu proiectul „Verde Urban”? Poate fi integrat în zona politică sau va rămâne în zona de civism care v-a consacrat?
 
Stelian-Cristian Ion: Proiectul „Verde Urban” va continua pe linia pe care a pornit de civism. Colegii din „Verde Urban” nu au dorinţa de a se implica în politică, astfel încât Asociaţia va rămâne în zona de civism.
 
16. Constănţenii vor plăti 250 de lei pe gigacalorie. Cum traduceţi acest anunţ făcut de primarul Decebal Făgădău?
 
Stelian-Cristian Ion: Pe scurt, s-ar putea să fie o măsură populistă, pentru că, în definitiv, tot noi vom suporta acestor costuri, dar probabil repartizate un pic altfel.
 
Întrebări de la cititori:
 
anon8697: Şi noi avem o problemă cu o construcţie, pe când şi în Compozitori?
 
Întrebarea a 7-a: Pot cetăţenii oraşului să pună administraţia la treaba? Ce ar trebui să facă aceştia pentru a nu pierde patru ani privind la felul în care arată oraşul?
 
invitatZIUA: O să mergem cu colegii să facem o vizită în cartierul Compozitorilor, pentru că am primit mai multe sesizări de această natură, legate de neregulile din acest cartier. Într-o zi din luna noiembrie, vom anunţa în prealabil.
 
invitatZIUA: Pentru cetăţean: pot sigur, exprimându-şi nemulţumirile în scris, cu nume şi prenume, cu subiect şi predicat şi îndreptându-le către autorităţi.
invitatZIUA: Cetăţenii trebuie să se implice activ, să participe la dezbaterile publice, să formuleze sesizări şi petiţii şi unde lucrurile sunt grave, să se adreseze instanţei.
invitatZIUA: De asemenea, se pot adresa şi asociaţiilor care acţionează în domeniu, cum ar fi Verde Urban sau Constanţa Ia Atitudine.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasile 23 Oct, 2016 04:57 Vrem sa infiintam o filiala USR la Navodari.Ce trebuie sa facem?
  • cetatenul 20 Oct, 2016 13:17 Intrebarea 7a: Pot cetatenii orasului sa puna administratia la treaba? Ce ar trebui sa faca acestia pentru a nu pierde patru ani privind la felul in care arata orasul?
  • Dan 20 Oct, 2016 09:24 Felicitari! Mult succes!