Interviu online cu primarul independent al comunei Peştera Tema este - Valentin Vrabie vs. Nicuşor Constantinescu. Primul protest oficial împotriva conducerii CJC şi a USL-ului
Interviu online cu primarul independent al comunei Peştera: Tema este - Valentin Vrabie vs. Nicuşor Constantinescu.
15 Jan, 2014 12:28
ZIUA de Constanta
5655
Marime text
Valentin Vrabie, primarul independent al comunei Peştera, trage un semnal de alarmă. Iese în stradă, alături de oamenii care l-au ales, şi protestează împotriva conducerii Consiliului Judeţean Constanţa şi a USL-ului. Ce îi reproşează lui Nicuşor Constantinescu? Dar Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa? Cum crede că ar putea primarii să scape de „cămaşa de forţă a politicului”?
Discutăm despre aceste probleme cu primarul Valentin Vrabie, mâine, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Realizator: Ada CODAU
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Intrebările redacței:
Sunteţi primul primar din judeţul Constanţa care intenţionează să iasă în stradă, alături de oamenii care l-au ales, cu scopul de a protesta împotriva actualei conduceri a administraţiei judeţene şi a USL-ului. Care au fost motivele care v-au determinat să recurgeţi la un astfel de demers?
Nealocarea sumelor cuvenite de drept comunei Peştera, după o aşteptare de şase ani de zile, promisiuni în faţa oamenilor şi parcurgerea tuturor etapelor instituţionale, fără însă a avea un rezultat favorabil. Toate acestea mă obligă să mă lupt pentru drepturile oamenilor pe care îi reprezintă. Aceasta este o altă modalitate: protestul.
În ce condiţii aţi reveni asupra deciziei de a organiza protestul din 1 aprilie?
Suntem oameni răbdători, dovadă că şase ani de zile i-am tot votat pe social demcocraţi. Dacă toate necazurile şi problemele cu care ne confruntăm vor fi rezolvate, nu vom duce acţiunile noastre la extremă. Nu vrem decât să se corecteze aceste erori.
Susţineţi că veţi face tot posibilul pentru „a scoate primarii de sub cămaşa de forţă a politicului”. Există însă posibilitatea ca, în ceea ce îi priveşte pe unii dintre aleşii locali, aceştia să manifeste sindromul Stockholm, cel care descrie comportamentul unei victime ce, în timp, ajunge să-şi simpatizeze „răpitorul”?
De-a lungul timpului, pentru unii dintre colegii mei, CJC-ul a fost identificat ca fiind singura sursă de ajutor financiar. Acesta a fost motivul pentru care au acceptat politica pumnului în gură, în speranţa că vor primi resursele necesare supravieţuirii. Sunt singur că le-a ajuns cuţitul la os.
Concret, ce îi reproşaţi lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC? Dar USL-ului?
Aşa cum am declarat şi în comunicatul de presă remis presei zilele trecute, principalele nemulţumiri sunt legate de refuzul constant al CJC de a aloca banii cuveniţi prin lege comunelor din judeţul Constanţa. Iar aici nu mă refer doar la comuna Peştera, pentru că mai sunt şi altele în această situaţie, precum 23 August, Costineşti, Poarta Albă, Rasova, Castelu etc.
Sunt revoltat din cauza faptului că CJC a rămas indiferent, în 2013, atunci când comuna Peştera a fost grav afectată de inundaţii. Pentru cluburi sportive şi ONG-uri s-au alocat milioane de euro, dar pentru a elimina riscul de pierderi de vieţi omeneşti, în urma inundaţiilor (cu ani în urmă, în Peştera au decedat o mamă şi cei doi copii ai săi, luaţi de viitură) nu s-au “găsit” bani.
Nu mai puţin important este faptul că DJ 223B este un “drum al morţii”, care arată ca după bombardamente, pe care au loc accidente aproape zilnic şi care este în administrarea CJC, nu a fost reabilitat de 35 de ani.
Există un dosar întreg de corespondenţă, purtată în cei şase ani de zile cu instituţia Consiliului Judeţean, prin care am făcut cunoscute toate aceste probleme, la care însă nu am primit niciodată niciun răspuns. Consider că există un dezinteres total faţă de cei peste 3.500 de oameni din comună şi de la care a primit cele mai multe voturi din judeţ la toate alegerile din toţi aceşti ani.
Una dintre problemele constante, în ultimii ani, în Peştera este legată de podurile, podeţele, punţile pietonale subdimensionate care, în cazul unor ploi abundente, au efectul unor diguri sparte ce inundă localitatea. Cine ar trebui să se implice pentru a rezolva această problemă, în afară de administraţia publică locală?
Există, în subordinea Consiliului Judeţean, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, care este specializată pe acest gen de lucrări. Această regie încasează sute de milioane de lei anual, iar drumurile judeţene arată cum arată şi toate proiectele din judeţ, legate de drumuri şi poduri, sunt aruncate în braţele administraţiilor locale. Acestea din urmă nu dispun de finanţarea necesară. Abia au bani pentru a funcţiona.
Aţi ridicat în mai multe rânduri problema drumului judeţean care face legătura între localităţile Peştera şi Ivrinezu Mic şi Ivrinezu Mare. Localnicii îl numesc „drumul morţii”. Cui îi revine reabilitarea acestui drum?
Aşa cum am menţionat mai sus, RAJDP Constanţa, aflată în subordinea CJC, are în administrare acest drum pe care nu l-a reabilitat de 35 de ani.
Adrian Gâmbuţeanu, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, susţine că obiectivul RAJDP constă în reabilitarea drumurilor cu trafic mai mare (decât cel din comuna dumneavoastră), dar şi că administraţia locală din Peştera ar datora RAJDP-ului aproximativ 600.000 de lei, sumă pe care dumneavoastră aţi refuza să o plătiţi. Cum răspundeţi acestor critici?
Nu ştiu dacă domnul Gâmbuţeanu trăieşte în realitate sau dezinformează cu bună ştiinţă. Primăria Peşterea nu datorează RAJDP-ului niciun leu, suma despre care vorbeşte domnia sa reprezintă, de fapt, banii pe care nu i-a primit comuna Peştera de la Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul programului domnului Constantinescu, anume “Scoaterea judeţului din noroi până în 2012”. Am accesat acest program, am făcut lucrările cu RAJDP, dar banii trebuie să fie alocaţi de Consiliul Judeţean.
În altă ordine de idei, nu ştiu cum a apreciat domnul Gâmbuţeanu să investească peste 4,5 milioane de euro pentru reabilitarea câtorva porţiuni de drum comunal în localitatea Siliştea, iar pe DJ 223 B nu s-au pus nici măcar câteva tone de astfalt, pentru astuparea acelor cratere greu de ocolit de bieţii şoferi.
Îmi aduc aminte când domnul preşedinte Constantinescu reproşa celor de la PDL că el ar fi făcut Autostrada A2 cu roaba. Îl aştept pe domnul Constantinescu să reabiliteze, cu roaba, acest prăpădit drum de ţară, pe care îl administrează.
Se poate vorbi, în opinia dumneavoastră, despre o răzbunare de natură politică? Să nu uităm că aţi fost totuşi primar PSD, astăzi unul dintre cei mai vehemenţi contestari ai CJC-ului şi ai USL-ului.
Eu am reprezentat şi reprezint în continuare oamenii, nu partidul. Nu o să schimb acest lucru pentru nimic pe lumea asta. De la Nicuşor Constantinescu mă aştept la orice pentru că este un om răzbunător. Dar eu sunt destul de matur şi pregătit pentru a face faţă oricărei situaţii.
Ulterior anunţului privind protestul programat pe 1 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a declarat că localităţii pe care o conduceţi i-ar fi fost alocaţi, în 2013, bani de la buget, dar şi că şi în 2014 îi vor fi alocaţi. Despre ce sume vorbim, dacă acestea au ajuns într-adevăr în vistieria comunei Peştera? La câţi bani vă aşteptaţi anul acesta?
Să indice domnul preşedinte actul administrativ prin care s-au alocat bani pentru dezvoltarea comunei Peştera! Vorbe pot să spun, şi eu, multe. Dar cum domnul preşedinte e politician, constănţenii îşi dau seama că vorbele lui nu fac doi bani.
Tot preşedintele CJC a menţionat, într-un cotidian naţional, că protestul pe care îl pregătiţi „nu este decât o acţiune politică josnică a lui Traian Băsescu, a PDL şi a Mişcării Populare”. Cum comentaţi?
Josnică este acuzaţia lui Nicuşor Constantinescu, pentru că nu înţelege faptul că protestele au loc în state democrate, civilizate şi reprezintă o formă extremă la care cetăţenii recurg atunci când nimeni nu îi mai ascultă. Constantinescu a crezut că a pus pumnul în gură tuturor primarilor. Ghinion!!!
Care sunt cele mai importante proiecte la care administraţia publică locală din Peştera lucrează în prezent?
Avem 11 proiecte a căror documentaţie e realizată deja, dar lupta mea este pentru a obţine resursele necesare implementării acestora.
Ce formaţiuni politice v-au curtat de când aţi devenit independent? Luaţi în calcul o nouă „înregimentare” politică?
Exclus! Niciodată nu voi mai accepta o înregimentare politică. Îmi place administraţia publică locală şi doar pe acest drum voi merge în continuare.
2014 este an electoral. Faceţi vreun pronostic în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale? Dar europarlamentarele?
Sper ca oamenii să nu se mai lase atât de uşor manipulaţi de unele trusturi de presă şi să nu mai voteze emoţional, ci raţional, după o analiză foarte atentă a candidaţilor. Să nu ia în calcul ceea ce spun candidaţii, să fie însă mai atenţi la ceea ce aceştia au făcut până la acel moment. Cred că acea întrebare din anul 1990, “cine eşti şi ce ai făcut în ultimii cinci ani?” ar fi ideală pentru domnii politicieni. Să vedeam ce au făcut, de fapt, pentru că, de vorbit, vorbesc frumos.
Discutăm despre aceste probleme cu primarul Valentin Vrabie, mâine, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Realizator: Ada CODAU
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Intrebările redacței:
Sunteţi primul primar din judeţul Constanţa care intenţionează să iasă în stradă, alături de oamenii care l-au ales, cu scopul de a protesta împotriva actualei conduceri a administraţiei judeţene şi a USL-ului. Care au fost motivele care v-au determinat să recurgeţi la un astfel de demers?
Nealocarea sumelor cuvenite de drept comunei Peştera, după o aşteptare de şase ani de zile, promisiuni în faţa oamenilor şi parcurgerea tuturor etapelor instituţionale, fără însă a avea un rezultat favorabil. Toate acestea mă obligă să mă lupt pentru drepturile oamenilor pe care îi reprezintă. Aceasta este o altă modalitate: protestul.
În ce condiţii aţi reveni asupra deciziei de a organiza protestul din 1 aprilie?
Suntem oameni răbdători, dovadă că şase ani de zile i-am tot votat pe social demcocraţi. Dacă toate necazurile şi problemele cu care ne confruntăm vor fi rezolvate, nu vom duce acţiunile noastre la extremă. Nu vrem decât să se corecteze aceste erori.
Susţineţi că veţi face tot posibilul pentru „a scoate primarii de sub cămaşa de forţă a politicului”. Există însă posibilitatea ca, în ceea ce îi priveşte pe unii dintre aleşii locali, aceştia să manifeste sindromul Stockholm, cel care descrie comportamentul unei victime ce, în timp, ajunge să-şi simpatizeze „răpitorul”?
De-a lungul timpului, pentru unii dintre colegii mei, CJC-ul a fost identificat ca fiind singura sursă de ajutor financiar. Acesta a fost motivul pentru care au acceptat politica pumnului în gură, în speranţa că vor primi resursele necesare supravieţuirii. Sunt singur că le-a ajuns cuţitul la os.
Concret, ce îi reproşaţi lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC? Dar USL-ului?
Aşa cum am declarat şi în comunicatul de presă remis presei zilele trecute, principalele nemulţumiri sunt legate de refuzul constant al CJC de a aloca banii cuveniţi prin lege comunelor din judeţul Constanţa. Iar aici nu mă refer doar la comuna Peştera, pentru că mai sunt şi altele în această situaţie, precum 23 August, Costineşti, Poarta Albă, Rasova, Castelu etc.
Sunt revoltat din cauza faptului că CJC a rămas indiferent, în 2013, atunci când comuna Peştera a fost grav afectată de inundaţii. Pentru cluburi sportive şi ONG-uri s-au alocat milioane de euro, dar pentru a elimina riscul de pierderi de vieţi omeneşti, în urma inundaţiilor (cu ani în urmă, în Peştera au decedat o mamă şi cei doi copii ai săi, luaţi de viitură) nu s-au “găsit” bani.
Nu mai puţin important este faptul că DJ 223B este un “drum al morţii”, care arată ca după bombardamente, pe care au loc accidente aproape zilnic şi care este în administrarea CJC, nu a fost reabilitat de 35 de ani.
Există un dosar întreg de corespondenţă, purtată în cei şase ani de zile cu instituţia Consiliului Judeţean, prin care am făcut cunoscute toate aceste probleme, la care însă nu am primit niciodată niciun răspuns. Consider că există un dezinteres total faţă de cei peste 3.500 de oameni din comună şi de la care a primit cele mai multe voturi din judeţ la toate alegerile din toţi aceşti ani.
Una dintre problemele constante, în ultimii ani, în Peştera este legată de podurile, podeţele, punţile pietonale subdimensionate care, în cazul unor ploi abundente, au efectul unor diguri sparte ce inundă localitatea. Cine ar trebui să se implice pentru a rezolva această problemă, în afară de administraţia publică locală?
Există, în subordinea Consiliului Judeţean, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, care este specializată pe acest gen de lucrări. Această regie încasează sute de milioane de lei anual, iar drumurile judeţene arată cum arată şi toate proiectele din judeţ, legate de drumuri şi poduri, sunt aruncate în braţele administraţiilor locale. Acestea din urmă nu dispun de finanţarea necesară. Abia au bani pentru a funcţiona.
Aţi ridicat în mai multe rânduri problema drumului judeţean care face legătura între localităţile Peştera şi Ivrinezu Mic şi Ivrinezu Mare. Localnicii îl numesc „drumul morţii”. Cui îi revine reabilitarea acestui drum?
Aşa cum am menţionat mai sus, RAJDP Constanţa, aflată în subordinea CJC, are în administrare acest drum pe care nu l-a reabilitat de 35 de ani.
Adrian Gâmbuţeanu, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, susţine că obiectivul RAJDP constă în reabilitarea drumurilor cu trafic mai mare (decât cel din comuna dumneavoastră), dar şi că administraţia locală din Peştera ar datora RAJDP-ului aproximativ 600.000 de lei, sumă pe care dumneavoastră aţi refuza să o plătiţi. Cum răspundeţi acestor critici?
Nu ştiu dacă domnul Gâmbuţeanu trăieşte în realitate sau dezinformează cu bună ştiinţă. Primăria Peşterea nu datorează RAJDP-ului niciun leu, suma despre care vorbeşte domnia sa reprezintă, de fapt, banii pe care nu i-a primit comuna Peştera de la Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul programului domnului Constantinescu, anume “Scoaterea judeţului din noroi până în 2012”. Am accesat acest program, am făcut lucrările cu RAJDP, dar banii trebuie să fie alocaţi de Consiliul Judeţean.
În altă ordine de idei, nu ştiu cum a apreciat domnul Gâmbuţeanu să investească peste 4,5 milioane de euro pentru reabilitarea câtorva porţiuni de drum comunal în localitatea Siliştea, iar pe DJ 223 B nu s-au pus nici măcar câteva tone de astfalt, pentru astuparea acelor cratere greu de ocolit de bieţii şoferi.
Îmi aduc aminte când domnul preşedinte Constantinescu reproşa celor de la PDL că el ar fi făcut Autostrada A2 cu roaba. Îl aştept pe domnul Constantinescu să reabiliteze, cu roaba, acest prăpădit drum de ţară, pe care îl administrează.
Se poate vorbi, în opinia dumneavoastră, despre o răzbunare de natură politică? Să nu uităm că aţi fost totuşi primar PSD, astăzi unul dintre cei mai vehemenţi contestari ai CJC-ului şi ai USL-ului.
Eu am reprezentat şi reprezint în continuare oamenii, nu partidul. Nu o să schimb acest lucru pentru nimic pe lumea asta. De la Nicuşor Constantinescu mă aştept la orice pentru că este un om răzbunător. Dar eu sunt destul de matur şi pregătit pentru a face faţă oricărei situaţii.
Ulterior anunţului privind protestul programat pe 1 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a declarat că localităţii pe care o conduceţi i-ar fi fost alocaţi, în 2013, bani de la buget, dar şi că şi în 2014 îi vor fi alocaţi. Despre ce sume vorbim, dacă acestea au ajuns într-adevăr în vistieria comunei Peştera? La câţi bani vă aşteptaţi anul acesta?
Să indice domnul preşedinte actul administrativ prin care s-au alocat bani pentru dezvoltarea comunei Peştera! Vorbe pot să spun, şi eu, multe. Dar cum domnul preşedinte e politician, constănţenii îşi dau seama că vorbele lui nu fac doi bani.
Tot preşedintele CJC a menţionat, într-un cotidian naţional, că protestul pe care îl pregătiţi „nu este decât o acţiune politică josnică a lui Traian Băsescu, a PDL şi a Mişcării Populare”. Cum comentaţi?
Josnică este acuzaţia lui Nicuşor Constantinescu, pentru că nu înţelege faptul că protestele au loc în state democrate, civilizate şi reprezintă o formă extremă la care cetăţenii recurg atunci când nimeni nu îi mai ascultă. Constantinescu a crezut că a pus pumnul în gură tuturor primarilor. Ghinion!!!
Care sunt cele mai importante proiecte la care administraţia publică locală din Peştera lucrează în prezent?
Avem 11 proiecte a căror documentaţie e realizată deja, dar lupta mea este pentru a obţine resursele necesare implementării acestora.
Ce formaţiuni politice v-au curtat de când aţi devenit independent? Luaţi în calcul o nouă „înregimentare” politică?
Exclus! Niciodată nu voi mai accepta o înregimentare politică. Îmi place administraţia publică locală şi doar pe acest drum voi merge în continuare.
2014 este an electoral. Faceţi vreun pronostic în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale? Dar europarlamentarele?
Sper ca oamenii să nu se mai lase atât de uşor manipulaţi de unele trusturi de presă şi să nu mai voteze emoţional, ci raţional, după o analiză foarte atentă a candidaţilor. Să nu ia în calcul ceea ce spun candidaţii, să fie însă mai atenţi la ceea ce aceştia au făcut până la acel moment. Cred că acea întrebare din anul 1990, “cine eşti şi ce ai făcut în ultimii cinci ani?” ar fi ideală pentru domnii politicieni. Să vedeam ce au făcut, de fapt, pentru că, de vorbit, vorbesc frumos.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Sper că din ce în ce mai mulţi vor avea curajul să îşi exprime nemulţumirea.
Pentru Vasilica:
Am răspuns mai sus la această întrebare.
Pentru Mia Iorgovan:
Vă mulţumesc!
Pentru Cetateanul sictirit:
Nu ştiu de ce faceţi această asociere. Eu sunt primar indepedent, iar dumnealui face parte dintr-o formaţiune politică şi bineînţeles că aşa voi rămâne.
Pentru Victor:
Mulţumesc!
Pentru Ioana:
Vă mulţumesc!
Pentru "Intrebare":
Evident!