Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

ro

30 Apr, 2016 00:00 6404 Marime text
Candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean, Robert Boroianu, a explicat în cadrul unui interviu online de ce şi-a schimbat radical obiectivele în ultimul an. Acesta a spus că, în primul rând, nu a urmărit un interes personal, că PNL Constanţa nu este nici afacerea sa, nici a altora. Faptul că a survenit o schimbare de strategie în partid în ceea ce priveşte candidatura sa nu a fost o decizie ce îl viza pe Robert Boroianu personal, ci o repoziţionare a PNL în raport cu studiile de piaţă, cu tot ceea ce poate ajuta partidul să-şi atingă obiectivele politice şi electorale. Boroianu a mai afirmat că nu-l interesează doar să figureze într-un registru al candidaţilor de dragul de a bifa o experienţă personală.
 
Boroianu spune că îşi doreşte să poată fi util partidului şi societăţii din Consiliul Judeţean Constanţa. Printre obiectivele PNL se află şi Spitalul Judeţean Constanţa, care pare o instituţie opacă din afară. Liberalii susţin că nu este normal ca judeţul Constanţa, cel mai greu şi mai complex judeţ din România, să îşi arunce bolnavii de cancer dintr-o parte în alta, doar pentru că un manager incompetent nu ştie sau nu vrea să îşi facă treaba. Lucrurile acestea trebuie să înceteze, mai afirmă liberalii, iar dramele pacienţilor trebuie tratate cu implicarea şi devotamentul nostru. Interviul online integral îl puteţi citi mai jos.

Acest interviu se doreşte să fie, înainte de orice, un exerciţiu de sinceritate din partea dvs., pentru că am senzaţia că aţi lăsat multe aspecte nelămurite. Primiţi aşadar provocarea?

În ceea ce mă priveşte, consider că nu există aspecte nelămurite şi vă asigur de toată sinceritatea mea. Sunt un om deschis, provin din mediul de afaceri, unde provocările sunt numeroase. Este evident că accept orice fel de provocare şi, bineînţeles, şi pe a dumneavoastră.

Ce s-a întâmplat cu Robert Boroianu şi cu dorinţa lui de a deveni primar al Constanţei? De ce v-aţi retras şi v-aţi reorientat către Consiliul Judeţean?

Sunt un liberal convins, un om discret, un om al faptelor şi, nu în ultimul rând, un om de echipă. Am afirmat că sunt pregătit să candidez pentru funcţia de primar al Constanţei, convins fiind, la momentul respectiv, că sunt cea mai potrivită persoană din partea PNL Constanţa să facă acest lucru. Competiţia internă din PNL a scos la iveală un alt candidat cu un potenţial mai mare, Vergil Chiţac. Sunt pe listele de la Consiliul Judeţean Constanţa, dar şi alături de echipa lui Vergil Chiţac . PNL Constanţa are o echipă puternică, oameni care au demonstrat că pot în carieră lor profesională, oameni de afaceri care au creat sute şi mii de locuri de muncă, oameni care au investit în comunităţile din care fac parte.

Faptul că afacerile dvs. au ţinut primele pagini ale presei în perioada în care nu se punea încă în discuţie retragerea v-a determinat să faceţi un pas înapoi?

În niciun caz. Nu am secrete în legătură cu afacerile mele care să mă fi determinat să mă retrag. Sunt om de afaceri şi, aşa cum bine ştiţi, am investit foarte mult în brandul care mă reprezintă. Am avut perioade foarte bune sau mai puţin bune, însă nu am secrete. Întotdeauna am căutat soluţii eficiente atât pentru propria afacere, cât şi pentru oamenii care mi-au fost alături. Este vorba de o întreagă construcţie, care se face cu multă implicare şi care, pe parcurs, poate întâlni şi obstacole. Important este ca la final să ieşi învingător şi să ai satisfacţia deplină a muncii tale.

Aţi afirmat în mai multe rânduri că în activitatea politică aţi adus expertiză din mediu privat. Ce elemente din mediul de afaceri nu se vor putea regăsi niciodată în politică şi invers?

Mediul de afaceri presupune alte principii şi mecanisme decât cele care funcţionează în politică. Dacă vorbim de afaceri, ne gândim la profit şi la avantaje care să conducă la dezvoltare. Afacerile se ghidează după nişte coordonate pragmatice şi eficiente şi se raportează, în general, la venituri şi cheltuieli, în timp ce politică se bazează pe principii de doctrină şi o bună coordonare, în sensul în care vorbim despre politică ca principala formă de reprezentare a populaţiei. Politica presupune gestionarea unor interese principiale.
 
Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, pilonii unei bune administrări din zona de afaceri sunt eficienţa şi competiţia şi sunt convins că pot fi aplicaţi cu succes şi în administraţia făcută în folosul cetăţeanului.

Tot în presă au fost speculate relaţiile personale cu lideri ai PNL Constanţa, chiar de rudenie. În perspectiva în care aţi fi pus în situaţia de a alege între interesul partidului şi prietenia punctuală cu lideri liberali, pentru ce aţi opta?

Există o expresie folosită în afaceri, care se potriveşte foarte bine ca răspuns la întrebarea dumneavoastră: „Frate, frate, dar brânza-i pe bani.“ Aşa e şi în politică. Elementele care stau la baza bunei funcţionari a unui partid transcend interesele personale sau de familie. Deşi în PNL Constanţa suntem ca o familie, nu facem politică de familie, iar relaţiile personale sau de rudenie pe care le am nu ar putea sta în calea principiilor mele sau ale unei bune funcţionari a partidului.

De ce ar trebui să vă voteze constănţenii, având în vedere că mulţi probabil gândesc că saltul acesta de la un obiectiv personal la altul nu este cel mai sănătos?

În primul rând, nu am urmărit un interes personal, PNL Constanţa nu este nici afacerea mea, nici a altora. Faptul că a survenit o schimbare de strategie în partid în ceea ce priveşte candidatura mea nu a fost o decizie ce îl viza pe Robert Boroianu personal, ci o repoziţionare a PNL în raport de studiile de piaţă, cu tot ceea ce ne poate ajuta să ne atingem obiectivele politice şi electorale. Tot timpul am spus că nu sunt persoana care să stea atârnată de funcţii sau candidaturi. Nu mă interesează doar să figurez într-un registru al candidaţilor de dragul de a bifa o experienţă personală. Îmi doresc că persoană mea să poată fi cu adevărat utilă partidului şi societăţii, indiferent că vorbim de Primăria Constanţa sau de Consiliul Judeţean Constanţa. Constănţenii ar trebui să cunoască faptul că prin mine vor avea un reprezentant onest şi implicat în Consiliul Judeţean Constanţa, un om dedicat performanţei şi dezvoltării.

Ce propune PNL constănţenilor pentru judeţul Constanţa?

Este foarte clar că cea mai bună ofertă politică pentru Constanţa vine de la PNL. Suntem convinşi că acest lucru îl vor înţelege şi constănţenii care se vor prezenta la vot pe 5 iunie. Suntem sinceri, suntem oneşti şi puternici. Venim în faţa constănţenilor cu o ofertă electorală foarte clară şi transparentă. Avem oameni curaţi, eficienţi şi foarte pricepuţi atât pentru funcţiile de primari, cât şi pentru Consiliul Local. Priviţi listele şi veţi vedea câteva lucruri foarte simple. Acolo unde PNL a avut administraţia publică în ultimii ani, lucrurile s-au schimbat în bine. Mangalia este primul exemplu care îmi vine în minte, dar evident că sunt multe altele. La Consiliul Judeţean avem candidaţi noi în politică, oameni care provin din lumea afacerilor, oameni care au creat foarte multe locuri de muncă în Constanţa şi în România, dar şi oameni cu experienţă şi notorietate în politică, cum este domnul preşedinte Gheorghe Dragomir.

Care este viziunea PNL de dezvoltare a Constanţei?

PNL Constanţa îşi doreşte un model de dezvoltare pentru municipiu şi judeţ, o administraţie eficientă, bazată pe responsabilitate, competenţă şi transparenţă decizională. Avem o ţintă clară şi precisă, vrem şi trebuie să scoatem Constanţa din cercul vicios al sărăciei în care a fost adâncită de peste 15 ani de o administraţie coruptă, ineficientă şi indolentă. Potenţialul economic al judeţului Constanţa nu a fost deloc valorificat, iar nivelul de viaţă al cetăţeanului a scăzut foarte mult. Este păcat să nu dezvoltăm potenţialul pe care îl avem. Trebuie să intervenim în structura administrativă, să spargem politicile de gaşcă, să intrăm puternic în reorganizarea resurselor.

Constanţa este un judeţ complicat, cu multe probleme nerezolvate din trecut. Ce strategie va aborda stafful de campanie al PNL? Care este publicul-ţintă vizat în actuala campanie pentru judeţul Constanţa?

Ne adresăm tuturor constănţenilor, în special tinerilor şi persoanelor cu vârste între 30 şi 50 de ani. Lumea nu mai poate privi indiferentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei, trebuie să devină responsabilă pentru viitorul ei. Modul în care au fost trataţi constănţenii de administraţia locală PSD-istă trebuie să-i determine să iasă din pasivitate, să iasă la vot. Constănţenii trebuie să realizeze că indiferenţa, nepăsarea au determinat situaţia în care se află Constanţa la acest moment. Constanţa este într-o sărăcie lucie, constănţenii au fost umiliţi de o administraţie ineficientă, bazată pe interese de grup şi corupţie.

Ce poziţie veţi avea în relaţia cu investitorii şi cu marii contribuabili?

Vrem să deschidem oraşul către investiţii. Avem nevoie de stabilitate financiară şi dezvoltarea mediului investiţional în Constanţa. În momentul în care există nişte reguli foarte clare, în momentul în care există stabilitate şi predicitibilitate măcar din punct de vedere al legislaţiei locale şi al viziunii locale şi există deschidere, oamenii de afaceri simt acest lucru. Este nevoie de deschidere la nivelul administraţiei, este nevoie de un raport corect în privinţa facilităţilor fiscale oferite marilor contribuabili, dar şi micilor contribuabili. PNL vine cu un proiect concentrat de facilităţi fiscale şi alte stimulente care să aducă afacerile la noi în municipiu şi judeţ.

În privinţa recuperării prejudiciilor generate bugetului Constanţei în ultimii 12 ani cum veţi proceda?

Lucrurile trebuie tratate, în primul rând, la nivel legislativ naţional, acolo sunt anumite deficienţe în ceea ce priveşte modalitatea de recuperare a acestor pagube. Pe de altă parte, acest atribuit revine exclusiv Ministerului de Finanţe, prin ANAF. Aceste instituţii trebuie să dea dovadă de eficienţă şi transparenţă în demersurile pe care le fac în vederea recuperării prejudiciilor generate bugetelor locale.

I-am întrebat şi pe preşedintele organizaţiei judeţene, Gheorghe Dragomir, şi pe preşedintele de municipiu, Vergil Chiţac, vă întreb şi pe dumneavoastră: există o ruptură între municipiu şi judeţ, dincolo de faptul că specificul campaniei impune strategii diferite?

În niciun caz nu poate fi vorba de o ruptură, dimpotrivă, suntem o echipă compactă, unită, cu aceleaşi obiective, avem discuţii permanente legate de strategii de campanie şi nu numai. Suntem o echipă bine organizată, care vine cu un proiect real pentru bunăstarea constănţenilor. Avem un scop comun, foarte bine determinat, indiferent dacă vorbim de municipiu sau de judeţ, ne dorim să punem în aplicare valorile noastre comune, să facem loc competiţiei, perfomanţei şi eficienţei.

Teoretic, aveţi şanse să deveniţi prin negocieri preşedintele Consiliului Judeţean. Ce vulnerabilităţi are Robert Boroianu?

Refuz să fac presupuneri teoretice care nu au legătură cu realitatea actuală. Propunerea PNL pentru Consiliul Judeţean Constanţa este dl. Gheorghe Dragomir, preşedintele filialei PNL Constanţa. Întreaga echipă a PNL îl susţine pe dl. Gheorghe Dragomir. Avem un candidat cu foarte multă experienţă politică, avem proiecte foarte bune care să conducă la dezvoltarea şi ridicarea calităţii vieţii în tot judeţul nostru.
 
Nu am vulnerabilităţi. Am spus încă de la început, sunt o persoană deschisă, obişnuită să construiască, sinceră şi motivată în tot ceea ce face.

Care sunt problemele judeţului în acest moment, cât de bine le cunoaşteţi?

După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atâta la nivel local, cât şi la nivel judeţean. Sărăcia şi-a pus amprenta pe întreg judeţul nostru, lipsa investiţiilor este un alt element important care generează situaţia precară în care se află constănţenii, determinată deopotrivă şi de corupţie. Trebuie să construim eficient, să atragem investitorii, să eliminăm corupţia. Oamenii vor confort material, predicitibilitate în afaceri, în carieră, condiţii bune pentru educaţie, sănătate, mediu protejat, siguranţa cetăţeanului, cultură şi sport. Este necesară construcţia unui suport material, buget, avem nevoie de o încurajare a iniţiativei şi de deschidere către societatea civilă.

Candidaţi pentru Consiliu Judeţean, iar această instituţie finanţează spitalul şi are trei reprezentanţi în CA-ul unităţii sanitare. Ce mandat le-aţi da dvs. acestor reprezentanţi? Ce condiţii aţi impune managerului SCJU? Pe scurt, cu ce soluţii aţi veni pentru spital?

Vorbind la ora actuală, Spitalul Judeţean pare o instituţie opacă din afară. Auzim de tot felul de probleme şi scandaluri, însă toate astea sunt trecute imediat sub tăcere, din cauza unei complicităţi dubioase între conducerea Consiliului Judeţean Constanţa şi administraţia spitalului. Nu este normal ca judeţul Constanţa, cel mai greu şi mai complex judeţ din România, să îşi arunce bolnavii de cancer dintr-o parte în alta, doar pentru că un manager incompetent nu ştie sau nu vrea să îşi facă treaba. De aceea vă asigur că, în viitorul mandat, atât cât va putea ţine de noi, Spitalul Judeţean va trebui să treacă printr-o transformare radicală, care va porni de la vârf spre bază. Cei care conduc spitalul trebuie să înţeleagă că principalul lor interes este constănţeanul, pacientul, care nu de plăcere le trece pragul. Judeţul Constanţa are capacitatea şi resursele să le asigure cetăţenilor săi un spital modern, să le garanteze şi să le respecte dreptul de a beneficia de servicii medicale moderne şi prompte.
 
Când vorbeşti despre activitatea sau strategia unui spital, trebuie, în opinia mea, să te raportezi, în primul rând, la pacientul de rând, la problemele şi suferinţele lui, şi vă pot spune că tocmai asta nu face actuala administraţie a spitalului.
 
Afacerile persoanele ale managerilor din spital, interesele de business ale grupării care a condus ani la rând acest judeţ nu pot reprezenta politica de sănătate a judeţului şi a cetăţeanului.
 
Mor copii în spital din cauza condiţiilor precare de tratament şi ne facem că nu vedem sau ascundem sub preşul publicităţii media toată mizeria. Lucrurile acestea trebuie să înceteze, iar dramele pacienţilor trebuie tratate cu implicarea şi devotamentul nostru.

Asemenea Primăriei Constanţa, Consiliul Judeţean a fost zdruncinat de anchetele DNA la cel mai înalt nivel. Simţiţi tensiunea percheziţiilor, a cătuşelor, la adresa primarilor, a consilierilor... în general, a clasei politice. Nu vă este teamă?

Nu am de ce să mă tem. Este firesc ca lucrurile să între într-o normalitate, cine a greşit să plătească, cine nu a greşit să demonstreze acest lucru. Pe de altă parte, nu ştiu să existe astfel de probleme în PNL, avem un cod de integritate pe care îl respectăm şi suntem primul partid care l-a instituit. În schimb, haideţi să privim puţin în curtea PSD-ului. Avem clanul Mazăre - Nicuşor Constantinescu, care nu mai au candidaţi din cauza problemelor din Justiţie, şi nicidecum pentru că PSD le-ar fi retras sprijinul politic.

Sigur ştiţi cum arată harta judeţului Constanţa. Unde credeţi că va câştigă PNL alegerile şi unde participaţi în alegeri ca să faceţi act de prezenţă?

Vrem să scoatem întregul oraş Constanţa la vot. În fond, vorbim de viitorul fiecărui constănţean care s-a săturat să fie minţit, s-a săturat să privească la grupurile de interese ale clanului PSD-ist, care are nevoie de o schimbare radicală. Ştiu că sunt dezamăgiţi de clasa politică, dar se poate şi altfel. PNL Constanţa are oameni noi, oameni care nu au mai făcut politică, oameni foarte bine pregătiţi, care au demonstrat ceva în propriile vieţi. Nicăieri nu participăm la vot doar că să facem act de prezenţă. Dezamăgirea este mare, dar indiferenţă, pasivitatea nu va schimbă nimic. Singurul mod în care Constanţa se poate dezvoltă, singură modalitate în care vom reuşi să spargem cercurile vicioase ale sărăciei în judeţ este un vot masiv pentru PNL şi un vot masiv împotriva PSD.
 
Vă dau ocazia să transmiteţi un mesaj electoratului...

 
PNL îşi doreşte pentru Constanţa un model de dezvoltare. Principala noastră preocupare va fi aceea de a avea o administraţie eficientă, bazată pe responsabilitate, competenţă şi transparenţă decizională. Avem nevoie cu toţii de această schimbare pentru a avea un oraş puternic, curat şi o viaţă prosperă. Totul depinde de constănţeni, haideţi la vot pentru schimbare!

Întrebările cititorilor:
anon8847: Ce caută un om de afaceri în politică?

invitatZIUA: Mediul de afaceri presupune alte principii şi mecanisme decât cele care funcţionează în politică. Din punctul meu de vedere însă, există compatibilităţi, având în vedere că pilonii unei bune administrări în zona de afacere sunt eficienţă, competenţă şi transparenţă şi sunt convins că am experienţa necesară să pot aplica cu succes aceste principii în administraţia făcută în folosul cetăţeanului.

anon8847: Ce garanţii puteţi oferi că USL nu se va reface la Constanţa?

invitatZIUA: Rolul meu nu este acela de a oferi garanţii, cred însă cu tărie că am reuşit pentru aceste alegeri să prezentăm o echipă puternică, bazată pe oameni cu experienţă şi care vor merge până la capăt pentru a câştiga bătălia electorală din 2016.

anon8847: Ce va face PNL cu dosarele penale ale Consiliului Judeţean?

invitatZIUA: Simplu, echipa care va merge la Consiliul Judeţean va coopera şi va pune la dispoziţia tuturor instituţiilor abilitate datele necesare, în aşa fel încât cererile venite vizavi de posibile prejudicii să fie soluţionate cât mai rapid, pentru a nu a crea o imagine falsă asupra instituţiei Consiliului Judeţean, acoperind astfel interesele de grup ale anumitor persoane care au avut în ultimii 16 ani puterea de decizie în această instituţie.

cristian: Unde va câştiga PNL alegerile şi unde le va pierde?
cristian: Chiţac pierde alegerile! Aţi vândut Constanţa iar!

invitatZIUA: PNL şi-a propus să câştige alegerile atât în municipiul Constanţa, cât în judeţ, iar eu nu aş da verdicte înainte de ziua de 6 iunie, când se vor număra voturile, şi aveţi încredere că inclusiv în municipiu domnul Vergil Chiţac va câştiga alegerile, deoarece constănţenii s-au săturat să trăiască într-un oraş fără niciun fel de perspectivă şi cred eu că o prezenţă masivă la vot va demonstra acest lucru.
invitatZIUA: Mulţumesc pentru întrebările adresate şi, cu ocazia sărbătorilor, va urez ca Învierea Domnului să vă aducă în suflet bucurie şi linişte. Paşte Fericit alături de cei dragi!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii