Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu senatorul PDL Gigi Chiru Tema este - „File de retrocedare. Care a fost soarta documentelor depuse de Chiru la DNA?”

ro

23 May, 2013 16:26 2473 Marime text
Senatorul constănţean Gigi Chiru i-a adresat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, o interpelare pe tema amânării unor procese, fapt care, în opinia sa, „aduce prejudicii financiare, dar şi de imagine Justiţiei române”. Parlamentarul democrat liberal a atacat, în această interpelare, celebrul dosar al retrocedărilor din Constanţa.
În timpul campaniei electorale de anul trecut, Chiru a depus la DNA documente referitoare la retrocedarea presupus ilegală, în două rânduri, a 98 de hectare din municipiul Constanţa. Care a fost traseul acelor documente şi cât vor cântări ele în derularea procesului aflat acum la Curtea de Apel Bucureşti?
Vorbim despre aceste aspecte cu senatorul Gigi Chiru mâine, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Ada CODAU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

1. I-aţi adresat, recent, o interpelare ministrului Justiţiei, pe tema „amânării nejustificate a unor procese, fapt care aduce prejudicii financiare, dar şi de imagine justiţiei române”. De unde această preocupare pentru Justiţie?

Da, este adevărat, i-am adresat ministrului această interpelare, pentru că am văzut rezultatele Raportului MCV (raport care condiţionează intrarea noastră în Schengen) şi, în acelaşi timp, pentru că avem foarte multe cazuri care trenează de ani de zile în instanţele din România. Vezi cazurile Fenechiu, Voiculescu, transferurile din fotbal, cazul retrocedărilor. Constatăm că atunci când vine vorba de oameni politici, cu influenţă sau de oameni de afaceri cu influenţă procesele de judecată ajung să fie interminabile. Spre deosebire de oamenii simpli care, dacă fură un ou, în 24 de ore ajung la puşcărie. Aşa cum am spus şi în cuprinsul interpelării, de rezolvarea acestor dosare grele depinde şi imaginea celor în cauză, dar şi bugetul statului, în eventualitatea în care instanţele vor confirma vinovăţia acestora. Aşa cum spunea şi Victor Ponta, într-adevăr, cu valoarea tunului imobiliar rezultat în urma retrocedărilor ilegale, “România putea să susţină două războaie”.


2. V-a răspuns ministrul Robert Cazanciuc la interpelare?

Deocamdată nu am primit niciun răspuns dar, de regulă, la interpelările parlamentarilor miniştrii au abilitatea să răspundă. Nu văd de ce nu ar răspunde domnul ministru. Şi, aşa cum v-am obişnuit, activitatea mea parlamentară este transparentă şi voi informa presa, aşa cum fac de obicei.

3. Aţi atacat, în această interpelare, controversatul dosar al retrocedărilor, în care, susţineţi d-voastră, „este vorba despre un om politic influent, care prejudiciază patrimoniul oraşului pe care îl conduce şi pe cel al statului, ocupând funcţie publică”. De ce nu aţi nominalizat pe nimeni în interpelare?

Fiind vorba despre un dosar foarte cunoscut, nu doar la nivel judeţean, ci chiar la nivel naţional, am considerat că nu este nevoie să mai fac nominalizări, dar, cu toţii ştim că în dosarul retrocedărilor este vorba despre Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi alţi 35 de funcţionari din Primăria Constanţa. Dar vă rog să vă amintiţi că am făcut totuşi nişte nominalizări şi am amintim pe domnii Voiculescu, Fenechiu şi alţii.


4. Pentru că am menţionat dosarul retrocedărilor, spuneţi-ne care a fost traseul documentelor pe care d-voastră le-aţi depus anul trecut la DNA. Era vorba, spuneaţi d-voastră, de aşa numite dovezi care ar fi confirmat o retrocedare ilegală în două rânduri a 98 de hectare din municipiul Constanţa.

Documentele pe care le-am primit la Primăria Constănţenilor arătau clar că acel teren a fost retrocedat de două ori şi pentru că sursa acelor documente este Prefectura Constanţa, am considerat că, în calitatea mea de persoană publică responsabilă am obligaţia să le predau organelor competente ale statului. Traseul acelor documente nu-l cunosc şi nici nu ar trebui să-l ştiu pentru că intră în sarcinile instituţiei, iar eu nu trebuie să fiu informat cu privire la proceduri.

5. Credeţi că hârtiile depuse de d-voastră ar putea influenţa decisiv acest dosar?

Eu sunt de părere că prin documentele transmise Parchetului s-ar putea face mai multă lumină în acest caz, însă decizia aparţine judecătorilor, care deţin toate probele în acest dosar.

6. Cum credeţi că se va finaliza dosarul retrocedărilor, aflat acum în prima instanţă, anume Curtea de Apel Bucureşti?

Mai degrabă m-ar interesa cum recuperăm acel prejudiciu, decât cum s-ar finaliza dosarul. Pe noi, ca cetăţeni ai Constanţei nu ne ajută cu nimic dacă îl vedem pe Mazăre în spatele gratiilor, ci dacă recuperăm prejudiciul de 114 milioane de euro, bani cu care s-ar putea face multe pentru Constanţa. S-ar putea asigura un preţ mai mic la gigacalorie prin construirea unui CET nou, străzi frumoase, parcuri, locuinţe cu adevărat ieftine pentru tineri şi aşa mai departe. 114 milioane de euro ar însemna mult pentru bugetul Constanţei.

7. În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale v-aţi erijat în primarul constănţenilor. Acum sunteţi senator. Cât timp mai alocaţi problemelor strict locale, cu care se confruntă constănţenii?

Întrebarea d-voastră este puţin tendenţioasă şi vă spun de ce. Dacă ieşim acum pe stradă şi îi întrebăm acum pe constănţeni dacă avem primar, 90% vor spune că nu avem primar, ci un măscărici care se ocupă doar de el şi de interesele lui şi ale prietenilor săi. Un primar care nu iubeşte Constanţa pentru că preferă Madagascarul oraşului pe care îl conduce. Chiar dacă sunt în Parlament, ştiu în fiecare zi ce se întâmplă în Constanţa, cum ştiu şi că zilele trecute trasportul în comun a fost paralizat din cauza unei greve spontane a angajaţilor RATC şi, în loc să se ducă primarul să discute cu oamenii nemulţumiţi, s-a dus viceprimarul Gabi Stan. Unde este Mazăre când oamenii au nevoie de el? În plus, m-am întâlnit cu numeroşi constănţeni care au venit în audienţă şi care au semnalat diferite probleme. Aşa că ştiu foarte bine ce se întâmplă în oraşul meu. Până acum, toată activitatea mea parlamentară a vizat strict interesele constănţenilor şi acest lucru poate fi verificat pe site-ul Senatului.

8. Ce iniţiative legislative aţi semnat de la debutul mandatului parlamentar?

Pentru a putea avea iniţiative legislative când eşti la primul mandat, ai nevoie de o perioadă pentru a putea face o evaluare corectă a legislaţiei din România în vederea identificării aspectelor legale care nu au fost reglementate încă şi, după aceea, poţi în cunoştinţă de cauză să promovezi spre legiferare Parlamentului României proiecte şi amendamente la legi care vin în interesul cetăţenilor români.
Deocamdată, în calitate de coiniţiator am promovat un singur proiect de lege cu privire la plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist, dar vă rog să verificaţi că în activitatea mea de până acum am depus zeci de întrebări şi interpelări miniştrilor şi toate acestea vizau teme de interes pentru noi, constănţenii.

9. Aveţi semnale că anumiţi colegi de-ai d-voastră ar putea dezerta, având în vedere scăderea PDL-ului în sondaje?

Nu ştiu ce sondaje aţi văzut d-voastră. Din câte sunt informat, PDL-ul a reuşit să crească 2, 3 procente, iar privitor la anumite dezertări, din informaţiile mele, nu sunt colegi care ar pleca din PDL Constanţa, dar nu pot băga mâna în foc pentru nimeni.

10. Când anume va rezolva PDL Constanţa problema consilierului local şi a consilierului judeţean? Partidul a rămas fără un consilier în Consiliul Local Constanţa, după plecarea lui Florin Gheorghe în Camera Deputaţilor, şi fără un ales în CJC. În CJC situaţia durează însă de zece luni. Chiar nu aţi avut pe cine să propuneţi în acest interval?

Această problemă este rezolvată pe jumătate. La Consiliul Judeţean am făcut deja propunerea, iar pentru Consiliul Local Municipal urmează în prima şedinţă de Biroul Permanent Judeţean. Sunt trei, patru colegi care sunt luaţi în calcul pentru a primi susţinere din partea BPJ şi acest lucru se va întâmpla în prima şedinţă.

11. În Consiliul Local Constanţa cei doi consilieri fac, atunci când pot, opoziţie administraţiei locale. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre consilierii judeţeni ai PDL, mult mai puţin activi. De altfel, ei nici nu stau împreună la şedinţă, ca un grup bine consolidat: Florian Constantin stă separat, Corina Gheorghe stă separat, în vreme ce a treia „subdiviziune” stă la un loc. Cărui fapt credeţi că se datorează această situaţie?

Cred că pentru răspunsul la această întrebare ar trebui să vorbiţi cu cei care stau în altă parte, şi nu alături de colegii lor. Eu nu sunt de acord cu această atitudine, am discutat şi cu colegii mei, pentru că era normal să-i consult şi nu încurajăm şi nici nu vom mai tolera mult această atitudine. Ar trebui să înţeleagă că opoziţia se face cu adversarii politici, nu cu colegii de partid.

12. Cărui fapt credeţi că se datorează actuala fărâmiţare a dreptei? În plan local, FC, PNŢCD şi PDL acţionează fiecare pe traiectoria sa. Nu există proiecte şi iniţiative comune.

Eu văd lucrurile puţin altfel. Toate aceste încercări şi experimente ale unor partide de dreapta sunt pentru binele dreptei şi vă spun de ce. La Constanţa, avem o stângă bine poziţionată, lipsită de proiecte concrete, care trăieşte din promisiuni neonorate şi nu oferă soluţii pentru cetăţenii Constanţei. Sunt convins că după prima confruntare electorală, care este cel mai bun etalon, vor apărea şi proiectele comune.  Fără doar şi poate, vor exista proiecte comune pentru partidele de dreapta, atât la nivel naţional, cât şi la Constanţa. În ceea ce mă priveşte, nu cred că pot fi suspectat că nu am fost deschis unui parteneriat cu Forţa Civică şi cu PNŢCD.

13. În toamna acestui an vor avea loc alegeri pentru conducerea Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. Credeţi că există posibilitatea ca, ulterior acestui scrutin, să se nască tensiuni în interiorul organizaţiei pe care o conduceţi, având în vedere faptul că nu de puţine ori s-a vehiculat că actualul lider interimar de la municipiu, Constantin Chirilă, şi-ar dori să preia frâiele PDL Constanţa?

Deşi face deliciul presei un asemenea subiect, îmi pare rău să vă dezamăgesc. Interesul Organizaţiei PDL Constanţa este să construim o echipă puternică, nicidecum să ne batem unul cu celălalt, aşa cum se întâmpla nu demult. Vă asigur că nu se va întâmpla aşa ceva şi că sunt pure speculaţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii