Steluța Popescu, Garda de Mediu Constanța – „ România are mari întârzieri în ceea ce privește reciclarea deșeurilor”
Steluța Popescu, Garda de Mediu Constanța – „ România are mari întârzieri în ceea ce privește reciclarea
12 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5662
Marime text
- Steluța Popescu de la Garda de Mediu a fost invitată la un interviu online în redacția ZIUA de Constanța
- 15 sancțiuni de peste 270.000 lei au fost aplicate doar primăriilor din județul Constanța
- 3.300 de tone de deșeuri au fost oprite de la începutul anului să intre în România
Steluța Popescu de la Garda de Mediu a fost invitată la un interviu online, unde am discutat despre deșeuri, colectare selectivă și modul în care primăriile din județ le gestionează.
Deșeurile din județul Constanța, cel puțin cele din port, au ținut prima pagină a ziarelor săptămâni bune, fiind atrasă și privirile celor din Uniunea Europeană. Așa cum am menționat, dacă ritmul se menține, România ar urma să devină groapa de gunoi a României.
Colectarea selectivă este iarăși un subiect cu rezonanță la care vom face referire cu Steluța Popescu, comisar șef adjunct la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Constanța.
Întrebările redacţiei:
1. Vorbiți-ne puțin despre deșeurile care au fost oprite de la începutul anului, fie pe cale maritimă sau terestră.
O componentă a activității noastre este aceea de verificare a transferurilor de deșeuri. Fie că vorbim de import, export sau tranzit. În cooperare cu polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, am returnat de la începutul anului 107 containere cu deșeuri, 7 autotiruri și două șlepuri. Putem spune că am stopat intrarea în țară a circa 3.300 tone de deșeuri care urmau să ajungă în diverse județe din România, aruncate sau îngropate, arse, producând poluarea mediului și atentându-se la sănătatea populației.
2. Care sunt pârghiile legislative prin care putem stopa fenomenul de import de deșeuri?
Pentru importul ilegal de deșeuri s-au înaintat 18 sesizari penale de la începutul anului, colaborându-se cu Garda de Coastă și cu PCA. GNM dă curs tuturor notificărilor transmise de biroul vamal și acolo unde nu sunt documente întocmite conform Regulamentului 1013/2006 sau încărcatura nu corespunde cu documentele, se dă dispoziție de returnare în țara de expediție.
3. Care ar fi numărul ideal de angajați care ar trebui să fie detașați la Constanța pentru o mai bună gestionare a acțiunilor? De ce?
Comisariatul Județean Constanța are în prezent 11 comisari, adică 5 echipe. Doar în Portul Constanța Sud Agigea unde avem un birou, ar trebui să fie minim 3 echipe de comisari să se ocupe de transferurile de deșeuri și eventual să faca inspecții în port la operatorii economici. Avem solicitări și de la punctele de trecere a frontierelor, în special în week-end-uri sau după orele de program. Asta pe partea de transferuri, însă activitatea Gărzii Naționale de Mediu este mult mai complexă. În această perioadă derulăm un control tematic la stații de epurare, verificăm petițiile adresate instituției, facem controale cu alte instituții –ABADL, etc
4. Vinerea Verde – cum se implică Comisariatul Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu?
Am avut câteva acțiuni verzi, cum ar fi plantarea a 100 mesteceni în parcul Tăbăcarie, o acțiune de plantare tuia în curtea unei școli generale, precum și o acțiune de plantare la sediul nostru administrativ. Am marcat vinerea verde și altfel, prin acțiuni de verificare containere în portul Constanța, la unele a participat și comisarul general al GNM.
Mi-am propus să facem acțiuni de conștientizare și responsabilizare a cetățenilor privind colectarea selectivă a deșeurilor și păstrarea curățeniei în zonele pe care le frecventează (parcuri, malurile lacurilor, strada, zone de picnic, plajă, s.a.). Fiecare poate influența pozitiv calitatea mediului și a vieții în localitatea în care trăim. Imaginea Constanței este imaginea fiecăruia dintre noi. Consider că o problemă importantă o constituie salubrizarea localităților.
5. Veți întreprinde acțiuni de conștientizare pe perioada sezonului estival în special în fața turiștilor?
Da, vom face cotroale, vom aplica sancțiuni, dar vom avea și acțiuni de informare și educație ecologică. Vom merge pe plaja și vom discuta cu turiștii, cu operatorii de plajă să aibă o atitudine responsabilă față de mediu.
6. Cum stau primăriile din Constanța cu privire la gestionarea gunoiului?
Nu stăm prea bine. Există terenuri insalubre, deșeuri abandonate, cam peste tot. S-au aplicat 15 sancțiuni – 273.000 lei (Constanța - 2, Ovidiu - 2, Cogealac - 2, Năvodari, Limanu, Costinești, Mangalia, Băneasa, Mihail Kogălniceanu, Murfatlar). Aplicăm sancțiuni, însă personal îmi doresc să văd rezultate, o implicare mai bună din partea primarilor. Cu majoritatea am stat de vorbă și voi mai discuta, să-i fac să înțeleagă faptul că salubrizarea localităților este o prioritate, o obligație pe care și-au asumat-o prin mandatul de învestire în funcția de primar.
7. Ce se mai aude de implementarea colectării selective?
România are mari întârzieri în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, inclusiv a deșeurilor de ambalaje, fie că vorbim despre plastic, sticlă, carton. Dacă ţinta europeană de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri depozitate la gropile de gunoi pentru 2020 a fost de 50%, în 2025 procentul va creşte la 55%.
Fiecare tonă de deșeuri care ajunge să fie depozitată pe gropile de gunoi duce la plata unei taxe de depozitare denumită contribuția la economia circulară – de 80 de lei pe tonă de deșeu, ceea ce înseamnă costuri mari pentru unitățile administrativ teritoriale. Aceasta taxă ar trebui să încurajeze populația și firmele să colecteze selectiv deșeurile, astfel încât să crească gradul de reciclare și să se reduca din cantitatea de deșeuri depozitate.
8. Ce sancțiuni riscă primăriile dacă nu aderează la actualele norme legislative?
Sancțiuni avem de la 5.000 la 15.000 lei sau de la 50.000 la 100.000 lei pentru nerespectarea măsurilor stabilite la controalele anterioare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii