Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Interviu online cu Tiberiu Curt, managerul FC Farul Constanţa „Am demonstrat că ne putem bate de la egal la egal cu oricine“ (video)

ro

22 Jan, 2020 15:10 7498 Marime text
FC FC Farul Constanţa a încheiat meciurile din 2019 din ediţia 2019/2020 a Ligii a 2-a pe locul nouă în clasament, cu 29 de puncte şi +2 la „adevăr“, înregistrând în cele 20 de partide disputate opt victorii, cinci egaluri şi şapte eşecuri, golaveraj 24-18.    

„Marinarii“ sunt despărţiţi de şase puncte de locul trei, cel care asigură disputarea barajului de promovare / menţinere în Liga 1, iar în acest moment, jucătorii se află în pregătire pentru evoluţiile oficiale din 2020.  

Cum şi-a pus amprenta pe jocul echipei tânărul antrenor Ianis Zicu (36 de ani), ce strategie vor aplica fariştii în partidele care au mai rămas din campionat şi ar fi posibilă promovarea încă de la finele acestui sezon? 
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Tiberiu Curt, managerul FC Farul, vineri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.  
 
1. Cu ce a rămas FC Farul după evoluţiile din 2019 din acest sezon: plusuri şi minusuri?

Aș vrea să duc discuția nu neapărat în direcția echipei, ci mai mult către club în ansamblu. Când am preluat echipa, situația nu era cea mai bună, nici financiar, și nici din punctul de vedere al lotului de jucători, iar, împreună cu Ciprian Marica, am făcut o strategie pe cinci ani, pe principiul că nu poți trece direct de la școala generală la facultate. Plusul cel mai mare pe care l-am realizat și care era obiectivul imediat în acel moment a fost evitarea retrogradării. Acest lucru s-a întâmplat, însă în vară am știut că trebuie să trecem la următorul obiectiv, acela de a pune bazele unui club serios și stabil financiar. În acest sens, unul dintre capitolele pe care am hotărât că trebuie să ne axăm a fost reorganizarea centrului de copii și juniori, lucru care a dus la un număr de 415 copii legitimați și rezultate în competiții pe care nu le-am mai avut în ultimii zece ani. Aceasta ne-a produs la sfârșitul anului o mare mândrie și vrem să continuăm în acest sens cu perfecționarea metodelor de pregătire și cu îmbunătățirea condițiilor de antrenament. De asemenea, în cadrul proiectului „Joacă fotbal cu FC Farul Constanța“, cu sprjinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Constanța, am organizat 55 de acțiuni în județ, în diferite școli, pentru a promova practicarea sportului în general și a fotbalului în special. Cu bucurie, în fiecare zi aflăm de noi școli care ne solicită prezența în cadrul programului lor, semn că lucrurile pe care le-am făcut sunt bune și ne dau speranțe că ne ndreptăm spre direcția potrivită. Nu în ultimul rând, ne-am bucurat de o prezență mărită de spectatori la meciurile disputate acasă și suntem convinși că, așa cum le-am produs bucurii în prima parte a campionatului, la fel se va întâmpla și în retur.
 
2. În vara anului trecut, echipa a fost preluată de Ianis Zicu, un tehnician tânăr, aflat la prima formaţie de seniori pe care o pregăteşte. Cum a răspuns acesta până acum primei mari provocări din cariera sa?

A fost o hotărâre la care ne-am gândit foarte mult și care a presupus anumite riscuri în acel moment, dar pe care ni le-am asumat, pentru că am fost convinși de capacitatea lui Ianis și de cunoștințele lui, de a aduce un suflu nou și modern echipei. Ținând cont de dificultățile financiare prin care treceam în acea perioadă, de puținii jucători care mai rămăseseră la echipă, Ianis nu a avut nicio reținere în a se implica în acest proiect și în strategia noastră de viitor și, încet-încet, am reușit să aducem fotbaliștii pe care ni-i doream și să punem bazele unui lot de jucători stabil, care să ne permită să ne gândim la obiective mai îndrăznețe. Ianis este un tip foarte pasionat și muncitor, iar, atunci când ești pasionat, munca pe care o faci devine o plăcere. Acest lucru s-a văzut în evoluția echipei, precum și în metodele noi de antrenament pe care le-a adus. Ca jucător, știe toată lumea că a evoluat la un nivel foarte înalt, a lucrat cu mari antrenori, de la care a luat ce i s-a părut mai bun și încearcă să implementeze zi de zi în programul echipei.   
 
3. Ce şanse sunt ca Farul să prindă locul de baraj? Pot visa suporterii chiar şi la mai mult, la clasarea pe primele două locuri la finele sezonului, ceea ce înseamnă promovare directă, sau este prea sus pentru Farul, în această stagiune?

Așa cum am spus mai devreme, obiectivul nostru principal în acest sezon nu a fost promovarea, ținând cont că am început ultimii pregătirea de vară și am definitivat lotul destul de târziu. Însă am fost conștienți de valoarea echipei și am vrut tot timpul să nu pierdem contactul cu plutonul fruntaș. Consider că, dacă eram puțin mai atenți, puteam fi și mai sus în clasament. Normal că, dacă vom avea un culoar bun și vom reuși o serie de meciuri și rezultate pozitive, nu ne vom da înapoi să atacăm promovarea. Însă consider că, spre deosebite de vară, acum suntem cu un lot care a acumulat omogenitate, vom face un ciclu întreg de pregătire și, cu multă muncă, vom arăta și mai bine în retur. Sunt convins de aceasta. Șansele sunt acolo. Depinde doar de noi să le fructificăm, pentru că am demonstrat că ne putem bate de la egal la egal cu oricine.    
 
 
4. În ce priveşte lotul de jucători, a fost anunţată despărţirea de Patrick Petre şi au fost transferaţi până acum Mădălin Martin şi Ion Cărăruş. Vor mai fi veniri şi plecări în această perioadă? Care e situaţia lui Madikaba Doumbia?


Am vrut să transferăm un jucător în compartimentul ofensiv și am hotărât că, deși a lipsit în ultima perioadă din circuitul Ligii a 2-a, Martin are calitățile necesare de a aduce un plus tehnic și de experiență în atac. De asemenea, Cărăruș este un jucător interesant la mijlocul terenului, care sperăm să-și arate și el valoarea în cadrul echipei. Aș vrea să menționez, ca un lucru pozitiv, că am cooptat în lotul echipei mari doi juniori proveniți din academia noastră, e vorba de Rus și Ciolacu, în care avem mare încredere că pot face față ritmului de la echipa de seniori și pe care vrem să-i creștem pentru viitor. Vor mai fi câteva plecări și, de asemenea, urmărim și alți jucători pentru întărirea echipei, însă nu vor fi schimbări majore, întrucât avem mare încredere în lotul actual și în caracterul băieților. În legătură cu Doumbia, Ianis a hotărât că nu mai face parte din lotul echipei mare, iar momentan se antrenează separat, urmând să decidem ce se va întâmpla cu el.     
 
5. FC Farul a înregistrat performanţa de a nu pierde în meciurile din 2019 de la Constanţa ale stagiunii în curs, având un bilanţ excelent (opt victorii şi un egal în nouă meciuri, golaveraj 18-3), însă din deplasare au fost aduse numai patru puncte, în urma a patru egaluri. Ce-i de făcut, în 2020, pentru a veni şi prima victorie pe teren străin şi pentru a fi cucerite mai multe puncte?

Jocurile și rezultatele de pe teren propriu ne-au adus certitudinea că lucrurile pe care le-am făcut la club în legătură cu lotul de jucător și pregătirea pe care o fac fotbaliștii împreună cu Ianis și cu staff-ul tehnic sunt în direcția pe care ne-am dorit-o. Cred că am reușit să oferim spectatorilor prin jocul prestat motive de bucurie și speranță pentru partea a doua a campionatuilui. E clar că valoarea jucătorilor este aceeași și în jocurile de acasă, și în cele din deplasare. Avem un lot tânăr, printre cele mai tinere din campionat, așa că părerea mea e că pe teren străin s-a văzut lipsa de experiență și de încredere în valoarea noastră și a echipei. Probabil că de aceea nu am reușit mai multe puncte, în pofida unor meciuri bune făcute în general. Însă cred că echipa a ajuns la un nivel de pregătire, omogenitate și de încredere ridicate și am speranțe că în retur vom reuși să aducem mai multe puncte din deplasare.   
 
6. Care crezi că a fost cel mai reuşit meci al FC Farul din tur? Dar partida în care echipa a suferit cel mai mult?

Majoritatea meciurilor, cu câteva excepții, au fost bune în tur, dar am rămas cu impresia deosebită a partidelor cu Rapid (și acasă, și în deplasare), cu U Cluj și cu CS Mioveni. Din punctul meu de vedere, meciul cu Mioveni a fost cel mai bun pe care l-am făcut, atât din punctul de vedere  al jocului, cât și al adversarului, care, la acel moment, era liderul neînvins al campionatului. Cel mai prost meci cred că a fost la Chiajna, unde am avut o șansă bună să luăm puncte, dar, din pricina lipsei de experiență, ne-am văzut deja învingători, ceea ce ne-a costat. Însă din asemenea meciuri înveți și ai posibilitatea să-ți îndrepți greșelile făcute.
 
7. Farul a disputat un prim meci amical, 4-0 cu echipa Under-19 a clubului, iar sâmbătă, 25 ianuarie, e programată a doua dispută de verificare, cu CS Poseidon Limanu 2 Mai. Au fost stabiliţi, până acum, şi ceilalţi adversari din restul partidelor amicale, ţinând cont că de pe 1 februarie Farul e în cantonament în Antalya?

Da, pe 31 ianuarie vom juca la Medgidia cu echipa locală din Liga a 3-a. Acesta va fi ultimul meci de pregătire înaintea plecării în Antalya. Acolo vom avea minimum patru partide de verificare, cu Septembri (locul întâi din a doua ligă bulgară) - pe 5 februarie, cu Ansan (locul cinci din Coreea de Sud, liga a 2-a) - pe 8 februarie, cu Zugdidi (locul 7 din Georgia, a doua divizie) - pe 11 februarie și cu Kabel Novi Sad (locul cinci din Serbia, liga a 2-a) - pe 13 februarie. În funcție de programul echipei, e posibil să mai stabilim un meci - două la fața locului. După Antalya, vom face o săptămână de pregătire la Constanța, pentru meciul cu Chiajna, de acasă, echipă în fața căreia trebuie să ne luăm revanșa.  
 
8. În sezonul trecut, echipa s-a confruntat cu probleme băneşti. În momentul de faţă, care este situaţia la club din punct de vedere financiar?

Spre mândria noastră, în acest moment, toți angajații din departamentul administrativ, jucătorii și antrenorii, atât cei de la echipa mare, cât și de la juniori sunt cu salariile la zi, un lucru pe care nu l-am întâlnit nici eu în activitatea de fotbalist și probabil nu s-a mai întâmplat la acest club de mult timp. Aș vrea să precizez că, în momentul în care Ciprian a preluat clubul, existau datorii față de jucători și antrenori, din activitatea anterioară a echipei, pe care și le-a asumat și care sunt plătite și acestea 90 la sută, urmând ca, în următoarea lună, să fie achitate în totalitate. Nu a fost ușor să susții un club de Liga a 2-a de unul singur, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut. Odată cu susținerea Consiliului Județean Constanța și a Primăriei municipiului Constanța, cărora vreau să le mulțumesc pe această cale, cu venirea unor noi sponsori și cu atragerea unor noi fonduri de la firme care văzut o schimbare și au avut încredere în strategia noastră, clubul a ajuns la o stabilitate financiară, lucru care ne bucură și ne dă speranțe că putem construi pe o bază solidă în viitor.      
 
9. Constănţenii suspină după un stadion modern, aşa cum au multe oraşe din ţară mult mai mici decât Constanţa. Noi jucăm însă tot pe bătrâna arenă „Gheorghe Hagi“. Pentru 2020, vor mai fi îmbunătăţiri la infrastructura bazei sportive?


Avem un dialog permanent cu administratorul bazei, Primăria municipiului Constanța. Încă din vara trecută, am făcut un plan comun de lucrări necesare de reabilitare a stadionului și a suprafeței de joc care ar trebui realizate. De atunci, s-au schimbat scaunele de la tribuna oficială și tribuna 1, băncile de rezerve și sistemul de irigație pentru terenul de joc și suntem încrezători că vor fi schimbate și restul scaunelor, astfel încât spectatorii să aibă condiții decente de urmărire a meciurilor. De asemenea, suprafața terenului sintetic, unde se antrenează copiii și juniorii academiei, va fi înlocuită cu una nouă. Bineînțeles că ne dorim cu toți un stadion nou, unde sunt convins că ar veni mult mai mulți spectatori la partide, creându-se astfel un interes major, însă deocamdată încercăm să îmbunătățim condițiile existente. De asemenea, avem în plan un fan-zone la intrarea în stadion, unde să fie magazinul clubului și o zonă de recreere. Lucrăm și la tabela electronică și sper ca ambele obiective să fie gata până la prima etapă cu Chiajna.             
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii