Tiberiu Viorel Cojan, consilier în cabinetul viceprimarului „Sprijiniți-ne în procesul de adopție, luați un suflet blănos și frumos acasă!”
Tiberiu Viorel Cojan, consilier în cabinetul viceprimarului: „Sprijiniți-ne în procesul de adopție, luați
02 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
5339
Marime text
- În total, au fost sterilizate 3586 animale, 2386 în cele trei campanii din 2021 și 1200 în cadrul celor două de anul acesta.
Tiberiu Viorel Cojan, consilier în cabinetul viceprimarului, prezent în studioul ZIUA de Constanța, în cadrul unui interviu online, ne-a vorbit în numele viceprimarului Ionuț Rusu despre stadiul campaniei de sterilizare a animalelor de rasă comună (pisici și câini), derulată în municipiul Constanța, în colaborare cu asociația Animal Society și Four Paws International.
Vestea bună este că rata adopției a crescut, în luna mai fiind adoptați 50 de cățeluși, o medie de 2 căței pe zi, ceea ce arată o deschidere și o apropiere mult mai mare între iubitorii de animale și patrupezii fără stăpân.
Rezultatele campaniilor de sterilizare nu întârzie să apară, anul trecut fiind sterilizate 2.386 de căței și pisici, iar în 2022 sunt deja 1.200 în cele două campanii deja desfășurate. Următoarea campanie este planificată să debuteze la mijlocul lunii iulie, iar locația va fi una nouă!
Întrebările redacției:
1. Campania de sterilizare a animalelor de rasă comună, câini sau pisici, a prins contur în municipiul Constanța. Vorbiți-ne puțin de cifre, de la începutul seriei de campanii. Câte animale au fost sterilizate?
Am început acest parteneriat în 2021și până acum am derulat cinci campanii de sterilizare gratuită pentru câinii și pisicile de rasă comună din Constanța, cu sprijinul Animal Society și Four Paws International. În total, au fost sterilizate 3586 animale, 2386 în cele trei campanii din 2021 și 1200 în cadrul celor două de anul acesta.
2. De ce ar trebui oamenii să apeleze la sterilizarea animalelor de rasă comună?
Comportamentul față de animale trebuie să fie unul uman și responsabil. Procedura medicală de sterilizare a animalelor s-a dovedit a fi eficientă în a gestiona situația înmulțirii necontrolate a câinilor și pisicilor din rasa comună. Sterilizarea este recomandată mai ales pentru a reduce numărul de pui care ajung pe stradă. În Adăpostul public de animale abandonate sunt aproximativ 200 de câini luați de pe domeniul public al municipiului Constanța, din care peste 50 sunt pui. Majoritatea sunt de talie medie sau mare și sunt un rezultat al împerecherii necontrolate. Administrația publică locală depune toate eforturile necesare pentru a avea un oraș armonios în care să se pună accent pe viață ca valoare socială și pe prietenia dintre om-animal.Instituționalizarea nu este o soluție pentru câinii comunitari, chiar dacă aceștia beneficiază de protecția și îngrijirea personalul de specialitate. Este nevoie de implicarea și sprijinul constănțenilor.Pe această cale, fac un apel la deținătorii de animale de rasă comună să le aducă la sterilizat și să sprijine echipele de specialitate din teren. Numai împreună putem face încă un pas către normalitate”.
Totodată, reamintim că este și o obligație legală. Conform legii nr. 258/26.09.2013, sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie, iar nerespectarea prevederilor legale se amendează cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 RON.
Abandonul unui câine pe domeniul public este reglementat și se sacționează conform normelor legale în vigoare privind drepturile și obligațiile deținătorilor de animal. Persoanele care și-au asumat răspunderea îngrijirii unui câine preluat de la padoc nu trebuie să-l lase liber, din nou, pe străzi. Acestea au obligația să-l îngrijească și să respecte normele legale.
Abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracțiune și este sancționat conform Ordonanței de urgență nr. 155 din 21 noiembrie 2001.
3. Când va avea loc următoarea campanie de sterilizare gratuită?
Urmatoarea campanie se va desfășura în perioada 18 iulie - 21 august și, de această dată, locația va fi Portul Constanța, unde sunt foarte mulți câini și este neapărat nevoie de o intervenție.
Aceste campanii vor fi dublate de mai multe acțiuni de promovare a adopțiilor – pregătim, alături de partenerii noștri, Animal Society și Four Paws, evenimente de adopție pentru câinii găzduiți de adăpostul public al municipalității și programe de promovare a comportamentului responsabil față de animale.
4. În ce stadiu mai este adăpostul de animale al municipalității?
Se revizuiesc PT (proiectul tehnic) și DTAC (Documentatia tehnică pentru obținerea autorizației de construire) pentru încadrarea în reglementarile urbanistice din PUZ.
5. Aveți de gând pe viitor să înființați și un adăpost pentru pisicile fără stăpân? Numărul lor a crescut considerabil în ultimii ani de când au fost adunați câinii fără adăpost de pe stradă.
Conform OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân este prevazută obligația de amenajare de adăposturi pentru câini. Pentru pisici nu există act normativ care să prevadă această obligație. Neavând bază legală nu putem crea un adăpost pentru feline.
6. Să vorbim puțin și de adopții. Am observat în ultimul timp o implicare mai mare a Primăriei în campaniile de adopție ale cățelușilor fără stăpân. Cum merg acestea? Câte animale sunt acum adoptabile?
Avem mulți căței simpatici, jucăuși, frumoși, curioși și disponibili pentru adopție.
Vă invităm și pe dumneavoatră să vă alăturați campaniei „Adoptă un cățel”.
În Adăpostul public de animale abandonate Constanța sunt peste 200 de suflete care își caută un cămin. Veniți și dați-le o șansă. Adoptia este gratuită și reprezintă un gest nobil.
De la începutul lunii mai și până in prezent si-au găsit o familie un număr de aproximativ 50 de căței.
7. Pe același model pe care îl folosiți pentru căinii fără stăpân, aveți de gând să adaptați adopțiile și pentru pisici?
Neavând o bază legală pentru a construi un adăpost pentru pisici și a implementa un proiect asemănător cu cel al câinilor, nu putem vorbi de acest lucru decât la momentul în care vor exista reglementări în acest sens. Încercăm să găsim soluții sustenabile și măsuri de protecție pentru animalele de rasă comună, în conformitate cu actele normative în vigoare și cât ne permite cadrul legal.
Ne bazăm pe buna colaborare cu Animal Society și Four Paws International, dar și pe cea cu cetățenii. Municipalitatea depune eforturi de protecție a animalelor de rasă comună. Însă, multe aspecte precum adoptia, abandonul, sterilizarea, îngrijirea animalelor țin de factorul uman. Aceste responsabilități sunt ale întregii comunități și nu pot cădea numai în sarcina municipalității.
Capacitatea adăpostului este una limitată și institutionalizarea nu reprezintă o soluție. Responsabillitatea pentru aceste suflete este una comună. Instituțional acționăm atât cât ne permite cadrul legal. Cățeii din adăpost beneficiază de îngrijire de specialitate și servicii medicale. Nu este suficient. Ei sunt foarte afectouși și se atașează repede. Chiar dacă sunt îngrijiți cu devotament de personalul adăpostului public, cățeii au nevoie de o familie și un cămin sigur.
Pe această cale, doresc să le mulțumesc constănțenilor, atât eu cât și domnul viceprimar, care au adoptat căței din adăpostul nostru.
Totodată, le mulțumesc și persoanelor care și-au adus animăluțele la sterilizat și care au înțeles că sterilizarea este singura modalitate de stopare a înmulțirii necontrolate a animalelor de rasă comună.
Avem nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră.
Sprijiniți-ne în procesul de adopție, luați un suflet blănos și frumos acasă, iar cei care deja îl aveți vă așteptăm la sterilizat în cadrul campaniilor de sterilizare gratuită a animalelor de rasă comună.
Vă mulțumesc !
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Constanța. Peste 230 de căței așteaptă să fie adoptați
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii