Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu performerul Carol Popa, de la CSM Constanța „Pe o scară de la 1 la 10, ca dificultate fizică, aș clasa triatlonul pe 9“

ro

06 Jul, 2023 09:22 3041 Marime text

 
  • • Recent, Carol Popa s-a clasat pe locul 3 la Cupa Europeană de Juniori de la Wels (Austria), concurând într-o companie selectă.

    Unul dintre triatloniștii de mare viitor ai României, Carol Popa, de la CSM Constanța (antrenor, Cristian Doicescu), reușește rezultate mai bune de la concurs la concurs.

    Tânărul de 17 ani a avut un an 2022 deosebit, atât pe plan intern, cât și internațional (Federația Română de Triatlon declarându-l, la numai 16 ani, sportivul sezonului trecut), iar 2023 nu face nici el excepție.

    Recent, Carol s-a clasat pe locul 3 la Cupa Europeană de Juniori de la Wels (Austria), în proba de sprint, concurând într-o companie selectă, la categoria 16-19 ani. Anterior, la Izvorani, la competiția similară, clasarea constănțeanului, locul șapte în întrecerea băieților, constituise cel mai bun rezultat al delegației României. Iar acestea sunt numai două dintre numeroasele sale reușite din competiții.

    Rezultatele lui Carol Popa într-un sport istovitor precum triatlonul, care îngemănează trei discipline, înot, ciclism și alergare, vorbesc de la sine despre dorința de performanță a tânărului și hotărârea sa. Carol practică triatlonul de la nouă ani și nu a dat niciun pas înapoi de atunci.

    Cât de greu este să practici triatlonul, cum reușește Carol să treacă peste barierele fizice și mentale, pentru a duce la bun sfârșit cursele (care, din afară, par că nu se mai termină) și ce obiective și-a fixat tânărul sportiv în cariera sa?

    Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Carol Popa în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.



    Întrebările redacţiei:

    1. Carol, practici triatlonul de opt ani, dar aceasta nu a fost prima ta disciplină sportivă. Hai să facem o incursiune în anii de început ai activității tale. Cum ai ajuns la sport și ce te-a atras apoi la triatlon?
    Așa este, am început de la vârsta de 6 ani cu înotul, dar făceam mai mult de distracție, ca să nu îmi petrec tot timpul în casă. Apoi, pe la 7-8 ani, am început să fac și performanță, cu antrenorul Răzvan Florea. Ulterior, într-o dimineață, eram la antrenament, iar un antrenor a venit și a selectat câțiva copii pe care să îi antreneze și pentru triatlon. Din fericire, printre ei am fost și eu.



    2. Pe o scară de la 1 la 10, pe ce loc ai plasa triatlonul, ca grad de dificultate, fizică în primul rând?

    Pe o scara de la 1 la 10, ca dificultate fizică, aș clasa triatlonul pe 9. Este un sport foarte greu, deoarece sunt trei probe (înot, ciclism și atletism), performate consecutiv (fără pauză între ele) și, desigur, trebuie să fii bun la toate.



    3. În competiții, cum îți găsești resursele nu numai pentru a duce la final cursele, dar și pentru a te clasa cât mai sus, așa cum ai încheiat multe dintre evoluțiile tale?
    Resursele folosite în cursă sunt construite prin ore întregi de antrenament, alimentație corectă și refacere fizică. Concursul este ca un examen final, performanțele obținute, bune sau mai puțin bune, reprezintă doar rezultatele antrenamentelor zilnice. Poziția mea în clasament se bazează în mare parte pe dorința de a câștiga, pe tactica de cursă, dar contează chiar și norocul.



    4. Cât timp te pregătești pe zi și pe săptămână pentru un concurs?
    În fiecare zi, am câte două antrenamente, mai puțin miercurea și duminica, când fac doar unul. În total, sunt 12 antrenamente pe săptămână, fiecare a câte două ore.



    5. Dintre cele trei sporturi care compun triatlonul, care ți se pare cel mai greu, cel mai istovitor?
    Părerea mea este că, dacă sunt făcute separat, dificultatea este aceeași, dar, într-o cursă de triatlon, alergarea mi se pare cea mai grea, deoarece este ultima probă și trebuie să-ți folosești chiar și ultimele resurse rămase.



    6. Ai avut multe succese, atât în competițiile interne, cât și în cele internaționale. Dintre toate acestea, care îți e cel mai aproape de inimă, care e distincția pe ai pus-o la loc de cinste în vitrina cu trofeele cucerite până acum?
    Rezultatul cel mai aproape de suflet pentru mine, poate surprinzător, nu este vreun podium, ci locul 4 de la Campionatele Europene de Cadeți din La Baule, Franța, când am fost la doar 4 secunde de primul loc, acest rezultat arătându-mi că orice este posibil.



    7. În triatlon ai un idol, un mentor, ale cărui reușite te-au motivat să dai ce ai mai bun în tine concurs de concurs?
    Da, acesta este britanicul Alex Yee. Îmi place mult să îl văd concurând și să îi analizez tactica din concurs, care mai mereu este una foarte bună, el reușind în 2023 să câștige aproape toate cursele la care a participat.



    8. Cât de mult contează pentru tine faptul că Federația Română de Triatlon te-a declarat sportivul anului 2022 la masculin? Cum influențează un sportiv o asemenea distincție primită?
    Acest titlu primit din partea Federației Române de Triatlon mi-a adus motivația necesară de a mă antrena pe timp de iarnă, când, din cauza lipsei competițiilor, ea este mai scăzută.



    9. În afara triatlonului, ce alte sporturi îți mai plac și le urmărești cu interes?
    În afară de triatlon, fotbalul este sportul meu preferat. Joc de la 7-8 ani și am dezvoltat o plăcere față de acesta, rămânând apropiat de el chiar și în ziua de astăzi. Ronaldo este jucătorul meu preferat, pe care îl folosesc ca exemplu chiar și în triatlon, el fiind un om foarte serios la antrenamente și meciuri.



    10. Știu că timpul tău liber este limitat, dar, când ai parte de el, cum ți-l petreci?
    Când am timp liber și sunt destul de odihnit, îmi place să ies în oraș cu prietenii, dar, când sunt prea obosit de la antrenamente, prefer să stau acasă și să mă recuperez pentru următoarele zile.



    11. Ai ajuns la un nivel înalt în triatlon și normal că țintești tot mai sus. Ce obiective ai pe termen scurt, mediu și lung?
    Pe termen scurt, chiar săptămâna viitoare, voi concura la Mondialele de Triatlon rezervate Juniorilor, unde sper să intru în primii 10, urmând ca, peste două săptămâni, să particip la Europenele de Triatlon pentru Cadeți, competiție la care sper să mă clasez pe podium. Pe termen mediu, sper să îmi continui progresul și să am succes și la următoarea categorie, Under-23, la care, chiar dacă voi fi cel mai mic an, sper să mă bat pentru podium la orice cursă aș merge. Pe termen lung, am ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles, și la competiția din 2032, de la Brisbane, unde țintesc pentru podium.



    PRECIZĂRI:

    Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

    Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


    Sursa foto: ZIUA de Constanța


    Citește și:

    CSM Constanța
    Triatlonistul Carol Popa, pe podium la Cupa Europeană. „Încă o performanță de top“ (GALERIE FOTO)



    CSM Constanța
    Triatlonistul Carol Popa, pe locul 8 la Campionatul European. Urmează Campionatul Național de aquathlon

     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii