Candidatul independent la primăria Constanţa George Andrei Popescu - „Constănţenilor le propun să înveţe să îşi iubească oraşul“
Candidatul independent la primăria Constanţa George Andrei Popescu - „Constănţenilor le propun să înveţe
27 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
13192
Marime text
Unul dintre candidaţii la funcţia de primar al municipiului Constanţa este independentul George Andrei Popescu, mai cunoscut cetăţenilor pentru acţiunile sale în calitate de lider al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine - ACIA. El nu este la prima încercare de a face cunoştinţă cu lumea politică. În anul 2012, George Andrei Popescu a intrat, la doar 28 de ani, în cursa parlamentară pentru un mandat de deputat din partea PP-DD.
George Andrei Popescu mai este cunoscut drept cel care a iniţiat procedurile pentru desfiinţarea controversatei taxe de linişte. Anul trecut, când a iniţiat această procedură, el îşi motiva gestul prin faptul că, în ciuda sumelor mari care se colectau din taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă, municipiul Constanţa era invadat de hoţi, tâlhari şi cerşetori.
De ce a considerat că acum este momentul oportun pentru a spera la fotoliul de primar al municipiului Constanţa, cum vede el campania electorală ce stă să înceapă, dar şi care sunt direcţiile pe care va acţiona şi priorităţile sale ca potenţial şef al administraţiei publice locale sunt întrebări la care ne-a răspuns ieri, în cadrul unui interviu online.
George Andrei Popescu mai este cunoscut drept cel care a iniţiat procedurile pentru desfiinţarea controversatei taxe de linişte. Anul trecut, când a iniţiat această procedură, el îşi motiva gestul prin faptul că, în ciuda sumelor mari care se colectau din taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Satul de Vacanţă, municipiul Constanţa era invadat de hoţi, tâlhari şi cerşetori.
De ce a considerat că acum este momentul oportun pentru a spera la fotoliul de primar al municipiului Constanţa, cum vede el campania electorală ce stă să înceapă, dar şi care sunt direcţiile pe care va acţiona şi priorităţile sale ca potenţial şef al administraţiei publice locale sunt întrebări la care ne-a răspuns ieri, în cadrul unui interviu online.
Întrebările redacţiei:
De ce acum această aspiraţie la mandatul de primar al municipiului Constanţa, şi nu în 2012, atunci când doreaţi un mandat de deputat?
Constanţa este un oraş prost administrat, în plin haos, şi nu am putut identifica un candidat gospodar care să îşi iubească oraşul. Pe acest fond, dar şi pe cel al simpatiei constănţenilor, care mi-au cerut în mod intens, am decis că este momentul să candidez.
Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în plan profesional?
Campania de strângere de semnături pentru desfiinţarea taxei de linişte. În această campanie am reuşit să fiu mai aproape de cetăţean, să îi cunosc problemele. În acelaşi timp am reuşit să fac o campanie de conştientizare privind toate abuzurile administraţiei locale. Este o reuşită profesională, pentru că are şi o finalitate concretă: anularea taxei de către Tribunalul Constanţa.Cum aţi caracteriza administraţia locală în epoca Radu Mazăre?
Cea mai mare bătaie de joc la adresa constănţenilor. Coruptă, abuzivă, lipsită de transparenţă.Unul dintre contracandidaţi va fi Decebal Făgădău. Ce i-aţi reproşa cu privire la modul în care a decis să administreze oraşul?
Domului Făgădău îi reproşez continuarea cu slugărnicie a programului lui Radu Mazăre. Aceleaşi pomeni electorale, lipsa transparenţei, construirea haotică, aroganţă!Ce părere aveţi despre contracandidaţii care şi-au anunţat intrarea în competiţia electorală? Care este cel mai de temut şi de ce?
Părerea mea despre ceilalţi contracandidaţi este că nu îşi iubesc oraşul decât înaintea alegerilor. Cum ne-au obişnuit, vin o dată la patru ani şi promit rezolvarea tuturor problemelor, deşi în anii aceştia care au trecut nu au făcut nimic pentru oraş. Nu mă tem nici de milioanele lui Comănescu, nici de maşinăria pesedistă creată de Radu Mazăre.Aţi luptat pentru anularea taxei de linişte. Ce alte taxe consideraţi că nu ar trebui să existe la Constanţa?
În Constanţa, toate taxele speciale au fost create abuziv, special pentru a umple buzunarele firmelor de casă.În Constanţa plătim trei taxe speciale:
1. Taxa de linişte, care în curând va dispărea
2. Taxa de promovare, o altă bazaconie
3. Taxa de habitat
De asemenea, am atacat în instanţă şi Taxa pentru trama stradală. Cât de curând voi avea termen la Tribunalul Constanţa.
Pe cine aveţi alături de dumneavoastră în această competiţie electorală… de la consilier de imagine şi până la persoanele sau societăţile comerciale, asociaţii şi fundaţii care vă susţin financiar campania?
Alături de mine am o echipa de oameni deosebiţi, dornică, la fel ca şi mine, de o schimbare în bine pentru acest oraş. Vreau să le mulţumesc pentru suportul acordat până acum. De asemenea, sunt susţinut de organizaţia pe care o conduc, Asociaţia Constanţa Ia Atitudine. Mă voi autofinanţa, iar despre un consilier de imagine chiar nu este cazul să vorbim.Problema parcurilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii este departe de a fi soluţionată. Care sunt viziunea şi soluţiile independentului şi activistului George Andrei Popescu, aici incluzând şi staţiunea Mamaia, unde vegetaţia cedează tot mai mult teren betoanelor?
Călătorind mult prin ţări slab dezvoltate sau civilizate, am observat că nicăieri parcurile, locurile de joacă sau cele de picnic şi odihnă nu au fost ignorate. Soluţia mea este crearea unui nou parc pe malul lacului Siutghiol, în care să se pună accent pe sport şi relaxare. Susţin crearea de locuri de odihnă şi picnic în fiecare cartier al Constanţei. În acelaşi timp, trebuie create locuri noi de joacă şi reabilitate cele existente.În anul 2014, ACIA distribuia în mediul online un afiş cu titlul „Să salvăm parcul Tăbăcărie”, care a alarmat populaţia. Afișul prezintă planul de parcelare a parcului Tăbăcărie. Suprafața aferentă parcului era împărțită în patru loturi, toate parte a unui viitor complex rezidențial. Momentan, acest proiect nu s-a concretizat, dar sunt multe spaţii verzi care au fost măcelărite. Cum credeţi că ar putea fi stopat acest fenomen de „betonizare” a Constanţei?
În 2014, circulau tot mai multe zvonuri conform cărora parcul Tăbăcărie va fi parcelat şi vor fi construite blocuri în toată zona stradală dinspre City Park către Zodiac. Am vrut să fac o campanie de conştientizare asupra acestui lucru, dar, în acelaşi timp, am apelat la dreptul de informare al cetăţeanului prin Legea 544/2001 a liberului acces la informaţiile de interes public şi am cerut să mi se spună situaţia din parc. Neprimind răspuns, am postat pe pagina domnului Făgădău, viceprimar, la acea vreme, documentele prin care ceream să aflu adevărul, primind block instant. Acest fenomen poate fi stopat doar cu voinţa administraţiei locale, creând un proiect de hotărâre prin care să se oprească construirea haotică şi abuzivă.Mulţi constănţeni sunt nemulţumiţi de lipsa curăţeniei în municipiu. Ce soluţii aveţi pentru a rezolva această problemă?
Mulţi constănţeni sunt nemulţumiţi, dar trebuie să le reamintesc faptul că poartă o mare parte din vină pentru tot ce se întâmplă în acest oraş. Soluţia mea este simplă, trebuie pusă presiune pe firma de salubrizare, dar şi aplicate amenzi celor care fac mizerie, neplata lor ducând la pedepse precum prestarea muncii în folosul comunităţii.Închiderea Secţiei de Radioterapie din cadrul SCJU Constanţa a afectat inclusiv bolnavi de cancer constănţeni, nevoiţi să facă naveta la Bucureşti pentru a se trata. Deşi asupra acestei unităţi sanitare Primăria Constanţa nu are competenţe, ca viitor manager al municipiului, cum aţi caracteriza această stare de fapt?
Această situaţie se regăseşte în mai multe oraşe, iar Guvernul o motivează prin lipsa fondurilor. Totuşi, am remarcat cu toţii că există totuşi fonduri pentru alte lucrări inutile. Administraţia locală poate solicita în mod public Guvernului să se implice în redeschiderea acestei secţii, dar mai ales trebuie urmărit ca ea să fie echipată corespunzător, pentru a nu pune în pericol vieţile pacienţilor.Care ar fi prima măsură pe care primarul ales George Andrei Popescu ar lua-o odată instalat în Primăria Constanţa?
Prima măsură ar fi de a face publice toate actele de interes public. Aceasta ar fi prima şi, cred eu, cea mai importantă dintre măsuri, pentru că de la transparenţă - sau de la lipsa ei - pleacă totul.Ce propuneţi, concret, constănţenilor şi de ce ar trebui să vă voteze pe dumneavoastră, şi nu pe candidaţii propuşi de partidele politice sau pe ceilalţi independenţi?
Constănţenilor le propun în primul rând să înveţe să îşi iubească oraşul. Oraşul a ajuns în acest hal tocmai din cauza lipsei de interes a cetăţenilor, susţinând tacit abuzurile administraţiei publice locale de până acum.Ar trebui să mă voteze pe mine, pentru că eu, în calitate de simplu cetăţean, am făcut mai multe decât contracandidaţii mei, deşi ei au avut puterea şi funcţiile prin care aveau posibilitatea şi chiar datoria să facă mai multe pentru comunitate.
Pe final, care ar fi mesajul dumneavoastră pentru cetăţenii cu drept de vot din municipiul Constanţa?
Le transmit să lase dezamăgirile şi să iasă la vot. Să analizeze bine candidaţii şi promisiunile lor, să îşi rupă zece minute, că o fac pentru ei şi pentru oraşul lor. O schimbare în bine poate veni, dar numai dacă ne dorim cu adevărat acest lucru. Cât timp nu votezi, laşi pe altul să hotărască pentru tine!Cum credeţi ca veţi reuşi să colaboraţi cu membrii Consiliului Local care provin din diferite partide? Care va fi calea de mijloc pe care o propuneţi pentru o colaborare eficientă?
Până acum, activitatea consilierilor a fost zero. Niciunul nu şi-a respectat fişa postului, ridicând mâna, de obicei, fără să ştie despre ce e este vorba în proiectul de hotărâre. În primul rând, m-aş consulta cu populaţia, le-aş cere şi consilierilor să facă asta, doar intră în atribuţiile lor. Dacă aş vedea că există o urmă de rea-voinţă din partea lor, aş declanşa un referendum pentru dizolvarea Consiliului Local.Conversaţie chat:
Cum intenţionezi să reabilitezi în oraşul nostru cultura şi sportul?
În Constanţa, este drept, cultura, dar şi sportul sunt pe o pantă descendentă. În primul rând, cred că este nevoie inclusiv de o reabilitare totală a spaţiilor, a clădirilor dedicate culturii şi sportului. De asemenea, suntem oraşul cu cea mai mică sumă din buget alocată culturii - mai puţin de doi lei pe cap de locuitor. Făcând comparaţie cu Sibiul, cred că avem de 20 de ori mai puţini bani alocaţi acestui segment. E drept că o parte dintre investiţii trebuie să vină şi din partea municipalităţii, dar trebuie încurajaţi şi investitorii să se implice în acest fenomen.
Cum vei transforma oraşul într-un obiectiv turistic pe perioada întregului an, nu numai în sezonul estival?
Pe lângă faptul că trebuie reabilitată integral zona peninsulară, dar mai ales Cazinoul din Constanţa, pentru a atrage turişti şi în oraş, nu doar în staţiune, consider că este oportună o investiţie majoră în segmentul turismului balneo. De asemenea, trebuie găsite, împreună cu societatea civilă, şi soluţii pentru organizarea unor evenimente inedite. Cheia principală este însă atragerea investitorilor.Cum comentaţi locul 1 detaşat, cu un procent de 32%, în sondajul privind preferinţa în funcţia de primar realizat de site-ul ziuaconstanta.ro?
Sunt plăcut impresionat de votul din online. Să nu uităm că la ultimele alegeri chiar online-ul a făcut diferenţa. Consider că am făcut ceva pentru acest oraş şi că meritele încep să îmi fie recunoscute. Le mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi le promit că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a schimba ceva în bine în acest oraş.În cazul în care veţi ajunge primar, care va fi primul lucru pe care-l veţi face pentru oraş şi pentru oameni?
Răspunsul la această întrebare se găseşte în cadrul interviului. Mulţumesc!Credeţi că mai există şanse/timp ca să avem două tururi la aceste alegeri?
Nu cred! Categoric nu.De ce nu aţi întemeiat un partid, aşa cum aţi declarat acum ceva timp? Nu aţi reuşit să găsiţi un nume potrivit? Sau echipa care să va reprezinte?
Pot să vă spun că actele sunt deja făcute în acest sens. Numele l-am găsit şi îl voi face public atunci când va fi cazul. Iar referitor la echipă, pot spune că am găsit oamenii care să mă reprezinte şi cu care să mă identific doctrinar.Dacă reuşiţi să strângeţi voturile necesare, intenţionaţi să rămâneţi măcar consilier local/judeţean?
Ce-i drept, pe lângă depunerea candidaturii la Primăria Constanţa, am strâns şi semnături pentru a candida la Consiliul Local Municipal. Despre consilier judeţean nu poate fi vorba, iar dacă îmi vor fi acordate voturile necesare pentru a obţine funcţia de consilier local, cu siguranţă voi rămâne pentru a face o administraţie locală mai curată, mai transparentă şi pentru a fi puntea dintre cetăţean şi administraţia locală.Oraşul Constanţa e un oraş supraaglomerat de maşini. Şoferii se plâng de lipsa parcărilor, pietonii, de faptul că nu mai pot merge pe trotuar din cauza maşinilor parcate. Piste pentru biciclişti nu sunt. Pe trecerile de pietoni zilnic sunt accidentaţi oameni. Aveţi de gând să faceţi ceva şi în această privinţă?
Am semnalat în nenumărate rânduri că trotuarul trebuie să fie al cetăţeanului. Am insistat chiar pentru montarea unor stâlpi, pentru a împiedica şoferii să parcheze maşinile pe trotuar. De asemenea, anul trecut, i-am propus domnului viceprimar cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, un sistem de parcări inteligente, care poate fi amplasat în orice loc, ocupând puţin spaţiu, sistem care permite ca pe o suprafaţă de doi metri pătraţi să poată fi parcate 12-18 autoturisme. Piste de biciclişti nu există, ce-i drept, şi trebuie făcut ceva în acest sens. Rezolvarea este destul de simplă. Este nevoie însă de puţină voinţă şi de colaborare cu societatea civilă.Aveţi ceva planuri şi în privinţa Spitalului Judeţean? Sau acest lucru nu ţine de Primărie?
E drept, Spitalul Clinic Judeţean nu aparţine de Primăria Constanţa. Însă toţi cei care locuim în acest oraş avem dreptul la servicii medicale decente măcar. De aceea consider că se impune o colaborare strânsă între Spitalul Judeţean şi administraţia publică locală, la fel şi între Consiliul Local Municipal şi cel Judeţean, având ca scop găsirea unor soluţii adecvate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii