Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“
Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța: „E o plăcere să mă întorc- Alexandra Spînoche a început voleiul la zece ani, la CSS1 Constanța, primul ei antrenor fiind Gheorghe Brînză.
Nou-promovată, în vara anului trecut, pe prima scenă a voleiului românesc, echipa feminină CSM Constanța și-a asigurat prezența în Divizia A1 și pentru sezonul viitor, în urma întâlnirii din play-out cu Știința Bacău, decisă după numai trei meciuri, toate câștigate de formația de pe litoral cu 3-0.
Având-o căpitan de echipă pe coordonatoarea Alexandra Spînoche (21 de ani, 1,80 m), originară din Constanța și care a revenit pe litoral în toamna anului trecut, formația pregătită de Florin Voinea și Radu Began a făcut un sezon cu multe meciuri bune, inclusiv împotriva unor echipe mai bine cotate, și a strâns, până acum, zece victorii, urmând a juca, în final, pentru locul nouă.În capitală, a jucat la CSM București și Rapid
Dar cine este Alexandra Spînoche? O sportivă care a început voleiul la zece ani, la CSS1 Constanța (primul ei antrenor fiind Gheorghe Brînză), iar apoi, la 14 ani, a mers în București, jucând la CSM București (la care și-a încheiat junioratul, iar ulterior a evoluat și la senioare) și la Rapid București (la senioare), înainte de a reveni la Constanța.Medalii naționale la nivel juvenil
Cariera ei este împlinită de realizările deosebite pe plan național, la nivel juvenil, la CSM București - cu medalii la cadete (aur în 2018, bronz în 2019) și junioare (argint în 2021) - dar și în tricoul echipelor naționale. La nivel juvenil, a primit și distincții individuale la turneele finale (precum cea mai bună coordonatoare - la junioare sau cel mai bun jucător universal - la cadete).Vicecampioană la FOTE 2019
În 2019, Alexandra a ocupat locul doi cu echipa României la Festivalul Olimpic al Tineretului European, iar în 2017 a obținut bronzul la Campionatul Balcanic U-16. Bineînțeles, la loc de frunte stau și meciurile pentru echipa națională de senioare a României, în care constănțeanca a debutat în 2022.O nouă provocare
Din toamna trecută, cariera Alexandrei Spînoche cunoaște o nouă provocare la nivel de senioare, la CSM Constanța, echipa din orașul ei natal.Cum a fost sezonul, până acum, pentru CSM Constanța, ca nou promovată, care a fost impactul cu prima ligă și cum se vede viitorul?
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Alexandra Spînoche, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.
O echipă tânără, cu patru junioare
Alexandra, ați închis după trei meciuri partida cu formația din Bacău, ceea ce este echivalent cu menținerea în Divizia A1, dar puteți încheia campionatul și pe locul 9. Cum apreciezi evoluția voastră de până acum din această stagiune, campionat din care Constanța are din nou echipă, după zece ani, în elita voleiului românesc?
Evoluția CSM Constanța a fost una frumoasă, deoarece suntem o echipă tânără, cu patru junioare. Am muncit mult pentru obiectivul nostru și încă o facem, pentru că întrecerea nu s-a terminat și vom demonstra că se poate.
Victoria cu CSU Medicina Tg. Mureș le-a dat încredere
Cât de mult a contat pentru evoluțiile ulterioare faptul că ați plecat cu dreptul în Divizia A1 și în sezon, cu acea victorie cu 3-1 în deplasare cu CSU Medicina Tg. Mureș?
A contat foarte mult prima victorie cu CSU Medicina Tg. Mureș, pentru că ne-a dat încredere, ne-am demonstrat singure că putem mult mai mult.
Partida cu Corona Brașov, cea mai bună
Care crezi că a fost cel mai bun meci al vostru din campionat și, privind și cealaltă față a monedei, cel mai slab, în care puteați mai mult?
Cel mai bun meci al nostru cu siguranță a fost al doilea din turul campionatului, cu Corona Brașov, pe care l-am jucat acasă. Am câștigat 3-2 și a fost un meci senzațional din orice punct de vedere, de la jocul nostru, fazele frumoase din timpul partidei până la publicul constănțean, care ne-a susținut până în ultima secundă. Iar cel mai slab meci a fost cel cu FC Argeș, din turul campionatului, în deplasare, când s-a resimțit oboseala și, din păcate, nu am putut câștiga. Însă, ca în orice sport, trebuie să știi și să pierzi, dar să vezi unde este problema și să devii din ce în ce mai bun.
„Ne pregătim intens pentru orice adversar“
Urmează întâlnirea pentru locurile 9-10, cu învingătoarea dintre FC Argeș și CSU Medicina Târgu Mureș, scorul în acest moment fiind 2-2 și urmând meciul decisiv, pe 20 aprilie. Pe cine ați prefera ca adversară dintre cele două formații?
Aș putea spune ca ne-am dori să jucăm cu FC Argeș, pentru a ne ușura puțin treaba, dar noi ne pregătim intens pentru orice adversar va fi și ne vom atinge obiectivul.
În perspectivă, și cupele europene
Trecând peste primul sezon ca nou promovată, ce vă propuneți în continuare, ca obiectiv?
Din sezonul competițional care va urma vrem să ne întărim echipa, să avem un parcurs mai bun față de această stagiune și poate, de ce nu, peste doi ani să jucăm în cupele europene.
„Încerc să fac totul cât pot de bine“
Cât de important este pentru tine și ce sentimente și motivație îți dau faptul că ești căpitan de echipă, mai mult, la formația din orașul tău?
Este o plăcere ca, după șase ani, să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu natal, dar și în tot acest timp să fiu căpitanul echipei, la doar 21 de ani. Este o nouă experiență pentru mine, prin care am multe lucruri de învățat, dar încerc să fac totul cât pot de bine.
„Mereu a știut să mă facă să îmi doresc mai mult“
Pentru că am ajuns în acest punct, hai să dăm puțin anii înapoi și să ne povestești cum ai început voleiul, la o vârstă fragedă, și prin ce te-a atras acest sport, de ai rămas strâns legată de el și a ajuns practic să fie parte din viața ta? Înainte mai făcuseși vreun sport?
Am început voleiul la vârsta de zece ani, cu domnul antrenor Gheorghe Brînză. La vremea aceea, domnul antrenor venea în școli să atragă copiii spre volei. Mi-a plăcut încă din prima zi în care am călcat în sala de sport și totul datorită domnului Brînză, pentru că mereu a știut să mă facă să îmi doresc mai mult. Înainte nu am mai făcut niciun sport, voleiul a fost primul și va fi ultimul.
Printre cele mai bune jucătoare din țară
Pentru orice sportiv, țelul suprem este să joace la echipa națională. Tu ai făcut-o la mai multe categorii de vârstă, inclusiv la senioare, la care ai avut un debut fericit, un meci câștigat de România cu Ucraina cu 3-2, în grupa C din Golden League 2022. Cum a fost acel moment pentru tine și ce trăiește un sportiv în momentul în care i se intonează Imnul Național?
Am ajuns și la nivel de junioare la lotul național, iar acum doi ani am fost pentru prima dată la lotul național de senioare, unde este o plăcere să ajungi, să știi că ești printre cele mai bune jucătoare din țară. Iar, în acel moment când se intonează Imnul Național al României, pot spune că este cel mai frumos sentiment, ești mândru că ești român și îți poți reprezenta țara.
Alessia Orro o motivează
Ești o voleibalistă tânără, iar, cu siguranță, ai avut și tu sau ai încă o sportivă care te-a inspirat și te-a motivat de-a lungul anilor. Cine e?
Cu siguranță am o sportivă pe care o urmăresc cu plăcere și aceasta este Alessia Orro. Este coordonatoarea echipei naționale a Italiei și, din punctul meu de vedere, este cea mai bună. O urmăresc și o admir cât pot de mult, mă motivează să muncesc mult ca, într-o zi, să pot ajunge la performanțele ei.
Părinții - foști canotori, fratele a făcut scrimă și handbal
Se știe, pentru un sportiv, sprijinul venit din partea familiei este unul neprețuit. Nu mă îndoiesc că și în cazul tău este la fel. Cât a contat pentru tine ajutorul venit de la cei apropiați?
Așa este, sprijinul din partea familiei este neprețuit. Provin dintr-o familie de sportivi, părinții mei sunt foști canotori, iar fratele meu a practicat scrimă și handbal. Sunt lângă mine la orice pas și mă susțin necondiționat. Datorită lor am plecat la 14 ani de acasă, pentru că știau că doar așa pot face performanță.
Se relaxează pe terasă, la o cafea
Cum îți petreci timpul liber și ce hobby-uri ai? În afară de volei, ce sporturi îți mai plac și le urmărești?
Timpul meu liber îl petrec de cele mai multe ori pe o terasă și în tot acest timp beau o cafea, acest obicei mă relaxează destul de mult și deseori citesc. Îmi place să urmăresc și handbalul, mă uit destul de des. Rareori, mă uit și la fotbal.
Visul olimpic
Care e visul tău în volei, obiectivul cel mai înalt, pe care speri să-l realizezi?
Visul meu în volei este să ajung la Olimpiadă și, cu siguranță, să fiu printre cele mai bune coordonatoare de joc din lume.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
CSM Constanța
Voleibalistele, meci în Sala Sporturilor „Simona Amânar“ cu ultima clasată. Fanii, invitați la spectacol
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp