Interviu online cu voleibalista Alexia Ruci, de la CSM Constanța „Îmi doresc să devin o sportivă renumită“
Interviu online cu voleibalista Alexia Ruci, de la CSM Constanța: „Îmi doresc să devin o sportivă renumită“
18 May, 2023 09:39
ZIUA de Constanta
4129
Marime text
• În sezonul recent încheiat al întrecerii naționale a cadetelor, Alexia a fost declarată cea mai bună trăgătoare din țară la acest nivel de vârstă.
La fileul voleibalistic, CSM Constanța are viitorul asigurat, o pleiadă de tinere talente obținând deja performanțe sub culorile clubului de pe litoral, dar și ale României. Alexia Ruci (15 ani) e printre jucătoarele care se remarcă din plin, atât la categoria sa de vârstă, cât și la nivel superior.
În sezonul recent încheiat al întrecerii naționale a cadetelor, Alexia a fost declarată cea mai bună trăgătoare din țară la această vârstă, CSM Constanța clasându-se în top 4 la turneul final - Divizia Elită, organizat la Timișoara. Pregătite de Bianca Ioana Cojocaru și Vanesa Deșliu, fetele au avut continuitate, ele cucerind medalia națională de bronz în 2022, la speranțe, iar acum obținând o clasare deosebită și la cadete.
Înaltă de 1,83 m și cu certe calități pentru volei, Alexia Ruci a jucat bine în acest an și în tricoul Naționalei sub 17 ani a României, cu care a participat, în Antalya, la turneul de precalificare zonal pentru Campionatul European din 2023. Apoi, a fost prezentă, în urma convocării, și la reunirea lotului înaintea celuilalt turneu de calificare, din Georgia, dar se afla în recuperare după o entorsă la gleznă suferită în ultimul meci din turneul semifinal al Diviziei A2, desfășurat cu o zi înaintea reuniunii lotului național!
Nu în ultimul rând, tânăra voleibalistă a avut, recent, și satisfacția promovării în eșalonul de elită al senioarelor, Divizia A1, cu CSM Constanța, unde se află sub bagheta antrenorilor Radu Began și Florin Voinea.
Performanțe deosebite, așadar, la o vârstă fragedă, pentru sportiva care a început voleiul la Năvodari (orașul ei natal), cu antrenorul Robert Pererva, iar visul pe care l-a avut de mică, acela de a ajunge un sportiv de top, este pe calea cea bună pentru a deveni realitate.
Cât de greu i-a fost Alexiei să ajungă la acest nivel, ce sacrificii a făcut în numele sportului și al performanței sportive? Cum privește evoluția la senioare, ea, o cadetă în acest moment, și care sunt planurile sale de viitor?
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Alexia Ruci, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.
Întrebările redacţiei:
1. Alexia, la ce vârstă ai început voleiul și ce te-a făcut să alegi acest sport? Înainte de volei ai mai practicat vreun sport?
Am început voleiul la vârsta de șapte ani, la Năvodari, cu antrenorul Robert Pererva. Prefer să cred că voleiul m-a ales pe mine, deoarece totul a fost o întâmplare. Eram în curtea școlii, mă jucam cu colegele mele, iar domnul profesor, care era și profesorul meu de sport, dar și antrenor de volei la CS Năvodari, s-a uitat la mâinile mele și mi-a spus că am mâini de voleibalistă. Din acea zi, a devenit antrenorul meu de volei. Înainte de acest sport, am mai practicat gimnastică și handbal, la Năvodari.
2. Cum a fost primul tău meci oficial ca voleibalistă? Dar cel în care ai debutat la senioare?
Debutul meu oficial într-un meci de volei s-a produs la vârsta de 12 ani, când am jucat contra CS Medgidia. Am avut foarte multe emoții, dar mă bucur că nu am dezamăgit pe nimeni. În același an, am debutat și la senioare, când am venit la Constanța, în partida cu CSM Focșani, contând pentru turneul de promovare în Divizia A1. A fost la fel, foarte emoționant, dar mă bucur că antrenorii au avut încredere în mine.
3. Cât de mult contează pentru un tânăr sportiv să fie promovat la un nivel superior de vârstă, cum a fost și cazul tău?
Contează foarte mult să joace la un nivel mai mare, întrucât evoluează alături de sportivi mai mari, mai experimentați, și are de învățat foarte mult, așa cum a fost și cazul meu.
4. Care este cea mai importantă victorie pe care ai obținut-o până acum cu echipa? Dar eșecul care te-a întristat cel mai mult?
Cea mai importantă victorie a fost anul trecut, cu CSV Craiova, în finala mică a turneului final de la Târgoviște, când am ocupat locul trei pe țară la speranțe. De asemenea, un loc foarte important ocupă și promovarea de la senioare în Divizia A1. Eșecul care m-a durut cel mai mult a fost în acest an la cadete, când am luat locul patru. Ne știam aptitudinile și puteam urca chiar pe podium, dar așa a fost să fie.
5. Ce idol ai în volei și ce apreciezi la această persoană?
Idolul meu este italianca Paola Egonu, de la echipa Vakif Bank. Joacă același post ca și mine, fals, și îmi place la ea atitudinea față de coechipiere, dar și atacul ei foarte puternic.
6. Ai jucat și sub culorile României. Ce sentimente încearcă un sportiv atunci când, într-un meci internațional, i se cântă imnul țării sale?
Orice sportiv își dorește să ajungă să joace pentru echipa națională. Sunt foarte multe emoții, întrucât sunt meciuri foarte importante și grele, iar cel mai frumos lucru e când îți auzi suporterii din tribună că strigă Hai, România!
7. Îți este greu să faci sacrificiile cerute de performanță, să te rupi oarecum de lumea prietenilor tăi, pentru a respecta rigorile sportului de vârf?
La început, mi-a fost greu să fac aceste sacrificii, întrucât programul e foarte încărcat: dimineața, am sală de forță, la ora 12.30 încep școala, la Năvodari, iar seara, după școală, unul din părinți vine cu mâncarea la pachet, mă ia de la școală și mă duce la antrenament, la ora 20.00. Mi-am dat seama însă că, dacă îmi doresc să ajung unde vreau eu, trebuie să fac aceste eforturi.
8. Cum ai trăit tu, o jucătoare cadetă, promovarea alături de senioare în Divizia A1? Constanța a revenit după zece ani în eșalonul de elită la fete.
Mă bucur că am putut să-mi ajut echipa și să ne îndeplinim obiectivul. Le mulțumesc antrenorilor mei și colegelor mele că au avut încredere să mă bage să joc și nu i-am dezamăgit.
9. Care sunt sporturile care îți mai plac, pe lângă volei, și pe care le urmărești cu interes?
Când îmi permite timpul, îmi place să mă uit și la fotbal, mai ales când joacă echipa mea preferată, PSG. Fotbalistul meu preferat e Mbappe.
10. În afara antrenamentelor și a meciurilor, cum îți petreci timpul liber? Ce hobby-uri ai? Dar superstiții la meciuri?
Îmi petrec timpul liber cu colegele, afară, ne plimbăm prin parcuri, sau cu sora mea, când ne jucăm în curte volei.
11. Ce ți-ai propus să realizezi în viitor în volei, pe termen scurt, mediu și lung? Care este cel mai arzător vis al tău în acest sport?
Urmează Campionatul European cu echipa Under-17 a României, în luna iulie, unde vrem să facem o figură cât mai frumoasă. Cu senioarele CSM Constanța vreau să ajungem pe cele mai înalte trepte ale voleiului. Îmi doresc să devin o sportivă renumită, dar pentru aceasta mai am foarte mult de muncă.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
CSM Constanța
Voleibalista Alexia Ruci, cea mai bună trăgătoare din România la cadete. Echipa de pe litoral, în top 4 național (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii