Interviu online cu voleibalistul constănțean Paul Cămui „Promovarea în Divizia A1 cu Academia Tomis e foarte importantă pentru mine“
Interviu online cu voleibalistul constănțean Paul Cămui: „Promovarea în Divizia A1 cu Academia Tomis e foarte
30 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
8262
Marime text
- Paul Cămui este fiul lui Cristian Cămui și al Irinei Cămui, foști mari sportivi, care activează în fenomen și acum.
- Paul a cochetat prima dată cu fotbalul, dar s-a oprit în cele din urmă la volei, construindu-și o carieră în sportul la fileu, care l-a făcut campion al României la juniori, l-a dus în prima ligă la seniori, dar și la Universiada de vară de la Taipei.
- Ultima performanță la care a contribuit Paul Cămui este promovarea în eșalonul de elită a Academiei Tomis Constanța, echipă care a readus după șase ani voleiul masculin de la malul mării în Divizia A1.
Om de bază la Academia de Volei Tomis Constanța, echipă care tocmai ce a promovat în Divizia A1, Paul Cămui (25 de ani) provine dintr-o familie bine-cunoscută în sportul de pe litoral, părinții săi, Cristian și Irina, fiind foști mari sportivi și fiind implicați în fenomen și în prezent.
Așchia nu a sărit departe de trunchi nici în acest caz, numai că fiul nu a urmat niciunul dintre sporturile părinților, fotbal, respectiv handbal, ci face volei. Cristian, actualul director tehnic al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, a fost un fotbalist mare în tinerețe, jucând, printre alte echipe, la Steaua şi la Farul Constanța, iar rezultate importante a obținut și ca antrenor. Irina a fost o handbalistă de top, iar acum e angajată a Direcţiei Județene pentru Sport şi Tineret Constanţa.
Urmașul celor doi, Paul, a cochetat prima dată cu fotbalul (la Farul), dar s-a oprit în cele din urmă la volei, construindu-și o carieră în sportul la fileu, care l-a dus, ca tânăr sportiv, de la CSS1 Constanța, la CVM Tomis Constanța (unde a încheiat junioratul și cu care a și ieșit campion al României la nivel juvenil). Apoi, la seniori, a jucat (în prima ligă) la formații precum CSM București, UVT Timișoara, U Cluj și CSM Câmpia Turzii, înainte de a ajunge, în sezonul 2020/2021, la Academia Tomis, care, la finele acestei stagiuni, a promovat în premieră în Divizia A1. Constanța nu mai avea echipă masculină în eșalonul de elită al voleiului românesc din 2016!
Cât de importantă este pentru Paul această performanță realizată cu echipa constănțeană? Cum se dezvoltă un sportiv având alături de el cele mai apropiate persoane, părinții, foști mari performeri? Ce planuri de viitor are liberoul Academiei de Volei Tomis?
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Paul Cămui, în cadrul unui interviu online, în direct pe https://www.ziuaconstanta.ro/.
Întrebările redacţiei:
1. Paul, în cazul tău primul sport practicat a fost fotbalul, pe care l-ai început la vârsta de șapte ani, la Farul, cu antrenorul Constantin Mareș. Câți ani ai practicat sportul-rege și cum de te-ai îndreptat apoi către volei, nefăcând carieră în niciunul dintre sporturile care i-au făcut celebri pe părinții tăi?
Am practicat fotbalul în jur de doi ani și jumătate. Am jucat portar (post care mi-a plăcut cel mai mult), atacant, dar și fundaș. Frumusețea voleiului am descoperit-o la școală, după care a venit antrenorul Iulian Rădulescu și m-a selecționat la CSS1 Constanța. După fotbal, am făcut puțin și handbal, dar voleiul mi-a plăcut cel mai mult.
2. Ce i-ai spune unui copil, care vrea să facă sport, pentru a-l convinge să aleagă voleiul? Ce are special acest sport față de altele?
În primul rând, voleiul dezvoltă toți mușchii corpului, dezvoltă o atenție deosebită, este un sport de echipă. Este și distractiv, mie de aceea mi-a plăcut atât de mult: săream, mă aruncam, mă duceam după toate mingile. De asemenea, te ține în priză la fiecare fază.
3. Îți mai aduci aminte primul meci oficial al tău ca tânăr voleibalist? Bănuiesc că ai avut emoții, ca mereu într-un asemenea moment. Cum ai reușit să ți le înfrângi?
După un an la CSS1 Constanța, am trecut la CVM Tomis Constanța, avându-l antrenor tot pe Iulian Rădulescu. Am fost inclus într-o grupă de vârstă mai mare. Am jucat primul meu meci oficial contra CSS1. Era un turneu, la ei acasă, multă lume în sală. Emoțiile au fost mari, era și primul meci oficial. A câștigat CSS1. La început, aveam emoții mare parte din meci, dar, după câțiva ani, acestea s-au dus.
4. La ce vârstă ai debutat la seniori și cum s-a derulat acea partidă?
Am debutat la seniori pentru CVM Tomis în anul 2014, pe când aveam 17 ani. A fost un meci pe teren propriu, cu Craiova, jucat la sala din Complexul Sportiv Tomis, în care CVM a folosit echipa de juniori. Oaspeții au evoluat cu mulți seniori și ne-au învins cu 3-0. A fost palpitant pentru noi, eram entuziasmați cu toții. Eu am jucat libero, postul pe care îl interpretez și acum, după ce, la început, am evoluat și ca ridicător.
5. Ai cochetat cu lotul național de juniori, iar în 2017 ai participat cu echipa naţională universitară de volei a României la ediţia a 29-a a Universiadei de vară, de la Taipei. Cu ce amintiri ai rămas de la această competiție?
La Taipei a fost a doua ieșire externă a mea, după meciurile din precalificările pentru Campionatul Mondial de juniori, din Austria. La Taipei, m-a impresionat orașul, dar mi-a plăcut foarte mult și complexul sportiv. O altă experiență deosebită a fost la prezentarea delegațiilor participante, pe un stadion arhiplin. Am stat peste o săptămână la turneul de volei și am jucat în grupă cu Chile, Cehia, Rusia, Australia și Hong Kong. Am înregistrat trei victorii, cu Chile, Australia și Hong Kong, și ne-am clasat pe locul trei în grupă.
6. Când erai mic, aveai un voleibalist ca idol și voiai să ajungi ca el? Cine este cel mai cunoscut sportiv pe care l-ai întâlnit până acum?
Idolul meu din copilărie era liberoul Braziliei, Sergio Dutra, i se zicea Serginho. L-am urmărit la marile competiții, e singurul libero care a ieșit MVP în turneul de volei olimpic. Cel mai cunoscut sportiv pe care l-am întâlnit până acum este un alt voleibalist brazilian, Giba. A venit la Cluj, pe când eu jucam la echipa de acolo. Am stat și la masă cu el. Este fostul soț al Cristinei Pîrv și vorbește bine românește.
7. Faptul că ai aproape de tine doi oameni de sport veritabili, părinții tăi, ambii foști mari sportivi, te-a făcut să privești altfel sportul, ți-a oferit un avantaj și te-a motivat suplimentar să încerci să ajungi și tu la nivelul atins de ei?
Bineînțeles, datorită părinților am ajuns la acest nivel. Ei m-au învățat și m-au sprijinit să trec peste toate hopurile din sport. La un moment dat, voiam să renunț la volei, însă ei m-au convins să continui.
8. Cât de importantă este pentru tine promovarea în prima ligă cu Academia Tomis?
Foarte importantă. În primul rând, este prima mea promovare în Divizia A1 și în al doilea rând pentru că am readus voleiul masculin constănțean în prima ligă, după o absență de șase ani.
9. Cum a decurs sezonul care s-a încheiat cu accederea în Divizia A1, erați favoriți de la început sau a fost o surpriză promovarea voastră?
Am pornit ca favoriți la startul sezonului și s-a respectat calculul hârtiei. Și anul trecut se vorbea că vom promova, dar, fiind echipă nouă, ne-a luat puțin timp până ne-am omogenizat și s-a creat o chimie între noi, iar, în al doilea an, nu am mai ratat promovarea.
10. Nu ai evoluat ca senior, în prima ligă, cu fosta CVM Tomis, dar ai acum această oportunitate cu Academia Tomis. Ca sportiv constănțean, este un obiectiv la care ții mult și pe care ți l-ai realiza să joci pentru echipa fanion a orașului, în elită?
Eram încă la juniori, în ultimul an de juniorat, când am început antrenamentele cu echipa de seniori a CVM Tomis, dar, ca senior, nu am jucat pentru această echipă în Divizia A1. Au fost doar două meciuri, junior fiind, în tricoul CVM, cel cu Craiova și unul la Cluj. Am jucat în schimb contra CVM, la seniori, când eram la CSM București și am pierdut cu 1-3. Să evoluez în Divizia A1 în echipa orașului meu e un obiectiv la care țin mult și mă bucur că am promovat în elită cu Academia Tomis.
11. Ce alte sporturi, în afară de volei, îți mai plac? Ce hobby-uri ai, în afara antrenamentelor și a meciurilor?
Îmi mai plac în mod deosebit fotbalul și baschetul și mai joc meciuri cu prietenii la cele două sporturi. Ca hobby-uri am jocurile pe calculator.
12. Ce planuri de viitor ai în volei? Te vezi rămânând în acest sport și după ce, peste ani, vei fi încheiat cariera de jucător?
Da, vreau să rămân în fenomen chiar și după ce nu voi mai fi jucător. Îmi place să fiu antrenor. În momentul de față, sunt și profesor de educație fizică și sport în Constanța, la Școala Gimnazială nr. 22 „I.C. Brătianu“ și la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
„Moment important“
Academia de Volei Tomis Constanța a promovat în premieră în Divizia A1 (GALERIE FOTO)
Duce mai departe tradiţia sportivă a familiei
Voleibalistul Paul Cămui participă la Universiada de vară de la Taipei (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii