Interviul on line cu adjunctul şefului ISJ şi preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Constanţa, Elena Buhaiev s-a terminat, Tema a fost Cum aţi caracteriza situaţia sistemului de învăţământ din România ?
Interviul on line cu adjunctul şefului ISJ şi preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Constanţa,
Învăţământul este, spun mulţi, foarte important pentru că el pregăteşte viitorul ţării. Din nefericire, zilnic mai descoperim că problemele învăţământului sunt în mare parte probleme generale ale societăţii româneşti, ceea ce confirmă faptul că cele două se reflectă reciproc.
Care ar fi problemele învăţământului:prea multă teorie, pilele, orele particulare, chiulul profilor de la ore, filozofia pedagogică, lipsa de pregătire a profesorilor-tineri şi "cu experienţa", şpaga, lipsa unui orizont clar, lipsa de disciplină în interiorul unităţilor de învăţământ, superficialitatea, interesul pentru diploma mai mare decât pentru cunoştinte, stilul de a racola elevii la pregătire în particular al profesorilor, schimbările prea dese de sistem, lipsa de viziune, incompatibilitatea planificării şi a programului de învăţământ cu cerinţele de pe piaţa muncii, slaba pregatire practică. Ar mai fi şi mulţimea de profesori "comunişti" şi înguşti la minte, care se cred D-zeu cu catalogul în mână, manualele alternative care fac capul varză elevilor (pentru că cineva a descoperit că se pot face bani frumoşi jucându-te cu viitorul unor generaţii şi a unei naţiuni) etc, programele alternative care duc la semianalfabetism şi tranformarea şcolii în fabrici de diplome pe bani.
Cum aţi caracteriza situaţia sistemului de învăţământ din România şi dacă mai aveţi încredere în şcolile româneşti? Dar şi care este poziţia PDL în raport cu educaţia făcută în unităţile de învăţământ din Constanţa, sunt temele pe care le puteţi dezbare în direct, joi de la ora 10.00 la interviu online prin intermediul chat-ului direct pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro cu adjunctul şefului ISJ şi preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Constanţa, Elena Buhaiev.
Aşteptăm întrebările dumneavroastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa de interviu@ziuact.ro.
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Întrebările redacţiei:
1. Cum colaboraţi cu inspectorul şcolar general, Aliss Andreescu?
EB: Din pacate nu pot numi colaborare relatia de serviciu dintre mine si dna A. Nu sunt consultata, nu se tine seama de punctul meu de vedere, ba chiar sunt tratata ca si cand fac parte din opozitie!
2. Înainte de a fi membru PDL, aţi făcut partea din Partidul Social Democrat (PSD) în perioada în care aţi lucrat în tandem cu doamna Paloma Petrescu? Când aţi intrat în politică?
EB:Da am fost membru PSD, din 2001 si nu am ascuns nici o clipa acest lucru.Aşa am considerat ca este bine la momentul acela.
3. Colega dvs, Odette Zaiţ a susţinut în presa locală, că înainte de a vă expira detaşarea, aţi semnat înlocuirea a zeci de directori de şcoli din judeţ. De ce aţi procedat la aceste demiteri şi care au fost motivele care au stat la baza deciziei dvs?
EB: Mi se pare o abordare rautacioasa si mai ales nefondata din partea dansei. Se stie ca numirea cu delegatie a directorilor expira la finalul anului scolar, moment in care inspectorul general, decide in urma evaluarii activitatii de pana atunci continuarea delegarii sau inlocuirea. Pe de alta parte, nu sunt de parere ca trebuie mentinuti in functie oameni care nu fac cinste sistemului de invatamant si care au facut greseli care s-au rasfrant asupra calitatii educatiei. Nu numarul conteaza, ci motivele si principialitatea..
4. Care sunt relaţiile Inspectoratului Şcolar cu Sindicatul Liber al Profesorilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta? De colaborare, subordonare?
EB: E o intrebare buna. Dupa parerea mea relatia profesionala combinata cu cea de familie intre cele doua institutii nu da o nota de credibilitate, chiar daca pe fond fiecare dintre soti isi indeplineste sarcinile de serviciu. Cred ca in retea oamenii percep conflictul de interese patronat – sindicat, toti se gandesc la aceleasi persoane. Nu poti sa conduci conform politicii Guvernului si in acelasi timp sa faci politica sindicala. Trebuie sa te disociezi, iar in familie…e cam greu.
5. Cum se vede din interiorul PDL imaginea şi activitatea Inspectoratului Şcolar de la Constanţa. Pune în practică ISJ politicile educaţionale ale Executivului?
EB: Desigur, ISJ este prelungirea in teritoriu a Ministerului de resort. Institutia in sine pune in practica politicile educationale promovate de Minister, la nivel national. Daca ar exista insa colaborare in echipa noastra de conducere la ISJ Constanta, atunci decizii o data luate nu ar mai trebui reanalizate, nu s-ar mai face o data ce s-a facut deja…e pagubos. Si apoi ma simt chiar acuzata ca la vremea cand eram inspector general am pus in practica politica Guvernului.
6. Aţi fost acuzată că aţi făcut comasarea unor unităţi de învăţănt fără să ţineri cont de eticheta sau prestigiul acestora. Aveţi a vă reproşa ceva?
EB: Comasarea unitatilor scolare s-a facut din motive de eficientizare – costuri mai mici, calitate mai buna. Masurile de eficientizare se iau avand in atentie educatia elevului si nu alte criteria. Nediscriminarea si accesul la educatie sunt principiile de care am tinut seama si nu eticheta sau prestigiul…Vorbim despre scoli de masa si nu despre scoli de elita, astfel incat consider ca am luat decizii corecte fata de copii, chiar daca stiu ca am suparat anumite persoane, care din pacate nu pun interesul copiilor mai presus de toate.
7. În timpul mandatului dvs s-a vorbit despre faptul că interiorul ISJ era o atmosferă de teroare creată de echipa dvs de conducere. Aţi avut ştiinţă despre acest lucru? Ce măsuri aţi luat pentru detensionarea situaţiei?
EB: Nu, nu am avut stiinta despre asa ceva. Nu am simtit nemultumiri si teama din partea colegilor, dar daca am dat vreodata vreun semnal in acest sens, regret mult. Nu sunt o fire agresiva, razbunatoare sau necomunicativa, uneori insa pot fi foarte ferma si asta poate sa insire teama unora.
8. Credeţi că fără susţinerea organizaţiei PDL aţi fi putut ocupa postul de inspector general şcolar? Care este relaţia dvs cu preşedintele organizaţiei Mircea Banias?
EB: Daca numirea se face si din perspectiva politica si nu doar pe baza competentelor dovedite, raspunsul este nu, nu puteam fi inspector general fara sprijin politic. Competentele mi le-am dovedit deja de-a lungul carierei: inspector de specialitate la ISJ, inspector general in MECT.
Sub aspect politic, eu, in calitate de presedinte al org jud de femei sunt un colaborator f apropiat presedintelui organizatiei judetene. As califica relatia mea cu presedintele Banias ca o relatie bazata pe respect, incredere, colaborare si nu in ultimul rand sustinere reciproca.
9. Sunteţi de acord cu depolitizarea sistemului de învăţământ. De ce?
EB: Da, ultima functie politica ar fi, dupa parera mea chiar cea de inspector scolar general. De la el in jos, oameni tehnici. Defapt noua lege a invatamantului preuniversitar propune infiintarea corpului de experti din randul carora sa fie recrutati directorii, inspectorii…Totul depinde insa de cat de bine vor fi formulate metodologiile specifice de catre minister si mai ales daca cei vinovati de incalcarea lor vor fi sanctionati.
10. Care consideraţi că sunt cele mai mari probleme ale învăţămîntului în acest moment? Cum le vedeţi rezolvate? * din punctul de vedere al omului politic
EB: Violenta si absenteismul. Descentralizarea, apropierea deciziilor si a responsabilitatii de scoala este cu siguranta cadrul in care se vor gasi solutiile cele mai potrivite problemelor din scoala. Implicarea reala a parintilor si a comunitatii, dincolo de lozinci, in practica. Sa facem front comun, pentru ca avem interese comune.
11. Intenţionaţi să participaţi la concursul care se va organiza pentru postul de inspector şef al ISJ Constanţa? De ce?
EB: Nu stiu sa se organizeze concurs. Daca se va anunta aceasta intentie va asigur ca ma voi gandi foarte bine, intrucat este o decizie grea si trebuie luata in cunostinta de cauza si in functie de context. Nu sunt tipul carieristului, dar nici nu stau de o parte daca e de munca.
12. Apropo de activitatea politică, vor urma alegeri interne în PDL Constanţa. Sunteţi preşedintele organizaţiei de femei. Pe cine vedeţi dvs preşedintele atât la municipiu cât şi la organizaţia judeţeană, astfel încât până în 2012, PDL să acumuleze suficient capital uman şi electoral să se bată de la egal la egal pentru Primăria şi Consiliul Judeţean? Pe cine aţi vedea dvs capabil în acest moment să intre în cursa pentru cele două posturi deosebit de importante în administraţia locală, aceea de primar, respectiv preşedinte de CJ?
EB: Biroul permanent judetean isi concentreaza atentia pe aceste aspecte. Sigur ca ne pregatim pentru alegerile care vin in 2012, dar este prematur sa am o parere deja formata, cu atat mai mult cu cat in PDL democratia e respectata: exista libertatea inscrierii in cursa, dar si votul membrilor, astfel incat...cei mai buni vor invinge. Sunt multi oameni capabili in sau in afara PDL care ar putea fi buni primari sau presedinti de CJ, dar care nu au din pacate puterea sa treaca prin focul si sabia unei copetitii cu cei in functie acum.
13. Dumneavroastă în calitate de dascăl, mai aveţi încredere în şcoala românească? Ce le-aţi transmite părinţilor? Dar elevilor?
EB: Da, am incredere ca scoala va redeveni un standard al culturii in comunitate, dar pentru asta trebuie sa ne unim fortele sis a nu uitam ca educatia nu este ceva ce se intampla de la 8 – 12.00, ci ne priveste pe toti. Da am mare incredere si as ruga parintii sa fie apropiati in trio-ul scoala- parinti- comunitate. Elevii sa fie elevi.
14. Ce orizonturi noi aduce Legea învăţământului? *în calitate de om politic
EB: Finantarea urmeaza elevul, clasa a IX la gimnaziu, infiintarea consortiilor. Se creaza contextul in care parteneriatul familie - scoala poate fi pus in practica. Componenta CA din scoli va permite ca parerile comunitatii sa fie luate in seama, parintii sa se simta parteneri, prioritatile scolii sa fie stabilite de cei care le stiu cel mai bine.
15. Care sunt perspectivele Elenei Buhaiev personale, politice şi profesionale?
EB: Cele personale as vrea sa ramana personale, nu cred ca este normal sa le expun tuturor.Politice, sunt strans legate de rezultatele alegerilor din partid, iar din punct de vedere profesional sa imi aduc contributie importanta la imbunatatirea calitatii invatamantului preuniversitar constantean, si de ce nu si national.Am o familie frumoasa, de care ma bucur in fiecare zi. Personal, ma simt un om implinit, ce imi pot dori mai mult? Poate doar mai mult timp cu nepotul meu...Profesional, nu imi propun nimi deosebit. Sunt profesor inainte de toate si imi place sa raman profesor. Ma simt implinita si profesional. Am o cariera de care sunt mandra. Voi vedea ce ne aduce viiotorul...voi decide la momentul potrivit.Politic vorbind, desigur ca rezultatele alegerilor din partid vor da contextul in care ma voi regasi sau nu intr-o functie de conducere, dar si calitatea de mebru PDL mi-a adus multe satisfactii, poate chiar mai multe dacat am acum in calitate de presedinte al organizatiei de femei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Matei 22 Nov, 2010 12:16 D-na Buhaiev: Minti cu nerusinare, uneori functiile iti iau mintile, ai antrenat f. putin in trecut in rest te-ai ocupat de functii, esti plina de razbunare, sub aprenta de mata blanda faci numai rautati, te deranjeaza functia de adjunct ca nu mai poti face magarii si ilegalitati. Cat despre "Spaga", mai bine nu ai comenta esti premianta la luat, cum nu-ti da cineva, e pericol sa aiba management defectuos. Nu te mai ascunde, cine nu facea ca tine in inspectorat, era vai de mama lui, directorii nu aveau nimic de spus, iar profesori erau mult prea mici sa-ti ajunga tie la nas, infumurat- o. Cat despre pregatirea ta profesionala: nu mai spune de Andreescu, ea macar poate purta un dialog, si tu ai diplomle cu bani, dar scuza-ma sa scoti flacari pe nas nu-ti trebuie diplome, asa cum faci tu. Lasa-ne cu competenta esti pusa pur politic si atat, dai bine in campania electorala.
- DREPTATE SI ADEVAR 18 Nov, 2010 19:39 buhaiev sa plece de unde a venit si sa-l ia si pe banias cu ea,ca sunt ca 2 picaturi de apa.ne arunca praf in ochi cu comentariile ei.poate pentru cei ce nu o cunosc si nu stiu ce furaciuni si matrapaslacuri a facut la inspectorat cu mercica si tudorica si la minister cu paloma.dna-ul va asteapta.a furat cu psd si apoi cu pdl.RUSINE!
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:46 @Elena Buhaiev: Sunteti informat gresit. Atat eu cat si d-na Andreescu au fost numite cu detasare sau delegare de competente prin ordin de ministru si nu prin concurs. In privinta propunerii, o sustin si este stipulata in noua lege. Din 2008, nu s-a mai organizat concurs nici pentru directori, nici pentru inspectori.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:44 @Buhaiev: Asa cum a fost si in perioada 2009-2010 poate fi si in continuare. Pentru o functie de conducere , nu poti fi bun intr-o perioada si in alta, nu.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:43 @Doctorate luate pe bani:Din informatiile mele nu este doctor in psihologie ci in sociologie sau filozofie obtinut la Cluj. Eu nu am decat un masterat in management educationat obtinut la SNSPA. Doctoratul nu mi s-a parut atat de important pentru invatamantul preuniversitar, ca dovada ca in noua lege nu va mai fi retribuit.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:34 @Directori: In timpul mandatului meu au fost schimbati 30 de directori. Motivele care au stat la baza acestor schimbari au fost: pensionare, demisii si cei care au avut un management defectuoas. Se stie ca numirea cu delegatie a directorilor expira la finalul anului scolar, moment in care inspectorul general, decide in urma evaluarii activitatii de pana atunci continuarea delegarii sau inlocuirea. Pe de alta parte, nu sunt de parere ca trebuie mentinuti in functie oameni care nu fac cinste sistemului de invatamant si care au facut greseli care s-au rasfrant asupra calitatii educatiei. Nu numarul conteaza, ci motivele si principialitatea..
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:32 @Valeria: Eu il sustin pe presedintele Mircea Banias si vreau sa mentionez ca am o colaborare buna cu toti colegii mei din partid.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:30 @Profesor: Sunt convinsa ca promovarea tineretului a deranjat in functii de inspectori de specialitate si de directori de unitati de invatamant.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:29 @Miki:Ginerele meu este membru al Partidului Ecologist Roman si fiind functionar public face mai putin politica.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:27 @Mihaela:In primul rand sunt titular la catedra de scrima a Clubului Sportiv Scolar nr 1, pe care l-am ajutat indiferent ce functie am ocupat in minister sau in Inspectorat. Acum sunt detasata la ISJ, insa dupa ce imi voi incheia activitatea aici ma pot reintoarce la Club. Mi-as dori sa mai lucrez din nou cu copiii. Consider ca propunerea mea a fost nu de comasare ci de eficientizare a sectiilor ar fi fost foarte buna.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:25 @Florentina: Functia de inspector general nu este de functionar public. Declaratia mea de avere este declaratia unei familii in care sotul este de 30 de ani comandant de nava. In privinta spagii de la BAC, singura reclamatie inregistrata la liceul din Mihail Kogalniceanu privind solicitarea unor sume de bani a venit de la mama unei eleve. Plangerea a fost facuta dupa ce eu nu mai eram in functie. Nu cunosc cum s-a solutionat.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:20 @Sanziana:Multumesc pentru sustinere. Nu pot comenta afirmatiile dumneavroastra insa.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 18 Nov, 2010 10:18 @Profesorul constantean: Multumesc pentru incredere si vreau sa va spun ca in perioada cand am fost inspectorul scolar general deviza mea a fost "toleranta zero fraudei si spagii".
- Profesorul constantean 18 Nov, 2010 09:56 Despre spaga nu se poate face comparatie intre cele doua perioade. Cat timp a fost condus ISJ-ul de Elena Buhaiev acest cuvant nu s-a auzit, pe cand acum echipa reala care conduce ISJ-ul are state vechi si contracte noi de ,,rate,, cu personalul din reteaua de invatamant. Succes Elenei Buhaiev in lupta cu interesele personale ale unora! Pentru linistea suplinitorilor , a cadrelor didactice detasate ar fi bine sa revina la conducerea ISJ-ului.
- sanziana 18 Nov, 2010 09:40 v-ati trezit si voi sa faceti comentarii. dna buhaiev deranjeaza probabil pentru ca a taiat din spagile de la baga. si spre stiinta unora care vorbesc fara sa cunoasca inspectorii nu sunt functionari publici, iar dna andreescu nu a dat concurs pentru postul de general. ca daca dadea probabil ca nu-l lua decat ajutorul sotului ei la dl presedinte
- Florentina 17 Nov, 2010 19:32 Si inca ceva, legat de declaratia de avere pe care am vazut-o intr-un ziar, declaratie care merge mana in mana cu spaga de la BAC. CUm reuseste un functionar public pana la urma sa adune asemenea averi. vrem si noi retata succesului.
- Florentina 17 Nov, 2010 19:30 Cata spaga s-a dat la bacalaureatul 2010 doamna inspector. Dar sa fiti sincera. Se stiu deja cazuri celebre pentru care ati inchis ochii.
- Mihaela 17 Nov, 2010 19:28 Până a face parte din echipa de inspectori şcolari, Elena Buhaiev a fost, timp de opt ani, directorul Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa pe care a vrut sa-l distruga anul trecut. Intentioneaza sa se intoarca vreodata in cadrul clubului?
- Miki 17 Nov, 2010 19:27 Este adevarat ca ginerele sau Lucian Lungoci este membru PSD dupa ce a plecat din Partidul Ecologist? Pentru buna purtare a ramas inspector la OPC, ajutat si de Voineagu si acum si de Culetu la rugamintea soacrei.
- Valeria 17 Nov, 2010 19:23 Atata timp cat la conducerea PDL Constanta sunt persoane precum Banias in acest partid nu va merge in directia buna.Cu astfel de oameni imaginea PDL nu are decat de pierdut.
- Gicu 17 Nov, 2010 15:21 "Buhaiev si-a facut treaba!!!"
- profesor 17 Nov, 2010 15:12 Este un om puternic si minunat. A promovat tineretul, poate ca si asta mai deranjeaza.
- directori 17 Nov, 2010 15:04 Ceea ce a facut buhaev cu schimbarea directorilor pe criterii politice nu a facut nici un general ,adica ilegalitati si abuzuri grosolane.Sunt instante superioare care vor judeca !!!
- doctorate luate pe bani 17 Nov, 2010 15:03 Andreescu este la fel de pesedista ca si Buhaiev,dar spre deosebire de Buhaiev este DOCTOR in psihologie pe bune .
- Buhaiev 17 Nov, 2010 15:02 Buhaev chiar a muncit la acest inspectorat. Este pregatita sa-l conduca in continuare
- Elena Buhaiev 17 Nov, 2010 15:02 cel putin Aliss Andreescu ocupa postul actual in baza unui concurs dat la MECTS si nu politic. propunere: inspectorii generali sa dea concurs indiferent de coloratura politica"