Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:29 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul on line cu cms. sef in rezervă Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist s-a terminat, Tema discuţiei a fost „Culisele asasinatului de la Cernavodă”

ro

18 Jan, 2011 18:17 9584 Marime text
01.jpg „Bogdan Mitu este adevăratul criminal în cazul de la Cernavodă", aceasta a fost declaraţie phihologului criminalist Liviu Chesnoiu care a buricat comanda Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Constanţa. După această afirmaţie comisarului şef actualmente în rezervă, Liviu Chesnoiu i-au fost interzise orice contacte cu presa. Probabil exces de zel din partea şefului IPJ, comisarul-şef Dumitru Catană care de altfel se pare că a dorit să se implice de unul singur în dezlegarea misterelor tragediei de pe malul Dunării, interzicându-i plecarea în teritoriu chiar şi adjunctului său, comisarul Rapotan. La 48 de ore de la momentul primirii deciziei oficiale de pensionare, psihologul criminalist, Liviu Chesnoiu face la interviu online profilele psihologice ale celor doi criminali:Giani De-liorga şi Bogdan Mitu. Joi de la ora 10.00 prin intermediul chat-ului pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

02.jpgNota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebările redacţiei:

1. Aţi devenit un personaj cunoscut la nivel naţional după ce aţi avut un punct de vedere personal în cazul crimei de la Cernavodă. Pentru cei care nu v-au cunoscut, cine este Liviu Chesnoiu?

L.C.: Cu aprobarea conducerii IPJ mi-am exprimat o parere personala. Exista institutia purtatorului de cuvant pentru informatii oficiale sau la obiect iar eu mai sunt intrebat sa-mi dau o parere de expert poligraf. Nu m-am ocupat de dosar, nu i-am avut in fata per niciuunul. Dupa orice analiza de logica juridica cam asta ar fi adevarul general despre ce s-a intamplat acolo.

2. Ştiu că aţi îmbinat o carieră militară cu facultatea de Filosofie din Bucureşti. Aţi fost profesor, dar v-a fost scris să fiţi ofiţer. Cum v-aţi împăcat cu ideea?

L.C: Am facut liceul militar de la Braza, doi de scoala de ofiteti de geniu si cai ferate si cand mai aveam un an pana sa ies locotentn de geniu am facut raport la ministru sa ma las sa fac Facultatea de Filosofie de la Bucuresti. Ca sa ma pedepseasca m-au trimis sa fac armata. Mie nu mi-au intrat mintile in cap, am facut si armata timp de un an si patru luni si apoi am dat la facultate, am intrat si am terminat printre primii, am fost profesor si dupa revolutie in urma unui concurs am intrat la IPJ, unde am stat 20 de ani.

3. Cât timp aţi condus Laboratorulde Detecţie a Comportamentului Disimulat Constanţa din cadrul IPJ Constanţa?

L.C: Timp de 20 de ani. Dupa plecarea mea, va fi un concurs, sper sa fie unul serios.

4. Ce înseamnă Laboratorulde Detecţie a Comportamentului Disimulat Constanţa, mai există un altul în ţară?

L.C.: Intr-un laborator de acest gen, se afla un deterctor de minciuni cu care prinzi mincinosii. Cam fiecare judet are un astfel de cabinet in cadrul Inspectoratelor de Politiei si mai sunt si cele particulare. 

5. Câţi subiecţi aţi avut în atenţie în cariera dumneavoastră ?

L.C: Aproximativ 10000 de subiect am testat atat la laborator cat si la cabinetul meu. M-am straduit sa testez numai oameni care se stia ca mint, marea majoritate a cazurilor au fost numai oameni nesinceri.

6. Care a fost cel mai complex caz pe care l-aţi elucidat ?

L.C: Cel mai greu caz este cel la care lucrez este cel la care lucrez in prezent. Asa actionez eu.

7. Acum sunteţi proaspăt pensioanr. Care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut după aprobarea deciziei? Ce planuri are Liviu Chesnoiu pentru următoarea perioadă?

L.C: Neoficial pana la sfarsitul lunii sunt platit inca de IPJ si inca trec pe la fostul loc de munca. Am predat tot, nu si cheile de la laborator si daca se va ivi un caz deosebit ma voi apuca de treaba. O sa-mi cinstesc colegii pe 31 ianuarie, o sa beau o bere fara alcool, o sa mancam ceva si o sa ne despartim frumos. A,m amintiri foarte frumoase, faptul ca ne-am contrazis nu inseamna ca nu vom ramane prieteni. Eu sunt mai solitar, traiam in laboratorul meu, nici nu aveam timp de altceva. Singurul sef care mi-a dat o diploma de onoare a domnul general Florea, dar i-am apreciat pe toti.
E ok ca nu mai am sef si sunt propriul meu sef, am un laborator particular unde sunt sef din toate punctele de vedere, vreau sa fac un punct de lucru la Bucuresti. Nu se va schimba nimic radical in viata mea. Cred 100% in ceea ce fac, unii zic ca sunt cel mai bun din tara.
Dupa ce am primit decizia as fi vrut sa ma duc sa beau o cafea la Viena, dar nu am avut timp.

8. Intenţionaţi să scrieţi o carte în care să împărtăşiţi celor interesaţi din experienţa acumulată în cadrul IPJ?

L.C: S-ar putea sa dictez o carte romantata, pentru ca secretele meseriei nu o sa le dau nimanui. Eu nu am lipsit nicio zi de la munca.

 9. Apropo de poligraf, cine depistează vinovatul: omul expert sau aparatul?

L.C: Eu sunt detectorul de minciuni, nu aparatul. Aparatul acela pe care il las la IPJ nu poate sa faca nimic fara mine.

10. Dvs. puteţi păcăli un alt expert?

L.C:  Este imposibil sa pacalesti aparatul daca expertul este bun si daca ai facut ceva grav, foarte grav nu ai cum sa pacalesti.

11. O persoană pregătită, antrenată special, angajaţii din serviciile speciale, spionii, pot conduce pe o pistă falsă expertul şi aparatul?

L.C: Sunt foarte bun si ii prind. Nu poate trece nimeni de mine, daca sunt in forma. Daca se respecta metoda de lucru niciun mincinos nu pacaleste aparatul. Subiectul trebuie sa fie apt pentru testare, adica hranit si dormit, inainte de orice. 

12. Din câte încercări puteţi afla vinovatul?

L.C: Sunt si cazuri cand se impune o retestare in unele cazuri.

13. Aţi fost mereu cu inima împăcată că aţi dat verdictul corect?

L.C: 20 de ani a trebuit sa merg pe sarma, asta te epuizeaza. Si in cazul in care au fost semne de intrebare, eu stiam ca am dreptate, dar poate nu au fost suficiente probe impotriva persoanei respective.

14. În sistemul judecătoresc românesc, detectorul este probă în proces penal?

L.C. Nu. Eu ca expert ajut colegii de la judiciar. Intodeauna s-a tinut cont de ce am zis eu, am avut relatii bune cu procurori, judecatori, politisti. Eu le dadeam cireasa de pe tort.

15. În cazurile complicate testul la poligraf este coroborat cu psihanaliza. Cum se desfăşoară acest proces de investigaţie?

L.C.: Am avut cateva cazuri in care am facut apel la mai multe metode de a afla adevarul pentru ca am avut multi subiecti care mi-au permis sa verific ce am invatat la scoala. I-am psihanalizat in discutiile respective, am avut o ancheta eleganta, oamenii si-au deschis sufletele. Unii si-au recunoscut vina inainte de testare in discutiile pretext. Testarea propriu-zisa nu poate tine mai mult de 2 ore pentru ca subiectul oboseste. Testele sunt specializate pentru diverse infractiuni. Aparatele mele si testele sunt omologate, provin din SUA.

16. Mi-aduc aminte că spuneaţi la un moment dat că cel mai greu este să dovedeşti inocenţa unei persoane. Pare puţin cinică această afirmaţie...

L.C: Da pentru ca omul acela vine deranjat de faptul ca nu e crezut, vine suparat, poate i s-a creat un complex de culpabilitate si e normal sa dea niste reactii ciudate, poate. In situatii de acest gen pierzi mult timp sa-l aduca in starea de a fi optim pentru testare, trebuie sa nu ai idei preconcepute. Daca eu vad ca sunt probleme, imi dau seama ca sunt lucruri care trebuiesc lamurite si le discutam si ii propun o retestare sau sa vina in alta zi pentru reexaminare.

17. Fiecărui dintre noi i se întâmplă să se întrebe uneori dacă interlocutorul său e sincer, mai ales dacă îl suspectează de ceva. Cum reuşim să ne lămurim că nu suntem traşi pe sfoară fără să avem foarte multe cunoştinţe despre phihologie şi nici detectorul de minciuni la îndemână?

L.C.: Ma uit la un om vad cum sta pe un scaun, vad cum pledeaza si miros. Va spuneam ca eu sunt detector, nu aparatul.  Femeile sunt adevarate dectectoare de minciuni, conteaza limbajul corpului, tonul vocii, totul. Sunt multe secrete, este o arta.

18. Infractorii îşi dedică viaţa actoriei. Mizează totul pe o carte, ca un jucător de poker, iar testul la poligraf este, pentru mulţi dintre ei, această ultimă carte. Sunteţi un specialist în creionarea portretelor psihologice ale criminalilor, tâlharilor. Cum i-aţi caracteriza?

L.C: Sunt oameni amarati, chinuti, s-au nascut curati si buni dar ceva i-a stricat pe parcurs: familia, societatea, grupul, necazurile. Au vicii, multi sunt alcoolici. Violenta se invata, mediul in care traiesc i-au stricat. N-au cultura, coeficientul de inteligenta este foarte scazut. 

19. Ştiu că sunteţi şi un pasionat de astrologie şi că această pasiune v-a ajutat foarte mult în meseria dvs, deşi pare poate hilar. De ce sunt importante zodiile în stabilirea unui posibil infractor? Putem afirma că reprezentanţii anumitor zodii sunt mai predispuşi către grozăvii şi excese de tot felul faţă de alţii? Sinucigaşii provin din anumite semne astrale, dar criminalii?

L.C: Americanii pana nu-ti vad zodia nu te angajeaza. Poate cei nascuti vara sunt mai colerici, cei nascuti iarna sunt flegmaticii, cei nascuti primavara sunt sagvini si cei nascuti toamna sunt melancolici. 

20. Haideţi să luăm spre discuţie un caz ultramediatizat, în care s-a vorbit despre crimă, autor moral şi în final despre sinucidere. Cazul Mădălinei Manole. Ca specialist, cum aţi intrepretat speţa, vorbim despre un om bolnav sau despre o persoană determinată să pună punct unei vieţi zbuciumate?

L.C: Parerea mea este ca suferea si avea probleme psihice si familia nu a ajutat-o. Un om care are nevoie de Dumnezeu are nevoie de pshilog, daca dumnezeu ii raspunde are nevoie de psihiatru. Am avut-o la mine in cabinet, acum multi ani, exista un agresor care o teroriza si i-am facut un portret robot acelui om. Ea mi s-a parut un om sensibil, plapand nu avea o personalitate puternica. Oamenii sensibili, clacheaza la un moment dat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • a 18 Apr, 2011 14:03 dati-mi voie sa va contrazic d-ule psiholog criminalist, la punctul 18, respectiv portretul psihologic al criminalului nu este vb de omeni amarati si chinuiti si cu IQ scazut...acesta este prortetul criminalilor neorganizati dar sunt si cei organizati care au un IQ de invidiat si ocupa funcii inalte etc. sunt putin contrariata in ce priveste interviul dv...eu sunt in devenire un psiholog criminalist si sincer nu am auzit de dv pana acu, dar am auzit de Tuderel Butoi care a scris si scrie ISTORIA si a poligrafului si a profiling-ului. ce m-a lasat siderata in acest interviu e faptul ca-n declaratia dv. lasati inteles f clar ca veti luat secretele meseriei cu dv....atunci va intreb pt ce ati muncit atatea ani?? probabil ca si averea stransa ( material) in timpul vietii o veti lua cu dv.
  • Sile this Millennium 21 Jan, 2011 12:15 D-le colonel comisar şef (r)Liviu Chesnoiu aşteptăm cu interes cartea la care screiţi : SUCCESS !
  • Ziua de Constanta Interviu Online 20 Jan, 2011 10:26 @constanteni:avand in vedere ca am iesit la pensie pe 14 ianuarie si am semnat un angajament asa cum este procedura obisnuita, sa nu divulg secrete de serviciu, informatii secrete despre cazurile in care am lucrat, pe o perioada 5 ani, imi rezerv dreptul de a ma cita. vedeti ce am declarat la data respectiva cu aprobarea conducerii IPJ. Imi mentin afirmatiile facute. Au fost afirmatii generale in cazul Cernavoda care se aseamana cu alte cazuri de aceeasi natura. Am predat psihologia judiciara, am o excperienta de 20 in meseria de expert poligraf si cred ca pot sa-mi dau o parere generala, abodand o minima logica juridica. intodeauna exista un autor moral si o coada de topor care pune in aplicare planul
  • constanteni 19 Jan, 2011 15:17 SI MOBILUL CRIMELOR DE LA CORBU...CARE ESTE ?
  • justice 18 Jan, 2011 18:50 e ruda cu procurorul deliorga ? teodor nita raspundea de proxenetii si traficantii de droguri din cernavoda...cine lua spaga? va fi liber criminalul
  • Freud Sigmund 18 Jan, 2011 18:43 Si pe mine m-a socat declaratia filosofului ca autorul moral al crimelor este altul. Nu am citit in nicio carte serioasa de specialitate o asemenea trasnaie. Probabil ca a facut facultatea cu Kati vrajitoarea ????
  • IPJ Constanta 18 Jan, 2011 18:37 afirmaţiile făcute de comisarul şef Chesnoiu, potrivit cărora Giani Deli-Iorga ar avea dublă personalitate, iar Bogdan Mitu ar fi autorul moral al dublului asasinat asupra soţilor Garoafă, sunt părerile sale personale şi nu reprezintă poziţia oficială a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.
  • noi 18 Jan, 2011 15:50 SA NE SPUNA DOMNUL COMISAR SEF CARE ESTE ADEVARATUL MOBIL AL CRIMELOR DE LA CERNAVODA .