Interviul on line cu directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri s-a terminat, tema a fost Constanţa betoanelor vs. Constanţa "sănătoasă"!!!
Interviul on line cu directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri s-a terminat,
Deşi avem puţin spaţiu verde pe cap de locuitor, autorităţile locale vor să-l distrugă şi pe cel existent, construind parcări. Constanţa ocupă un ruşinos loc 39 loc în topul celor 41 de judeţe cu cele mai putine spaţii verzi, fiind urmat doar de Galaţi şi Hunedoara.
Parcurile din Constanţa pot fi numărate pe degetele de la o mână, dar, chiar şi aşa, niciunul nu a rămas neatins de febra imobiliară, care cuprinsese România în urma cu trei-patru ani. Aşa se face că autorităţile locale au eliberat autorizaţii de construcţie fără discernământ în inima unor zone verzi. Şi mai grav este că în Constanţa nu a existat, ani buni, nici cea mai mica preocupare din partea autorităţilor să extindă parcurile. Banii alocaţi pentru spaţii verzi îi "vedem" doar în discursurile electorale. Direcţia Gospodărire Comunală din Primăria Constanţa, ne anunţă că municipiul are o medie de 14 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă un pic mai mult decât media pe ţară (10 mp de spaţiu verde pe cap de locuitor), dar cu mult sub cei 26 de mp cat este media impusă de Uniunea Europeană. În realitate, ecologiştii afirma că, la malul marii, spaţiile verzi înseamnă doar puţin peste 9 mp pe cap de locuitor şi atrag atenţia că măsurătorile primăriei nu sunt de actualitate. Autorităţile locale aveau obligaţia de a asigura, până pe data de 31 octombrie 2010, o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 de mp pe cap de locuitor, din teren intravilan, iar până în 2013, suprafaţa trebuie să ajunga la 26 de mp. Deşi în 2007, pentru ca să închidă gura celor care protestau împotriva sufocării oraşului de betoane, primarul Radu Mazăre anunţa, pentru 2008, investiţii de peste 3.000.000 de lei (vechi) în mediu, acestea se lasă încă aşteptate. De altfel Primăria Constanţa nu a elaborat niciodată vreun proiect pentru extinderea spaţiilor verzi, din contră, a aprobat defrişarea copacilor din staţiunea Mamaia pentru a creşte numărul parcărilor şi construirea unui mall şi a Pavilionului Expoziţional pe o bună parte din Parcul Tăbăcărie, cea mai extinsă zonă verde din oraş. La fel de controversată a fost şi clădirea unei instituţii publice care se ridică pe un şpaţiu verde chiar în centrul oraşului, dar şi ridicarea cartierelor de blocuri dintre blocuri. Despre încălcarea legilaţiei de mediu, despre cine construieşte după ureche în Constanţa, trecut, prezent şi perspective vorbeşte joi de la ora10.00 la interviu online prin intermediul chat-ului direct pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro , Senol Zevri, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.
Întrebările redacţiei:
1.La aproape un an şi jumătate de la preluarea mandatul de director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cum arată bilanţul reuşitelor şi eşecurilor la conducere APM?
SZ:Prima realizarea este chiar faptul ca am ajuns la conducerea APM. A doua realizare este ca am reusti sa stau sa raman, trecand prin doua incercari. Realizari spectaculoase nu au fost, pot sa spun urmatorul lucru: intr-o discutie privata, cineva care lucreaza in domeniu mi-a spus ca APC Constanta a creat niste nemultumiri printre alte agentii prin faptul ca nou solutionam prea repede dosarele Nu avem termen legal de solutionare dar incercam sa nu ne jucam cu nervii solicitantilor. In general majoritatea beneficiarilor nostri au fost serviti prompt si in conditii optime. La capitolul nerealizari: cand am ajuns la APM am vrut sa creez un stalp impotriva degradarii orasului din punct de vedere al mediului. Fara sa abdic de la acest crez a trebuit de multe ori sa trec peste convingerile mele si sa fac anumite compromisuri, pornind chiar de la litera legii sau de la anumite constrangeri organizationale. Exemplu: asta vara am avut niste dosare pentru aprobarea de parcuri in statiunea Mamaia. Am fost personal si am verificat amplasamentul viitoarelor investitii si am vazut ca acolo sunt spatii verzi, inclusiv copaci. Am aprobat totusi avizarea acestor proiecte pentru ca in PUZ-ul statiunii Mamaia, aceste terenuri erau trecute ca terenuri libere, contrar realitatii din teren.In aceste conditii a trebuit sa fac ce spune legea si nu constiinta. Nu au existat presiuni asupra mea.
2.Înainte să ajungeţi la APM au fost avizate proiecte cu multe semne de întrebare. Ne referim aici la hoteluri şi blocuri construite pe spaţiu verde şi aşa mai departe. Câte dintre avizele date de predecesorii dvs au putut fi îndreptate? Câte dosare aţi respins din motive de încălcare a legii şi în câte cazuri aţi fost nevoit să daţi „verde" chiar dacă existau suspiciuni evidente?
SZ: Treaba mea institutional este nu este sa verific ceea ce au facut predecesorii mei. Exista un singur caz cand un aviz de mediu dat anterior a fost contestat in justitie si procesul este in derulare. Este vorba de hotelul City Craw din statiunea Mamaia. Si mai exista un caz de constestare a acordului de mediu a parcului eolian de la Fantanele. In timpul mandatului meu, am inregistrat un singur caz de respingere, un bloc de locuinte construit de Octav Tour din zona Traian, caruia i-am dat respingere.
3.Pe bulevardul Tomis s-au ridicat trei proiecte imobiliare pe spaţiul verde. Deja s-a construit acolo. Este spaţiu verde, chiar dacă, oficial, destinaţia i-a fost schimbată.
SZ:Nu se mai poate face nimic in acest caz. Este aceeasi situatie cu a parcarilor din statiunea Mamaia, nu pot respinge dosarul decat pe baza legala. In anumite cazuri legea poate sa aleaga chiar impotriva bunului simt. Scopul meu este sa respect legea, nu sa o interpretez.
4.Ecologist convins şi conştient de nevoia acută de primenire a valorilor societătii, aţi condus un proiect PHARE în valoare de 100.000 euro, cu participare internaţională (Olanda şi Bulgaria) în domeniul managementului integrat al zonei costiere şi aţi coordonat două campanii publice la nivel naţional şi local în domeniul mediului şi al apărării drepturilor cetăţeneşti, în cadrul Organizaţiei Non-guvernamentale Ecologiste Mare Nostrum. Cum apreciaţi din postura de astăzi, activitatea derulată de ONG-urile de mediu?
SZ: In calitatea mea de director al APM, din pacate si este o observatie generala, sunt ONG-uri create special de anumite grupuri de interese ca sa promoveze tocmai aceste interese.Au existat ONG-uri care au sesizat anul trecut MInisterul Mediului pe mai multe cazuri privind presupuse incalcari ale legislatiei de mediu in ceea ce priveste avizarea unor parcuri eoliene. Am demontat toate acuzatiile, ideea este ca daca ne luam dupa aceste ONG-uri in judetul Constanta nu trebuia sa se faca niciun fel de investitii in acest domeniu. In ceea ce priveste ONG-urile din Constanta, contactele APM sunt destul de rare cu acestea, desi eu mi-am exprmat disponibilitatea pentru dialog si colaborare dar din pacate nu amfost abordat pentru a incerca sa cautam impreuna solutii la problemele de mediu ale Constantei. Exista si o procedura legala, cand am proiecte cu impact asupra mediului, trebuie sa organizam dezbatere publica. Atunci cand cer beneficiarului sa faca o asemenea procedura, anexez si lista ONG-urilor din Constanta. Cu o singura exceptie, nu s-a intamplat ca ONG-urile sa se exprime in legatura cu investitiile dezbatute.Cat am fost activist ONG, am observat ca acestea organizatii ezita sa se implice pe chestiuni punctuale, pentru ca are un potential risc. Pentru ca presupune asumarea unei atitudini si atunci se rezuma la abordari generale.
5.Pe vremea când eraţi voluntar activ, apoi în opoziţie, în calitate de membru al PD, vă declaraţi un adversar al actualei administraţii constăţene un luptător în raport cu „ctitoriile" echipei Mazăre-Constantinescu. Vă mai amintiţi episorul 2001 - 2002, proiectul Aqualand, la acea vreme, Aqua Magic acum. Construit fără autorizaţie, iar acordul de mediu a fost dat cu o zi înainte de darea în funcţiune a acestui obiectiv? Sau lupta pe care aţi dus-o împotriva construirii unei benzinării în parcul Boema, la interzicerea incineratorului de deşeuri medicale de pe Badea Cârţan, când aţi sesizat ilegalitatea construcţiilor din cartierul consilierilor şi a mall-ului din Parcul Tăbăcăriei. Ce aţi întreprins de la numirea în funcţia de director executiv al APM pentru a bloca genul acestea de „interese de clan" ale celor care conduc oraşul şi judeţul aşa cum susţineaţi în trecut?
SZ: Pe vremea cand eram activist ONG aveam doar doua tipuri de constrangeri: propria constiinta si constrangerile organizationale - materiale, financiare si ma puteam manifesta in deplinatatea facultatilor mele. Ca director, observ ca asupra mea actioneaza mult mai multe constrangeri, inclusiv de natura legala. Pe de alta parte, trebuie sa marturisesc ca am si eu o anume oboseala, pentru ca observ ca toata aceasta lupta pe am dus-o si in domeniul mediului dar si in plan politic ca nu a dus la niciun rezultat concret. Oboseala este insotita si de o anume dezamagire, data de faptul ca vad ca numarul persoanelor care spun clar si transant Nu este din ce in ce mai mic. PD a castigat cu mine la mediu si va spun si ce: Din punct de vedere al partidului, APM este una din putinele institutii care realmente sprijina primarii partidului, care din pacate sunt extrem de dezamagiti si nemultumiti de lipsa de sprijin de care "se bucura" din partea guvernulu.La asta se adauga atitudinea beligoasa din partea CJC. Nici conducerea organizatiei nu-i sprijina si atunci, APM este locul unde vor gasi mereu sprijin pentu proiectele lor. Acelasi lucru se intampla cu toti reprezentantii partidului, care intotdeauna au gasit in mine o persoana dispusa sa-i ajute spre deosebire de alti directori care au uitat de colegi de a doua zi dupa ce au fost pusi directori. Vezi cazul Adi Manole. De cand sunt eu director, APM nu a fost implicata in niciun fel de scandal, asta pentru ca am incercat si cred ca am reusit sa ne facem treaba foarte bine si asta se refera inclusiv la reprezentantii altor partide, in speta -primari. Nu am avut abordarea belicoasa a CJC, care face delimitarea intre rosii si portocalii. Eu nu am blocat proiecte pe motive poltiice pentru ca dincolo de politica se afla cetatenii si comunitatile locale care merita o viata mai buna indiferent de cine este primar. Cred ca am adus beneficii PDL prin comportamentul pe care il am vizavi de colegii din agentie.
6.Ce l-a schimbat pe şeful APM Senol Zevri în ultimul an şi jumătate în comparaţie cu politicianul Zevri aflat în opoziţie pe plan local?
SZ: In primul rand am obosit. Am obosit si pentru ca observ ca atitudinea mea este oarecum singulara in cadrul PDL. Ma intreb cat se merita sa ma lupt singur atata timp cat si o spun cu toata raspunderea si dezamagirea cei cu care m-am luptat pe plan local beneficiaza de atitudine binevoitoare pe toate nivelele si la toate institutiile statului conduse de reprezentanti ai PDL.De aceea, de multe ori imi pun problema daca nu cumva imi fac rau mie insumi. Si firesc incep sa ma intreb daca asta merit.
7. Presa a semnalat mai multe cazuri în care „băieţi deştepţi" şi-au împărţit judeţul în bucăţi. Poliţişti, procurori, oficiali, primari şi oameni de afaceri care au devenit vecini în locuri unde piciorul omului de rând nu ajunge. Cum au construit acele persoane case de vacanţă în locuri ferite de ochii lumii. Putem aborda dacă vreţi ca studiu de caz cartierul rezidenţial care s-a ridicat în localitatea Seimeni.
SZ: Vorbeam de constrangeri legale si institutionale. Eu ca director al APM nu sunt acel cavaler neprihanit calare pe un cal alb care cu sabia in mana rezolva problemele de mediu ale judetului luptand impotriva tuturor balaurilor. APM are ca si competenta autorizarea si avizarea. APM nu are competente de control, verificare si sanctionare. Din acest punct de vedere, eu pot lua atitudine numai fata de proiectele care ajung la APM. Cazul Seimeni nu a trecut pe la mine. Cei care face aceste lucruri se bazeaza pe cardasia autoritatilor locale. Eu daca aflu, sesisez ca exista o investitie care nu are aviz de mediu, pot sa sesizez Garda de Mediu sau ITC care ele pot verifica legalitatea actelor si sa ia masuri.
8.Revenim la Constanţa, mai exact la intenţia municipalităţii de a aproba un PUZ pentru Satul de Vacanţă. Proiectul susţinut de consilierii locali se află, de ceva vreme, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa (A.P.M.). Care mai este situaţia acestuia, de ce v-ati împotrivit avizării?
SZ: Proiectul este depus chiar in perioada cand eu preluasem APM. Multa vreme acest proiect a fost intarziat deoarece am fostnemultumit de anumite aspecte care nu raspundeau cerintele legii. Am cerut completari si modificari si abia de vreo luna de zile a intrat in procedura normala de avizare care include mai intai un studiu de impact, facut de un expert de mediu independent care sa evidentieze impactul asupra mediului si masurile care trebuie luate. Urmeaza deybaterea publica si abia dupa aceea in functie de ce va spune studiul de mediu si reprezentantii opiniei publice, APM va luat o decizie.
9.Potrivit informaţiilor din dosarul depus de Primărie la APM, Satul de Vacanţă acoperă o suprafaţă de aproximativ 12 ha. Care este realitatea măsurătorilor din teren?
SZ. Este suprafata aproximativa.
10.Ce alte PUZ-uri din municipiu Constanţa şi din judeţ (Costineşti) nu respectă legislaţia?
SZ: Sunt foarte multe care sunt in avizare. Cand ma voi pronunta, voi putea spune daca respecta sau nu legea. La Costinesti a fost o contestatie, dar dupa completarea dosarului, PUZ+ul a fost aprobat.
11.Primăria Constanţa a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentaţia privind reactualizarea PUZ-ului zonei peninsulare, prin modificarea HCLM 416 din 21.11.2003. Cum va arăta Peninsula după punerea în aplicarea a planurilor de modernizare? Care sunt carenţele PUZ-ului?
SZ:Aici sunt probleme chiar de conceptie.Primaria a cerut retragerea dosarului acum o luna, pentru a veni cu un alt proiect.
12.Recent aţi fost pus în situaţia de a fi înlăturat chiar de o parte a colegilor de partid din funcţia de director executiv al APM? Cine a fost tartorul operaţiunii? Cine ce are să vă reproşeze pe linie politică aspecte legate de activitatea dvs de la APM?
SZ: Eu m-am prezentat in fata BPJ si am spus : asa cum atunci cand am fost pus director nu am cersit acest post sau nu am cersit cand am vazut o alta bucatica din ciolan, cand am vazut ca exista o opozitie, nici acum nu tin sa raman director la APM cu orice pret. Daca BPJ considera ca trebuie sa ma retrag , ma retrag de buna voie. In unanimitate colegii mi-au dat votul de incredere si chiar au fost colegi care mi-au spus ca sunt unul dintre cei mai buni directori. Din punct de vedere al statutului, institutia care nominalizarea persoane care nominalizeaza directorii de deconcentrate este BPJ , nu presedintele organizatiei.
13. Să rămânem la activitatea politică, aţi afirmat că nu este mulţumit de felul în care se pun în aplicare în cadrul PDL deciziile. Alegerile interne trebuiau reluate pe 1 septembrie, acum s-a avansat data de 13 noiembrie pentru alegerile la municipiu în timp ce pentru judeţ, scrutinul se amână sine die.
SZ: Sper ca alegerile sa se reia cat mai curand si sa avem o conducere legitima la ambele organizatii. Problema nu este de cine sa conduca organizatia ci ca mai avem foarte putin timp pana la alegeri locale. La nivelul Constantei, PDL este foarte slab reprezentata. In 2008 am considerat un esec ca am castigat 14 primarii. In 2012 s-ar putea sa regretam aceasta performanta. La ora actuala suntem concentrati pe discordina interna si nu facem nimic pentru consolidarea organizatiei si pentru o strategie pentru 2012.
14.Senol Zevri este una dintre persoanele puse pe "lista neagră" a lui Banias? S-a împărţit PD-L Constanţa în tabere?
SZ: Din pacate da, sunt tabere si asta o spun cu regret, mai ales pentru ca dupa alegerile prezidentiale in Cta, PDL a avut o mare sansa. Mazare a iesit in campanie cu sloganul "Eu sau Basescu" si constantenii l-au preferat pe Basescu. Pe care partidul nu l-a fructificat, pentru ca la doar o saptamana dupa alegeri, Mircea Banias sfatuit sau nu, nu stiu, a incercat sa elimine sapte colegi din BPJ, inclusiv pe mine. Din acel moment, s-au creat si radicalizat doua tabere a caror preocupare a fost sa se lupte intre ele iar PDL in loc sa raspunda asteptarilor cetatenilor a devenit camp de lupta oarba.
15.Este preşedintele Mircea Banias depăşit? Presa a speculat că senatorul vrea să scape de adversarii incomozi. Nu v-aţi propus să candidaţi la nicio funcţie, mai mult v-aţi retras practic din BPJ, de ce rămâneţi un adversar incomod?
SZ:Pentru ca prin ce am facut pentru acest partid, prin imaginea si simpatia pe care mi-am creat-o printre colegi am ramas in continuare o voce puternica si influenta. Am fost votat in unanimitate la invitat permanent la sedinte BPJ.
16.Tot în presă, un membru BPJ a declarat că: „Alegerea preşedintelui PDL Constanţa nu se face la cârciumă". Aveţi idee la ce face aluzie? Cum răspundeţi unei asemenea provocări?
SZ:Alegerea presedintelui PDL se face in cadru statutar de catre CCJ dar sa spunem bazele alegerii se pot pune oriunde, inclusiv la o discutie intr-o carciuma.
17.Mircea Banias declara : „Faptul ca Zevri este temperamental este o calitate". Ofensă, teamă sau batjocură?
SZ: Din punct de vedere al interesului meu personaleste un defect nu o calitate. In politica trebuie sa sti sa minti, sa disimulezi sa-ti ascunzi gandurile. Nu vreau sa ma laud ca am un caracter moral deosebit, dar sunt iute la manie. Daca sunt ceea ce sunt, sunt si datorita temperamentului.
De pe chat:
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul decomentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa de interviu@ziuact.ro
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate,care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 28 Oct, 2010 11:21 @GenghisHan:Mircea Banias va fi inlocuit cand majoritatea membrilor organizatiei PDL Constanta nu-l vor mai dori si vor avea posibilitatea sa se exprime intr-un cadru statutar. daca majoritatea il doreste in continuare, fie ca vrem, fie ca nu, MB va ramane presedinte. Si intr-un caz si in altul, discutia despre sustinerea lui de catre Elena Udrea sau Basescu este lipsita de sens.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 28 Oct, 2010 11:16 @PDList: In orice tara normala ar trebui sa existe niste reguli, chiar daca regulile alea nu sunt corecte. Ca a vrut Zaheu sau Enutu nu are nicio relevanta. Nu se poate ca cineva sa se trezeasca peste noapte ca vrea sef intr-o institutie si acel lucru sa se si intample. Zaheu, Enutu sau oricine daca vroiau sa fie sefi la APM trebuiau s-o faca in cadrul unor reguli. Iar regula este, chiar daca in esenta nu este dreapta, ca ei sa aiba un sprijin politic. Eu intreb -au avut Zaheu sau Enutu sprijin politic? daca da, de la cine?
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 28 Oct, 2010 11:13 @Sinan Pasa:Pentru functia de presedinte al organizatiei municipale il sustin pe Florian Constantin iar dupa ce castigam alegerile de la municipiu vom face interviuri cu toti candidatii potentiali si pe cel mai bine pregatit il vom sustine.
- invitat Interviu Online 28 Oct, 2010 11:09 @Mihaela:Nu as fi votat impotriva lui Boc in primul rand pentru ca alternativa at fi fost PSD si PNL, pe care le consider niste partide care au facut rau profund Romaniei. In ceea ce priveste campania pentru Oprescu, asta e o mare tampenie, am facut campanie adevarata, cum nu au facut multi dintre imbuibatii noi ai PDl-uui, pentru Basescu!
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 28 Oct, 2010 11:05 @vizitator_3: Nu-l sustin pe banias, dar vreau sa introduc o nuanta: din ce stiu eu organizatia PDL Cta are un cuvant de spus aproape nul la Bucuresti cu tot ce inseamna acest lucru. si asta se datoreaza si faptului ca Mircea Banias a fost contestat de multe ori public si agresiv de catre noi, colegii lui. Acest lucru a dus indirect la diminuare credibilitatii lui Banias vizavi de Bucuresti. Si s-a revarsat asupra organizatiei. de aceea il sustin pe Banias ca reprezentant al organizatiei si il contest atunci cand greseste.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 28 Oct, 2010 11:02 @Vizitator_2: O lei.
- GenghisHan 27 Oct, 2010 18:42 cand va fi inlocuit si banias mircea pentru smecheriile facute in partid? oare are pile la elena udrea sau la basescu?cred ca lui placandu-i blondele a pupicurit putin la elena.":(("
- Boc renascut 27 Oct, 2010 18:38 zevri e bun politician ,no sa renunte la pdl si nici pdl la el ,pt ca are nevoie de zevri,voi aveti ceva in c..r de nu va place zevri,,ramine la apm si face si treaba la pdl,asa ca ,,,,ofticati-vaaaa Banias si Chirila.
- PDList 27 Oct, 2010 18:35 Mai Senol recunoaste ca nu Enutu Lupu ti-a vrut functia de la mediu ci fostul sef de la IPJ, Zaheu, care s-a pensionat dupa ce a calcat pe bec si acum nu stie cum sa fuga de-acasa la Constanta
- Medgidia 27 Oct, 2010 18:30 FELICITARI DLUI SENOL....PETRE,IUDA SI CEILALTI....LUATI-VA DE MANA SI MERGE.TI SI VA IMPUSCATI....CU BANIAS CU TOT,CA E O HAHALERA CA VOI TOTI IAR LA NIVELU SI PREGATIREA LUI SENOL....O LUATI IN MINA ....NO SA VA RIDICATI NICIODATA.
- Sinan Pasa 27 Oct, 2010 18:28 Nu mai e un secret ca in organizatiile PDL , ma refer la cea municipala si la cea judeteana vor fi alegeri in luna noiembrie. Ce functie vizeaza Senol Zevri si daca nu va candida pe cine sustine, tot pe Magda Stavrositu si Paul Branza?
- Mihaela 27 Oct, 2010 08:30 daca ar fi avut un vot in Parlament, Zevri ar fi votat impotriva lui Boc. In campania prezidentiala i-a facut campanie lui Oprescu, e demult inafara partidului. Acum cocheteaza cu UNPR.
- vizitator_3 26 Oct, 2010 21:03 Senol il sustine pe Banias. Asta chiar nu o mai stiati, negociaza in secret de cateva saptamani. Sic.
- vizitator_2 26 Oct, 2010 19:19 Care a fost spaga pe care a cerut-o domnul Zevri pentru PUZ-ul din Satul de vacanta?
- vizitator_1 26 Oct, 2010 19:14 ce mai vrea si tatarul asta? a primit de la PDL mai mult decat ar fi visat el vreodata.