Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:47 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu comisar-şef Valentin Burlacu, comandantul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa s-a terminat Tema a fost - „Opt luni de anticorupţie la comanda poliţiei naţionale"

ro

12 Mar, 2012 00:00 6971 Marime text

img_8416.jpgAjuns la conducerea IPJ Constanţa de peste opt luni, cms. şef Valentin Burlacu spune că este o persoană căreia nu-i place să fie „pieptănat" pe nedrept. Ce schimbări a reuşit fostul ofiţer al poliţiei judiciare a DNA în poliţia naţională, cum s-a acomodat, cum colaborează cu administraţia locală şi judeţeană, care va fi viitorul IPJ şi care sunt cele mai importante direcţii de acţiune pentru următoarea perioadă aflăm luni de la ora 14.00 la Interviu Online în direct pe: www.ziuadeconstanta.ro. Invitatul ediţiei este Valentin Burlacu, comandantul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebările redacţiei:

img_8424.jpg1.Acum, la trecerea a mai bine de opt luni de la instalarea în funcţie, vedeţi la fel IPJ Constanţa, precum se vedea din funcţia de ofiţer al poliţiei judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie?

Valentin Burlacu: Inainte de a fi ofiter la DNA am fost timp de 10 ani tot ofiter la IPJ. Din acest punct de vedere cred ca am venit in cunostinta de cauza in IPJ in iulie 2011. Aveam o imagine cat de poate de corecta. Categoric mi-a placut mai mult la DNA, este o parte impotanta din sufletul meu pentru oamenii de acolo, pentru echipa pe care asm avut-o. 

2.De când aţi venit în fruntea IPJ Constanţa a încercat vreun om de afaceri sau vreun om politic să se apropie de dumneavoastră mai mult decât o impune deontologia funcţiei?

V.B.: Nu a incercat nimeni mai mult decat o impun relatiile institutionale. 

3.Vă consideraţi mai degrabă norocos pentru că la Constanţa nu s-au înregistrat în ultimele luni fapte de mare violenţă (lupte stradale, jafuri armate etc) sau consideraţi că este meritul dumneavoastră, în calitate de şef al IPJ Constanţa?

V.B.: Nu este meritul meu ca nu au fost evenimente majore cu exceptia zilei de vineri, ci al echipei. Avem o echipa in masura sa dea o replica prompta in cazul incalcarii legii. Evenimentele antisociale confirma faptul exista o echipa competitiva la nivelul IPJ. Sper si pentru cazul din ziua de vineri sa gasim vinovatii. Excortam unul suspectii principali si il aducem catre sediul IPJ.

4.Cum se împacă activitatea desfăşurată timp de mai mulţi ani ca ofiţer de poliţie judiciară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu activitatea susţinută în calitate de inspector şef al IPJ Constanţa?

V.B.: Cateodata din pacate regret ca nu mai pot face anchete. Imi este imposibil sa intru intr-un dosar penal. Atunci trebuie sa ma multumesc doar sa coordonez si sa ma asigur ca lucratorii de politie pot face performanta.

5.Un ofiţer venit de la Anticorupţie ar trebui să uite toate informaţiile strânse în calitate de ofiţer al poliţiei judiciare a DNA înainte de a putea acţiona ca şef al unui inspectorat de poliţie?

V.B.: M-as intoarce si maine la DNA dar am promis ca trebuier sa facem o echipa competitiva si vor ramane pana voi termina ce mi-am propus. Dimpotriva, incerc da mi le actualizez.

6.Ce salariu aveţi?

V.B.: In mod normal salariul meu este public, pe fluturas scrie confidential. In jur de 5000 de lei. 

7.Cât de actuală mai este în acest moment problema sediilor secţiilor de poliţie din judeţ?

V.B.: Este actuala, avem probleme cu mai multe sedii construite de multi ani, spre exemplu la sediul POlitiei din Medgidia a avut loc o inundatie si lac acest moment jumatate din politie nu functioneaza, nici macar nu are curent. Am obtinut de la IGP si vom incepe reparatiile. 

8.Aţi reuşit să renovaţi vreuna dintre secţiile de poliţie din judeţ de când aţi venit la conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa?

V.B.: Am reusit sa renovam cu ajutorul autoritatilor locale din Ovidiu, sectia din localitate,  sectia rurala 4 Medgidia cu ajutorul ATOP, sectia 9 din Topraisar. De asemenea am fost ajutati de primarii din Horia si Crucea. 

9.Se pune problema să faceţi obiectul vreunui control din partea comenzii Inspectoratului General al Poliţiei Române?

V.B.: Aceste controale nu sunt controale de destituire, sunt de verificare, am avut reclamatii chiar si din partea unor sindicate, s-au verificat aspectele, s-au verificat. A fi verificat de IGP nu e neaparat un lucru care nu da bine. 

10. Cum arată un poliţist corupt, în opinia dumneavoastră?

V.B.: Cum arata orice om corupt. Functionarul care accepta sau primeste bunuri materiale necuvenite. Avem astfel de persoane, sunt cercetati pentru mita, vorbim de Laurentiu Albu, mai este un lucrator de politie de las sectia din Mihail Kogalniceanu si vor mai fi cu siguranta si alte cazuri. Am o relatie foarte buna cu DGA-ul si sustinem rezolvarea tuturor acestor cazuri.

11. Care este relaţia dumneavoastră cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu?

V.B.: Institutionala, foarte buna. A ajutat la renovarea unor sedii prin ATOP, montarea unei retele de camere vederi la toate intrarile din si in municipiu si intrarile si iesirile din judet. Ne-ar fi fost foarte util sa avem aceste camere de luat vederi in cazul incidentului de vineri. 

12. Care este relaţia dumneavoastră cu primarul Constanţei, Radu Ştefan Mazăre?

V.B.: De asemenea am o relatie institutionala buna. M-am intalnit cu domnul primar si am avut disponibilitatea domniei sale intr-un control cu directia corp control a primariei Constanta.

13. Care este relaţia dumneavoastră cu prefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz?

V.B.: Relatie insitutionala foarte buna. Pe domnul prefect il cunosc dinainte de a veni la IPJ, am colaborat foarte bine in dosare dosare pe care le-am avut eu de rezolvat privind sustragerea de fonduri europene.

14. Vă vedeţi cu gradul profesional de chestor de la IPJ Constanţa?

V.B.: Daca este sa ma iau dupa speranta de viata a unui inspector in fruntea IPJ Constanta, categoric nu. Nu este un obiectiv primordial. 

15. Câţi din şefii de secţii ar trebui, după părerea dumneavoastră, înlocuiţi imediat?

V.B.: Nu cred ca ar trebui inlocuiti imediat dar categoric performantele lor ar trebui sa se imbunatateasca. Avem o problema cu sefii de sectii. La sectia de politie rurala Cernavoda, caut un candidat de 6 luni si nu-l gasesc. In acest moment adjunctul Politiei Cernavoda, Costel Baciu se ocupa temporar de sectie. Domnul Nicolae are o situatie incerta in acest moment.

16. Cu care dintre personalităţile publice din administraţie sau din politica locală aţi fost la vreo petrecere privată?

V.B.: Am avut onoarea de a fi invitat de domnul Palaz la ziua de nastere a domniei sale si la ceva timp dupa acest moment am fost invitat la ziua domnului Nicusor Constantinescu. La fiecare eveniment, am fost insotit de catre un coleg politist, ca sa nu se interpreteze. Am facut act de prezenta in ambele locuri.

17. Vă simţiţi un om puternic în funcţia pe care o deţineţi în prezent?

V.B.: Nu cred ca puterea este atributul functie ci responsabilitatea.

18. Cam în ce procent aţi instrumentat dosarul Primari- Geotop şi dacă ştiţi acum cine sunt vinovaţii?

V.B.: Da, m-am ocupat de acest dosar care are implicatii locale. Nu pot vorbi despre vinovati in lipsa unei sentinte definitive. Din ce cunosc, dosarul este in lucru, termenul de finalizare al contractului era octombrie  2011.

19. Putem aprecia că la Constanţa funcţionează un sistem mafiot? Întrebăm aceasta deoarece, unul dintre oamenii de afaceri italian ne-a spus în urmă cu câteva zile că mafia siciliană, pe care o cunoaşte, ar putea lua lecţii de la mafia din Constanţa.

V.B.: Cred ca stiu despre ce oameni de afaceri este vorba, dar insuscesul acestora in plan financiar nu este cauzat de o organizatir care nu este specifica Romaniei ci inabilitatilor financiare. Nu exista un sistem mafiot in Constanta.

20. Aţi vizitat de la instalarea dumneavoastră pe funcţie toate secţiile de poliţie din Constanţa?

V.B.: Am vizitat toate sectiile locale din judet. 

21. Credeţi că vă cunosc toţi angajaţii IPJ Constanţa?

V.B.: Asa sper, asa imi doresc. Nu exista timp de audienta pentru lucratorii din politie. la mine in birou intra toti cei care au probleme, indiferent de grad si de locul in care isi desfasoara activitatea in judet.

22. Aveţi naş, fini, cumetri în sistem?

V.B.: Nasul meu este ofiter de politie. Am un frate politist care nu lucreaza in subordinea mea si am botezat fetita unui coleg de la Medgidia de care sunt foarte mandru pentru ca este olimpica la Limba romana.

23. Cum aţi descrie relaţia dumneavoastră cu şeful Serviciului Investigaţii Criminale, comisarul-şef Gheorghe Lupşă?

V.B.: Relatia este foarte buna. Am mari asteptari legate de acest om din punct de vedere profesional. Este cunoscut aportul dansului in cazurile grave din judet- omor Constanta bunic aruncat in hazna, calugarul de la Cernavoda, violul din Tabacarie.

24. Ce măsuri aţi dispus în cazul comisarului-şef Gheorghe Lupşă, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, ca urmare a sesizării cotidianului ZIUA de Constanţa privitoare la o serie de neconcordanţe apărute în declaraţiile de avere ale comisarului-şef?

V.B.: Am dispus efectuarea unei anchete interne, in mod sigur sesizarea dvs va fi declinata la Parchetul Tribunalului Constanta.

25. Aveţi în plan să sesizaţi şi instituţiile competente în acest dosar, ori aşteptaţi să ca acestea să se autosesizeze?

V.B.: Plangerea dvs asa cum spuneam va ajunge la Parchet. 

26. La sfârşitul săptămânii trecute, o unitate bancară de cartier, săracă, a fost jefuită dedoi indivizi înarmaţi. Astfel de atacuri s-au produs în Constanţa cu precădere în anul 2009, însă cei responsabili au fost deferiţi instanţei şi condamnaţi la puşcărie. În contextul apelor mai degrabă liniştite pe care le-aţi avut de când aţi fost instalat în funcţia de comandant al IPJ Constanţa, credeţi că jaful armat de la bancă este un test pentru dumneavoastră? Sau un afront? Vă simţiţi ţinta indirectă a acestui atac? 

V.B.:  Nu, in niciun caz. Toate aceste fapte antisociale, care se petrec intr-o anumita zona sunt in stricta legatura cu starea social economica, cu compozitia populatiei si de calitatea legilor care ocrotesc aceste relatii sociale. Nu sunt tinta acestui atac, dar ma afecteaza enorm. Sper sa am rezultate in acest caz incepand de diseara.

27. Se regaseste in patrimoniul IPJ donatia facuta de o anumita banca in timpul mandatului predecesorului dvs, comisarul sef Catana?

V.B.: Da, este vorba de cateva calculatoare, dar cazul face obiectul unui dosar aflat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • anonim 12 Mar, 2012 14:03 Veti participa la balul politistilor ?