Interviul online cu preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru s-a terminat Tema a fost - „Un an de mandat la conducerea PDL. O săptămână la conducerea Primăriei constănţenilor"
Interviul online cu preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru s-a terminat:Christian Gigi Chiru a inaugurat pe 11 martie Primăria constănţenilor. Finanţat din bani proprii, acest nou sediu de interes pentru constănţeni se doreşte o alternativă la actuala administraţie şi un punct de plecare pentru toate iniţiativele cetăţeneşti ale locuitorilor Constanţei. Aici, spune Chiru va fi locul de întâlnire al tuturor oamenilor valoroşi ai oraşului, care au ceva de spus pentru a încerca astfel să sancţioneze public derapajele actualei administraţii locale. În acelaşi timp aici se nasc şi propuneri care vin să ajute, să completeze toate proiectele edilitare sau de altă natură existente în prezent în Constanţa.
Proiectul care reprezintă o acţiune a Fundaţiei Christian Gigi Chiru, a atras şi critici din partea unor membri PDL la fel ca şi următoarea afirmaţie făcută de iniţiatorul proiectului chiar în ziua inaugurării primăriei constănţenilor :„Eu, Chiru, afirm cu tărie, că şi dacă partidul meu îmi va interzice să merg pe drumul pe care am pornit, nu o sa mă opresc. Eu aparţin constănţenilor, nu partidului. Şi gândurile mele bune se îndreaptă către constănţeni, împreună cu care trebuie să luptăm pentru a îndrepta multe lucruri greşite din ultimii 12 ani".
Joi de la ora 14.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro de la sediul Primăriei constănţenilor împreuna cu invitatul ediţiei Christian Gigi Chiru.
Realizator: Lavinia Siclitaru
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Întrebările redacţiei:1. Pe 11 martie aţi inaugurat Primăria Constănţenilor, un proiect finanţat din bani proprii, un loc care se doreşte a fi o alternativă la actuala administraţie şi un punct de plecare pentru toate iniţiativele cetăţeneşti ale locuitorilor Constanţei. Cât a costat această investiţie? De unde aveţi bani (n.r. este o întrebare pe care şi-o pun în acest moment foarte mulţi dintre constănţeni) şi cum va deveni o simplă clădire, cu statut simbolic, alternativa primăriei tradiţionale?
Christian Gigi Chiru: As incepe interviul printr-o constatare de ordin personal, noi romanii am capatat o meteahna ciudata, aceea de a intreba cat costa ceva, nu ce este? nu ce face? Si as veni sa completez, daca vorbim despre Scala din Milano, nu intrebam cine canta acolo, care este nivelul prestatiei artistice, intrebam direct cat costa. Daca vorbim despre Real Madrid si Manchester United, nu ne bucuram de spectacolul oferit ci calculam cat priveste pe luna Messi sau Rounney. Revenind la intrebare legat de costul investitiei, spatiul in care functioneaza primaria Constantenilor este inchiriat. Nu am ridicat eu cladirea , nu am cumparat-o. Chiria este normala, nimic iesit din comun, orice om de afara de nivel mediu din Constanta si-o permite, asa cum toti chiriasii din peninsula isi permit spatiile in care muncesc si locuiesc. In cazul nostru banii provin din economii, dividende si asa cum am mai spus sunt bani personali. Daca se vor face presiuni asupra proprietarului probabil ne vom muta in parc, la acest proiect eu nu renunt. Fac mentiunea ca prima intrebare contine mai multe intrebari.
In ceea ce priveste PC, permiteti-mi sa va contrazic, nu este o simpla cladire cu statut simbolic, dinpotriva, Primarias municipiului Cta, treaditionala, este din pacate o simpla cladire cu statut simbolic, pentru ca actul administrativ este o amintire indepartata pentru toti constantenii de inadata ce actuala gasca care ocupa sediul sau s-a instalat acum 12 ani.
Intorcandu-ma la proiect, aici vin oameni reali, cu probleme reale, vin la noi si aici intalnesc functionari binevoitori si un primar Christian Gigi Chiru care este prezent in viata lor, fizic nu simbolic. Efectiv nu intinerant. La Primarie trec zilnic, mai putin in ziua de luni cand sunt in Bucuresti, acord spatiu de audienta de doua ori pe luna si stau cate este necesar incepand cu ora 16.00. Ma gasiti in primarie ori de cate ori sunt probleme care necesita prezenta mea imediata.
2. Aţi afirmat că politica va rămâne la uşa Primăriei Constănţenilor. Este un punct de vedere care lasă loc de multe interpretări. Primarul trebuie să fie un bun manager, dar este în acelaşi timp şi un om politic. Cum se împacă acest proiect apolitic cu statutul dvs. de om politic (sunteţi preşedintele unei organizaţii politice)?
CGC: Am sa incerc sa lamuresc aceasta problema si va spun ca un primar nu este niciodata , nicaieri pe glob un om politic. Primarul este un administrator al treburilor urbei. Primarul este autoritatea catre care locuitorii unei comunitati sa indreapta nu pentru lectii politice ci pentru solutii administrative. Definitia primariei nu s-a inventat in 11 martie 2012, aceasta vine din trecut , inca din vremea Greciei si a Romei Antice. Aceasta este delimitarea teoretica. Statutul meu de om politic nu trebuie sa se impace nimic, din ceea ce se intampla in interiorul primariei, pentru ca eu nu fac politica partinica aici. Nu sunt spun votati-ma sau votati partidul meu sau nu votati partidul aflat la putere in Constanta de 12 ani! Nu militez aici pentru niciun partid si nici impotriva altuia. Sunt aici sa ascult problemele constantenilor si cu siguranta cetatenii nu sunt intrebati pe usa daca voteaza PSD, PDL sau alte partide!
3. În ce fel va reuşi Primăria Constănţenilor să sancţioneze public derapajele actualei administraţii locale? Revin, vorbim despre o instituţie simbolică, cu „prerogative" limitate.
C.G.C.: Primaria constantenilor sanctioneaza actuala administratie formala a orasului prin insasi infiintarea ei. Prerogativele ei, al primaruiei Constantenilor, va contrazic, sunt nelimitate. Singuruii care ii vor regla aceste limite sunt constantenii. In mod normal, de sanctiuni publice se ocupa societatea civila, presa, liderii comunitatii, cetatenii iar eu le-am oferit acestora un spatiu. Sanctiunea propriu-zisa va fi aplicata nu peste mult timp, prin vot de catre constanteni. Cum functioneaza? Vine cetateanul, cere o consultatie, este indrumat ori sa preia un formular prin care isi inregistreaza petitia, ori de la caz la caz i se propune sa vina cand este primarul, ori biroul juridic, iar dupa ce vom infiinta consiliul sa participe la sedinta. Dupa inregistrare, petitia este studiata de unul dintre juristii primariei, este indosariata si de la caz la caz se aplica pe loc pasii de rezolvare a problemei sau rapsunsul pe care trebuie sa-l trasmitem cu privire la institutiile care pot rezolva problemele. Dar solicitarile care tin de administratia Constanta, le preluam si daca mai trebuiesc depuse anumite acte sau petitii le solicitam sa completeze documentatia, mai departe urmand ca unul dintre juristii nostri sa faca demersurile noastre pentru rezolvarea demersului.
Petitiile vizeaza probleme de siguranta a contructiilor, sunt foarte multe probleme...
4. V-aţi autoproclamat Primarul constănţenilor. Ce atribuţii are acest primar?
C.G.C.: Nu m-am autoproclamat primarul constantenilor. Acest proiect este rezultatul ultimilor ani de activitate in orasul nostru in care am avut sansa sa intalnesc mii de oameni si zeci de mii de probleme. Cea mai relevanta problema care mi-au transmis-o oamenii a fost ca nu avem primar. Ca se simt abandonati, ca 9 din 11 cartiere ale Constantei traiesc in saracie, ca e mizerie, ca nu au locuri de munca , ca nu au un viitor pentru copiii lor. Aceste probleme m-au responsabilizat ca primar al constantenilor si nu ego-ul meu.
5. Cum intenţionaţi să faceţi bine Constanţei sau s-o faceţi bine pe Constanţa?
C.G.C.: Constanta are toate calitatile unui oras mare, a celui mai important oras la Marea Neagra. Constanta are oameni de calitate care nu sunt ascultati, nu sunt bagati in seama. Mai mult, de multe ori sunt jigniti de cei care le-au condus temporar destinele. Constanta si constantenii cu toate calitatile evidente si potentialul imesc stau inabusiti sub un capac de indiferenta, incompetenta si sfidare care parea ca nu mai poate fi dat la o parte in curand. Vin si spun , potentialul constantenilor trebuie sa respire. Oamenii valorosi sa fie chemati sa se pronunte pe domeniile lor de expertiza - arhitectura, urbanism, infrasctura, mediu, cultura, educatie, sanatate, sport, religie, bussines, adica tot ceea ce da viata si viitor comunitatii. Constanta se face bine singura, doar trebuie ca cineva sa ridice acest capac de coruptie, sfidare si incompetenta ca ii inabuse potentialul. Asta voi face eu prin primaria constantenilor.
6. La cine vă gândiţi când vorbiţi de oamenii valoroşi ai oraşului nostru, care au ceva de spus şi vor să ajute creşterea spre mai bine a urbei?
C.G.C.: Aurelia Lapusan, Eusebio Spanu, Petre Bordei, Gheorghe Hagi, Vasile Sarbu! Deoarece nu doresc sa inlocuiesc o gasca cu alta, intentionez sa nu dau nume , din contra sa deschis si sa las posibilitatea oamenilor valorosi de a selecta singuri prih contributiile lor la cresterea orasului. Daca mai multi arhitecti vor veni cu solutii pentru repararea gafelor actualei administratii, aceia sunt cu siguranta oameni valorosi. Daca o echipa de juristi vor rezolva cazurile unor oameni jefuiti de propriile proprietati, sa fiti siguri ca acei oameni sunt valorosi. Daca un grup de oameni de cultura, vor veni cu proiecte care sa renasca orasului, personal voi spirjini aceste proiecte, sa fiti siguri ca acei oameni au valoare. La acei oameni valorosi ma gandesc.
7. Aţi anunţat că în scurt timp se va înfiinţa Consiliul Constănţenilor şi câteva comisii de specialitate. Din cine va fi format?
C.G.C.: Consiliul constantenilor asa cum am declarat va fi format pe aceleasi principii, din oameni buni, activi, din bresle, meserii, specializari diferite. Consiliul constantenilor nu are locuri limitate. Aici veti gasi un profesor universitar, un inginer, un taximetrist, pentru ca fiecare face parte si are un rol in viata acestui oras.
8. De asemenea, sub ce formă se vor derula audienţele şi întâlnirile cu cetăţenii?
C.G.C.: De doua ori pe saptamana la sediu, dupa ora 16.00.
9. Cu ce argumente speraţi să-i convingeţi pe constănţeni că puteţi fi primarul lor în condiţiile în care aţi devenit recent cetăţean al oraşului?
C.G.C.: Haideti sa ne amintim ca in istoria Romaniei, acum 150 de ani a fost cineva care a venit din alta tara, a fost uns principe si apoi a devenit regele romanilor. Omul acela a facut Romania independenta, suverana, i-a dat o linie de dezvoltare si a pregatit mare Unire pe care a infaptuit-o familia sa dupa moartea sa. Acesta a fost regele Carol I, un strain, dar un mare roman. Nu am pretentia ca ma ridic la pretentia lui Carol, mai ales ca eu nu sunt strain. Sunt nascut in Constanta, am copilarit aici, am locuit in trei cartiere in Constanta- Coiciu, Ciresica, Petru Groza., am facut scoala aici, am afaceri in Constanta, am o fundatie umanitara in Constanta, dau de munca unor tineri in Constanta, sunt in Constanta in fiecare zi a vietii mele, de 46 de ani. Sunt mai constantean de 100 de ori decat actualul edil. El este incorsetat in Constanta, nu stie cum sa faca cum sa evadeze din oras si din propria piele. Eu sunt constantean si mi-e drag sa lucrez, sa traiesc si sa locuiesc in Constanta. Altfel spus treaba cu domiciliul este o idee de tip comunist, dat fiind apartenenta noastra la UE, trebuie sa ne obisnuim ca zeci de oameni sau milioane de oameni pot locui intr-un oras, sa munceasca in altul si poate au familia in al treilea oras. Trebuie sa depasim limitele acestea comuniste, un om poate face bine locului in care el vrea sa faca bine. In 2008, proiectul primaria Eforie, a fost o provocare si mie imi plac provocarile, 2012 este proiectul Constanta.
Referitor la apartenenta, bunicii, parintii, eu si copiii mei ne-am nascut in Dobrogea iar sentimentul de apartenenta la aceasta regiune este o caracteristica a familiei mele. M-as putea manifesta oriunde in Dobrogea pentru ca apartin locului. Cred ca este momentul sa depasim bariera de mentalitate pentru ca capacitatea unui om de a face bine nu are legatura cu cartea de identitate.
10. Proiectul lansat de dvs a stârnit reacţii diferite. De ce nu v-aţi asumat proiectul cu primăria constănţenilor în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa?
C.G.C.: Asa cum am declarat, politica ramane la usa primariei constantenilor iar daca mai devreme m-ati certat ca sunt politician acum ma certati ca nu sunt politician. Sper ca am fost suficient de clar, ca nu se face politica la primarie.
11. În acest moment, vă este ruşine cu calitatea de membru PDL sau luaţi în calcul să candidaţi ca independent?
C.G.C.: Nu-mi este rusine cu nicio calitate, in general. Calitatile sunt chestiuni cu care nu ti-e rusine. PDL in Constanta este un partid de opozitie, tot ce se intampla in judet mai bun sau mai rau, mai mult rau zic eu, se datoreaza unei gasti din PSD, nu PSD-ului in ansamblu. Consider ca aproximativ 10 oameni cu extensiilor lor, controleaza tot institutional, administrativ, bussines, pe fiecare componenta sociala si publica unde au putut si li s-au permis, si-au intins tentaculele. Nu-mi este rusine ca sunt in opozitie cu aceasta gasca, pentru ca toti constantenii sunt de acceasi parte a baricadei cu mine.
In ceea ce priveste candidatura, voi afla de la constanteni in zilele si saptamanile viitoare daca voi candida. Cetatenii imi vor da pulsul orasului.
Mov-ul este o culoare care imi inspira optimism, asta este motivul alegerii facute, nu este o culoare a organizatiei de partid.
Nu vreau sa raspuns public colegilor care mi-au adresat intrebari. Le voi raspunde in interiorul partidului, aceasta fiind de fapt o regula statutara si o decizie statutura si o decizie a Biroului Permanent Judetean.
12. „Eu, Chiru, afirm cu tărie că şi dacă partidul meu îmi va interzice să merg pe drumul pe care am pornit, nu o să mă opresc. Eu aparţin constănţenilor, nu partidului. Şi gândurile mele bune se îndreaptă către constănţeni, împreună cu care trebuie să luptăm pentru a îndrepta multe lucruri greşite din ultimii 12 ani". Vă rog să detaliaţi...
C.G.C.: Eu apartin constantenilor in proiectul primaria Constantenilor.
13. În cazul în care veţi deveni după 10 iunie primarul Constanţei, pe ce criterii vă veţi forma echipa de la primăria autentică?
C.G.C.: Primaria constantenilor face deja aceasta selectie.
14. Aţi păstra ceva sau pe cineva din actuala echipă a primarului Radu Mazăre? Daca da, pe cine şi care e motivaţia?
C.G.C.: Din actuala administratia voi pastra numai biletele de avion, facturile de vacante exotice, facturile de hotel, voi pastra aceste lucruri ca sa le arat constantenilor ce au decontat timp de trei mandate. Sunt convins ca puse intr-o balanta acesta cheltuieli pe de o parte si reabilitarea de cealalta parte, balanta ar sta in echilibru sau s-ar inclina in partea cheltuililor facute in deplasari de edilii orasului.
Cu siguranta sefii de compartimente, directorii care sunt pe functii de mult timp vom cauta sa-i inlocuim. Vor fi pastrati angajatii care dau dovada de profesionalist, imaginatie si buna credinta.
15. Aţi împlinit un an de mandat la conducerea PDL Constanţa. Cum l-aţi caracteriza?
C.G.C.: Am traversat o perioada dificila, cu o organizatie aflata in opozitie fata de gasca din fruntea orasului si a judetului, dar aceasta perioada consider ca a fost necesara pentru a gasi mijloacele si resursele pentru a pune bazele unei organizatii puternice si credibile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- CONSTANTEAN 15 Mar, 2012 15:20 FRUMOS INTERVIU ,FRUMOASE RASPUNSURI,M-AU UNS LA SUFLET,CAND VREODATA VA VORBI MAZARE ASA FRUMOS SI ELEGANT?(NICIODATA) CHIRU TREBUIE SA FIE PRIMARUL CONSTANTEI.BRAVO.
- maria 15 Mar, 2012 14:12 ce s a intamplat cu fata bolnava de sida data afara abuziv? ati spus ca o veti ajuta dar nici pana acum nu v ati interesat sa o cautati. de ce ?
- Radu 15 Mar, 2012 11:18 Cand il veti da afara din partid pe Mihai Petre care face mari probleme de imagine PDL-ului?