Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:10 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu s-a terminat Tema a fost - „Buget de oraş, statut de comună"

ro

07 Dec, 2011 03:40 7075 Marime text
img_9724_1.jpgCu un an înainte de terminarea mandatului de primar, Cristian Cârjaliu susţine că a finalizat curăţenia prin hârtii, a pregătit câteva proiecte iar pe altele chiar le-a finalizat. Foarte curând va inaugura creşa din localitate, una modernă pentru care a primit ajutor financiar şi din partea administraţiei judeţene. În proiect se mai află reabilitarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ din satul Lazu, cei zece copii de aici fiind incluşi în programele şcolilor şi grădiniţelor din Agigea, din cauza că siguranţa clădirii nu a permis continuarea activităţilor. În anul 2010, primarul a lotizat un teren cu 330 de locuri de casa destinate tinerilor. Toate au fost contractate, iar primăria va aduce în zonă utilităţile, 75% din acest proiect fiind suportat din bugetul local. Localitatea Lazu va avea în curând reţea de alimentare cu gaze naturale, certificatul de urbanism fiind deja eliberat. Despre punctele tari şi punctele slabe ale mandatului primarului din Agigea, Cristian Cârjaliu discutăm joi de la ora.14.00 în direct la Interviu Online pe www.ziuaconstanta.ro

Realizator: Lavinia Siclitaru

img_9717_2.jpgAşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

1. Sunteti primarul celei mai prospere comune din judeţ, dispuneti de un buget pe care va puteti baza şi functionati dupa teoria că orice criza economica poate fi depasita de un primar gospodar. Care este sursa predominantă de venit a primăriei pe care o conduceţi?

C.C.: Teoria de criza economica poate fi depasita de catre orice primar. Problema este urmatoarea: din momentul in care esti in criza nu mai faci investitii si-ti reduci cheltuielile pentru a supravietui. Nu maresti taxele si daca situatia iti permite incerci sa accesezi banii altora. Orice care se poate plia pe politica localitatii.  Eu de exemplu, nu am reusit sa aplic pe masura 1.2.5. - drumul de exploatare pentru drumurile localitatii pentru ca nu am avut cadastru si intabularea drumurilor. Cheltuirea cu chibzuinta la banului public este esentialsi crearea de resurse economiceprin realizarea de concesiuni si exploatare a tuturor zonelor care pot aduce venituri.

2. Care sunt primii trei mari contribuabili ai localităţii? Care va sunt datornicii?

C.C.: Bugetul este de 80 de miliarde de lei. Din fericire nu avem datornici mari contribuabili. Ar fi APC-ul care a pierdut si procesul.

3. Datoria oricărui edil este să atragă fonduri europene .Sunteti într-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară. Cate proiecte ati reusit sa finantati in cadrul acestei structuri. Cam care ar fi valoarea lor?

C.C.:  Asociatia a fost facuta pentru masura 3.2.2..  La vreme infiintarii unul dintre parteneri a avut probleme financiare.

4. Avand în vedere că parte din fondurile primariei Agigea proveneau şi din tranzacţii imobiliare, cum decurge colectarea taxelor dat fiind ca piaţa imobiliară este in continuare blocată?

C.C.: Am concesionat balta, terenuri, la legea 15 am stopat programul de acordare gratuita si am trecut la concesionare. La nivelul comunei suntem in crestere fata de anul trecut.

5. Aveti un buget de investitii, avand in vedere faptul ca cele mai primarii, mai ales in randul comunelor sunt la limita supravietuirii?

C.C.:  6 milioane de lei  -  am extins reteaua de apa in Lazu, in Agigea si am mai introdus in lucru alte strazi care trebuiau reabilitate din punct de vedere al infrastructurii. Cand spun de infrastructura vorbesc de realizarea de canalizare-apa-bordurare, asfaltare-apa. Prin atragere guvern - fonduri europen si guvern - 5 milioane de lei si in rest am facut prin programul CJC - Casa Tineretului si am inceput reabilitarea din cresa tot cu fonduri de la Consiliul.


6. Câţi bani europeni aţi accesat până acum şi care sunt proiectele realizate cu ei?

C.C.: Pe fonduri de mediu  - 1 milion de lei, Casa Verde si POS-ul de mediu - 2,5 milioane de euro -canalizarea si extindere retea apa cu RAJA.

7. Ati reusit sa definitivati situaţie cadastrală a localităţii?

C.C.: Aproximativ 60%.

8. Ati avansat la un moment dat ideea infiintarii unui parc logistic pentru deszăpezire. In ce stadiu se afla acest proiect?

C.C.: A fost tot un proiect pe care am incercat sa-l accesez. Intre timp Toptraisar a aplicat pe o alta masura si a si reusit. A fost un esec acest proiect.



9. Care este gradul de îndatorare al primăriei Agigea la sfarsitul anului 2011?

C.C.: Nu avem.

10. Banii din taxele din port nu mai sunt ipotetici ca in anii trecuti. Cum vor fi investiti?

C.C.:  Ipotectic ar fi vorba de 10 miliarde de lei. Pentru 2012 banii se vor duce in programul de parcare la blocurile din Agigea, disperar(centru de permanenta), casa pensionarului, parcul din Lazu si asfaltari de drumuri.

11. Gazele sunt asteptate de foarte multi din cetatenii din Agigea si Lazu. In ce masura veti reusi sa va achitati de aceasta dorinta a oamenilor?

C.C.:  S-a eliberat autorizatie de constructie in octombrie 2011. Pot sa spun ca pentru iarna lui 2012, majoritatea cetatenilor din Lazu vor avea gaze la poarta.

12. Sunteti presedintele Ligii Judetene a primarilor si consilierilor PSD. Cum va sprijiniti colegii primari, ce probleme v-au reclamat?

C.C.: Legislatie, orice act normativ nou. Proiectul de lege privind legea alegerile locale este un subiect pe care incercam ca primari sa-l inteleg si nu prea reusim.

13. Sunteti membru PSD si cu siguranta nu ma astept sa va criticati colegii. Vreau sa va intreb totusi ce-ati fi facut in locul primarului de la Albesti daca la rectificarea bugetara pe 2011 ati fi aflat ca institutia CJ v-a repartizat pentru dezvoltare locala suma de 600 de lei...

C.C.:  Functia de primar nu este obligatoriu. Este un act de vointa... eu vreau sa-l intreb bani de fotbal de unde a avut de bagat!

14. Care este opinia dumneavoastră vis-a-vis de comasarea alegerilor parlamentare şi cele locale pentru noiembrie 2012?

C.C.: Sunt de acord cu comasare in principiu dar cu respectarea conditiilor legale. Una dintre conditii: mandatul primarului este de patru ani. Adica ar fi trebuit ca alegerile comasate si sa se desfasoare in luna iunie atunci expira mandatele primarilor.

15. Primarii PSD sunt dezavantajaţi de existenţa USL? Uniunea stă mai prost în sondaje decât PSD şi PNL, separat...

C.C.: Nu. Este vorba de o echipa si in momentul in care pleci intr-o echipa pleci si cu avantajeze si cu dezavantaje. Scopul USL este castigarea alegerilor.

16. Ce procent din actualii primari constanteni îşi vor păstra funcţia după 2012. Puteti da cateva exemple?

C.C.:  Conform noi legislatii 100%. Conditia este doar sa candideze si sa faca parte din PSD. Mariana Gaju, Florin Mitroi si Adrian Stan este posibil sa fie din nou primar.

17. Aveti vreun sondaj la Agigea? Care este intentia de vot a locuitorilor? Competitorul dvs., Ion Ionita ar vrea sa candideze din nou. Ce-i transmiteti?

C.C.: 65%. Ion Ionita este principalul contracandidat. Avand in vedere ca in 2008 am obtinut 42% iar urmatorul, 21%, zic ca stau bine. Am fost ales pe un program electoral, in momentul acela nu aveam nimic in concret realizat iar dupa trei ani de mandat la tot ce s-a realizat in aceasta comunitate ma duc aproape de 51%.

18. Sunteţi un primar tânăr, aflat la primul mandat şi cred că v-aţi propus să rezolvaţi multe probleme. Ce priorităţi aveţi pentru anul viitor? Mai candidati?

C.C.:  Bineinteles ca voi candida pentru ca am proiecte incepute. Am semnat deja declaratii de candidatura.

19. Ce au insemnat ptr dvs cei trei ani de cand sunteti primar. In plan personal, profesional, familial, financiar... ?

C.C.: Trei ani foarte grei, nu contabilizezi resurse financiare pe care le-ai pierdut ci realizarile pentru care le-ai facut. In momentul in care faci asta, bineinteles ca iti prognozezi si planurile pe viitor.  Eu as recomanda tuturor primarilor sa fie perseverenti, sa fie pusi la punct cu legislatia si sa fie ancorati in realitatea de zi cu zi.

20. De ce nu candidaţi pentru un loc în Parlament?

C.C.: Pentru ca nu vreau. Parlamentul nu este traget-ul pe care mi l-am propus si nu este solutia asteptata de comunitate de la mine.

21.  Ce s-a rezolvat referendumul privind reorganizarea teritoriala? Ca primar aveti ceva a va reprosa vizavi de tema acestui plebiscit?

C.C.: Sa speram ca in cazul in care se va intentiona vreodata desfiintarea judetului , rezultatul acestui referendum sa se aplice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Invitat Interviu Online 08 Dec, 2011 13:00 @Vasile Pitu: propunerea dvs este cel putin aberanta din doua motive: 1. Eforie Nord si Techirghiol au calitatea de statiuni balneoclimaterice cu statut special si asta implica accesarea de fonduri in contextul legal enuntat pe cele doua localitati si 2. localitatea Agigea are bugetul sau veniturile realizate cat cele doua localitati Eforie si Techirghiol. In concret, la o populatie de 18000 de locuitori cat au cele doua orase, cote defalcate pe care guvernul le retrage celor doua orase sunt de 70000 de euro, pe cand Agigea, comuna, 7000 de locuitori, cota defalcate retrase sunt de 80000 de euro. Pentru ce sa vin si sa capitalizez cele doua orase. Pentru ce sa-i iau cetateanului din Agigea serviciile si sa-l pun pe drumuri, sa-si faca buletinul in alta parte. Pentru ce sa nu mai beneficieze locuitorii din Agigea de transport local pentru ca viitoarea administratie poate nu le va mai da ocazia sa beneficieze de acest serviciu.
  • Invitat Interviu Online 08 Dec, 2011 12:55 @Popescu: este o minciuna. Cartierul la care faceti referire nu este asfaltat, nu esti nici macar pietruit si nu are nici utilitati. Singura strada din acel cartier pe care este asfalt este strada Randunelelor in proportie de 50 la suta. Restul strazilor - Dropiei, Condorului, Egretei sunt prinse intr-un program de reabilitare a infrastructurii pentru urmatorii ani, in limita bugetului si numai dupa realizarea pe programul POS a conductei de canalizare si de apa.
  • Vasile PITU 08 Dec, 2011 12:31 Am citit de curand,despre o initiativa a primarului orasului Targu Mures de a propune unor localitati din apropierea orasului sa se uneasca administrative intr-o singura localitate. Mi s-a parut foarte interesant! Ce parere ati avea daca localitatea Lazu din cadrul comunei Agigea s-ar uni cu municipiul Constanta intr-un proiect alaturi de orasul Ovidiu,comuna Lumina,orasul Navodari,comuna Valu Traian,comuna Cumpana intr-o mare metropola,iar localitatea Agigea s-ar uni cu orasul Techirghiol,cu Eforie Nord si Sud si cu comuna Tuzla intr-un municipiu mai mare,cred ca Techirghiol este numele cel mai nimerit care sa devina un mare oras turistic care sa aibe in mijloc lacul cu acelasi nume si unde principala activitate sa fie turismul balnear care sa se bazeze pe cel mai bun namol sapropelic din Europa( lacul Balaton atrage cu un namol ordinar de Dunare-dupa analizele efectuate de laboratoare prestigioase din vestul Europei,la fel ca si cele pentru valorosul namol de Techirghiol---cca 10 milioane de turisti pe an) pe care sa il administreze profesionist impreuna cu unele institutii de interes national de specialitate? Va multumesc; ing Vasile Pitu
  • popescu 08 Dec, 2011 09:15 Cum explicati ca in timp ce cartiere mai vechi din comuna sau din Lazu inoata in noroi cartierul "de langa cimitirul ortodox" care este proprietate privata are utilitati si infrastructura si este asfaltat? Cat mai trebuie sa mai plateasca taxe si impozite cei ce locuiesc de 30-40 de ani in Agigea pentru a beneficia de strazi bune in timp ce noile cartiere se fac conform standarde. Este corect domnule primar care "respecta legea".