Interviul online cu primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai s-a terminat Tema a fost - „Sustenabilitatea bugetelor şi oraşe durabile?!"
Interviul online cu primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai s-a terminat: Tema a fost - „Sustenabilitatea bugetelorDeocamdată nu a fost votat bugetul statului, astfel că nu putem ştii care vor fi fondurile alocate oraşului Ovidiu. Aflăm însă de la edilul Dumitru Bocai sub ce auspicii va debuta 2012 pentru ovideni cu bune şi cu rele, joi de la ora.14.00 la Interviu Online în direct pe www.ziuaconstanta.ro
Realizator: Lavinia Siclitaru
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Întrebările redactiei:
1. Un primar bun ştie să facă proiecte cu bani mulţi, iar un primar foarte bun ştie să facă proiecte şi cu bani mai puţini." In care categorie va incadrati?
O.B.: Un primar foarte bun care face din rahat bici si mai si pocneste. Cu un buget redus, fara sa vand terenuri, sa concesionez terenuri si fara sa primesc sprijin guvernamenal am reusit sa gestionez bugetul astfel incat sa fac in fiecare an cate ceva in oras, astfel incat lumea sa simta prezenta administratiei locale.
2. Suntem la sfarsitul anului 2011, un an ce se incheie sub auspiciile unei crize financiare globale, cu o nouă situaţie socio-politică la nivel de ţară, vom avea alegeri comasate. Cum aţi putea descrie situaţia oraşului Ovidiu în această conjunctură?
O.B.: Daca ne referim la viata de zi cu zi oamenii nu vor fi afectati, dar va afecta dezvoltarea familiei pe termen lung. Vor avea oamenii bani sa-si puna benzina si sa-si scumpere de mancare dar criza ar trebui sa ne invete ca pe timp de criza trebuie sa apelezi la banii albi pusi de o parte pentru zile negre..
3. Aveti în vedere sa gânditi o strategie pentru bugetul local, astfel încât cheltuielile să fie reduse cât mai mult posibil. Deocamdată nu a fost votat bugetul statului, astfel că nu putem ştii care vor fi fondurile alocate Ovidiu. În ceea ce priveşte visiteria locală, ce ne puteţi spune?
O.B.: Probabil ca fondurile vor fi mai reduse decat cele pentru anul asta. Vom culege anul viitor roadele muncii de doi ani de zile de cand lucram la proiecte pe fonduri europene. Sunt trei proiecte, unul de 200000 de euro, sistem de management al calitatii in primarie, am modernizat partea de IT, suntem la un pas de a reusi sa le dam un numar de telefon cetatenilor si sa primeasca pe baza CNP-ului vor afla toate informatiile legate de persoana lui in relatia cu administratia locala.
4. Probabil, în primăvară veţi şti mai bine care este situaţia financiară a localităţii. Care sunt prioritatile pentru 2012?
O.B.: Sa reusesc sa termin pana la sfarsitul anului asfaltarea intregului oras.
5. Sunteţi un primar al PDL, partid aflat acum la putere. Credeţi că va afecta acest lucru situaţia in campania electorala?
O.B.: Niciodata, nici pe Mazare nu l-a afectat.
6.Situaţia financiară a anului trecut s-a resfrânt şi asupra infrastructurii educaţionale. In ce conditii se desfasoara procesul educaţional in localitatea dvs?
O.B.: Sunt cele mai rasfatate scoli cele din Ovidiu. Avem tot mobilierul schimbat, profesorilor li s-a decontat transportul si nu m-am interpus in procesul de invatamant. Am convingerea ca va fi mai bine.
7. Cum aţi descrie în cinci cuvinte oraşul Ovidiu?Aveţi în oraş un loc preferat, sau mai bine zis un loc care defineşte cel mai bine Ovidiu?
O.B.: In comparatie cu anii precedenti, astazi Ovidiu este un oras cochet, animat, plin de viata, mai curat iar ca locul preferate, este orasul meu si in place orice coltisor dar putem sa ne gandim la parcul cu platani din centrul orasului, care arata superb.
8. Imaginaţi-vă că sunteţi un turist străin şi vizitaţi oraşul pe care-l conduceţi, ce v-ar atrage atenţia, ce v-ar face să reveniţi?
O.B.: Noi nu suntem oras turistic. Suntem o localitate rezidential pentru cei care vor sa scape de tumultul orasului. Din punct de vedere turistic vom deszvolta zona de promenada de pe lac si cel mai important punct turistic va fi Academia de Fotbal Hagi,
9. Funcţia dvs. permite oamenilor să fie critici, ce le transmiteţi?
O.B.: Cei care reproseaza sunt cei care au afinitati pentru alti candidati si alte partide.
10. In 2012 care ramane cea mai mare problema a ovidenilor?
O.B.: Dupa unii nu am facut nimic. Dupa altii, in trei ani de zile am rezultate mai bune decat altii care au stat chiar si 10 ani. Mai avem si de asfaltat si de rezolvat problema canalizarii. Le vom face in functie de cati bani vom avea.
11. Este greu în an preelectoralelectoral să va lăsăti năravurile politice acasă sau la partid?
O.B.: Sunt singurul PDL -ist din Constanta care am spus si voi spune lucrurilor pe nume. Eu m-am purtat ca un administrator al orasului, nu ca politician si vreau sa fiu judecat ca atare.
12. Veţi candida pentru un nou mandat? Care va fi mesajul Dvs ?
O.B.: Deocamdata nu m-am gandit. Deocamdata trebuie sa-mi termin treaba pentru votul pe care l-am primit pentru 2008. Dupa parerea mea comasarea alegerilor este o masura buna luata intr-o perioada de criza. este o masura buna din punct de vedere financiar. Eu cred ca ii respecti pe oameni daca ii chemi o data pe an si nu de trei ori. Cei care sustin ca aceasta comasare duce la confuzarea electorilor nu fac altceva decat sa-i jigneasca pe oameni. In privinta parlamentarilor, voi avea o datorie in plus fata de senatorul Moga si deputatul Chirila. Faptul ca grupul social Nazarcea are statut juridic se datoreaza primarului, prefectului, deputatului si senatorului. Voi fi sincer in campania electorala si voi da Cezarului ce-i a Cezarului. Acesti doi parlamentari au fost aproape de cetatenii mei.
13. Ovidiu, orasul in care somajul atinge....%?
O.B.: Nu este mare somajul, nu as putea avansa o cifra. Majoritatea celor care isi doresc un loc de munca si-au gasit , altii, care au “dureri de spate” prefera sa fie paznici.
14. Desi s-au facut multe îmbunatatiri traficul in oras lasa de suferit. Cum vreti sa rezolvati aceasta problema?
O.B.: Drumul care strabate orasul este european. Le-am oferit o locatie celor de la circulatie si i-am adus la Ovidiu pe toti. Avem camere de luat vederi amplasate inclusiv pentru drumul european.
15. Foarte multe localitati si-au reconsidat pozitia fata de energiile alternative. Cum a influentat aceasta noua optica localitatea dvs?
O.B.: Avem si noi solicitari. Numai ca atata timp cat nu exista parteneriat public privat , primaria nu prea are de castigat din aceste investitii.
16. Cum caracterizaţi activitatea Consiliului Local? Cum colaboraţi cu aleşii locali din consiliu? Se implică, au iniţiative?
O.B.: Colaboram foarte bine zic eu. Nu am probleme, eu am majoritatea. Eu imi respect consilierii.
17. Vom avea alegeri comasate, cel mai probabil. Va fi greu pentru dvs ca primar sa tranferati din imagine colegului care va candida pentru Colegiul din care face parte localitatea in conditiile in care deputatii si senatorii sunt „hotii care fura", „criminalii care ne-au taiat salariile", etc...
O.B.: Asa cum am spus sunt multumit de senatorul Moga si deputatul Chirila.
18. PDL se afla inca pe plan local intr-un proces greoi de reconstructie. Va reusi sa se puna pe picioare si sa intre cu capul sus macar in alegeri?
O.B.: Nu stiu nu eu am facut promisiuni politice. Prima mea grija este orasul Ovidiu, din punct de vedere politic sunt destui care trebuie sa se ocupe de partea politice.
19. Care au fost cele mai recente sume primite direct de la Guvern, asta pentru ca se acrediteaza ideea ca primarii PDL sunt sprijiniti direct de Executiv in judetele unde presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti USL?
O.B.: Am primit bani dar nu de la guvern prin deputatul de Colegiu. Dar ce eu sunt primarul Clujului?? Glumesc.
20. Cum va fi 2012?
O.B.: Mai auster decat 2011 si le recomand oamenilor sa fie mai chibzuiti cu cheltuielile. Asta nu inseamna ca trebuie sa stea in frig sau flamanzi dar sa nu mai investeasca in bunuri, cum ar fi masinile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp