Interviul online cu subinspectorul George Caraivan, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, filiala Constanţa „De ce poartă politiştii constănţeni botniţă?!!!!!”
Interviul online cu subinspectorul George Caraivan, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şiSindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) a anuntat ca mitingul care ar fi trebuit sa aiba loc marti, 10 mai, a fost amanat.. In urma discutiilor cu Puterea si Opozitia, dupa ce au aflat ca s-a amanat pana saptamana viitoare votul privind disponibilizarile in MAI, politistii au ales sa amane si ei protestele. Pentru mitingul care ar fi trebuit sa aiba loc marti, politistii erau obligati sa spuna sa faca un raport in care sa spuna daca se duc la demonstratie. Ce le-a cerut şeful IPJ Constanţa, comisarul Dumitru Catană politiştilor constănţeni să scrie în acest raport aflaţi la Interviu Online. De la invitatul editiei aflati sic ate functii au fost reduse in cadrul IPJ Constanta, intr-o reuniune care a avut loc intre patru pereti ai biroului şefului IPJ dar si cu ce probleme se confrunta politistii constanteni in relatia cu superiorii si cu conducerea Inspectoratului Judeţean de Politie.
Joi de la ora 10.00 prin intermediului chat-ului direct pe site-ul: //www.ziuaconstanta.ro, discutăm împreună cu preşedintele Sindicatului Naţional al Politiştilor şi Personalului Contractual Constanţa.
Realizator: Lavinia Siclitaru
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Intrebarile redactiei:
1. Domnule presedinte, prin ce se deosebeşte sindicatul poliţiştilor de celelalte sindicate?
G.C.: Nu se deosebeste in niciun fel, avem aceleasi structuri, numaram in jur de 60000 de membri, suntem foarte uniti si incercam sa ne aparam profesia si drepturile prevazute de lege.
2. Vreau să vă întreb acum dacă poliţistul are aceleaşi drepturi sindicale ca şi, să zicem, muncitorul dintr-o fabrica, precum ceferistul sau petrochimistul?
G.C: Exista o diferenta, noi avem o munca speciala care se aseamana cu cea a magistratilor. Sunt alte drepturi, alte conditii, exact ca si functionarii publici.
3.Numai că în vreme ce muncitorul lucrează într-o unitate privată, poliţistul este totuşi un bugetar...
G.C.: Notiunea de politist acopera si aria de bugetar cu statut special si cea de muncitor. Statutul special vine din activitatile pe care le desfasuram, suntem privati de multe incompatibilitati.
4.Şi societatea influenţează poliţistul. Până acum aţi avut probleme cu conducerea, adică cu patronatul de la înfiinţarea sindicatului poliţiştilor?Că tot se spunea pe vremuri că sindicatul este cureaua de transmisie a partidului...
G.C.: Au fost probleme foarte mari, au fost dintotdeauna. Sindicatul este relativ tanar, din 2005. Am fost atacati peste tot, nu concepeau sa existe sindicat, sa fie trasi la raspundere. Treptat au venit la conducerea ministerului oameni mai capabili si le-am cerut sa ne sprijine ca sa putem lucra in sprijinul cetateanului. Avem probleme legate de lipsa de personal si de dotari. Funtionam pe o organigrama din 1965.
5.Se pot înscrie în sindicatul dumneavoastră şi alţi membri din afara Ministerului Administraţiei şi Internelor?
G.C.: Nu.
6. Cum poate contribui sindicatul la schimbarea mentalităţii celor din jur asupra poliţistului? Fiindcă majoritatea civililor, văd în continuare în poliţist pe fostul miliţian.
G.C.: Sindicatul isi apara membri si incearca sa castige drepturile politistilor. Schimbarea mentalitatii este atributul MAI.
7. Poliţistul are o imagine mai proastă. Se întâmplă asta fiindcă el aplică legea?
G.C.: Imaginea proasta pleaca de la seful Politiei, in genul declaratiilor facute de seful Politiei, cazul Fatuloiu, salarizarea proasta, lipsa de personal, cazuri de coruptie. Eu cred ca totusi oamenii au incredere in Politie, vin sa le rezolve cazul. Noi nu arestam, iar legea e facuta in asa fel incat infractiuni grave.
8. Am întâlnit de multe ori poliţişti care plecau de la locul faptei tocmai atunci când se producea evenimentul sau se faceau ca nu-l vede. Ca sa nu pomenim despre incidentul recent din statiunea Mamaia, cand s-a ajuns, daca s-a ajuns la spatul targului cum se spune?
G.C.: Dupa cate am inteles, dupa ce s-a terminat bataia au sunat la 112, iar politistii au ajuns si nu au mai gasit ceva. Nu stiu cat de informat a fost seful IPJ Dumitru Catana cand a facut declaratii legate de acest caz. In conditiile in care in Mamaia sunt doua patrule , doar sa zboare cu funicularul ca sa ajunga la caz.
9. Cât înseamnă uniforma pentru un poliţist?
G.C.: Foarte mult. Sa ai o uniforma care sa impuna respect, sa fie curata, inseamna foarte mult. Avem uniforme chiar daca sunt de calitate proasta.
10. Cum colaboraţi cu Ministerul?
G.C: La ora actuala, e o mare lipsa de comunicare la nivelul ministerului, de sus in jos, care se rasfrange pana la IPJ.
11. Aici vine o intrebare dificila. Care este colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie, la nivel de conducere?
G.C.: Pana cand a avut loc acea manifestatie de la Bucuresti, relatia a fost cat de cat normala. De atunci s-au dat ordine de sus in jos si lucrurile s-au schimbat in rau. Noi am spus de ce ne-am dus si nu a inteles gestul nostru de disperare iar repercursiunile au fost foarte dure, cetatenii deja se plang. Nu se poate stapanii centrele de fier vechi furat, flagelul etnobotanicelor, nefiind oameni nu se mai simti in siguranta, munca la negru care infloreste de pe o zi pe alta.
In privinta IPJ nu suntem consultati absolut deloc. La audienta cand intram, tot ce spunem intra pe o ureche si iese pe cealalta. Interdictia cu silentio stampa in presa a venit de la Bucuresti si domnul Catana a aplicat-o cu sfintentie. Putea sa fie mai maleabil si domnul Catana daca vroia. La frontiera se poate discuta, la IPJ, nu.
Noi nu am cerut absolut nimic decat sa ne putem face treaba.
Cu adjunctul Adrian Rapotan avem o relatie buna.
12.Cum poate sindicatul rezolva problemele poliţiştilor agresaţi de infractori?
G.C.: Am facut numeroase interpelari pentru schimbarea legii, cred ca u se vrea. Daca s-ar impune legi mai dure, lucrurile ar sta altfel. Ultrajul se pedepseste cu o banala amenda.
13. Haideţi să discutăm puţin şi despre poliţia locala. Este ea necesară la Constanta?Vreau să spun dacă este eficientă?
G.C.: Este, o fi. De ce nu fac politisti daca tot vor politie locala. La Constanta, seful Politiei Locale provine din Politie. Ar trebui sa fie de bine, eu ma abtin. Politia locala o vad ca pe o politie politica pentru ca vor face ce vrea primarul.
14. Dacă mergi într-un sat şi cauţi un om trebuie să întrebi un poliţist. Dacă nu ştie... înseamnă că nu ştie. Înseamnă că n-a trecut niciodată pe acolo. Asta-i cea mai simplă verificare a apropierii poliţistului de oameni... cum functioneaza politia in satele din judetul Constanta?
G.C.: Ca orice politie. Tot timpul exista un politist in sectia. Padure fara uscaturi nu exista. Sunt obligati insa sa actioneze, chiar daca sunt acasa daca sunt apelati la 112 si trebuie sa fie apti sa intervina. Eu cred ca este un castig. Ca sunt putini , asta e, dar incercam sa ne facem treaba. Majoritatea stau in conditii groaznice, sunt insa si primari care nu s-au implicat.
15. Aţi spus că poliţiştii nu fac grevă, dar fac mitinguri. Protestul a ramas ultima formă de protest?
G.C.: Da. Incercam doar sa sensibilizam parlamentarii sa nu voteze aceasta lege de disponibilizari in cadrul MAI. Sa-i ia pe jandarmii si pe angajtii ISU care vor fi disponibilizati si sa-i aduca la Politia Nationala, sa-i trimita pe strada, sa ne simtim in siguranta.
16. Ce calităţi ar trebui să aibă un lider de sindicat adevărat?
G.C.: Cred ca important e sa-i ajuti, sa-ti ti promisiunile, da fi corect, am fost prompt cand am fost solicitat. Sunt si eu controlat in urma cu trei saptamani la locul de munca, nu la sindicat pentru ca am sustinut drepturile colegilor. Am mai trecut prin asta cand seful IPJ era domnul Popescu Victor cand mi s-a incercat o inscenare ca as fi luat mita o usa de termopan pusa la unul dintre birourile sectiei de politie nr 4.
17. De multe ori, din exterior, sindicatul pare un soi de acoperis pentru greşelile poliţiştilor...
G.C.: Sindicatul nu este acoperis pentru greselile politistilor. Niciodata nu am aparat colegi prinsi cu mita. Am aparat politistii care au avut probleme cu serviciu si noi ii aparam dupa ce fac un raport justificativ. Noi suntem obligati prin statut sa acordam asistenta juridica pana la o hotarare definitiva a instantei.
18. Cati colegi cercetati aveti in acest moment?
G.C.: De la inceputul anului sunt 10 colegi cu probleme in instanta.
19. De pilda, agentul de la sectia IV, scos tap ispasitor pentru evadarea de cascadorii rasului a acelor copii, cum va fi aparat? Pentru ca in acel caz vorbim despre un acar Paun si atat. E simplu..
G.C.: Deocamdata acel politist nu a apelat la Sindicat, daca va veni incercam sa se indeplineasca procedurile legale, sa i se respecte dreptul la prezumtia de nevinovatie.
20. Tot sindicatul dvs o apara si pe contabila de la IPJ, d-na Gradinaru. Am cercetat mai mult acest caz, mie si acum imi da cu virgula, apropo de vinovatia contabilei. Ce s-a rezolvat?
G.C.: Noi am platit asistenta juridica, este un caz rezolvat, am aparat-o la o cercetare, stiu ca vor veni cei de la Bucuresti sa evalueze cazul. Doamna Gradinaru a fost scoasa de sub urmarirea penala si mai are un pas sa-i dea in judecata pe cei doi experti, care au facut o expertiza doar pe vorbe.
21. Ati declarat ca disponibilizările in MAI nu sunt necesare, reprezintă o mare eroare cu efecte imediate. Cum argumentati cele spuse?
G.C.: Siguranta.
22. Si totusi nu se impune o reorganizare a functiilor, o reducere a cheltuielilor, evident in raport cu interesul institutiei? De pilda cati oameni vor fi disponibilizati la Constanta, cate functii au fost reduse, cum, pe ce criterii?
G.C.: Noi cand am vorbit cu cel mai serios ministru pe care l-am avut, Vasile Blaga, ni s-a propus o restructurare de sus in jos. Acum au fost 12 directii, au aparut altele, daca nu se face restructurarea de sus in jos nu se va rezolva nimic. In minister si in IGPR sunt multi cu mapa si putini cu sapa. Sa dispara Centrul Cultural MIRA, acolo sunt cantareti care canta la petreceri private ale generalilor, ale sefilor. Acolo sunt gradati, daca vor cariera in muzica, sa se duca la teatru. La fel se intampla si la clubul Steaua, cine vrea sa faca sport sa faca sport. Sa fie mai multi putini lucratori in biroului neoperative, cum ar fi management resurse umane. Noi avem la politie foarte multi, mai multi decat cei de la Santierul Daewoo Mangalia care tin mii de carti de munca. Sa dispara cei de la portile intitutiei de politie. In afara, la porti stau cei cu probleme de santate, la noi, zdrahoni care rup masa in doua, dar s-au invatat puturosi. Avem prea multa birocratie, asta e problema.
Profit de ocazie ca sa anunt ca marti, 17 mai la ora 7.00 se pleaca din fata politiei municipiului Constanta si rugam pe aceasta cale ca membrii familiilor de politisti, jandarmi si pompieri care vor sa ne sustina la miting sa ma contacteze la nr de tel:0728282625 pentru ca disponibilizarile pentru care mergem noi sa protestam le afecteaza si dumnealor familiilor. Cele mai numeroase disponibilizari vor fi in jandarmerie si pompieri.
23. Chestorul Popa, seful IGPR spunea ca trebuie disponibilizaţi toţi poliţiştii care sunt incompatibili cu această meserie. Avem si astfel de politisti la Constanta?
G.C.: Avem, veterinari, marinari, consultanti de mediu, cam jumatate au Academia de Politie, restul au ajuns pe alte cai in Politie. Pacat ca au ramas foarte putini politisti vechi care pot fi un exemplu.
24. Un lider sidical din zona feroviara adevarat graia cam asa: „M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit"... Se castiga bine la sindicat?? Care sunt avatajele, dezavantajele?
G.C. Ca lider de sindicat nu ai niciun avantaj, in afara ca ti se deconteaza benzina. Eu unul mi-am distrus masina. Eu m-am inscris ca sa-l concurez pe domnul Lotreanu. Apoi dupa ce am castigat, ne-am organizat incet, incet. Apoi am avut probleme cu domnul Popescu. Noi colaboram si cu Corpul National al Politistilor. Cred ca suntem un exemplu bun pentru toata tara pentru ca Sindicatul colaboreaza cu CNP-ul pe plan local.
25. Cum vedeti viitorul Politiei nationale peste 5-10 ani?
G.C.: Daca se vor face disponibilizari, din Constanta vor pleca 30 de persoane, se va face o impartire pe inspectorare, la nivel de tara.Eu nu prevad niciun viitor. Dar stiu ca Politia va exista in continuare, indiferent de cine va fi la putere.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 12 May, 2011 10:16 @Neo: coruptia este peste tot nu doar in politie.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 12 May, 2011 10:15 @Ion: sunteti total dezinformat. Eu inregistrez orice plangere si daca aveti ceva de spus va astept sa-mi spuneti mie, daca stiti ceva si voi rezolva problema. Politia Cumpana are cea mai buna activitate si cei mai multi hoti arestati in ultimii trei ani. Am luat locul 1 in fiecare an. va astept la mine.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 12 May, 2011 10:13 @politia hotilor: cred ca aveti o problema pentru ca ar trebui sa va ganditi ca este in joc si siguranta dvs, pentru ca daca nu sunt politisti, bine platiti, atunci infractorii isi vor face de cap.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 12 May, 2011 10:12 @Costica: imi pare rau ca vi s-a spart casa, dar legile acum se deosebesc de cele din trecut, arestarile se fac cu probe. cred ca dosarul se afla la un coleg de-al meu si face si el ce poate in limita legii. valoarea se va recupera cand va fi prins hotul.
- invitat Ziua de Constanta Interviu Online 12 May, 2011 10:11 @Adrian:Nu se mai intampla asa ceva pentru ca sunt destule servicii si sa nu uitati episodul cu rutiera. Cine face asa ceva , ajung ca ei si nu cred ca-si mai permite vreun politist sa faca asa ceva.
- lasa gargara jupane 11 May, 2011 13:08 ori faci ce zici, ori, valea ! ai facut prea multa osanza in serviiul public. sunt destui tineri si mai competenti. neunsi cu alifii. Aminteste-le legea ! Acestia care sunt acum in strada nu au dreptul sa faca greva! A aminti cuiva legea si a o aplica, nu inseamana amenintare.
- Adrian 11 May, 2011 13:06 prosti sunt politistii ca nu-si fac treaba fara influenta si sa-i prinda in special pe marii corupti. sa va dau un exemplu. un smecher este prins de radar in oras cu viteza f mare. politistul vrea sa-i ia permisul dar smecherul suna la sefii astuia si vrea sa-i dea telefonul politistului. la inceput politistul refuza sa vorbeasca la telefon. pana la urma vorbeste la telefon. si credeti ca zice? DA SEFU, AM INTELES. fals, nimic mai fals :) i-a raspuns sefului ca-i ia permisul aluia si ca nu mai are ce sa-i faca. deja i-a scazut salariul cu 25% si ca n-are decat sa-l dea afara. ha ha ha. sa fie prosti sa mai cedeze la d-astea eu m-as pune numai pe smecheri. cum i-am prins vb la telefon sau fara centura ZBANG. dar numai pe astia m-as pune. ca sa le fac in ciuda sefilor !
- Costica 11 May, 2011 13:05 Toata activitatea politiei romanesti se rezuma la showbiz si asta pentru ca da bine in perspectiva alegerilor care or sa vina. In martie mi-a fost sparta casa si furata toata agoniseala, asta in timp ce fiecare dintre noi platim salariile "politistilor". Respectabili in cauza au avut grija insa sa ma avertizeze sa am grije si sa nu intreprind nimic deoarece se pot intampla lucruri si mai grave decat furtul. Deasemenea ca trebuie sa am grije ca locuiesc intr-un cartier cu unul dintre cei mai tari interlopi ai zonei sau ca sefului lor i-a fost sparta casa de doua ori pana acum. Ce putem crede in astfel de condintii? Cum fac sa-mi recuperez valoarea materiala destul de mare a produselor furate? Nu mai zic de cea sentimentala s-au drama prin care trec speriat fiind ca respectivi i-mi rad in fata la tot pasul avand date suficiente despre noi? Ar trebui cumva sa nu mai platesc contributii pana recuperez banii? Daca cineva poate sa ma-ndrume ce as pute-a face, cu cea mai mare placere, va rog.
- politia hotilor 11 May, 2011 13:04 Felicitari ,domnule ministru.Restructurati ministerul de interne spre binele nostru.Este multa coruptie in sistem si sint multio care nu-si fac datoria.Politistii trebuie sa protejeze cetateanul ,nu infractorii .Sa ramina putini ,sa fie bine platiti si sa fie eficienti.
- ion 11 May, 2011 09:44 Caraivan sa nu mai stea prin presa pentru interviuri. Sa mearga in Cumpana unde este comandant si sa prinda hotii. Este dezastru in Cumpana. Se fura orice si oricand. Ziua in amiaza mare hotii intra in case si fura ce apuca. Daca mergi la politie sa reclami, Caraivan te intreaba daca ai martori. Nici nu se deplaseaza macar la fata locului sa vada ce s-a intamplat. Iti spune ca o sa puna baietii sai sa patruleze mai mult prin zona si se preface ca noteaza ceva in caiet. Nu a facut nimic de cand a venit la comanda Politiei Cumpana. Hotii isi fac de cap si rad de el. Hotii fac misto de el. Luati legatura cu primarita sa va spuna mai multe despre Caraivan.
- Neo 10 May, 2011 17:47 va meritari soarta, politisti hoti, mana in mana cu infractorii. nu va mi plangeti!