Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:18 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu Violeta Geoge, director economic al Centralei Electrice de Termoficare (CET) Palas s-a terminat Tema a fost - „Situaţia controversată a preţului gigacaloriei pe traseul CET - RADET - abonat""

ro

08 Mar, 2012 00:00 4724 Marime text
inter_8_mar_full.jpg„CET creşte preţul gigacaloriei. Ori plătim, ori taie căldura", aşa a declarat primarul Radu Mazăre în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa. „Majorarea aprobată este forţată de Guvern, care a avizat fără reţinere, prin intermediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), solicitarea CET de majorare a preţului" a mai susţinut primarul, adăugând că decizia de majorare a preţului a fost deja contestată în instanţă. El a adăugat că speră ca, în baza unei hotărâri judecătoreşti, să primească de la CET o fundamentare a majorării preţului la gigacalorie. „Niciodată nu am primit o fundamentare de la ei. Ne-au anunţat doar noul preţ şi ne anunţă că ori plătim, ori taie căldura", a spus Mazăre. Cum răspund reprezentanţii CET acuzaţiilor primarului Mazăre, aflaţi joi de la invitatul ediţiei, Violeta Geoge, director economic Centralei Electrice de Termoficare Palas.

În direct pe: www.ziuadeconstanta.ro, joi de la ora.10.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebări redacţie:

1. Care este preţul cu care pleacă gigacaloria de la Centrala Electrică de Termoficare către Regia de Distribuţia a Energiei Termice?

Violeta Geoge: Incepand cu 1 ianuarie 2012, pretul este de 185, 91 lei pe gigacalorie fara TVA, la care se adauga TVA si cei 90 de lei, suma perceputa de RADET pentru furnizare.

2. Care sunt componentele care dau preţul de producţie al gigacaloriei?

V.G.: Ponderea de 77-78% o da cheltuiala cu combustibilul, cu gazul. Apoi avem chletuielile materiale, date de apa, reactivi chimici, energie, materiale, piese de schimb, lucrari de reparatii, cheltuielile de personal, amortizarea, alte prestatii externe, taxe, accize.

3. Primarul Radu Mazăre a precizat în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa că „majorarea aprobată este forţată de Guvern, care a avizat fără reţinere, prin intermediul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), solicitarea CET de majorare a preţului gigacaloriei". Această majorare a fost solicitată de CET? Care sunt motivele?

V.G.: Activitatea noastra este reglementata de ANRE. Avem o metodologie reglementata prin care anual se ajusteaza preturile la energie electrica, energie termica. Solicitarea de majorare are la baza evolutia pretului la gaz. Noi ca societate producatoare, primim gazul in amestesc (din tara si din import)  dupa o metodologie de asemenea reglementata. Pretul gazului a fost la baza fundamentarii solicitarii ajustarii pretului. In pretul gigacaloriei intra si cheltuiala de transport pe reteaua de termoficare pana la punctul termic unde preia RADET.

4. Foarte mulţi dintre constănţeni s-au plâns atât anul trecut cât şi în această iarnă că temperaturile la care este furnizat agentul termic sunt mai scăzute decât în anii trecuţi. Ce pierderi de temperatură se înregistrează pe conducte pe traseul CET- puncte termice?

V.G.: Pierderile sunt diferite in functie de lungimea traseului, distanta fata de centrala, dar si de temperaturile de afara. La un traseu apropiat centralei pierderea este de circa un grad, la un traseu mai indepartat este de circa 3 grade, dar nu mai mult. 

5. Anual se fac revizii aloe reţelei de termoficare cu agent primar din municipiului Constanţa. Ce zonă a conductelor nu au suferit nicio operaţiune de modernizare? Pe ce perioadă vor continua aceste revizii anuale, în condiţiile în care Constanţa este printre singurele oraşe în care se procedează astfel?

V.G: Perioada este aleasa pentru pregatirea sezonului de iarna. Insa opririle pentru revizie se fac pe o perioada de doua saptamani, prin rotatie, se intervine asupra conductelor, traseeelor in fucntie de vechimea lor, unde au fost semnalate avarii, unde au avut loc evenimente pentru a preintampina situatii nedorite in sezonul de iarna si aceasta si in functie de banii disponibili. In ultimii ani alocarile financiare pentru revizii a scazut si atunci facem prioritatile, urgente, aproximativ 1-2 km de conducte pe an. Avariile neprevazute nu au nicio legatura cu revizia anuala.

6. Toate regiile se plâng că se confruntă în această perioadă de criză cu furturi de instalaţii, capace, etc. Dacă ne referim conductele CET, s-au înregistrat furturi de tablă folosite la izolarea conductelor, în special a celor supraterane?

V.G.: Da, ne confruntam si noi cu situatii de acestea la conductele supraterane, au fost cazuri, am sesizat Politia, in ultimul timp a aparut si furtul de capace.

7. Care este în acest moment relaţia CET- RADET, CET-Primăria municipiului Constanţa?

V.G.: CET-RADET, relatie comerciala, contractuala intre vanzator si cumparator, RADET fiind sub autoritate locala, in relatia CET-Primarie,  avem solicitari pe care le facem intre primarie pentru achitarea facturilor de catre RADET in scopul achitarii partiale de catre noi a combustibilului si mai departe pentru asigurarea si livrarea in continuare a energiei termice. Primaria plateste in avans alocatiile prevazute in buget pentru energie termica, e vorba de subventia de la bugetul local si nu costul efectiv al producerii energiei termice, care este parte din pretul final al gigacaloriei. Exista o prevedere legala pentru sezonul de iarna, in vederea achitarii combustibilului, acestea pot fi achitate in avans. Practic, primaria respecta o prevedere legala si ajuta putin la diminuarea datoriei RADET catre CET.

8. Ce datorii a acumulat în ultimul an Centrala Electrică de Termoficare (CET) Palas către furnizorii săi?

V.G.: Datoriile semnificative ale noastre sunt catre furnizorii de combustibili. Daca societatea are o datorie de 900 de milioane de lei, sucursalei noastre i-ar reveni proportional aproximativ 180 de milioane de lei. La nivelul sucursalei mai inregistram si noi cateva zeci de milioane datorii catre RAJA, Congaz, de unde avem distributia locala a gazului dar si la alti furnizori.

9. Ce datorii a acumulat în ultima perioadă RADET Constanţa către Centrala Electrică de Termoficare Palas?

V.G.: La aceasta ora, RADET are datorie de peste 200 de milioane de lei  la energie termica. Ca sa ne facem o idee, RADET achita catre CET in acest moment factura lunii decembrie 2010.

10. La un moment dat, se puneau în discuţie datorii istorice. În anul 2009, Guvernul din acea perioadă a propus scutirea de la plata pentru 26 de centrale termice care acumulaseră, în total, peste 536 milioane lei, pe primul semestru 2009. Printre acestea nu se afla însă S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A., deci nici sucursala din Constanţa. Care este astăzi valoarea acelor datorii nestinse?

V.G.: Acele datorii s-au rezolvat, in sensul ca s-au achitat treptat in limita posibiblitatii societatii noastre. Dar s-au acumulat altele, datorii care constau in obligatii catre fondul de risc al statului. Societatea noastra a contractat imprumuturi cu garantia statului in scopul de a achita combustibilul folosit in sezoanele de iarna anterioare. Vorbim de 170 de milioane cu accesorii cu tot.

11. În acest moment, CET Palas se mai află în situaţia de a cere falimentul RADET aşa cum aţi procedat în dosarul 302/118/2008?

V.G.: Nu ne propunem acest lucru, consideram ca sunt solutii de recuperare a datoriilor, mai greu dar nu imposibil. 

12. Care este motivul pentru care atunci vi s-a respins cererea?

V.G.: Respingerea a fost lipsa de procedura pentru regii. Legea insolventiei nu era aplicabila regiilor autonome. 

13. Au existat mai multe acorduri aprobate prin Consiliul Local privind preluarea CET-ului de către municipalitate. Acest lucru nu s-a realizat iar primarul Mazăre se gândeşte să contruiască cu bani europeni o alternativă la actualul CET.Credeti că este o idee buna ca pe piata să existe mai multi furnizori de servicii?

V.G.: Este bine ca pe piata sa existe mai multi furnizori de servicii, ca si principiu general.
N-as putea spune de ce nu s-a reusit preluarea, dar cred ca este vorba si de o sustinere financiara a acest centrale. 

14. Mai există loc de majorări în costul gigacaloriei în urmtoarea perioadă, anul viitor?

V.G.: Nu ne facem un scop din a majora pretul gigacaloriei. Avem niste prognoze si un buget, insa suntem monitorizati de ANRE, se cunosc preturile de productie ale centralelor, de influenta a pretului combustibilului. Aceasta majorare din 2012 este doar de 1.6%. Daca ne uitam la evolutia gazului, daca pretul la gaz nu se modifica atunci nu exista motiv pentru cresterea pretului. Daca pretul gazelor va creste, evident ca vom majora si noi preturile. Depunerile pentru majorari se fac de obicei in luna octombrie a anului, pentru ca atunci avem o evolutie mai aproape de realitate. Nu avem in acest moment o fundamentare privind solicitarea unei nou majorari pentru 2012.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Patrocle 08 Mar, 2012 19:55 Sa ne explice dl Mazare cum se calculeaza pretul la gigacalorie de catre RADET. In scrisorile primite acasa prin care se lauda ca acorda subventii, am vazut ca se pricepe f. bine. Asteptam explicatii pana la alegeri daca il intereseaza (alegerile), daca nu....lasa-ne, lasa-ne.....
  • Invitat Interviu online 08 Mar, 2012 10:05 @Mihai: raspunsul poate sa vi-l dea RADET in functie de consumul de energie termica avut.
  • Invitat Interviu online 08 Mar, 2012 10:03 @Horia: raspunsul il gasim in eliminarea subventiei. la Bucuresti, o parte din pret este sbuventionat de primaria bucurestiului.
  • Invitat Interviu online 08 Mar, 2012 10:01 @Mitica: Din punct de vedere al CET-ului nu ne putem pronunta la ora asta cu excactitate, avand in vedere ca 77-78% reprezinta costul chestuielilor cu combustibilul folosit, gazul.
  • Invitat Interviu online 08 Mar, 2012 09:59 @Toma Necredinciosul: Incepand din noiembrie 2011 , primaria nu mai subventioneaza pretul la gigacaloriei facturat populatiei si factureaza la pretul rezultat din pretul CET si pretul Radet-ului. S-a eliminat subventia acordata de primarie pana in luna noiembrie 2011, subventie care este primita atat de la buget local cat si de la cel central.
  • Mihai 07 Mar, 2012 20:46 Pretul Gcal la Constanta - 338 lei. Factura pe Ianuarie la apartament 3 camere 70mp fara gigacalorimetre = 750 lei. La apartament 4 camere 100 mp cu gigacalorimetre = 1300 lei.
  • Horia 07 Mar, 2012 20:39 RADET Bucureşti furnizează energie termică populaţiei la preţul de 169,88 lei! Cât priveşte alte oraşe mari, preţul gigacaloriei plătit de populaţie este, după cum urmează: la Cluj Napoca, 165 lei; la Iaşi, 185 lei; la Braşov, energia termică este livrată populaţiei la un preţ de 191,73 lei în această iarnă, la Craiova, 194,08 lei; la Oradea, 235,52 lei; la Piteşti, 245 lei, iar la Galaţi, 247,73 lei. Reamintim că în oraşul Constanţa, RADET furnizează agent termic la 86.623 de apartamente, preţul de facturare la populaţie fiind de 338,33 lei, considerat, în momentul de faţă, cel mai scump din ţară.
  • Mitica 07 Mar, 2012 20:39 Constănţenii se plâng că nu mai fac faţă costurilor astronomice pentru încălzirea centralizată a locuinţelor, iar primarul aruncă pisica în curtea Guvernului, considerându-l răspunzător pentru scumpirea gigacaloriei. Publicitate Online Indiferent de motivele pe care primăria le invocă, oamenii nu înţeleg un singur lucru: de ce, în condiţiile în care „acelaşi Guvern” a retras subvenţia ce acoperea, în anii trecuţi, o parte din diferenţa între preţul plătit de populaţie şi cel la care se produce energia termică tuturor primăriilor din ţară, numai primăria Constanţa a reuşit performanţa de a avea cea mai scumpă gigacalorie din România? Ei se tot întreabă cum au reuşit ceilalţi primari să nu împovăreze atât de tare beneficiarii sistemului centralizat de căldură, iar primarul Constanţei, nu? Ca să nu mai vorbim că există şi oraşe din ţară în care preţul este mult mai mic decât la Constanţa, iar în altele, populaţia plăteşte gigacaloria cu acelaşi tarif ca anul trecut. De ce alţii plătesc mai puţin? Convinşi că „e ceva putred în Danemarca”, sătui de intermi-nabilele răfuieli politice şi, mai ales, disperaţi că le-ar putea bătea executorul la uşă, oamenii cer atât primăriei, cât şi CET şi RADET, să reanalizeze problema şi să mai reducă din preţul gigacaloriei. Atâta vreme cât în alte oraşe s-a putut, ei cred că şi la Constanţa e posibil, numai să existe şi voinţă în acest sens.
  • Constanteanca 07 Mar, 2012 20:38 nu mai pot,cind stiu ca trebuie sa se afiseze intretinerea imi scade tensiunea si nu pot sa respir!o sa murim dracu de atitea griji,asta mai e viata????!!!!???
  • Constantean 07 Mar, 2012 20:37 Clica PSD in frunte cu Mazare si Constantinescu au transformat Constanta intr-un oras de asistati sociali dupa ce tot ei au majorat pretul giga caloriei cu 100% anul trecut in vara. Nesimtirea acestui om nu are limite. Il da exemplu pe Oprescu. Pai de ce nu spune cat e pretul giga caloriei in Bucuresti, ca e la jumatate fata de Constanta. A ,deci o sa fiu un om fericit daca imi returneaza 7,5 lei fata de cei 750 lei pe care ii platesc lunar la intretinere. Abia astept alegerile locale din Iunie poate scapam de porcii astia.
  • Toma Necredinciosul 07 Mar, 2012 20:37 anul trecut 1Gcal = 160 RON, anul acesta 338 de lei pe gigacalorie. de ce?
  • ionica 07 Mar, 2012 17:37 Excelent acest interviu! Putin probabil sa modifice ceva.Numai doua intrebari,de fapt pentru realizatorul intalnirii : 1- Fundamentarea pretului gigacaloriei furnizate de CET este clar facuta de specialisti si nu poate fi pusa la indoiala!DE CE NU SE CERE RADET-ului SA-SI FUNDAMENTEZE PRETUL NEJUSTIFICAT DE FURNIZARE CATRE CONSUMATORI (este inadmisibil sa fie mai mare decat cel al CET -ului),cu atat mai mult cu cat nu-i facut de specialisti ( RADET nu-i in stare de asa ceva). 2- DE CE NU SE DORESTE PRIVATIZAREA (in sistemul jafului din fabrici si uzine)PUNCTELOR TERMICE ( care oricum apartin inca poporului si nu mafiei),sa fie eventual date in LOCATIE DE GESTIUNE catre Asociatiile de locatari (s-au dat ele Fabrici intregi,nu-i o problema ? Ar fi insa una:cum ne vom lauda ca ajutam "poporul"amarat prin niscai subventii din banii celorlalti prosti.
  • vizitator 07 Mar, 2012 16:54 Felicitari ca ati ales O TEMA de MARE INTERES PUBLIC.Sugerez ca ar fi bine sa aflam actionariatul RADET.Primaria este sigur si e actionar principal.Poate aici este motivul COSTULUI CEL MAI MARE din tara.Nevoia de bani pentru subventia masei de votanti,procent destul de mare ,cat si licitatiile dubioase,posibil pe prietenii.De altfel exista dosare la DNA si speram sa fie si PROCESE,CONDAMNARI etc.Cu multe multumiri ca va pasa de oameni!