Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:40 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pitbull-lul“ din IPJ Constanța! Interviu online cu Elisa Toader, cea mai tânără femeie şef de post de Poliţie din județ

ro

25 Mar, 2022 00:00 26010 Marime text
  • „Când oprești un șofer, dacă ești atent la comportamentul lui și te axezi doar pe gesturile pe care acesta le face, nu vei face nimic. E vorba de contactul vizual! Acesta dacă îl ai continuu cât ești în dialog, zice multe. Mi s-a întâmplat să opresc persoane care păreau că nu au consumat băuturi alcoolice, dar în momentul în care au avut contact vizual cu mine… știți cum e? Ochii nu mint niciodată și trădează starea interioară!“.

Agent principal Elisa Toader cea mai tânără femeie şef de post de Poliţie din județul Constanța! Elisa Toader este șef al Postului de Poliție Fântânele și i se mai spune și „Pitbull“, datorită curajului care o caracterizează constant, chiar și în situații în care mulți dintre cei mai duri ar face un pas în spate.


În cadrul unui interviu online acordat cotidianului ZIUA de Constanța, Elisa Toader a explicat ce a determinat-o să urmeze o carieră în poliție, cât de greu este pentru o femeie să fie șef de post și care este cel mai greu lucru pentru un polițist care își desfășoară activitatea în mediul rural.


Întrebări redacție


1. Când ați decis că vreți să o urmați o carieră în poliție, mai degradă decât una într-un alt domeniu, mai puțin riscant, să spunem?


Încă de mic copil mi-am dorit să urmez acest drum. Mereu am fost fascinată de mașina de poliție, uniformă și tot ce ține de această meserie. În locul papușelelor cu rochițe roz, am preferat jucăriile de băieti, armele și seturile de poliție. Tot ce trebuia să fac, era să îmi ating Țelul și să îmi îndeplinesc visul.



2. Ce v-a atras cel mai mult la profesia de polițist, care este aspectul care vă place în continuare cel mai mult atunci când vă faceți datoria?


Mulți nu știu că această carieră e a doua casă. Am cunoscut oameni din poliție care prin ceea ce au făcut ei, m-au făcut să îmi doresc acest job. Erau dedicați, pasionați, dornici de dreptate. Asta nu trebuie să lipsească la niciun polițist! Dedicați muncii lor, pasionați de ce fac și dornici să ajute și să scoată adevarul la suprafață. Asta îmi place și în acest moment și credeți-mă că așa îmi fac munca impecabil! Mulți ar crede că având aceste principii sfârsesc singuri. Greșit! În cazul meu am susținere, sunt motivată dar mai ales sunt înțeleasă, iar asta te face invincibil și foarte sigur pe tine! Iar pentru asta pot doar să-i mulțumesc celui care imi este alături în orice clipă și mai ales înțelege plecările în miez de noapte și multele ore peste program.


3. S-a dus vestea despre dumneavoastră că aveți un fler deosebit în depistarea șoferilor care s-au urcat băuți la volan. Povestiți-ne, vă rugăm, cum s-au pus bazele acestei idei.



Fler? Cred că este un al 6 lea simț! E ceva ce se dezvolta în timp, prin multe ore de muncă și dedicare. Când oprești un șofer, dacă ești atent la comportamentul lui și te axezi doar pe gesturile pe care acesta le face, nu vei face nimic. E vorba de contactul vizual! Acesta dacă îl ai continuu cât ești în dialog, zice multe. Mi s-a întâmplat să opresc persoane care păreau că nu au consumat băuturi alcoolice, dar în momentul în care au avut contact vizual cu mine… știți cum e? Ochii nu mint niciodată și trădează starea interioară!


4. Cât de greu este pentru o femeie să fie șef de post?


E doar un început, o primă treapta. Nimic nu este greu când faci cu pasiune și dedicație! Știu să lucrez în echipă. Să știți că lucrul în echipă e cheia succesului pentru un viitor în care vrei să ai o funcție de conducere! Îmi place ceea ce fac și cum a zis Confucius; Fă ceea ce ți place cu adevărat și nu vei munci nici o zi din viața ta! Orice meserie dacă nu o începi din pasiune, nu va da roade!


5. Dat fiind că vă desfășurați activitatea în mediul rural, unde oamenii sunt mai degrabă tradiționaliști în anumite privințe, ați resimțit vreodată dificultăți în îndeplinirea atribuțiilor pe care legea vi le conferă prin prisma profesiei, ca urmare a faptului că sunteți femeie? Sunt oamenii mai reticenți în a se adresa unui polițist, în mediul rural, dacă acel polițist este o femeie?


În cazul meu, oamenii văd un sprijin. Sunt foarte deschisă cu ei și le-am dovedit ca se pot baza pe mine în orice situație. Sunt respectată pentru că oricine știe că respectul ți-l câștigi și nu vine singur. În multe cazuri alții sunt respectați doar pentru ca sunt polițiști, dar asta nu înseamnă ca sunt respectați ca oameni. Totul depinde de noi, și iar ajungem la cuvântul magic: comunicare! Cheia este comunicarea cum am zis și anterior. Atâta timp cât îți faci meseria impecabil nu ai cum decât să fii respectat și văzut bine de cetățeni.


6. Care este cel mai greu lucru pentru un polițist care își desfășoară activitatea în mediul rural? Care a fost sau este cea mai grea misiune, din acest punct de vedere?


Impunerea! Trebuie să știi sa te impui, să fii echidistant și sa te mulezi cumva după oameni atunci când este cazul. Am avut cazuri în care au fost foarte violenți verbal, chiar agresivi în unele cazuri. Nu trebuie să faci nicio greșeală, trebuie să rămâi ferm pe poziție, să faci în așa fel încât agresorul respectiv să cedeze în fața ta singur, să îl dezarmezi ca să zic așa, astfel încât să nu se ajungă la ultraj sau alt tip de agresiune. Nu e ușor dar până în acest moment pot zice că am ieșit cu brio din orice situație!


7. Anul acesta, se împlinesc 20 de ani de când data de 25 martie a fost desemnată drept Ziua Poliției Române. Care este mesajul dumneavoastră către cetățeni, dar și către colegii dumneavoastră, de Ziua Poliției?


Mesajul meu către cetățeni? În primul rând să știe că poliția este alături de ei indiferent de oră, să știe că pot apela atunci când au probleme și să aibă încredere că vom găsi soluții. Să știe că în spatele uniformei și noi suntem oameni ca și ei, deschiși și dispuși să ajutam. Știți ce aș mai transmite? Să uite acea „legendă” prin care își învață copiii că dacă nu sunt cuminți îi ia poliția. Dragi copilași, poliția nu este bau-bau ci e acea zână bună cu baghetă și praf magic, gata să va ajute când sunteți in pericol! Nu-i așa că sună mai bine pentru ei? Colegilor mei le zic la mulți ani, misiuni ușoare și să ajungă după fiecare tură acasă la cei dragi! Împreună suntem siguranța și încredere!


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Oficial de la IGPR!
Se caută adjunct pentru chestorul de poliţie Constantin Adrian Glugă, inspector șef al IPJ Constanța




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii