Interviu online Dr. Grasa - „Anul viitor, în Spitalul Judeţean va funcţiona din nou Secţia de Radioterapie. Licitaţia pentru accelerator este în derulare la Ministerul Sănătăţii“
Interviu online: Dr. Grasa - „Anul viitor, în Spitalul Judeţean va funcţiona din nou Secţia de Radioterapie.
27 Apr, 2017 00:00
ZIUA de Constanta
17358
Marime text
Directorul interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a vorbit, în cadrul unui interviu online, despre proiectul de management pe care vrea să-l implementeze la nivelul spitalului în următorii trei ani dacă va câştiga concursul de manager, despre auditul economico-financiar şi despre raportul Curţii de Conturi atacat în instanţă. Totodată, dr. Grasa a precizat că, anul viitor, la Constanţa va funcţiona un accelerator liniar de dimensiuni mici, care va putea rezolva cazurile de radioterapie.
Întrebările redacţiei:
Domnule dr. Grasa, aş vrea să ne spuneţi, pentru început, câteva cuvinte despre dumneavoastră…
Dr. Cătălin Grasa: Din 1995 - medic specialist. Medic primar chirurg din 2000, şef de lucrări la Facultatea de Medicină, Universitatea „Ovidius“, din 2000, doctor în ştiinţe medicale din 2002. Căsătorit de 12 ani, doi copii.
Candidatura dvs. pentru concursul de ocupare a postului de manager al SCJU pare, cumva, firească. Altceva vreau să vă întreb… Cum vă explicaţi totuşi că nu aveţi niciun contracandidat?
Dr. Cătălin Grasa: Este un spital de dimensiuni foarte mari şi care, în contextul actual, este un spital cu probleme. Poate că acesta ar putea fi un răspuns. Pe de altă parte, este adevărat că eu am lucrat numai în Spitalul Judeţean din 1992. SCJU este singura structură care oferă servicii medicale în întreaga Dobroge, dar prea mică din punctul de vedere al numărului de paturi, pentru cerinţele actuale, la nivelul României.
În mai 2016, aţi preluat managementul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după o situaţie extrem de neplăcută - reţinerea fostului manager, Dănuţ Căpăţînă. Care era situaţia instituţiei la vremea respectivă? M-aş referi aici din punct de vedere economic, al dotărilor, dar şi al corpului medical.
Dr. Cătălin Grasa: Am găsit un spital decapitat, un spital care conlucrează şi la ora actuală cu organele abilitate în dosarele fostului manager, cu o echipă managerială pe care am preluat-o, care s-a trezit la realitate, cu o inerţie şi o frică de a mai semna, de a mai lua decizii din partea unor şefi de servicii, direct implicaţi în actul medical în sine. Vorbim aici despre compartimentele de achiziţii, farmacie etc. S-a încheiat recent şi un audit economico-financiar, este posibil să intrăm pe zone de arierate pe 2016, avem ceva probleme legate de personal, cu unele contracte aflate în desfăşurare şi în ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli. Sunt lucruri remediabile, în orice caz.
Am atacat raportul Curţii de Conturi în instanţă - parte din el, este vorba despre contractul BARAN, contracte de servicii pe linie administrativă, dacă nu vom câştiga, suntem buni de plată şi apoi vom recupera banii, de la cei care au creat prejudiciile.
Care ar fi principalele realizări din interimatul dumneavoastră de până acum?
Dr. Cătălin Grasa: Sigur, deocamdată, nu sunt lucruri care să se vadă, dar am reuşit să fac serviciile să funcţioneze fără presiune din partea managerului şi, în egală măsură, să respectăm recomandările Curţii de Conturi în legătură cu achiziţiile.
Vă doriţi să fiţi managerul celei mai mari unităţi medicale din judeţ. Care consideraţi că sunt punctele tari şi punctele slabe ale Spitalului Judeţean Constanţa la ora actuală?
Dr. Cătălin Grasa: Unul dintre cele mai importante aspecte pozitive vizează diversitatea actului medical. Managementul calităţii este pozitiv pe câteva secţii, unde medicii dau dovadă de profesionalism. Tot la capitolul puncte forte, avem o echipă de medici universitari cu grad înalt de pregătire şi profesionişti şi continuăm să ne împrospătăm echipa. Suntem un spital clinic şi avem rezidenţi care vor să rămână în unitate, după finalizarea rezidenţiatului, ceea ce este îmbucurător. Vrem să ne facem echipă de top şi pe Terapie Intensivă, unde există deficit în toate spitalele din ţară. De asemenea, am reuşit să aducem un medic la Neurochirurgie, un medic tânăr, şi vrem să mai aducem şi alţii, poate reuşim chiar cadre universitare.
În ceea ce priveşte punctele slabe, vreau să punctez o problemă pe care am prins-o şi în proiectul de management, ea vizează rezolvarea anomaliilor de acces la nivelul serviciilor medicale din spital. Aici mă refer la secţiile suprapopulate. Pediatria este o mare problemă, inclusiv în Tulcea, de aceea, toate cazurile grave ajung tot la noi.
Ar fi nevoie de o nouă structură, în curtea spitalului sau altundeva. Un spital pentru copii cu aproape de 250 de paturi şi cu o secţie de chirurgie şi cu terapie intensivă. Eu l-am propus ca secţie al SCJU către CJC. Totodată, susţin proiectul celor de la Vodafone, de reabilitare a Neonatologiei şi, în special, a zonei de prematuri. Vrem să mergem pe modelul Spitalului „Marie Curie“.
Care credeţi că sunt lucrurile pe care vi le puteţi imputa ca director interimar?
Dr. Cătălin Grasa: Sunt lucruri legate de achiziţii de echipamente sau servicii şi catering.
Cum apreciaţi colaborarea cu Consiliul Judeţean Constanţa, principalul susţinător din punct de vedere financiar al activităţii SCJU?
Dr. Cătălin Grasa: Avem o relaţie foarte bună, în special cu preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu. Am trecut câteva momente cu brio, în sezonul rece. Din punct de vedere financiar, se poate şi mai bine, mai avem nevoie de bani pentru operarea angiografului, că tot aveam o întrebare pe acest subiect.
În ultima vreme, în relaţia cu presa, a existat o deschidere. Aţi numit un purtător de cuvânt, iar spitalul a început să prezinte informaţii de actualitate şi pe site-ul său. Chiar dacă nu face parte din mandatul dvs., când veţi publica şi achiziţiile şi contractele încheiate de-a lungul timpului de conducerile spitalului?
Dr. Cătălin Grasa: Anul acesta vreau să pun pe site-ul spitalului toate contractele încheiate în ultimii ani. Trebuie să redimensionăm departamentul de achiziţii şi să ne mai punem la punct cu partea de IT şi vom urca şi contractele pe site.
Ce conţine, în linii mari, planul dvs. managerial pe termen mediu şi lung?
Dr. Cătălin Grasa: Planul managerial este conturat în jurul calităţii actului medicalului şi al costurilor. Problema resursei umane este o problemă deschisă, ne dorim un personal tânăr, dar, în acelaşi timp, căutăm personal cu experienţă. Nu în ultimul rând, încercăm să găsim o formulă de educaţie continuă pentru personal, ne gândim să reînfiinţăm biblioteca şi să achiziţionăm echipamente. Mă bucur că ducem la final o licitaţie pentru centrala de sterilizare. În ceea ce priveşte aparatura, ar fi nevoie de o staţie nouă de monitorizare a pacienţilor pentru ATI adulţi şi copii, aparate de ventilaţie mecanică pentru zona critică. Pe zona de chirurgie plastică, vrem să înfiinţăm un compartiment pentru arşi şi să îmbunătăţim condiţiile de cazare.
Dacă ar fi să numiţi cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul, ce ne-aţi spune?
Dr. Cătălin Grasa: Supraaglomerarea, începând cu UPU şi mergând pe secţii - Pediatrie şi Neonatologie, Cardiologie, Neurologie, medicală sau Gastroenterologie. Repet, ideal ar fi ca entitatea de pediatrie să funcţioneze separat de adulţi, mai ales pentru protecţia copiilor. De asemenea, ne dorim un ambulatoriu integrat (policlinica), astfel încât să creştem gama de activităţi la care să aibă acces pacienţii.
Cum aţi „radiografia“, în câteva cuvinte, prestaţia corpului medical din cadrul spitalului? Vă întreb acest lucru deoarece, de multe ori, au existat situaţii în care colegi de-ai dvs. nu au avut un comportament adecvat…
Dr. Cătălin Grasa: În 2016 am avut 54.000 de externări. În UPU, avem prezentări de aproape 135.000 pe an. Şi atunci, încărcarea pe medic este destul de mare. Avem probleme vizavi de comunicare începând de la medic şi până la brancardier. Au fost cazuri în care am trecut şi la sancţiuni.
Cum colaboraţi cu Consiliul de Administraţie al spitalului, practic, forul de decizie, fără de care nu puteţi „mişca“ nimic la nivelul unităţii medicale? Dar cu cele trei sindicate de la nivelul spitalului?
Dr. Cătălin Grasa: Colaborarea cu cei din Consiliul de Administraţie este una normală şi firească, dezbatem problemele cele mai importante legate de buget şi de personal. Avem discuţii deschise pe orice subiect.
Şi cu cele trei sindicate cred eu că am o relaţie deschisă. Noi punem în practică, chiar în această perioadă, nişte decizii judecătoreşti, pentru că sindicatele au dat în judecată fosta conducere şi au câştigat. Iar oamenii au de recuperat nişte drepturi, pe bună dreptate.
Consideraţi că adresabilitatea faţă de spital este în creştere? Am văzut că în proiectul de management cu care participaţi la concurs obiectivul general este ca, în anul 2020, unitatea sanitară să asigure 90% din piaţa serviciilor de asistenţă medicală de înaltă performanţă în judeţul Constanţa şi judeţele limitrofe în condiţii de rentabilitate, calitate şi respect pentru pacienţi.
Dr. Cătălin Grasa: Pe plan local totuşi, zona privată nu este atât de dezvoltată pe cât se spune. Trebuie să profităm de lucrul acesta. Pentru a avea pacienţi mulţumiţi, noi, corpul medical al spitalului, trebuie să reînvăţăm că, indiferent dacă lucrăm la stat sau în privat, munca noastră trebuie să fie aceeaşi. În egală măsură trebuie să facem tot posibilul să ne dotăm cu echipament de ultimă oră şi să-i formăm continuu pe colegii noştri.
Cum veţi proceda în ceea ce priveşte asigurarea de servicii medicale curative de calitate în condiţii de eficienţă economică, creşterea calităţii îngrijirii bolnavului în condiţiile scăderii costurilor, managementul eficient al resurselor umane?
Dr. Cătălin Grasa: Punem la punct bazele unui sistem informativ nou, care să ne ofere o valoare reală a costurilor. Sperăm ca până la jumătatea lunii iunie să-l avem funcţional. Din acel moment, putem vorbi şi despre eficienţă.
Aţi susţinut că supraaglomerarea este una dintre tarele acestui spital. Când credeţi că va funcţiona totuşi centrul regional de pediatrie?
Dr. Cătălin Grasa: În patru-cinci ani.
Constănţenii cu afecţiuni oncologice trec prin momente grele. Noi am tras permanent semnale de alarmă în acest sens. Prin urmare, vă întreb: care mai este stadiul proiectului pentru redeschiderea laboratorului de radioterapie şi a unei secţii de profil? Consiliul Judeţean Constanţa demarase anul trecut procedurile pentru licitaţia referitoare la studiul legat de proiect şi construirea celor două buncăre?
Dr. Cătălin Grasa: Din ce ştiu, CJC încă lucrează la proiect. Ce vă pot spune legat de spital este următorul lucru: buncărul care funcţiona pe cobalt şi care a fost închis anul trecut va fi dezafectat cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Între timp, a fost demarată tot de minister licitaţia pentru achiziţionarea unui accelerator liniar mai mic, prin Banca Mondială, care va ajunge la Constanţa într-un an. El va funcţiona în vechiul buncăr, iar cei care vor câştiga licitaţia vor face modificările necesare. Vom scoate două posturi la concurs pentru fizicieni, să-i pregătim pentru venirea acceleratorului, iar fostul şef al Secţiei de Radioterapie lucrează deocamdată în Bucureşti pe un astfel de aparat.
Cum se va produce eficientizarea ambulatoriului integrat al spitalului şi, nu în ultimul rând, a Unităţii de Primiri Urgenţe?
Dr. Cătălin Grasa: Chiar astăzi am participat la o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii şi secretarii de stat, în care ni s-a solicitat să ne dăm acordul, împreună cu conducerea CJC, privind accesarea fondurilor europene pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe.
Ce le pregătiţi colegilor dvs.? Există soluţii speciale pe care sunteţi pregătiţi să le aplicaţi pentru a contracara intenţia medicilor şi a cadrelor medicale din spital de a pleca să profeseze în străinătate, pentru venituri mai mari? Totuşi, câţi medici v-au plecat?
Dr. Cătălin Grasa: Putem să oferim condiţii de muncă, nu putem vorbi încă despre creşterea veniturilor. Avem însă şi rezidenţi cu stagii în spitale din Occident, care s-au întors să lucreze la noi, ceea ce nu este puţin lucru. Avem şi medici care au plecat.
SCJU funcţionează ca un spital regional, toate cazurile disperate ajung aici, banii Sănătăţii nu sunt niciodată suficienţi (CJAS, minister sau CJC). Aveţi intenţia de a colabora pe proiecte, cu spitale sau ONG-uri din UE sau România, pentru suplimentarea veniturilor?
Dr. Cătălin Grasa: Avem în cadrul spitalului un centru de cercetare şi mai multe programe în derulare pe diferite secţii. Veniturile se împart între spital şi medicii care lucrează în cadrul acestor proiecte. Vom accesa şi alte programe naţionale pe viitor, cum ar fi pe cardiovascularizare şi tromboliză pentru accidente vasculare. Şi de aici vor veni fonduri pe programele naţionale şi pentru achiziţionarea de medicamente.
Că tot vorbim despre bani, dincolo de aspectul secţiilor, este foarte importantă aparatura medicală. Aţi identificat secţii unde este nevoie de investiţii urgente pe această linie? Toate aceste planuri costă bani. De unde vor veni ei?
Dr. Cătălin Grasa: Ar trebui să finalizăm Obstetrică - Ginecologie I, Neurologie, Chirurgie plastică, medicală. Nu ştim când vor fi finalizate, pentru că deocamdată nu dispunem de fonduri.
Şi, la final, o întrebare „de suflet“: ce se mai întâmplă cu angiograful de la Academia de Ştiinţe Medicale? Dar cu medicii cardiologi care aveau competenţe profesionale internaţionale şi nu-l puteau opera?
Dr. Cătălin Grasa: Spitalul trebuie să facă un contract cu cineva care face angiografii. Suntem în discuţii cu Spitalul Fundeni, să vină de acolo un specialist. Ca angiograful să devină funcţional, mai avem nevoie de bani pentru sistemul de climatizare, banii îi aşteptăm de la Consiliul Judeţean.
În ceea ce priveşte partea a doua a întrebării dvs., cei doi medici nu au specializare să efectueze cateterism cardiac. Din păcate, centrul de perfecţionare nu mai organizează cursuri pentru eliberarea de competenţe în ţara noastră. Noi avem nevoie de cei doi colegi cardiologi să lucreze pe angiograf, după ce depăşeşte zona de studiu clinic. În egală măsură, vom continua demersurile la minister să rezolvăm problema competenţelor.
Întrebările cititorilor:
Maria: Buna ziua! Va doresc succes in noul mandat de manager de spital! Sper sa faceti o treaba buna cu acest spital! O singura intrebare as avea de adresat. Cum este posibil ca domnul doctor Militaru, de pe sectia cardiovascular, sa mai fie sef al sectiei, cand el este cercetat penal pentru luare de mita? Cum este posibil asa ceva? Din cauza lui nu se scot posturi la concurs, este nevoie mare de personal acolo. Va rugam sa luati atitudine pentru aceasta problema. Nu e posibil sa mai fie sef acolo un cercetat penal. Va multumesc si asteptam raspuns de la dvs.
Dr. Cătălin Grasa: Aşteptăm o decizie a instanţei în privinţa dr. Militaru. În ceea ce priveşte angajările, doar ce a avut loc un concurs pentru două posturi pe terapie intensivă cardiacă, aşadar, scoatem posturi la concurs.
Întrebările redacţiei:
Domnule dr. Grasa, aş vrea să ne spuneţi, pentru început, câteva cuvinte despre dumneavoastră…
Dr. Cătălin Grasa: Din 1995 - medic specialist. Medic primar chirurg din 2000, şef de lucrări la Facultatea de Medicină, Universitatea „Ovidius“, din 2000, doctor în ştiinţe medicale din 2002. Căsătorit de 12 ani, doi copii.
Candidatura dvs. pentru concursul de ocupare a postului de manager al SCJU pare, cumva, firească. Altceva vreau să vă întreb… Cum vă explicaţi totuşi că nu aveţi niciun contracandidat?
Dr. Cătălin Grasa: Este un spital de dimensiuni foarte mari şi care, în contextul actual, este un spital cu probleme. Poate că acesta ar putea fi un răspuns. Pe de altă parte, este adevărat că eu am lucrat numai în Spitalul Judeţean din 1992. SCJU este singura structură care oferă servicii medicale în întreaga Dobroge, dar prea mică din punctul de vedere al numărului de paturi, pentru cerinţele actuale, la nivelul României.
În mai 2016, aţi preluat managementul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după o situaţie extrem de neplăcută - reţinerea fostului manager, Dănuţ Căpăţînă. Care era situaţia instituţiei la vremea respectivă? M-aş referi aici din punct de vedere economic, al dotărilor, dar şi al corpului medical.
Dr. Cătălin Grasa: Am găsit un spital decapitat, un spital care conlucrează şi la ora actuală cu organele abilitate în dosarele fostului manager, cu o echipă managerială pe care am preluat-o, care s-a trezit la realitate, cu o inerţie şi o frică de a mai semna, de a mai lua decizii din partea unor şefi de servicii, direct implicaţi în actul medical în sine. Vorbim aici despre compartimentele de achiziţii, farmacie etc. S-a încheiat recent şi un audit economico-financiar, este posibil să intrăm pe zone de arierate pe 2016, avem ceva probleme legate de personal, cu unele contracte aflate în desfăşurare şi în ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli. Sunt lucruri remediabile, în orice caz.
Am atacat raportul Curţii de Conturi în instanţă - parte din el, este vorba despre contractul BARAN, contracte de servicii pe linie administrativă, dacă nu vom câştiga, suntem buni de plată şi apoi vom recupera banii, de la cei care au creat prejudiciile.
Care ar fi principalele realizări din interimatul dumneavoastră de până acum?
Dr. Cătălin Grasa: Sigur, deocamdată, nu sunt lucruri care să se vadă, dar am reuşit să fac serviciile să funcţioneze fără presiune din partea managerului şi, în egală măsură, să respectăm recomandările Curţii de Conturi în legătură cu achiziţiile.
Vă doriţi să fiţi managerul celei mai mari unităţi medicale din judeţ. Care consideraţi că sunt punctele tari şi punctele slabe ale Spitalului Judeţean Constanţa la ora actuală?
Dr. Cătălin Grasa: Unul dintre cele mai importante aspecte pozitive vizează diversitatea actului medical. Managementul calităţii este pozitiv pe câteva secţii, unde medicii dau dovadă de profesionalism. Tot la capitolul puncte forte, avem o echipă de medici universitari cu grad înalt de pregătire şi profesionişti şi continuăm să ne împrospătăm echipa. Suntem un spital clinic şi avem rezidenţi care vor să rămână în unitate, după finalizarea rezidenţiatului, ceea ce este îmbucurător. Vrem să ne facem echipă de top şi pe Terapie Intensivă, unde există deficit în toate spitalele din ţară. De asemenea, am reuşit să aducem un medic la Neurochirurgie, un medic tânăr, şi vrem să mai aducem şi alţii, poate reuşim chiar cadre universitare.
În ceea ce priveşte punctele slabe, vreau să punctez o problemă pe care am prins-o şi în proiectul de management, ea vizează rezolvarea anomaliilor de acces la nivelul serviciilor medicale din spital. Aici mă refer la secţiile suprapopulate. Pediatria este o mare problemă, inclusiv în Tulcea, de aceea, toate cazurile grave ajung tot la noi.
Ar fi nevoie de o nouă structură, în curtea spitalului sau altundeva. Un spital pentru copii cu aproape de 250 de paturi şi cu o secţie de chirurgie şi cu terapie intensivă. Eu l-am propus ca secţie al SCJU către CJC. Totodată, susţin proiectul celor de la Vodafone, de reabilitare a Neonatologiei şi, în special, a zonei de prematuri. Vrem să mergem pe modelul Spitalului „Marie Curie“.
Care credeţi că sunt lucrurile pe care vi le puteţi imputa ca director interimar?
Dr. Cătălin Grasa: Sunt lucruri legate de achiziţii de echipamente sau servicii şi catering.
Cum apreciaţi colaborarea cu Consiliul Judeţean Constanţa, principalul susţinător din punct de vedere financiar al activităţii SCJU?
Dr. Cătălin Grasa: Avem o relaţie foarte bună, în special cu preşedintele CJ, Horia Ţuţuianu. Am trecut câteva momente cu brio, în sezonul rece. Din punct de vedere financiar, se poate şi mai bine, mai avem nevoie de bani pentru operarea angiografului, că tot aveam o întrebare pe acest subiect.
În ultima vreme, în relaţia cu presa, a existat o deschidere. Aţi numit un purtător de cuvânt, iar spitalul a început să prezinte informaţii de actualitate şi pe site-ul său. Chiar dacă nu face parte din mandatul dvs., când veţi publica şi achiziţiile şi contractele încheiate de-a lungul timpului de conducerile spitalului?
Dr. Cătălin Grasa: Anul acesta vreau să pun pe site-ul spitalului toate contractele încheiate în ultimii ani. Trebuie să redimensionăm departamentul de achiziţii şi să ne mai punem la punct cu partea de IT şi vom urca şi contractele pe site.
Ce conţine, în linii mari, planul dvs. managerial pe termen mediu şi lung?
Dr. Cătălin Grasa: Planul managerial este conturat în jurul calităţii actului medicalului şi al costurilor. Problema resursei umane este o problemă deschisă, ne dorim un personal tânăr, dar, în acelaşi timp, căutăm personal cu experienţă. Nu în ultimul rând, încercăm să găsim o formulă de educaţie continuă pentru personal, ne gândim să reînfiinţăm biblioteca şi să achiziţionăm echipamente. Mă bucur că ducem la final o licitaţie pentru centrala de sterilizare. În ceea ce priveşte aparatura, ar fi nevoie de o staţie nouă de monitorizare a pacienţilor pentru ATI adulţi şi copii, aparate de ventilaţie mecanică pentru zona critică. Pe zona de chirurgie plastică, vrem să înfiinţăm un compartiment pentru arşi şi să îmbunătăţim condiţiile de cazare.
Dacă ar fi să numiţi cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul, ce ne-aţi spune?
Dr. Cătălin Grasa: Supraaglomerarea, începând cu UPU şi mergând pe secţii - Pediatrie şi Neonatologie, Cardiologie, Neurologie, medicală sau Gastroenterologie. Repet, ideal ar fi ca entitatea de pediatrie să funcţioneze separat de adulţi, mai ales pentru protecţia copiilor. De asemenea, ne dorim un ambulatoriu integrat (policlinica), astfel încât să creştem gama de activităţi la care să aibă acces pacienţii.
Cum aţi „radiografia“, în câteva cuvinte, prestaţia corpului medical din cadrul spitalului? Vă întreb acest lucru deoarece, de multe ori, au existat situaţii în care colegi de-ai dvs. nu au avut un comportament adecvat…
Dr. Cătălin Grasa: În 2016 am avut 54.000 de externări. În UPU, avem prezentări de aproape 135.000 pe an. Şi atunci, încărcarea pe medic este destul de mare. Avem probleme vizavi de comunicare începând de la medic şi până la brancardier. Au fost cazuri în care am trecut şi la sancţiuni.
Cum colaboraţi cu Consiliul de Administraţie al spitalului, practic, forul de decizie, fără de care nu puteţi „mişca“ nimic la nivelul unităţii medicale? Dar cu cele trei sindicate de la nivelul spitalului?
Dr. Cătălin Grasa: Colaborarea cu cei din Consiliul de Administraţie este una normală şi firească, dezbatem problemele cele mai importante legate de buget şi de personal. Avem discuţii deschise pe orice subiect.
Şi cu cele trei sindicate cred eu că am o relaţie deschisă. Noi punem în practică, chiar în această perioadă, nişte decizii judecătoreşti, pentru că sindicatele au dat în judecată fosta conducere şi au câştigat. Iar oamenii au de recuperat nişte drepturi, pe bună dreptate.
Consideraţi că adresabilitatea faţă de spital este în creştere? Am văzut că în proiectul de management cu care participaţi la concurs obiectivul general este ca, în anul 2020, unitatea sanitară să asigure 90% din piaţa serviciilor de asistenţă medicală de înaltă performanţă în judeţul Constanţa şi judeţele limitrofe în condiţii de rentabilitate, calitate şi respect pentru pacienţi.
Dr. Cătălin Grasa: Pe plan local totuşi, zona privată nu este atât de dezvoltată pe cât se spune. Trebuie să profităm de lucrul acesta. Pentru a avea pacienţi mulţumiţi, noi, corpul medical al spitalului, trebuie să reînvăţăm că, indiferent dacă lucrăm la stat sau în privat, munca noastră trebuie să fie aceeaşi. În egală măsură trebuie să facem tot posibilul să ne dotăm cu echipament de ultimă oră şi să-i formăm continuu pe colegii noştri.
Cum veţi proceda în ceea ce priveşte asigurarea de servicii medicale curative de calitate în condiţii de eficienţă economică, creşterea calităţii îngrijirii bolnavului în condiţiile scăderii costurilor, managementul eficient al resurselor umane?
Dr. Cătălin Grasa: Punem la punct bazele unui sistem informativ nou, care să ne ofere o valoare reală a costurilor. Sperăm ca până la jumătatea lunii iunie să-l avem funcţional. Din acel moment, putem vorbi şi despre eficienţă.
Aţi susţinut că supraaglomerarea este una dintre tarele acestui spital. Când credeţi că va funcţiona totuşi centrul regional de pediatrie?
Dr. Cătălin Grasa: În patru-cinci ani.
Constănţenii cu afecţiuni oncologice trec prin momente grele. Noi am tras permanent semnale de alarmă în acest sens. Prin urmare, vă întreb: care mai este stadiul proiectului pentru redeschiderea laboratorului de radioterapie şi a unei secţii de profil? Consiliul Judeţean Constanţa demarase anul trecut procedurile pentru licitaţia referitoare la studiul legat de proiect şi construirea celor două buncăre?
Dr. Cătălin Grasa: Din ce ştiu, CJC încă lucrează la proiect. Ce vă pot spune legat de spital este următorul lucru: buncărul care funcţiona pe cobalt şi care a fost închis anul trecut va fi dezafectat cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Între timp, a fost demarată tot de minister licitaţia pentru achiziţionarea unui accelerator liniar mai mic, prin Banca Mondială, care va ajunge la Constanţa într-un an. El va funcţiona în vechiul buncăr, iar cei care vor câştiga licitaţia vor face modificările necesare. Vom scoate două posturi la concurs pentru fizicieni, să-i pregătim pentru venirea acceleratorului, iar fostul şef al Secţiei de Radioterapie lucrează deocamdată în Bucureşti pe un astfel de aparat.
Cum se va produce eficientizarea ambulatoriului integrat al spitalului şi, nu în ultimul rând, a Unităţii de Primiri Urgenţe?
Dr. Cătălin Grasa: Chiar astăzi am participat la o videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii şi secretarii de stat, în care ni s-a solicitat să ne dăm acordul, împreună cu conducerea CJC, privind accesarea fondurilor europene pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe.
Ce le pregătiţi colegilor dvs.? Există soluţii speciale pe care sunteţi pregătiţi să le aplicaţi pentru a contracara intenţia medicilor şi a cadrelor medicale din spital de a pleca să profeseze în străinătate, pentru venituri mai mari? Totuşi, câţi medici v-au plecat?
Dr. Cătălin Grasa: Putem să oferim condiţii de muncă, nu putem vorbi încă despre creşterea veniturilor. Avem însă şi rezidenţi cu stagii în spitale din Occident, care s-au întors să lucreze la noi, ceea ce nu este puţin lucru. Avem şi medici care au plecat.
SCJU funcţionează ca un spital regional, toate cazurile disperate ajung aici, banii Sănătăţii nu sunt niciodată suficienţi (CJAS, minister sau CJC). Aveţi intenţia de a colabora pe proiecte, cu spitale sau ONG-uri din UE sau România, pentru suplimentarea veniturilor?
Dr. Cătălin Grasa: Avem în cadrul spitalului un centru de cercetare şi mai multe programe în derulare pe diferite secţii. Veniturile se împart între spital şi medicii care lucrează în cadrul acestor proiecte. Vom accesa şi alte programe naţionale pe viitor, cum ar fi pe cardiovascularizare şi tromboliză pentru accidente vasculare. Şi de aici vor veni fonduri pe programele naţionale şi pentru achiziţionarea de medicamente.
Că tot vorbim despre bani, dincolo de aspectul secţiilor, este foarte importantă aparatura medicală. Aţi identificat secţii unde este nevoie de investiţii urgente pe această linie? Toate aceste planuri costă bani. De unde vor veni ei?
Dr. Cătălin Grasa: Ar trebui să finalizăm Obstetrică - Ginecologie I, Neurologie, Chirurgie plastică, medicală. Nu ştim când vor fi finalizate, pentru că deocamdată nu dispunem de fonduri.
Şi, la final, o întrebare „de suflet“: ce se mai întâmplă cu angiograful de la Academia de Ştiinţe Medicale? Dar cu medicii cardiologi care aveau competenţe profesionale internaţionale şi nu-l puteau opera?
Dr. Cătălin Grasa: Spitalul trebuie să facă un contract cu cineva care face angiografii. Suntem în discuţii cu Spitalul Fundeni, să vină de acolo un specialist. Ca angiograful să devină funcţional, mai avem nevoie de bani pentru sistemul de climatizare, banii îi aşteptăm de la Consiliul Judeţean.
În ceea ce priveşte partea a doua a întrebării dvs., cei doi medici nu au specializare să efectueze cateterism cardiac. Din păcate, centrul de perfecţionare nu mai organizează cursuri pentru eliberarea de competenţe în ţara noastră. Noi avem nevoie de cei doi colegi cardiologi să lucreze pe angiograf, după ce depăşeşte zona de studiu clinic. În egală măsură, vom continua demersurile la minister să rezolvăm problema competenţelor.
Întrebările cititorilor:
Maria: Buna ziua! Va doresc succes in noul mandat de manager de spital! Sper sa faceti o treaba buna cu acest spital! O singura intrebare as avea de adresat. Cum este posibil ca domnul doctor Militaru, de pe sectia cardiovascular, sa mai fie sef al sectiei, cand el este cercetat penal pentru luare de mita? Cum este posibil asa ceva? Din cauza lui nu se scot posturi la concurs, este nevoie mare de personal acolo. Va rugam sa luati atitudine pentru aceasta problema. Nu e posibil sa mai fie sef acolo un cercetat penal. Va multumesc si asteptam raspuns de la dvs.
Dr. Cătălin Grasa: Aşteptăm o decizie a instanţei în privinţa dr. Militaru. În ceea ce priveşte angajările, doar ce a avut loc un concurs pentru două posturi pe terapie intensivă cardiacă, aşadar, scoatem posturi la concurs.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Maria 26 Apr, 2017 09:55 Buna ziua! Va doresc succes in noul mandat de manager de spital! Sper sa faceti o treaba buna cu acest spital! O singura intrebarea as avea de adresat. Cum este posibil ca domnul doctor Militaru de pe sectia cardio-vascular sa mai fie sef al sectiei cand el este cercetat penal pt luare de mita. Cum este posibil asa ceva?Din cauza lui nu se scot posturi la conurs, este nevoie mare de personal acolo.Va rugam sa luati atitudine pt aceasta problema.Nu e posibil sa mai fie sef acolo un cercetat penal.Va multumesc si asteptam raspuns de la dvs.