Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:29 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Kristina Mutiş, purtător de cuvânt al Casei de Pensii Constanţa - „Problematica pensiilor este un subiect deosebit de sensibil“

ro

06 Aug, 2016 00:00 9785 Marime text
Kristina Mutiş, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Constanţa, a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa, în care a vorbit despre mai multe aspecte importante cu privire la sistemul de pensii. Aceasta a amintit care este pensia minimă în România, ce acte sunt necesare pentru solicitarea pensiei, explicând, în acelaşi timp, distincţia între „stagiu minim de cotizare“ şi „stagiu complet de cotizare“.

Care este pensia minimă în România, în 2016?

Trebuie făcută distincţia între pensia minimă şi venitul minim, în sensul că, dacă o pensie iese din calcul, având un cuantum mai mic de 400 de lei, diferenţa până la acest prag se acordă din oficiu şi se poate vizualiza pe talonul de pensie. Pe decizie se va trece cuantumul efectiv al pensiei, iar pe talon se va acorda diferenţa astfel încât să nu existe un venit mai mic de 400 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru solicitarea pensiei?​

Pentru solicitarea pensiei sunt necesare următoarele acte:
 Cerere tip (declaraţie);
 Acte stare civilă care să ateste evoluţia numelui (original şi copie);
 Carnetul de muncă (original şi copie);
 Adeverinţa cu perioada lucrată după 1.01.2011;
 Adeverinţe privind suporturile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv sau individual de muncă;
 Adeverinţe privind condiţiile de muncă speciale şi deosebite;
 Livret militar (original şi copie), dacă este cazul;
 Diplomă de studii superioare, curs de zi (original şi copie), şi foaie matricolă sau adeverinţă curs de zi.

Care este distincţia între vechimea în muncă şi stagiul de cotizare?

Prin stagiu de cotizare se înţelege efectiv perioada pentru care o persoană a achitat contribuţia de asigurări sociale. Cele două se folosesc ca sinonime. Termenul „stagiu minim de cotizare“ se referă la vechimea minimă pe care o persoană trebuie să o aibă pentru a beneficia de deschiderea unui drept de pensie. Termenul „stagiu complet de cotizare“ se referă la vechimea completă prevăzută de legiuitor.

Ce instituţie stabileşte, calculează şi plăteşte pensia de urmaş? Pe ce criterii se stabileşte aceasta?

Casa Judeţeană de Pensii este instituţia care stabileşte şi calculează pensia de urmaş. Plăţile se fac din bugetul de asigurări sociale. Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinere.

Are relevanţă durata căsătoriei pentru acordarea pensiei de urmaş?

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în următoarele cazuri:
 La împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieţii, dacă durata căsătoriei a fost de 15 ani sau de cel puţin zece ani;
 Indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an;
 Indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, pe perioada de şase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salariului mediu brut;
 Indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, pe o perioadă de şase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizezi venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;
 
 Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii de vârstă de până la şapte ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35 % din câştigul salarial mediu brut - până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de şapte ani.

Cât timp au copiii dreptul la pensie de urmaş? 

Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, indiferent dacă urmează sau nu cursuri şcolare. Dacă după vârsta de 16 ani îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, au dreptul la pensie de urmaş până la terminarea acestora, cu condiţia să nu se depăşească vârsta de 26 de ani. În situaţia în care copiii urmaşi suferă de o invaliditate ivită până la împlinirea vârstei de 26 de ani, au dreptul la pensie de urmaş pe toată durata invalidităţii.

În cazul orfanilor de ambii părinţi, cum se stabileşte pensia de urmaş? 

Pensia de urmaş constituie 50% din punctajul mediu anual cuvenit fiecărui părinte în parte.

Ce persoane au dreptul la pensia de invaliditate? 

Asiguraţii sistemului public care şi-au pierdut capacitatea de muncă pot solicita pensie de invaliditate dacă sunt încadraţi într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, indiferent de stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii.

Când nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate? 

Nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:

 Prezintă invalidităţi ce afectează ireversibil capacitatea de muncă;
 Au împlinit vârstele prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă;
 Au vârsta mai mică cu până la cinci ani faţă de vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform legii.

Care sunt condiţiile de acordare a pensiei anticipate? 

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Ce pensie ar avea o persoană care a avut un salariu de sub un punct? 

Pensia se calculează prin luarea în calcul a tuturor salariilor câştigate de o persoană de-a lungul întregii sale activităţi. Fiecare salariu se raportează la salariul mediu din fiecare lună şi astfel se face un punctaj mediu total, care se împarte la stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, obţinându-se astfel punctajul mediu anual care stă la baza calculului efectiv al cuantumului pensiei. Evident că salarii mici vor conduce la un cuantum mic al pensiei, în vreme ce salariile mai mari vor conduce la un cuantum al pensiei mai mare.

Este legal să muncești după ce te-ai pensionat? 

Pensionarii la limită de vârstă au dreptul să muncească fără restricţie şi să cumuleze pensia cu salariul. Aceeaşi situaţie este şi în cazul beneficiarilor de pensie de urmaş copii, care, începând cu data de 1.01.2011, pot cumula pensia cu salariul indiferent de cuantumul acestuia.
 
În cazul beneficiarilor de pensie de invaliditate gradul III, aceştia pot desfăşura activităţi profesionale numai cu cel mult jumătate de normă. Pensionarii de invaliditate de gradul II şi I nu pot cumula pensia cu veniturile salariale, întrucât capacitatea de muncă a acestora este pierdută în totalitate. În ceea ce priveşte beneficiarii de pensie anticipată şi anticipată parţială, aceştia nu pot beneficia şi de pensie, şi de salariu în acelaşi timp. În cazul în care vor să muncească, sunt obligaţi să solicite suspendarea plăţii pensiei.

Care sunt cele mai frecvente mituri pe care le-aţi auzit legate de pensie

Că orice persoană a cărei vârstă adunată cu vechimea depăşeşte 50 de ani se poate înscrie la pensie. Aş recomanda tuturor beneficiarilor, pentru orice informaţie, să se adreseze instituţiei noastre, întrucât problematica pensiilor este un subiect deosebit de sensibil şi zvonurile nefondate nu pot face decât să creeze panică sau speranţe false.

Ce le-ați recomanda constănţenilor care au în vedere perspectiva de a se pensiona? 

Să se asigure că au realizat cel puţin stagiul minim de cotizare realizat şi să îşi obţină din timp documentele care atestă vechimea realizată în muncă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii