Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:30 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ron Hawkins - „Înaintaşii noştri au crezut în capacitatea lor de a crea ceva special şi durabil, ceea ce demonstrează spiritul american liber“

ro

04 Jul, 2015 00:00 3913 Marime text


Ron Hawkins este consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei SUA la Bucureşti. Anterior, a lucrat în Algeria, Islanda, Bosnia-Herţegovina, Sudan şi Washington DC. A absolvit American University din Washington DC, obţinând atât o diplomă de licenţă, cât şi una de masterat în relaţii internaţionale. A studiat limbile franceză, bosniacă şi română şi are cunoştinţe de latină, germană şi islandeză. A făcut o scurtă vizită în România cu câţiva ani în urmă şi şi-a dorit să se întoarcă pentru a petrece o perioadă mai lungă în ţară, în cadrul Ambasadei SUA. Este originar din statul Maryland, din apropierea capitalei, Annapolis, situată la gura de vărsare a râului Severn, în frumosul golf Chesapeake. Îi place istoria şi este încântat să se afle într-o ţară atât de plină de vestigii istorice şi atât de frumoasă.
 

4 Iulie este o zi solemnă dedicată libertăţii de exprimare şi libertăţii religioase, respectării drepturilor fundamentale ale fiecărui individ. Ce fac americanii din SUA în această zi şi cum sărbătoresc cei aflaţi departe de casă?

Într-adevăr, Ziua Independenţei este pentru americani atât o ocazie solemnă, cât şi un prilej de bucurie. Îi cinstim pe strămoşii care au fondat republica noastră şi pe aceia care au luptat pentru independenţa sa. Aceiaşi înaintaşi au formulat documentele noastre fondatoare, în care au consacrat libertăţile noastre, precum libertatea de exprimare şi libertatea religioasă, documente care continuă să fie valabile şi astăzi. Constituţia noastră a fost modificată de doar câteva ori, puţine, dacă luăm în considerare istoria noastră de 239 de ani. Acest lucru înseamnă că multe dintre valorile pe care americanii le îmbrăţişau atunci, precum libertatea individuală şi statul de drept, rămân şi astăzi la fel de importante ca acum mai mult de două secole.

Pentru a celebra această ocazie, americani din întreaga Americă vor organiza mese în aer liber, vor participa la parade şi petreceri de vară. Vor fi îmbrăcaţi în roşu, alb şi albastru, iar o mulţime de steaguri americane vor flutura în semn de mândrie peste tot. Mulţi americani se vor aduna la apus pentru a vedea spectacolele pline de culoare de pe cer, reprezentate de artificii, unii, pe acordurile muzicii unor mari compozitori americani, precum John Philip Sousa, alţii, pe acordurile propriei imaginaţii inspirate de dragostea lor de ţară. Da, se vor vărsa câteva lacrimi cu gândul la cei care îşi slujesc patria mult iubită peste hotare sau la cei care şi-au dat viaţa pentru idealurile pe care le apără America: democraţie, libertate şi pace.

Asemenea altor americani aflaţi în străinătate, care lucrează pentru ambasadele şi consulatele SUA, diplomaţii americani de la Bucureşti se vor aduna pe pajiştea din curtea ambasadei pentru a împărtăşi acest sentiment de sărbătoare alături de prietenii noştri români invitaţi, de colegi, dar şi pentru a omagia principiile şi valorile pe care le împărtăşim.

Ce le lipseşte americanilor aflaţi departe de casă în această zi? Ce vă lipseşte dumneavoastră?

Atunci când sunt în străinătate, de 4 Iulie cel mai mult îmi lipsesc mesele în aer liber, dar și faptul că nu sunt împreună cu rudele şi prietenii, râzând şi depănând amintiri, pur şi simplu petrecând timp împreună. Pun pariu că şi ceilalţi americani ar spune acelaşi lucru. Însă atunci când  sunt peste hotare, nimic nu mă emoţionează mai mult decât intonarea imnului american. Acele acorduri melodioase care îmi amintesc faptul că slujesc America peste hotare sunt extrem de puternice.

Vorbiţi-ne puțin despre semnificația zilei de 4 Iulie și despre tradițiile care o însoţesc.

Am menţionat câteva lucruri mai sus, însă daţi-mi voie să adaug că aceasta este o sărbătoare extrem de importantă în America. Este ziua de naştere a naţiunii noastre. Este o zi în care, în urmă cu 239 de ani, mulţi au luat atitudine pentru a susţine principiile în care credeau şi şi-au riscat propriile vieţi. A fost, de asemenea, o zi în care oamenii au luat atitudine, pentru că au crezut în ei înşişi. Au existat mulţi critici care au spus că cele treisprezece colonii sunt prea dezorganizate şi că nu vor realiza niciodată nimic. Însă înaintaşii noştri au fost de altă părere şi au crezut în capacitatea lor de a crea ceva nou, special şi durabil. Acest lucru demonstrează spiritul american liber.

Cum primesc şi privesc românii sărbătorile americane, în special Ziua Independenţei SUA? Ce feedback aveţi de la acţiunile organizate în decursul timpului?

Sper că prietenii noştri români ni se vor alătura şi vor sărbători alături de noi. Pentru că aceasta este totodată o sărbătorire a democraţiei şi a libertăţii!

Ce mâncare preferă americanii de 4 iulie?

Ne plac foarte mult hotdogii, hamburgerii, puiul, salata de varză (coleslaw) şi salata de cartofi. Preferinţele diferă de la o persoană la alta, de la o familie la alta şi de la o regiune la alta. De exemplu, multe persoane din statul meu natal, Maryland, vor mânca crab.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii