Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:17 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adamas Ilkevicius - „Eficientizarea operațiunilor Rompetrol din România nu va conduce la tăierea de locuri de muncă“

ro

11 Feb, 2015 00:00 2926 Marime text
„Conducerea fondului național suveran al statului Kazahstan, Samruk-Kazyna, proprietarul companiei KazMunayGas, este interesată de experiența obținută de Rompetrol în implementarea programului «Change for good», destinat eficientizării operațiunilor din România, în ideea de a aplica la nivel de grup această experiență“, a declarat Adamas Ilkevicius, Chief Transformation Officer în cadrul Samruk-Kazyna, într-un interviu acordat Agerpres. Acesta a menţionat însă că procesul de eficientizare a Rompetrol nu presupune tăierea locurilor de muncă. „Planurile ambițioase pe care conducerea companiei le are pentru anii următori pot fi un exemplu de schimbare, de succes“, a subliniat Adamas Ilkevicius. Redăm mai jos integral interviul acordat de Adamas Ilkevicius agenţiei de ştiri Agerpres.

 Care sunt, mai exact, măsurile ce urmează a fi implementate pentru a atinge obiectivele propuse, în cadrul programului „Change for good“?

 Rolul meu aici este să ascult și să învăț ce face Rompetrol, deoarece cred că echipa managerială de aici are câteva idei foarte bune și ceea ce facem acum este să trecem în revistă planurile, să analizăm rezultatele obținute și modul în care au fost obținute, dintr-un motiv foarte simplu: să înțelegem ce poate fi făcut mai bine în viitor, dar și ca, luând drept exemplu Rompetrol, să trimitem un mesaj foarte clar, acela că schimbarea este posibilă atunci când ai o echipă bună. Eu reprezint fondul național suveran al statului Kazahstan, Samruk-Kazyna, și noi avem o gamă largă de active, aproximativ 700 de companii, KazMunayGas fiind una dintre cele mai importante dintre ele. Suntem interesați de inspirație și, din ce am auzit până acum, Rompetrol poate fi o sursă de inspirație pentru o poveste de succes. Ceea ce au reușit să obțină în ultimii ani prin introducerea unor noutăți este impresionant, iar planurile ambițioase pe care le discută în prezent, pentru anul acesta, pentru 2016 și 2017, sunt convins că vor fi un exemplu de schimbare cu succes.

 Programul „Change for good“, destinat eficientizării operațiunilor Rompetrol din România, va duce la reduceri de personal?

 Acest lucru a fost discutat. De ce a fost discutat? Pentru că atunci când spunem transformare sau schimbare, prima reacție este că, probabil, acest proces va conduce la eliminarea unor locuri de muncă. Mesajul este foarte clar: aceasta nu este intenția noastră. De ce? Vrem să utilizăm oamenii într-un mod mai eficient. Avem o echipă bună la Rompetrol, am văzut acest lucru când am vizitat rafinăria și unele benzinării. Nu cred că cel mai inteligent lucru este să faci reduceri pe partea locurilor de muncă. Vrem ca acești oameni să performeze mai bine și în ultimele trei zile am văzut unde este loc pentru îmbunătățiri. Oamenii sunt hotărâți să performeze mai bine, așa că de ce să nu mergem în direcția aceasta? Există loc de îmbunătățiri, da, vrem eficiență, dar nu avem absolut nicio intenție să tăiem locuri de muncă.

 Rompetrol ar putea avea probleme din cauza scăderii prețului petrolului?

 Rompetrol este mai mult o companie downstream, ceea ce înseamnă că obține țițeiul brut, îl rafinează, realizează un produs pe care îl vinde pe piață prin rețeaua de distribuție. Atunci când prețul țițeiului scade, efectul nu este unul negativ pentru Rompetrol, pentru ca obține petrol mai ieftin. Dacă ne uităm la grupul KazMunayGas, aceasta este o perioadă plină de provocări - un alt motiv pentru care trebuie să regândim modul în care operăm, să ne punem întrebarea dacă suntem într-adevăr eficienți în lucrurile pe care le facem, dacă avem grijă de toate costurile posibile, de toate beneficiile posibile pentru companie. Și această regândire este exact ceea ce numim o transformare.

 Credeți că schimbările de aici pot fi implementate și în alte companii din portofoliul fondului Samruk-Kazyna?

 Da, suntem interesați să învățam din exemplele de succes și să le implementăm și la alte companii din portofoliul nostru. Dar nu este vorba numai de exemple. Suntem interesați și să facem schimb de capital uman, de asemenea. Să luăm cei mai buni oameni și să le cerem să ni se alăture în alte părți ale organizației noastre pentru a încerca să realizeze aceste diferențe și în alte părți, deoarece experiența de aici este una de succes pentru noi.

 Preconizați că rezultatele financiare și, în consecință, dividendele plătite de KazMunayGas către fondul Samruk-Kazyna vor fi mai mari comparativ cu cele de anul trecut?

 Nu cred acest lucru, pentru că anul trecut a fost unul în care a început scăderea prețului petrolului și, dacă te uiți la KazMunayGas, este o companie sensibilă la evoluția prețului petrolului. Când acesta scade atât de mult, nu te poți aștepta la rezultate mai mari. Avem o atitudine pragmatică față de acest lucru. Am elaborat mai multe scenarii cu privire la evoluția prețului petrolului, inclusiv unele foarte pesimiste conform cărora prețul barilului de petrol ar putea scădea până la 40 și chiar 30 de dolari. Ce se va întâmpla în acest caz? Cum vom supraviețui? Facem planuri și pentru aceste situații. Cu toate acestea, realitățile de pe piață sunt diferite în acest moment, iar noi urmărim cu atenție performanțele companiei în calitate de acționar majoritar și avem încredere deplină in echipa managerială. Credem că aceasta va face tot posibilul pentru a menține cele mai bune rezultate pentru companie. În ceea ce privește veniturile pentru acest an, nu cred că le vor depăși pe cele de anul trecut, când prețul petrolului era mai mare, dar, încă odată, acest lucru ne stimulează să căutam rezerve interne pentru eficiență, pe care să le implementăm pentru a reduce acest impact negativ al prețului petrolului.

 Este posibil ca în acest an sau în anul următor să fie derulat un IPO la KazMunayGas? 


 Nu am un răspuns sau o informație definitivă despre acest lucru, dar pot să vă spun că, în prezent, se poartă diferite discuții. Acționarii și managementul companiei dezbat diferite scenarii. Operațiunile upstream, regrupate sub denumirea KazMunayGas Exploration & Production, sunt deja listate. Dacă vor exista unele modificări în portofoliul existent, dacă vor fi listate unele active sau grupul ca întreg reprezintă o dezbatere în derulare. Analizăm diferite scenarii, dar nu a fost luată încă o decizie definitivă. Sper că înțelegeți că actualele condiții de pe piață, în special în industria petrolieră, nu ne permit să facem prognoze pe termen lung, deoarece volatilitatea este mare, iar predictibilitatea este scăzută. Ne uităm și reacționăm la situația de pe piață.

 Care este opinia dumneavoastră, după vizita în România?

 Pot să va împărtășesc unele aspecte în calitatea noastră de acționar la KazMunayGas. Am avut unele întrebări dificile atunci când KazMunayGas a decis să intre pe piețele internaționale. Dacă ne uitam în urmă la preluarea Rompetrol, trebuie să spunem că primii ani și primii pași în România nu au fost tocmai ușori. Pe de o parte, era situația economică iar, pe de altă parte, era un aspect care ține de cultură. KazMunayGas nu avea nicio experiență în ceea ce privește munca peste hotare. Dacă ne uităm însă în urmă, cred că ultimii ani au fost o experiență foarte bună pentru KazMunayGas și pentru Kazahstan în general, care demonstrează că putem depăși provocările financiare și culturale pentru a construi o echipă eficientă și a lucra cu active internaționale. În concluzie, aceasta este o poveste de succes la nivel de grup și de acea este o sursă de inspirație să vedem ce s-a făcut la Rompetrol și să discutăm cu echipa managerială de aici. Sunt foarte fericit să văd ceea ce a făcut echipa managerială de aici, pentru că, probabil, aceasta ne va stimula următoarea noastră expansiune internațională.

 Despre Fondul Samruk-Kazyna

Fondul Samruk-Kazyna a fost înființat în octombrie 2008, printr-un decret al președintelui Republicii Kazahstan, cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea și sustenabilitatea economiei naționale și a preveni orice potențial impact negativ pe care schimbările de pe piețele internaționale l-ar putea avea asupra creșterii economice a țării. În septembrie 2014, Samruk-Kazyna a lansat un amplu program de transformare a activităților și a operațiunilor desfășurate de 300 de companii, inclusiv KazMunayGas, acesta vizând trei obiective majore: creșterea valorii activelor existente, optimizarea portofoliului și perfecționarea managementului corporativ. Aceste obiective susțin strategia adoptată la nivel național - Kazahstan-2050, ce urmărește poziționarea Kazahstan-ului între primele 30 cele mai dezvoltate țări din lume. Realizat în acord cu strategia KazMunayGas și a fondului național suveran al statului Kazahstan, Samruk-Kazyna, programul „Change for good“ vizează, până în 2018, o eficientizare și o îmbunătățire a întregului flux de operațiuni specifice activităților de rafinare -petrochimie, trading - aprovizionare cu materie primă, retail - marketing, upstream - servicii industriale de la Rompetrol. De asemenea, programul va urmări și o reducere a cheltuielilor operaționale și o creștere a profitabilității, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 de milioane de dolari până în 2018 (30 de milioane de dolari în 2015). În cursului anului trecut, programul a fost inițiat și în alte trei mari companii din portofoliul fondului Samruk-Kazyna - compania națională de căi ferate Kazakhstan Temir Zholy, compania națională de servicii poștale Kazpost și compania națională de petrol și gaze KazMunayGas. KMG Internațional este prima subsidiară a KazMunayGas care a demarat în 2014 programul de transformare a business-ului.

Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii