Andreea Rapotan, fostă sportivă de performanță „Pentru a trezi interesul copiilor pentru sport este nevoie de campanii și proiecte la nivelul şcolilor” (galerie foto)
Andreea Rapotan, fostă sportivă de performanță: „Pentru a trezi interesul copiilor pentru sport este nevoie
06 Jan, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5902
Marime text
Andreea Rapotan este o fostă sportivă de performanță care își dăruiește astăzi timpul și energia în folosul formării unei generații de tineri sănătoși. Urmărind acest țel, ea participă în competiții cu elevii pe care îi pregătește și îi implică în campanii de promovare a sportului, fiind la ora actuală o profesoară de educație fizică și sport ce merită să servească drept exemplu pentru colegii recent implicați în învățământ.
Cât timp ai practicat atletismul și la ce nivel ai ajuns în competiții?
Am practicat atletismul timp de 9 ani, de la vârsta de 11 ani. Între 2005 şi 2008, am făcut parte din lotul naţional, câştigând numeroase titluri şi medalii în probele de triplusalt şi lungime, la competiţii naţionale şi internaţionale precum „Jocurile Mării Negre”’, „Jocurile Europei de Sud-Est” sau Campionate Balcanice, cea mai importantă participare fiind la Campionatul Mondial de Juniori II din Ostrava, Cehia.Crezi că ai optat pentru Facultatea de Educație Fizică și Sport și datorită profesorilor pe care i-ai întâlnit în școala generală, gimnaziu și liceu?
Nu aş putea spune că mi-am dorit de mic copil să devin profesor, dar făcând sport atâta timp şi fiind un lucru la care mă pricep foarte bine, mi-am dorit să le pot împărtăşi şi altora din pasiunea mea pentru sport şi pentru mişcare, iar intrarea mea în învăţământ a fost o decizie care mi-a adus foarte multe împliniri. A lucra cu copiii şi a lua parte la educaţia şi la formarea lor ca viitori adulţi este un lucru minunat. Iar profesorii şi oamenii de sport pe care i-am întâlnit în drumul meu m-au inspirat în a-mi face profesia cu dedicaţie.Care sunt satisfacțiile de care te-ai bucurat în această profesie de când predai la Şcoala Nr. 29 ,,Mihai Viteazul” din Constanța?
Din păcate ca şi tânăr profesor în sistemul nostru de învăţământ, satisfacţiile pe care ţi le oferă această profesie sunt mai mult personale. Pentru mine ca şi profesor satisfacţiile vin atunci când elevii mei înţeleg importanţa sportului în viaţa lor şi participă cu plăcere şi interes la orele de educaţie fizică, atunci când îi văd progresând, precum şi rezultatele obţinute la diferite competiţii. Toate acestea alături de relaţia prietenoasă pe care o am cu elevii nu fac decât să mă bucure că am ales această profesie.Ce campanii naționale ar putea reînvia interesul copiilor și părinților pentru sportul de performanță?
În momentul de faţă sportul românesc de performanţă trece printr-o perioadă mai puţin favorabilă. Pentru a trezi interesul copiilor, dar şi al părinţilor şi pentru a-i atrage spre acesta este nevoie de campanii și proiecte la nivelul şcolilor. Un astfel de proiect este şi cel pe care l-am adus în Şcoala Nr. 29 „Mihai Viteazul”, în care sunt implicată şi eu alături de alte câteva zeci de cadre didactice din Judeţul Constanţa. Se numeşte „Rugbyul - Sportul Pentru Toţi” şi este un proiect susţinut de Federaţia Română de Rugby, de autorităţile locale, de membri ai Asociaţiei Judeţene de Rugby, care are ca scop introducerea sportului cu balonul oval în şcoli cât şi atragerea unui număr cât mai mare de copii pe terenul de rugby. Rugby Tag (sau S-Rugby) este o activitate fizică, rapidă fără contact direct cu adversarul, ce se adresează atât băieţilor, cât şi fetelor sau echipelor mixte. Fiind o combinaţie între distracţie şi energia dată de mişcare, copiii au fost foarte repede atraşi, numai la nivelul Şcolii Nr. 29 fiind peste 20 de copii implicaţi.Ce rol a avut Masterul în Educație Fizică și Sport în definitivarea ta ca profesor de sport?
După absolvirea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, unde pregătirea studenţilor se face atât în sportul de performanţă, cât şi în cel şcolar sau de masă, Masterul pe care l-am urmat în Educaţie Fizică şi Sport Şcolar a fost unul de perfecţionare şi aprofundare pentru profesia pe care mi-am ales-o.La ce concursuri ai participat cu elevii tăi până acum?
În aproape 3 ani de zile de când predau la Şcoala Nr. 29 am participat la numeroase competiţii si campionate de atletism, fotbal, baschet, handbal, volei, şah, unde am ocupat poziţii fruntaşe. Printre cele mai notabile se numără clasarea la baschet pe locul 1 la băieţi, respectiv locul 2 la fete, la etapa judeţeană din cadrul Olimpiadei Naţionale de Sport Şcolar de anul trecut. Performanţă pe care sperăm să o repetăm și anul acesta.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii