Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angelo Voineagu, instructor de înot „Noi formăm o familie şi împreună formăm sportivi şi viitori campioni“

ro

15 Oct, 2014 00:00 7605 Marime text


A absolvit Liceul Teoretic „Traian“, iar acum studiază la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, ambele din cadrul Universităţii „Ovidius“.


Angelo Voineagu practică fitness, fotbal, atletism, dar activitatea lui sportivă de suflet este nataţia. Alături de colegii lui de la Clubul Laguna, încearcă să impună un stil de viaţă sănătos copiilor. Angelo îndrumă mezinii Constanţei să treacă de la bălăceala din bazin la procedee profesioniste precum bras, craul şi flutur.
 

Ce performanţe ai înregistrat când practicai nataţia în competiţii?

Eu nu am făcut înot de performanţă. Am practicat această disciplină sportivă aproximativ cinci ani, fără să realizez performanţe notabile. Cel mai mare succes l-am obţinut pe plan personal, atunci când, la 105 kg, m-am reapucat de sportul practicat în copilărie. Atunci am ajuns prima dată în Clubul Sportiv Laguna, la vârsta de 17 ani. Din acel moment, am început să lucrez cu Elena Hanu, care mi-a fost, pe rând, profesor, antrenor şi mentor, o persoană care mi-a fost întotdeauna alături, m-a încurajat, m-a sprijinit şi m-a ajutat să îmi recapăt ambiţia de sportiv şi forma sportivă pe care o am astăzi. Ulterior, am fost îndrumat şi instruit de către doamna profesor spre meseria de antrenor, iar în acest moment lucrez alături de dumneaei la Clubul Sportiv Laguna, unde am obţinut performanţe ca instructor de înot.
 

De ce recomanzi această disciplină sportivă cititorilor noştri?

Această disciplină sportivă este cea mai complexă şi poate fi practicată la orice vârstă, de la cele mai fragede până la cele mai înaintate. Înotul este sportul cel mai eficient dacă raportăm efortul depus la consumul de calorii. Dezvoltă majoritatea grupelor musculare, creşte rezistenţa cardio-pulmonară, stimulează circulaţia sangvină, dar nu numai atât, ajută la îmbunătăţirea stărilor de anxietate şi ameliorează simptomele de depresie, stimulează creşterea şi dezvoltarea fizică şi psihică.

Cum îmbinaţi teoria, practica şi joaca la grupele de vârste fragede?

Pot spune că mă număr printre puţinii instructori de înot care primesc copii de la trei ani şi jumătate şi îi integrează în grupele de iniţiere. Accept să lucrez cu vârste aşa de mici pentru că, în aceste timpuri, copiii sunt foarte inteligenţi. Orele de iniţiere se desfăşoară într-o atmosferă relaxată, cei mici trebuie să perceapă orele de înot ca pe o joacă, să înveţe această disciplină prin jocuri interactive în apă, care mai târziu, vor deveni programe de antrenament.
 

Cât de competitive sunt bazele de formare de sportivi din Constanţa la nivel naţional şi european?

Eu nu vreau să vorbesc despre sportul constănţean la nivel naţional sau european. Noi, la Clubul Laguna, formăm sportivi de perspectivă, atât la secţia de înot a clubului, cât şi la celelalte secţii: handbal, tenis, baschet, oină. În acest moment, noi avem rezultate la nivel naţional şi ,în viitor, sper să avem şi la nivel european. Mă bucur să fac parte dintr-o echipă de instructori şi profesori care îşi doresc performanţă, mă număr printre ei alături de prof. emerit Octavian Tileagă, de prof. Elena Hanu şi de o campioană naţională, Andra Singuran. Noi formăm o familie şi împreună formăm sportivi şi viitori campioni.
 

Ce activităţi sportive le recomanzi constănţenilor să practice în timpul liber astfel încât să se menţină sănătoşi şi voioşi până la o vârstă cât mai înaintată?

Jogging-ul poate fi o activitate sportivă pe care poţi să o practici în aer liber şi fără să necesite o pregătire sportivă avansată, o poţi practica la orice vârstă; o altă activitate pe care eu o recomand este mersul cu bicicleta. Înotul este o altă activitate sportivă pe care eu o recomand. Pentru o persoană care nu a practicat acest sport, va fi mai dificil decât alergarea sau mersul cu bicicleta, de aceea eu recomand doritorilor să practice această activitate, pentru început, alături de un instructor.
 

În încheiere, te rog să adresezi o invitaţie copiilor, părinţilor şi bunicilor, astfel încât bazinele de înot să fie mai populate în viitorul apropiat.

Odată cu începerea şcolilor, începe şi sezonul de înot, mai exact pe data de 1 octombrie. Din punctul meu de vedere, este foarte bine pentru toţi copiii să aibă activitate şi cea mai potrivită este înotul, pe lângă toate beneficiile pe care le aduce creşterii şi dezvoltării corporale, aceasta ajută şi la întărirea sistemului imunitar. Eu sunt instructor de înot la Clubul Laguna şi îmi desfăşor activitatea la bazinul de înot de la Palatul Copiilor. Vă aştept cu drag!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Madrilena I 05 Aug, 2017 02:29 Innotul este un sport complex de dezvoltare alternativa si de supraviețuire. Faceti un lucru minunat. Eu am facut 6 ani de înnot si m a ajutat foarte mult acest sport, inca mai înnot la mare. Țineți o tot asa! Bafta!