Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:54 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aurelia Lăpușan despre „Moștenirea” Anei Aslan, la „ZIUA-n amiaza mare”

ro

02 Jun, 2022 15:53 3093 Marime text
  • Invitatul emisiunii „ZIUA-n amiaza mare” de vineri, 3 iunie, ora 13.00, este cunoscuta jurnalistă și scriitoare constănțeană Aurelia Lăpușan, personalitate culturală de marcă a orașului. Este o ediție specială, pentru că am înregistrat o lansare de carte oferită de apreciata autoare jurnaliștilor de la ZIUA de Constanța.
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
Moștenirea - Monografie a Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan“ este numele lucrării pe care Aurelia Lăpușan a realizat-o împreună cu Ștefan Lăpușan, Anca Elena Ștefan, sub coordonarea academicianului Victor Voicu. Este, de fapt, o carte despre Ana Aslan, personalitate uriașă a gerontologiei românești, inventatoarea Gerovital H3 și Aslavital. Și despre cum a reușit această strălucită reprezentantă a școlii medicale românești să fie primită cu onoruri în peste 80 de țări ale lumii datorită invenției care a dat vârstnicilor speranțe de viață lungă.
 
„Bătrânețea începe cu adevărat în momentul în care nu mai trăim în prezent, nu mai gândim la viitor și ne întoarcem către trecut”, spunea Ana Aslan. Tratamentul cu Gerovital, care a avut un succes internațional, a fost astfel folosit și de mari personalități ale lumii, pe care Ana Aslan le-a cunoscut de-a lungul anilor. Charlie Chaplin, Salvador Dali, Indira Ghandi, Kirk Douglas, JF Kennedy, Marlene Dietrich,Tito, Charles de Gaulle, Nikita Hruschov, Claudia Cardinale și mulți alții.

Cele 10 porunci ale Anei Aslan

1. „A fi sănătoși.” Nu este o glumă. Trebuie să ai grijă de propria sănătate încă din copilărie. Astăzi profilaxia și prevenirea bolilor se începe, s-ar putea spune, încă din leagăn. Este necesar să ajungem la vârsta înaintată în cele mai bune condiții.
2. A începe cu medicamentul meu în vârstă matură, spre 40-50 de ani.
3. A completa, în vârstă avansată, cura cu preparate pe bază de hormoni, dacă sunt necesari, sub control medical.
4. Un sfat care mi se pare evident, este acela de a dormi în mod regulat 6-7 ore pe zi.
5. A face o scurtă siestă după masa de la prânz este o altă regulă fixă.
6. A nu te îngrășa. Profilaxia obezității este o profilaxie a îmbătrânirii. Dieta să fie variată: nu este necesar să te privezi de anumite alimente dacă nu ești bolnav. Important este să mănânci cu moderație.
7. Să faci o muncă interesantă. Dacă nu muncești, să alegi „hobbies” plăcute.
8. Să bei puțin alcool și să fumezi puțin. Fumatul este nociv în special femeii.
9. A face gimnastică și a trăi în aer liber. În orice caz, a evita o viață prea sedentară.
10. A trăi senini. Pentru a trăi senini nu există o rețetă. Trebuie să te antrenezi și să ajungi, încetul cu încetul, să prețuiești fiecare clipă a existenței.

 
Doamna Aurelia Lăpușan spune că a lucrat cu mare plăcere la această monografie. Plăcere la care se adaugă tenacitatea, perseverența, chiar și riscul de a căuta în miile de documente mucegăite din subsolul tehnic al Institutului de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”. Vom afla de la Aurelia Lăpușan povestea vieții Anei Aslan. Copilăria, adolescența, cariera, pasiunile ei, viața sentimentală, viața în comunism.
 
„Visez la o omenire sănătoasă și activă. Mă gândesc la cei care vor veni după mine să conducă această acțiune. Aș dori sa le las moștenire această pasiune care m-a însuflețit de-a lungul vieții”, a transmis Ana Aslan. Dacă a reușit, vom afla de la Aurelia Lăpușan.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii