Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:22 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Ce legătură este între lucrările de lărgire a plajei Eforie Sud și Armata Română

ro

24 Jul, 2021 00:00 3335 Marime text
 
  • Lucrările de lărgire a plajelor din zona stațiunii Eforie Sud sunt în plină desfășurare

  • Se lucrează, deocamdată, doar in zona care nu afectează turismul, a declarat la „Ziua-n amiaza mare” directorul Van Oord România, Marius Stamat

  • Proiectul, care  include construirea mai multor diguri marine și lărgirea plajelor pe o distanță e aproape 6 kilometri, este executat de compania olandeză Van Oord

  • Este finanțat din fonduri europene în valoare de aproape 400 milioane de lei


Lucrările de lărgire a plajelor din zona stațiunii Eforie Sud sunt în plină desfășurare. Se lucrează, deocamdată, doar in zona care nu afectează turismul, a declarat la „Ziua-n amiaza mare” directorul Van Oord România, Marius Stamat.  Proiectul, care  include construirea mai multor diguri marine și lărgirea plajelor pe o distanță e aproape 6 kilometri, este executat de compania olandeză Van Oord.  Este finanțat din fonduri europene în valoare de aproape 400 milioane de lei. Lucrarea de pe plaja Eforie Sud este privită ca cel mai important lot de protecție a coastei Mării Negre, din cele 11 loturi scoase la licitație. Se vor pune în operă 4,5 milioane de metri cubi de nisip. Plaja va avea o lățime de aproximativ 100 de metri, creînd o suprafață de plajă de aproximativ 50 de hectare. Proiectul va fi finalizat în luna ianuarie 2023.
 

Probleme cu obținerea autorizațiilor și a avizelor nu prea au fost. Cu o singură excepție. Obținerea avizului pentru cercetarea arheologică a durat opt luni. S-a parcurs, până acum, doar faza de descărcare de sarcină arheologică, în zona submersă, și surprizele nu au intârziat apară.  La 40 metri de țărm, la 2,5 metri adâncime, au fost identificate resturile unei epave. In consecință Ministerul Culturii a cerut cercetare arheologică extinsă. Zona unde nu este voie să se facă lucrări, până la finalizarea cercetării arheologice, a fost delimitată.  Imediat, Van Oord a făcut un contract cu  Institutul Național al Patrimoniului (INP), din curtea Ministerului Culturii. INP are arheologi autorizați pentru astfel de lucrări.
 
Și aici începe absurdul. Arheologii INP ar fi trebuit să se apuce de lucru in luna iunie 2021 dar nici la această oră nu au început. Nu din vina lor. În luna martie, Centrul de Scafandri anunța că nu se pot face nici un fel de lucrări sub apă fără autorizarea acestei instituții, conform unui Ordin al MApN emis in 2016 și resuscitat in primăvara lui 2021. Acum pare să fie un ping ping intre instituții ca să se găsească o modalitate de rezolvare a problemei. Deocamdată, termenul de finalizare al lucrării nu este afectat , a spus directorul Van Oord România, Marius Stamat. Arheologii  trebuie să stabilească dacă resturile acelei epave sunt obiect de patrimoniu, adică au o vechime de peste 100 de ani. „Sunt de fapt două bucăți de lemn, de 1,5 metri, care par să fie din chila navei. Trebuie investigat pentru a afla ce reprezintă”, potrivit lui Marius Stamat.
 
Așadar, cercetarea arheologică extinsă a fost amânată. Acum, pe perioada verii nu se poate, e sezon. Ar  putea începe din luna septembrie. In octombrie și noiembrie sunt furtuni destul de puternice și scafandrii nu pot intra în apă. Iar iarna, apa mării este foarte rece. Cercetarea arheologică va începe, cel mai probabil la primăvara viitoare. Dar problemele nu se opresc  aici. Absurdul situației pleacă de la faptul că scafandrii arheologi de la INP sunt autorizați de Ministerul Culturii dar certificarea lor nu este recunoscută de Centrul Militar de Scafandri. Nebunia continuă. Centrul de Scafandri ar fi susținut, sus și tare, că această cercetare arheologică este de fapt o operațiune comercială și nu o operațiune de investigare arheologică.  Aici este cheia care poate încuia un proiect de peste 80 milioane de euro de la UE.
 
Nici un arheolog scafandru, nici de la Muzeul de Arheologie Constanța, nici de la INP, nu este autorizaț de Centrul de Scafandri. Toți au certificăre de scafandri recreaționali  și certificare de arheolog. Deci, in principiu, ei pot face cercetări submarine arheologice. Vine insă Centrul de scafandri și spune, nu, că de fapt, așa cum este menționat în ordinul MApN, această cercetare arheologică este operațiune comercială.  Concluzia, la această oră nimeni nu poate  face cercetare arheologică submarină, nici măcar militarii de la Centrul de Scafandri. Pentru că ei nu sunt arheologi. Iar Centrul de Scafandri nu este autorizat, de MApN,  să facă acest gen de lucrări. 
 
 Citește și:

ZIUA-n amiaza mareMarius Stamat, directorul Van Oord România, despre stadiul lucrărilor de lărgire a plajei din Eforie Sud, până la Tuzla


ZIUA-n amiaza mareInvitatul este Marius Stamat, directorul Van Oord România



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii