Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comediantul Bogdan Nistor „Ca să reuşeşti pe scena de stand-up, ai nevoie de personalitate, pentru a putea face faţă tuturor situaţiilor“

ro

25 Apr, 2015 00:00 6137 Marime text
Comediantul Bogdan Nistor ne vorbeşte, în cadrul unui interviu, despre caracteristicile activităţii de stand-up comedy, despre glumele care amuză cel mai tare publicul din România, dar şi despre potenţialul acestui gen de spectacol în România.

Dacă în America vorbim de stand-up comedy ca despre un fenomen adevărat, la noi în ţară, acest gen de spectacol abia începe să fie important. Povesteşte-ne puţin despre ce înseamnă stand-up comedy şi prin ce fel se diferenţiază de celelalte spectacole?

Nu ştiu dacă abia acum începe să fie important stand-up-ul la noi. Sunt comedianţi deja consacraţi, care, de mai bine de zece ani, practică acest gen de umor şi o fac foarte bine, chiar de la început, reuşind să facă cunoscut acest „curent“ prin toată ţară cu spectacolele lor .
Stand-up comedy este un act artistic, comic, bineînţeles, care include o scenă, o lumină, un microfon, un comediant şi un public. Cu ce se diferenţiază de alte spectacole?! Eu cred că prin faptul că eşti singur acolo, în faţa publicului, lumina e pe tine şi eşti direct responsabil să îi faci pe oamenii ăia să râdă, prin interacţiunea cu publicul, pe care eu o ador, prin fluxul continuu de informaţii pe care le transmiţi direct, fără intermediar, către oamenii din public, prin posibilitatea lor de a comunica cu tine, comediantul. De exemplu, în teatru, nu poţi să te duci în public la „Romeo şi Julieta“ şi să strigi la actori: «Pup-o, băăăă», dar în stand-up sunt admise astfel de remarci, de completări. Mereu o să fie cineva care are ceva de adăugat la gluma ta şi ţine foarte mult să îţi zică.

Când şi în ce circumstanţe te-ai apucat de stand-up?

M-am apucat de stand-up de aproape trei ani şi mă bucur enorm că am făcut acest pas. Am fost, ca spectator, la un show de comedie şi am rămas pur şi simplu fascinat de ceea ce înseamnă a fi artist, a face lumea să râdă şi a te admira oamenii. Apoi, am zis că pot să fac şi eu asta şi ar fi păcat să nu încerc, aşa că m-am apucat să scriu nişte glume şi m-am hotărât să merg într-un club de comedie. Aşa am ajuns în Club 99, într-o seară de Open Mic, să-mi testez „îndemânarea“ în ale comediei. Am urcat pe scenă, plin de emoţii, lumea din sală a râs, a aplaudat şi m-am simţit genial, aşa că am zis să încerc să continui pe linia asta.

Mai ţii minte care a fost prima glumă pe care ai spus-o pe scenă?

Prima glumă?! Hmm... mai bine zis, prima chestie pe care am considerat-o eu glumă. Nu ştiu cât de amuzantă e, dar este vorba de vaporul de la intrare din Constanţa. Gluma sună cam aşa: „Cea mai mare panică din viaţa mea a fost când am venit prima dată în Constanţa. Eram foarte prost, singurul vapor pe care îl văzusem până atunci era cel din Titanic. Veneam din Botoşani spre Constanţa cu autocarul, era noapte afară, eu adormisem, şi m-am trezit brusc. Speriat, mă uit pe geamul autocarului şi văd vaporul ăla de intrare. Pe jos, în jurul lui, numai iarbă uscată, pământ. Am început să urlu panicat în tot autocarul: «Băăă, să-mi bag picioareleeeee, a secat mareaaa, băăă!». Cam asta a fost prima glumă, eu chiar am râs la ea.

Din ce ai observat până acum, care sunt glumele cel mai bine gustate de public?

Subiecte cu priză la public sunt multe, nici nu ştiu ce să zic, prind cam toate dacă ştii cum să le zici şi unde să te duci cu ele. Totuşi, cred că cele despre relaţii, convieţuirea împreună, cele despre iubită, fosta iubită, familia ta, viaţa ta, prietenii tăi au un oarecare avantaj, deşi cam toţi comedianţii vorbesc despre lucrurile astea şi este foarte greu să mai vii cu ceva completări. De aceea, trebuie să cauţi amuzamentul acolo unde, poate, ceilalţi nu caută sau caută mai puţin.

Te-a cenzurat vreodată cineva sau a încercat să te cenzureze?

Da. M-a contactat cineva pentru un spectacol, iar una dintre cerinţe era dacă aş putea să-mi cenzurez materialul, pentru că din public făceau parte şi copii. Am acceptat şi vreau să specific că a fost un spectacol foarte reuşit, deşi aveam unele îndoieli, pentru că nu mă mai întâlnisem cu acea situaţie.

Îţi aminteşti de o situaţie mai inedită de la un spectacol de stand-up?

Îmi place întrebarea asta. Au fost mai multe situaţii inedite, dar cred că cea mai tare a fost la un show în Constanţa, nu mai ţin minte exact localul, unde, în sală, printre spectatori era şi o fetiţă de vreo cinci, şase ani, care m-a făcut să râd teribil. Aveam în cadrul spectacolului o glumă cu privire la faptul că sunt slab şi că mama nu mi-a dat niciodată ciocolată să mănânc, iar ea îmi mânca toate dulciurile când eram mic. La finalul spectacolului, a venit la mine şi mi-a zis: «Îmi pare rău că mama ta e aşa rea cu tine şi nu îţi dă ciocolată să mănânci! », şi mi-a dat un baton de ciocolată. Datorită ei, acum ştiu şi eu ce gust are ciocolata.

Ce potenţial are scena de stand-up în România?

Părerea mea este că piaţa de stand-up de la noi are un potenţial enorm. Pe lângă comedianţii deja consacraţi ai genului, care prestează deja de peste zece ani (Costel, Vio, Teo, Bordea, Badea, Micutzu, Cristian Dumitru, Sergiu etc.), au început să apară tot mai mulţi tineri talentaţi, printre care vreau să cred că mă număr şi eu. Oricum, mai avem încă foarte multe de învăţat, dar suntem clar pe drumul cel bun.

Se poate trăi, în Constanţa, din stand-up comedy?

Se poate trăi din stand-up comedy oriunde în România, dar nu trebuie să rămâi fixat într-un singur oraş. Recunosc că e foarte bine să ai un oraş în care să fii „rezident“, dar ca să poţi avea o evoluţie, trebuie să mergi şi în alte oraşe. E adevărat, nu se câştigă cât să duci o viaţă de „sultan“, dar e acceptabil. Ca în orice domeniu, pentru ca veniturile să-ţi crească, trebuie să creşti şi tu, să evoluezi, să te faci cunoscut.

Ce calităţi ar trebui să deţină o persoană pentru a putea face stand-up?

Mulţi consideră că, dacă mama ta, familia, în general, şi prietenii tăi ţi-au zis că eşti amuzant, înseamnă că asta e tot ce îţi trebuie. Nu! Ca să reuşeşti pe scena de stand-up, ai nevoie de personalitate, de una puternică, pentru a putea face faţă tuturor situaţiilor. Ai nevoie de charismă, de curaj şi de încredere în ceea ce spui şi ce faci. Pe scenă eşti doar tu, iar publicul, de foarte multe ori, poate fi destul de dificil, dacă nu ştii să-l abordezi.

Hai să facem un exerciţiu de imaginaţie: eşti în sală, spectator, dar pe scenă eşti… tot tu. Cât de tare râzi la glumele tale?

Mie îmi plac foarte mult glumele mele (ar fi culmea să zic că sunt cam de rahat), îmi place ca pe scenă să fiu energic, să joc foarte bine gluma, astfel încât să transmit exact ceea ce vreau publicului. Cred că aş râde copios dacă aş merge în public la un show de-al meu. Ce pot să zic?! Bunica mea, mereu ,când îi ceream bani, îmi zicea că sunt foarte amuzant, deci?! Nu ştiu, dacă nici eu nu aş râde la glumele mele, chiar aş fi ciudat.

Unde putem să te vedem făcând stand-up în perioada următoare?

În perioada următoare, o să ajung în Iaşi, Roman, Bucureşti, Suceava şi, cu siguranţă, o să revin la Constanţa, dar şi în multe alte oraşe. Cine doreşte să vină la un spectacol poate să îmi urmărească pagina personală de Facebook (www.facebook.com/bogdan.nistor.BN) sau pagina oficială (www.facebook.com/Bogdan.standup), unde o să postez localurile şi oraşele în care mă puteţi vedea, dar şi glumiţe care să vă antreneze obrajii până veniţi la un spectacol. Aştept cu mare drag pe oricine la spectacole, mai ales pe cei trişti, pe care vreau să îi scot din starea asta, dar şi pe cei veseli, pregătiţi să vadă că se poate şi mai bine. Ne vedem la show!
 
Sursa foto: Bogdan Nistor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii