Comisar șef Cristian Cicu-„Garda de Coastă a avut, in trei ani, cazuistică rezolvată cât în ultimii 10 ani la un loc”
Comisar șef Cristian Cicu-„Garda de Coastă a avut, in trei ani, cazuistică rezolvată cât în ultimii 10
14 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5226
Marime text
Garda de Coastă Constanța, condusă de comisarul șef Cristian Laurențiu Cicu, funcționează de 10 ani sub această denumire. În 2011, autoritățile române au decis ca Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța să poarte acest nume. Decizie fundamentată de faptul că are deschidere la Marea Neagră, o specificitate aparte și, așa cum comisarul șef Cristian Cicu a explicat la „Ziua-n amiaza mare”,îndeplinește mai mult de opt din cele 12 funcții al ale gărzilor de coastă la nivel mondial.
La sediul Gărzii de Coastă Constanța, directorul a explicat, printre altele, care sunt competențele și aria de responsabilitate a polițiștilor de frontieră din zona de sud est a României. Garda de Coasta este structura regională, subordonată Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu competență în zona de 30 kilometri de la frontieră de stat a României spre interior, pe rază județelor Constanța și Tulcea, la Marea Neagră și în zona de 10 kilometri de o parte și de altă a malului Dunării pe rază județelor Ialomița și Tulcea, potrivit comisarului șef Cristian Cicu.
Garda de Coastă are zone de responsabilitate maritimă și terestră. Are misiunea de a asigura supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Ucraina pe o lungime de 176 kilometri. Supraveghează frontiera cu Bulgaria pe o lungime de 140 kilometri. Supraveghează Dunărea interioară, canalului Măcin și Sulina deschise navigației internaționale pe rază de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră Cernavodă, Isaccea, Tulcea, Pardina, Chilia și Sulina. Garda de Coastă supraveghează frontiera maritimă, asigurând și controlul trecerii mării teritoriale, zonei contigue și a zonei economice exclusive a României la Marea Neagră, pe o lungime de aproximativ 200 kilometri.
Aproape 2000 de angajați are Garda de Coastă, oameni pe care, datorită complexității misiunilor și cazurilor rezolvate, directorul Cristian Cicu spune că îi apreciază. „Respect față de colegii care sunt alături de echipa managerială. In acești trei ani de când suntem împreună, am avut cazuistică rezolvată cât în ultimii zece ani la un loc. Nu este nici laudă, nici modestie, nu vreau să supăr conducerile anterioare, dar parcă așa a fost de la Dumnezeu. După ce că aveam un sac destul de greu în spate, ne-a mai aruncat trei-patru. Am avut cazuistică multă și diversificat ”, a mărturisit Cristian Cicu la „Ziua-n amiaza mare”.
De altfel cazurile de răsunet ale Gărzii de Coastă au fost mediatizate frecvent, având un puternic impact național. Traficul de migranți, traficul cu țigări de contrabandă, traficul internațional de autoturisme furate, toate instrumentate de polițistii de frontieră din zona de sud este a țării. Garda de Coastă are „ochi” și pe mare, fiind dotată cu al doilea cel mai performant sistem de supraveghere maritimă din Europa. Sistemul SCOMAR, prezentat la „Ziua-n amiaza mare” de comisarul șef Alexandru Oae, directorul adjunct al Gărzii de Coastă Constanța.
Iar comisarul șef Petrică Bacaim, șeful Serviciului de combatere a infracționalității transfrontaliere, din Garda de Coastă, a obținut, recent, distincția de cel mai bun polițist de frontieră al anului. A luat parte și a coordonat fiecare investigație, așa că le știe pe de rost, cu amănunte. S-a remarcat mai ales după ce a pus, din greu, umărul la lupta împotriva importurilor de deșeuri ilegale. Împotriva gunoaielor trimise, din Europa, în România, pe cale maritimă, fluvială și terestră. „Mie îmi place să cred că nu doar incercăm, cred că și reușim să combatem acest fenomen”, a subliniat cel mai bun polițist de frontieră al țării.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii