Constantin Frățilă, afaceristul care „arbitrează" piața de capital
Constantin Frățilă, afaceristul care „arbitrează" piața de capital
03 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3256
Marime text
- Omul de afaceri Constantin Frățilă, care la inceputul anilor 90 era un cunoscut arbitru de fotbal, de primă divizie, este unul dintre cei mai avuți constănțeni, numele lui figurând în Top 300 al revistei Capital.
Invitat la „Ziua-n amiaza mare”, Constantin Frățilă a povestit că a iubit arbitrajul și l-a făcut cu plăcere, din pasiune. Așa pare să se fi întâmplat și cu afacerile, devreme ce i-au mers strună. Când vorbește de piața de capital, de SIF Transilvania și despre modul în care își administrează firmele parcă e pe teren, arbitrează. Este unul dintre cei mai mari acționari ai SIF Transilvania, dar în emisiune a refuzat să spună ce participație deține și cât valorează la Bursă. Nu am insistat. E vorba de multe milioane de euro.
Susține, Constantin Frățilă, că in afacerile sale lucrează, de zeci de ani, cu aceeași echipă de oameni, în care are incredere. Fidelii săi angajați trebuie să aibă, însă, nervii tari. S-or fi obișnuit cu patronul. Asta pentru că fostul arbitru nu este întotdeauna o persoană comodă. Era numit „Gică contra”, atât in relațiile sale cu primăria Constanța, pe care o tot dădea in judecată, cât și în politică, atunci când făcea opinie separată de colegii de partid.
Acum, din calitatea sa acționar al SIF Transilvania, dar și de membru in Consiliul de Supraveghere al acestei societăți de investiții financiare, spune că vrea să schimbe percepțiile angajaților care lucrează in unitățile de cazare din subordinea sa. „Nu accept merge și așa, se poate și așa. Cine nu schimbă percepția, trebuie să schimbe serviciul”, a spus, Constantin Frățilă, la „Ziua-n amiaza mare”.
Așa că a dat deja niște oameni afară, i-a inlocuit cu alții mai tineri și pricepuți, susține el. Constantin Frățilă a recunoscut că s-a autopropus, ca reprezentant din partea SIF Transilvania, in Consiliul de Administrație al SC Neptun -Olimp. La această oră, societatea deținută de stat mai are cinci vile „pe buza mării”, 24 de căsuțe la Calul Bălan și câteva terenuri.
„Mult nu va mai rezista”, atenționează omul de afaceri. A și propus, de altfel, două soluții pentru Neptun-Olimp: dizolvarea voluntară sau divizarea asimetrică. După Constantin Frățilă, prima variantă este optimă. Societatea va fi închisă, expertizată, se plătesc datoriile, iar activele care mai rămân se impart acționarilor.
Nu uită să amintească faptul că este reprezentantul unui partid național de dreapta, dar dă asigurări că nu va mai candida la alegeri. Îi va trimite pe tineri la inaintare. „Avem nevoie de o regândire a clasei politice”, a fost mesajul omului de afaceri Constantin Frățilă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii