Crina Iovănescu - „Să fii farmacist nu este deloc uşor, trebuie să te documentezi permanent, să fii dedicat profesiei“ (galerie foto)
Crina Iovănescu - „Să fii farmacist nu este deloc uşor, trebuie să te documentezi permanent, să fii dedicat
25 Mar, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6673
Marime text
Absolventă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, Crina Iovănescu face parte dintre tinerii constănţeni al căror drum în viaţă se prefigurează a fi unul de succes. Astăzi, ne povesteşte despre traiul de farmacist în capitală, ne dă sfaturi utile pentru adaptarea la primăvară, dar ne vorbeşte şi despre dorul de casă.
Ce profil ai absolvit la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi cât de mult a contat pregătirea şcolară acumulată în acest liceu de prestigiu?
Am absolvit profilul real, secţia Ştiinţe ale Naturii, acest lucru ajutându-mă foarte mult pentru pregătirea admiterii la Facultatea de Farmacie. Pregătirea şcolară în acei patru ani a fost destul de strictă, pe atunci cu foarte multe ore stresante, de Chimie, Matematică sau Fizică, dar, care ulterior, m-au ajutat foarte mult în profesie. Am avutul norocul, pe lângă faptul că am absolvit acest colegiu considerat unul din cele mai bune din ţară, şi de profesori minunaţi care mi-au ghidat paşii şi m-au încurajat să-mi urmez visul.Cât de mult contează în dezvoltarea personală a unui tânăr momentul părăsirii căminului în care a crescut?
Pentru mine, a contat foarte mult, obişnuită să fiu aşteptată acasă mereu de către familie cu tot ce am nevoie. M-am lovit de problemele cotidiene. Cu toate acestea, este un sentiment foarte plăcut să vezi că te poţi descurca singur şi probabil toate acestea fără să-ţi dai seama te ajută să te maturizezi foarte repede şi să te dezvolţi singur atât pe plan personal, cât şi profesional.Ce fel de greutăţi şi ce bucurii întâmpini în practica de zi cu zi în farmacie?
Din păcate, în ultimii ani, profesia de farmacist a ajuns să fie privită diferit, această deprofesionalizare a noastră ne-a adus reputaţia de „vânzători de medicamente“. Probabil că, privită din exterior, profesia de farmacist pare una simplă, însă, odată ce o cunoşti, îi afli adevărata valoare. Un farmacist îşi asumă responsabilitatea pentru sănătatea oamenilor, pentru viaţa lor, lucru care nu poate să-l facă niciun alt vânzător! Să fii farmacist nu este deloc uşor, trebuie să te documentezi permanent, să fii dedicat profesiei şi, în ciuda acestor lucruri, de foarte multe ori, nu suntem respectaţi. Am întâlnit, în practica de zi cu zi, persoane care vin în farmacie foarte agitate şi supărate pe „vânzătoarea“ care nu găseşte rapid medicamentele dorite. Una peste alta, nimic nu se compară cu satisfacţia pe care o ai atunci când îţi vezi pacienţii sănătoşi şi mulţumiţi de sfaturile primite, întorcându-se în farmacie pentru a-ţi mulţumi.Ce le recomanzi cititorilor pentru a evita astenia de primăvară?
Astenia de primăvară este o stare care afectează organismul atât în exterior, cât şi în interior. Primăvara este cu siguranţă anotimpul care dă cele mai mari bătăi de cap din acest punct de vedere, mai ales persoanelor predispuse la alergii sau celor cu un sistem imunitar scăzut. În acelaşi timp, şi psihicul uman are de suferit din cauza încălzirii bruşte a vremii. Pentru că iarna sunt consumate alimente cu un aport scăzut de vitamine, trecerea la o alimentaţie mai sănătoasă dă peste cap atât psihicul, cât şi stomacul uman. Astenia de primăvară este o boală care de cele mai multe ori nu necesită un tratament medical de specialitate. Eu recomand a se consuma cât mai multe legume şi fructe, ceaiuri şi sucuri naturale, plimbări în aer liber, practicarea unui sport, multă odihnă şi evitarea stresului. De asemenea, şi pe piaţa farmaceutică au apărut tot mai multe produse care ajută la ameliorarea efectelor asteniei.Care sunt locurile preferate din Constanţa la care te gândeşti când ţi-e dor de casă?
Când mă gândesc la Constanţa, mă cuprinde o nostalgie teribilă! Pentru mine, Constanţa reprezintă, în primul rând, acasă, locul în care m-am născut şi unde am crescut, am atâtea amintiri frumoase la care mă întorc foarte des şi sper că într-o zi mă voi întoarce să locuiesc aici din nou. Locul preferat, cu siguranţă, este lângă familie, unde mă regăsesc şi unde îmi încarc bateriile după o săptămână grea. Un alt loc care îmi oferă o stare de linişte şi unde mă duc cu drag este malul mării. În rest, orice loc în care sunt înconjurată de persoane dragi devine cu siguranţă unul preferat.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii