Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Dumitru Trancă - „Voi încerca să îmbunătățesc dispozitivele mobile, portabile, care vor face parte din «Internet of Things»“ (galerie foto)

ro

09 Apr, 2015 00:00 5997 Marime text
Cristian Dumitru Trancă este exemplul de tânăr care ne înlesneşte viaţa tuturor. După proiectarea unor dispozitive medicale experimentale pentru Spitalul Elias din Bucureşti, acum se concentrează pe Bike Angel, despre care o să îi las lui plăcerea să vă povestească. În acelaşi timp, fostul meu coleg de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa participă, prin programul Erasmus, la cursurile unei facultăţi de electronică din Serbia şi îşi pregăteşte teza de doctorat pe tema creşterii autonomiei pentru conceptul „Internet of Things“.

În ce constă dispozitivul Bike Angel?

Bike Angel este un dispozitiv electronic nedetectabil de către hoți, cel puțin în primă fază, proiectat să alerteze proprietarul când cineva îi fură bicicleta și să îi ofere șansa să o recupereze cât mai repede posibil. Dispozitivul de dimensiuni reduse este dotat cu acumulatori, sistem de poziționare GPS şi sistem de comunicare GSM. Utilizatorul îl introduce în cadrul bicicletei, sub șa. Astfel, dispozitivul nu este vizibil fără dezasamblarea bicicletei.

Proprietarul activează dispozitivul folosind telefonul mobil. Dacă bicicleta este mișcată, dispozitivul se activează și alertează proprietarul și transmite periodic poziția GPS a bicicletei. Încercăm să îi oferim dispozitivului o autonomie cât mai mare. În acest moment, estimăm o autonomie de 30 de zile.

Cum ți-a venit ideea acestui produs și ce fel de oameni ai atras în echipa ta pentru definitivarea proiectului? 

Bogdan Claru, colegul meu de echipă, stabilit în Amsterdam, unde are o companie de service mobil pentru biciclete ne-a pus, mie și colegului meu, Tiberiu Anghel, problema furtului frecvent de biciclete și lipsa mijloacelor de combatere a acestui fenomen. Majoritatea dispozitivelor de blocare a bicicletelor sau de avertizare pot fi ușor detectabile de hoț și la fel de ușor le poate și distruge. Ne-am gândit să realizăm un dispozitiv de urmărire bine ascuns și greu accesibil și cu sprijinul ENEVO Group, unde ne-am și cunoscut și unde s-a format și echipa. În acest moment, am deschis o campanie de crowdfunding pe Kickstarter (https://www.kickstarter.com/projects/bike-angel/bike-angel). Cei cărora li se pare interesant și util proiectul ne pot ajuta să ajungem la suma propusă.

La ce alte descoperiri ai participat în cadrul Enevo Group?

În cadrul Enevo Group am lucrat la două dispozitive experimentale realizate pentru o echipă de cercetare de la Spitalul Elias din București. Unul dintre dispozitive măsoară puterea luminoasă în spectrul vizibil și în spectrul UV, iar celălalt este un dispozitiv care poate emite diferite spectre luminoase ce pot ajuta la regenerarea pielii.

Întrucât în prezent ești bursier Erasmus în Serbia, ce poți împărtăși din experiența ta tinerilor care intenționează să studieze în străinătate? 

Am obținut o bursă Erasmus pe zece luni pentru a studia la Facultatea de Electronică din cadrul Universității din Niš. Din experiența primelor şase luni petrecute în Serbia, am fost plăcut surprins de deschiderea oamenilor, de prietenia lor, de atitudinea pozitivă și constructivă pe care o au profesorii și studenții. Celor care intenționează să studieze în străinătate le recomand să fie deschiși către nou, să aplice și să participe la astfel de programe de schimb de studii sau de practică. Este o experiență nouă, extraordinară în care am cunoscut alte tipuri de mentalitate, o altă cultură, oameni extraordinari, am vizitat locuri istorice și am avut ocazia să văd lucruri impresionante. Totodată, aceasta experiență mă determină să îmi doresc, ca și în viitor, să particip la astfel de programe.

Știu că vrei să îți continui studiile superioare și în următorii ani. La ce temă te-ai gândit pentru lucrarea de doctorat?

În ultima perioadă, asistăm la puternica dezvoltare a Internet of Things, numit și IoT. Pe scurt, am observat apariția a numeroase dispozitive care pot fi conectate la Internet și care nu numai că pot fi accesate de către utilizator/proprietar, ci pot comunica între ele și „colaborează“ pentru a realiza diferite sarcini. La doctorat, îmi propun să studiez si să încerc să îmbunătățesc dispozitivele mobile, portabile, care vor face parte din acest Internet of Things, pentru a oferi posibilități de prelungire a autonomiei.

Ce alte proiecte au inițiat foștii tăi colegi de la Universitatea Politehnică din București?

Mulți dintre foștii colegi au participat la Innovation Labs, un program de promovare a inovației și a antreprenoriatului în cadrul studenților. Colegii mei au realizat diverse aplicații, cum ar fi dispozitivul de testare a alcoolemiei care comunică cu telefonul mobil și care îți spune dacă te afli în limitele legale pentru a putea conduce, aplicația de comandă pentru taxiuri care caută mașini de la mai multe companii în același timp și multe alte aplicații dedicate diferiților utilizatori.

Un proiect considerat a avea un mare potențial de reușită este easyDoor, un sistem care permite deschiderea ușii pe baza telefonului mobil care este detectat de la distanță, ce poate fi folosit în clădiri de birouri, industriale sau chiar și acasă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii